KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2023. március 27., hétfő

Lynette Noni: A gyógyító (A gyógyító #1)

 


A Maxim kiadó gondozásában jelent meg itthon a külföldön már nagy sikert aratott The Prison Healer-sorozat első része, A gyógyító. Tartsatok és játsszatok velünk, hiszen a kiadó felajánlásából egy példányt is nyerhettek a könyvből.

Maxim, 2023
464 oldal
Fordította: Szujer Orsolya
Goodreads: 4,27
Besorolás: YA, fantasy, ifjúsági

A tizenhét éves Kiva Meridan a hírhedt halálbörtön, a Zalindov rabjaként él, ahol gyógyítóként tevékenykedik. Amikor a Lázadó Királynőt letartóztatják, arra ítélik, hogy kiállja a Végzet Próbáját. Aki győzedelmeskedik, azt ártatlannak nyilvánítják, és szabadon engedik – csakhogy eddig még senki sem élte túl. Így hát a súlyosan beteg Lázadó Királynőnek esélye sincs. Egyik nap Kiva egy kódolt üzenetet kap a családjától: „Ne hagyd meghalni! Jövünk.” Ezért önként jelentkezik, és átveszi a Lázadó Királynő helyét a próbán, hogy mindketten megszabadulhassanak. A börtön már a lázadás küszöbén áll, ráadásul megjelenik egy rejtélyes, új rab, aki a lány szívéért küzd. Kiva úgy érzi, a megpróbáltatásai még csak most kezdődnek.

Halálbörtön? Lázadó Királynő? Rejtélyes új rab, aki a lány szívéért küzd? Ide vele azzal a könyvvel:).

A történet szerint Kiva még gyerekkorában került az édesapjával együtt a híres, hírhedt Zalindov börtönbe, mert az édesapát meggyanúsították, hogy a lázadókkal tartott fenn kapcsolatot. Az édesapa meghal, Kiva pedig a börtönben ragad - nem lévén gyámja, aki magához vegye - és az apja örökségét folytatja - gyógyító lesz. Nem is akármilyen, a börtön parancsnoka is nagy becsben tartja (jó, legalábbis jó sorban).
Egy nap azonban egy nagyon rossz állapotban lévő nőt hoznak be - azt mondják róla, hogy ő a Lázadó Királynő, aki a jelenlegi királyi hatalom ellen küzd és át akarja venni a hatalmat. Simán nem végzik ki, hanem a Végzet Próbáját kell kiállnia - ez egy, a négy alapelemmel (Föld, Víz, Levegő, Tűz) kapcsolatos, szinte elvégezhetetlen próba. Ha megcsinálja mind, akkor szabad lesz, ha nem sikerül, akkor pedig meghal. Mivel eddig nem túl sok mindenkinek sikerült a próbákon átjutni, így ez a próba egyenlő egy halálos ítélettel. A Lázadó Királynő azonban nincs olyan állapotban, hogy bármilyen próbát is kiálljon, így Kivára vár a feladat, hogy "próbaképes" állapotba hozza a nőt.
Persze az ügy tovább bonyolódik, hiszen Kivának van még egy édesanyja és egy testvére valahol, akikkel titokban levelezik és akik azt üzenik a lánynak, hogy mindenképpen tartsa életben a Királynőt. A benti rabok lázadó vezére pedig megfenyegeti Kivát, hogy ha nem tudja életben tartani a Királynőt, akkor a lány számára legkedvesebb kis barátját, Tippet az árva kisfiút - megölik.
Kiva azonban látja, hogy annak az esélye, hogy pár hét alatt a félhalott nőből egy próbákra kész asszonyt varázsoljon - hát nem sok, így végül ő maga jelentkezik a próbára a Lázadó Királynő helyett. A feladat ugyanaz, túl kell élni a négy próbát, ha sikerül, akkor Kiva, a Lázadó Királynő, sőt Tipp is szabad lesz, ha nem sikerül - akkor mindannyian elvesznek.
Hogy ennyivel ne legyen lezárva a történetszál, van még egy titokzatos betegség, ami tizedeli a rabokat és Kiva úgy dönt, hogy megpróbálja megtalálni, hogy mi okozza ezt a halálos kort.
Jaj és persze kifelejtettem Jarent, a titokzatos, jóképű fiatal rabot, aki egyre közelebb kerül Kiva szívéhez....
Vajon sikerül a próbákat teljesíteni? Vajon mi okozza a rejtélyes kort? Sikerül a Lázadó Királynőt megmenteni? És vajon kicsoda Jaren? És megérdemli Kiva szívét?

Forrás
Hát, mit mondjak, nagyon szerettem ezt a regényt az apróbb hibáival együtt. A szerző egy nagyon kemény világba vezet be Bennünket, még akkor is, ha ez egy kitalált világ. Zalindov börtöne messze híres a kegyetlenségéről és arról, hogy innen nincs kijutás - maximum koporsóban. A benn élő rabok átlagosan 1 évig bírják, vagy a kimerülés vagy az őrök kegyetlenkedése végez velük. Kiva pedig szinte itt nő fel, ő próbálja a betegeket meggyógyítani, illetve ő végzi a piszkos munkát - ő jelöli meg késsel az újonnan érkező rabokat... A lány szívvel - lélekkel végzi a munkáját, egy dolgot tart csak szem előtt - senki nem kerülhet közel hozzá - hiszen úgyis el fogja veszíteni. Egy dolog élteti - a családjával történő titkos levelezés, amiben folyamatosan bíztatják Kivát, hogy eljönnek érte, tartson ki, ne adja fel.
Jaren már nem volt ennyire a kedvencem az elején. Igen, ő lesz gondolom a nagy szerelmi szál, de egyelőre én még ebből sokat nem érzek. Tippeltem, hogy ki lehet ő, nagy részben be is jött a tippem, bár egy két pislogást azért okozott az írónő:D. Eleinte zavart, hogy "nem sok vizet zavar", csak jön, ott van Kiva mellett, aztán megint jön, néz, aztán megint jön, ott van Kiva mellett - de túl sok feladata nem volt. Aztán a regény körülbelül háromnegyedénél beindultak az események és onnantól már Jaren is kivette a részét a történésekből. Ahogy sorra derültek ki róla dolgok, úgy lett egyre szimpatikusabb, sőt a végén már kifejezetten kedveltem.
A szereplők közül még kiemelném Tippet, az árva, dadogós kisfiút, aki Kiva mellett "teljesít szolgáltatot". Jókedvű, vidám, minden lében kanál kissrác, akinek remélem lesz még fontos szerepe a történetben.
A másik nagy kedvencem pedig Naari, az egyik börtönőr, aki kifelé ugyanolyan kegyetlennek tűnik, mint a többi börtönőr, aztán közelebbről nézve... valami rejtély lengi őt is körül - itt is voltak tippjeim, de végül az írónő teljesen más irányba vezette a szálat:).

És a cselekményszál. Először izgalmasan indult a történet, tetszett a bevezetés a börtön életébe, megmutatva, hogy mennyire kegyetlen az élet, mennyire kiszolgáltatott itt mindenki - még Kiva is, aztán valahogy picit ellaposodott számora az egész.. egy idő után már untam az újabb börtönnapokat és leírásokat és a betegség utáni nyomozás se vitte ezt jó irányban a számomra... Egészen addig, ameddig el nem kezdődtek a próbák. Na onnantól beindult a történet, rágtam is a körmömet, hogy milyen újabb borzalmat találnak ki a Próba kitalálói (és természetesen a szerző:))).

És a történet vége? Függővég, én azt mondanám, hogy nem rossz, egyáltalán nem rossz függővég, azonnal olvasnám tovább, ha lehetne a regényt. Rengeteg minden kiderül az első rész végére, de ezzel nemhogy megnyugtató zárást kapunk, hanem inkább felcsigáz minket a szerző, hogy még-még-még többet akarjunk a történetből.
Nálam ezt sikeresen el is érte, úgyhogy alig várom, hogy a folytatás a kezembe kerülhessen!

És kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szereti az ifjúsági fantasy történeteket, mágiával, szerelmi szállal köritve. Érdekes, különleges világ, aminek még csak egy apró szegletébe kaptunk betekintést, úgyhogy nagyon várom Kiva, Jaren és a többiek további történetét!

Borító: Nem rossz, utal is valamilyen szinten a történetre, de nem vagyok elájulva tőle (tudom, a többi kiadás is körülbelül ezt a designt használta).

Kedvenc karakter: Kiva, Tipp, Naari, Jaren

Szárnyalás: a történet

Mélyrepülés: a börtön és ami ott történik...

Érzelmi mérce: van benne romantika, de minden a YA keretei között (és egyelőre még nem ezen van a hangsúly, itt még nincs túl sok idő a romantikázásra, ha túl akarják élni ezt az egész kalandot a főhőseink).

Értékelés:  



Ha megtetszett, ITT megrendelheted!

Nyereményjáték:
Híres gyógyítók neveit kevertük össze. A ti dolgotok kitalálni kikre gondoltunk, majd a helyes megfejtést beírni a Rafflecopter doboz megfelelő rubrikájába.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)



eysle áonjs

a Rafflecopter giveaway

A blogturné további állomásai:
Március 20 - Szaffi polca
Március 24 - Csak olvass!
Március 27 - Kelly és Lupi olvas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók