KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2023. január 9., hétfő

Lex Croucher: Reputation - Kinek a jó híre?

 

Anassa Könyvek, 2022
352 oldal
Fordította: Török Krisztina
Goodreads: 3,75
Besorolás: történelmi romantikus

Lex Croucher végtelenül szórakoztató regénye egy klasszikus romantikus vígjáték a Bajos Csajok és Jane Austen rajongóinak.

A szülei által elhagyott, középosztálybeli Georgiana Ellers új városba költözött, hogy az elmondhatatlanul savanyú nagynénjével és nagybátyjával éljen. Egy különösen unalmas bulin találkozik a titokzatos Frances Campbellel, a társaság egyik gazdag tagjával, aki olyan életet él, amilyet Georgiana a legmerészebb álmaiban sem tudott volna elképzelni.

A magányos és sebezhető Georgiana bekerül tehát Frances és az ő őrülten gazdag, erkölcstelenségben tobzódó barátainak társaságába. Georgiana előtt egy új világ tárul fel: részeg dorbézolás, féktelen éjszakák, sármos fiatalemberek és a társadalom legfelsőbb rétegei.

De lehet, hogy a felső tízezerbe való belépés ára sokkal magasabb, mint amennyit Georgiana hajlandó fizetni érte…

Romantikus vígjáték? Bajos Csajok (amit anno imádtam? ) és Jane Austin? Ez a három dolog volt (plusz a fülszöveg), ami alapján azonnal érdekelni kezdett ez a regény.

A történet szerint Georgiana a nagynénjéhez és nagybátyjához költözik "rövid" időre, mert a szülei a tengerpartra utaznak, hogy az édesanyja "fejfájását" gyógyítsák. A művelt, okos, életvidám lány szinte teljesen elsorvad az unalmas nagynéni és nagybácsi mellett, amikor is egy bálon találkozik és összebarátkozik a nála jóval gazdagabb, magasabb kasztban élő Francesszel. A lány révén pedig Georgiana bekerül egy olyan társaságba, ahol csak a bulizás, ivás, szórakozás a fontos, nincsenek határok, korlátok. Főhősnőnk pedig boldogan veti bele magát ebbe az őrületbe, élvezi, hogy végre vannak "barátai", végre magasabb körökbe is eljut, szórakozhat és nem is veszi észre, hogy ez az élet nem vezet jóra. Illetve egy dolog biztosan pozitívum benne, mégpedig egy nagyon jóképű, de rettentően visszahúzódó, kissé különc fiatalember, Thomas Hawksley, aki egyáltalán nem lesz közömbös Georgiana számára és úgy tűnik, hogy a fiatal, jómódú nemes szeme is megakadt a lányon.

Forrás
Ami a regényben legelőször megfogott, az a szerző humora és szarkazmusa, amit Georgianán át ismerhettünk meg. A lassan kezdődő, picit döcögősebb részeken ez segített át, hiszen szinte minden oldalon volt valami, ami megnevettetett. Georgiana pedig... egy imádnivaló főhősnő. Életrevaló, vidám, szókimondó fiatal lány, aki éppúgy követ el hibákat, ahogy Te vagy én ennyi idős korunkban és óriási karakterfejlődésen megy keresztül, míg az útját kereső lányból egy, önmagáért és másokért is kiálló fiatal hölgy lesz! Sajnáltam, amikor kiderült, hogy a szülei a rövid ideig tartó különélést inkább végleges különválásnak gondolták és a lány odakerült az idősebb nagynénjéhez és nagybátyjához. Nem voltak szegények, de ahhoz kevés volt a vagyonuk, hogy a gazdagabb, elitebb társaságba bekerüljenek és esetleg Georgianának egy jó férjet szerezzenek. Frances révén azonban bejutott az áhított felsőbb körökbe, amit eleinte én is nagyon élveztem, tiszta Gossip Girl érzetem volt! Bulik, bulik hátán, ivászatok, pasik, természetesen a gazdagok világában. De valahol pont ez volt az, ami picit furává tette a történetet, mert annyi mindenre ügyelt a szerző, amikor erről a korszakról írt, de én valahogy nehezen hiszem el, hogy az akkori fiatalok ennyire léha, szabad életet élhettek felülgyelet nélkül, még akkor is, ha ennyire gazdagok is voltak. De utána éreztem, hogy a szerző szántszándékkal tette ebbe a korba ezt a picit modernkori történetét, így talán azoknak a fiataloknak is érdekes lehet, akiket untatna esetleg a nagyon szabálykövető akkori világ.
De aztán kezdtek eldurvulni a dolgok és már Georgiana is érezte, hogy ez nem az igazi. De ha ellentmond, ha nem megy a többiekkel, akkor vajon meddig maradhat a köreikben? Meddig lesznek ezek a fiatalok a "barátai"? Ráadásul ott van Thomas, aki nagyon tetszik neki, de a fiú megveti ezt a társaságot. Georgiana vajon az új társaságához ragaszkodik vagy Thomashoz?

Egyszerűen képtelen voltam letenni a könyvet, szinte egy ültőhelyemben kiolvastam. Rettentően érdekelt, hogy hová fog kifutni ez a történet, vajon mi győz: a szerelem vagy a társaság iránti vágy?
A karakterek is nagyon érdekesek voltak, ott volt a társaság feje, Frances, a gazdag, előkelő lány, akinek mindene megvolt, vagy mégsem? Cecily, a törékeny, szőke gyönyörűség, aki a tündérszerű kinézete mellett olyan sportágban volt különlegesen jó, mint az íjászat és olyan sportot akart választani, mint a kalapácsvetés. Vagy ott volt Jane, a hű barát, aki lehet, hogy nemcsak barát? Az írónő a modern kor követelményeinek megfelelően mindenféle szexuális beállítottságú karakterrel színesítette a történetét. Engem ez egyáltalán nem zavart, sőt, csak adott egy kis pluszt a regénynek. (ha belefért a felügyelet nélküli szórakozás, akkor ez is simán elment:).
Igazán csak az zavart, hogy mindenki nagyon fekete vagy fehér volt. A "rossz" annyira rossz volt, hogy nem is értettem, hogy a magát annyira okosnak tartó egyik főszereplő hogyan is szerethetett bele (direkt nem nevezem néven, mert nem akarom lelőni a poént). A "jó" annyira jó volt, mnt egy kis angyal, semmi megütköző nem volt benne. Egy picit jobban szerettem volna, ha a szereplők egy része árnyaltabb karakter lett volna.

Ami viszont tündéri volt, az a Thomas és Georgiana között szépen lassan kibontakozó kapcsolat. Azok a levelek, amelyeket váltottak és ahogy azok egyre bensőségesebbek lettek! Vagy ahogy forrt köztük a levegő, amikor találkoztak! Lex Croucher ezt rettentően jól kidolgozta, szépen meghagyva az akkori kor szokásainak megfelelően.

És a történet vége? Pont olyan lett, amilyet szerettem volna. A főbb kérdésekre választ kaptunk - bár én még tudnék kérdezni azért egy-két dolgot az írónőtől így is:).

Összességében TÉNYLEG olyan ez a regény, mintha a Gossip Girlt és Jane Austen egyik romantikus regényét gyúrták volna össze. Romantikus, kellően szarkasztikus, szókimondó, szórakoztató főhősnővel, konfliktussal, kavarásokkal, útkereséssel és mindenki számára megnyugtató lezárással. Nagyon ajánlom!                                                                                                                                                                                                                                                         
Borító: Nekem nagyon tetszik. Figyelemfelkeltő is és illik a történethez is (és ott vannak rajta a főbb hölgyszereplők is - mindenkit be tudtam azonosítani)

Kedvenc karakter: Georgiana, Thomas

Szárnyalás: Georgiana humora és persze Georgiana és Thomas kapcsolata

Mélyrepülés: Jeremiah...

Érzelmi mérce: fogsz mérgelődni, ideges is leszel nagyon, lesz benne humor bőven, amin vigyoroghatsz és persze ROMANTIKA!

Értékelés: 

Ha megtetszett, ITT megrendelheted!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók