KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2023. május 11., csütörtök

Nicholas Sparks: Álmok földjén

 


Nicholas Sparks legújabb regényében két fiatal, Colby és Morgan szerelmének történetét ismerhetjük meg. Miközben a két fiatal egymásra talál, a regény egy rejtélyes történetszálat is tartogat magában. Ki lehet Beverly és hogyan kapcsolódik Colby és Morgan történetéhez?

General Press, 2023
296 oldal
Fordította: Pejkov Boján
Goodreads: 4,01
Besorolás: romantikus, realista

Van, ​hogy nem rajtunk múlik, merre visz az élet…

Miután Beverly hatéves kisfiával, Tommie-val együtt elmenekült bántalmazó férje elől, megpróbál új életet kezdeni egy eldugott kisvárosban. Látszólagos nyugalmuk azonban rögtön semmivé lesz, amikor Tommie közli vele, hogy késő éjjel valaki a ház körül járkált, és a nevén szólongatta. Mivel a pénzük fogytán van, és a veszély látszólag minden sarkon leselkedik rájuk, a nő kétségbeesett döntést hoz…

Colby Mills zenészkarrierje nem igazán indult be, így a fiatal férfi egy kis farmot vezet Észak-Karolinában. Egy hirtelen jött fellépési lehetőség azonban Floridába szólítja, ahol megismerkedik Morgan Leevel – és az egész élete a feje tetejére áll. A lány egy rangos zenei főiskolán végzett, a célja pedig az, hogy Nashville-be költözzön, és sztár legyen. Ő és Colby rájönnek, hogy nem csupán a zenélésben tökéletes köztük az összhang, hanem egymásban a lelki társukat is megtalálták.

Egyetlen felejthetetlen hét alatt a két fiatal végigjárja az első szerelem mámorító magasságait és lesújtó szívfájdalmát, míg több száz kilométerre tőlük a sors Beverly anyai szeretetét teszi próbára. A három ember élete végül előre nem látható módon fonódik össze, és a kérdés mindannyiuk számára ugyanaz: vajon maguk mögött hagyhatják-e valaha is a múlt terheit…

Úgy vagyok a szerzővel, hogy vannak időszakok, amikor SZÜKSÉGEM van a regényeire, amelyek mindig mélyen megérintenek, rettentően romantikusak és teljesen kirántanak a megszokott hétköznapjaimból. Na ez most egy pont ilyen időszak volt, így ismét belevágtam a nagysikerű író legújabb történetébe.

Akik ismerik a szerzőt, azoknak nem kell őt bemutatnom, talán egy régebbi értékelésemben már kifejtettem, hogy egyszerűen elképzelni nem tudom, hogy egy FÉRFI hogyan képes ennyire mélyen érző, romantikus történeteket kitalálni. És ráadásul nem is egyet! Ennek tudatában vágtam bele ebbe a történetbe is, de el kell, hogy mondjam, nem teljes mértékben kaptam meg, amit szerettem volna.

A történet két szálon indul. Az egyik szálon megismerhetjük Colbyt, egy fiatal farmert, aki a megszokott élete mellett csodálatosan szép dalokat ír és mellette gyönyörűen gitározik is. Egy szép napon lehetőséget kap, hogy Floridában egy rövid ideig fellépjen egy tengerparti bárban, ahol megismerkedik a gyönyörű Morgannel, aki épp a barátnőivel nyaral ott. A két fiatal pedig összemelegedik, de vajon a különböző hátterükkel, életmódjukkal és céljaikkal mennyi esélyük van, hogy együtt is maradjanak?
A másik szál ennél jóval borongósabb. Beverly a kisfiával menekül az őket bántalmazó férjük elöl. Pénzük alig van, ráadásul a férj a Belbiztonsági Minisztériumban dolgozik, így minden kapcsolata megvan ahhoz, hogy megtalálja a menekülőket. Amikor pedig Beverly azt hiszi, hogy sikerült rendbehozni az életüket, akkor hirtelen minden összeomlik...
Vajon mi a közös a két történetben? Illetve inkább úgy mondom, hogy hogyan kapcsolódhat össze a két szál?

Őszinte leszek, a fülszöveg alapján én azonnal a szerző Menedék című regényére asszociáltam, azt a történetet pedig imádtam (mind könyvben, mind filmen), így először nem igazán tudtam, hogy akarom-e ezt a regényt vagy sem. De mindenkit meg kell, hogy nyugtassak, bár a fülszöveg hasonlít, de a két történet teljesen más.

A regény két fő szála közül, ha választanom kell, inkább Beverly története volt számomra az izgalmasabb, ha szabad ilyet rá mondani. A körmömet lerágtam értük, hogy tényleg sikerüljön elmenekülni a bántalmazó férj és apa elöl. Együtt izgultam, majd rettegtem velük, átéreztem, hogy milyen menekülni szinte semmivel a kezükben, keresni egy olyan várost, ami kellően eldugott,  megpróbálni beilleszkedni és túlélni. A szerző ezeket a részeket rettentően érzékletesen írta meg, néha még a hideg is kirázott.
St Pete Beach, Florida (forrás
Azonban a fiatalok szerelmi története cuki volt, de különösebben nem hatott meg. Gyors lefolyású (kb 1 hét alatt szerettek örökre és végérvényesen és még azon is túl:D egymásba) és nagyon cuki. Az író csodálatos helyszínt talált nekik, Florida egyik gyönyörű részén St. Pete Beachen dolgoztak, nyaraltak és szerettek egymásba. Nicholas Sparks pedig, ha mással nem is, de a gyönyörű tájleírással teljesen meghozta a kedvemet ahhoz, hogy ha nem is tudok elutazni oda, de egy jó fél órát elmolyoljak a "'guglin", nézzem meg az összes megemlített helyszínt és sóhajtozzak nagyokat miatta:). De a szereplőkkel szinte minden klappolt, gyönyörűek voltak, egymáshoz valóak, minden tökéletes volt együtt, külön, stbstb. Mint egy cukormázas "Romana- regény". És csak vártam és vártam és vártam a már megszokott Nicholas Sparks "szivatást", hogy mikor fogja ezt az idilli állapotot egy mondattal felrúgni és a főhősöket úgy megkínozni, hogy csak hosszú idő alatt heverjék ki. Hát megkapták. Sajnos (ha szabad ilyet megint mondanom:)) nekem ez nem volt a szokványos Nicholas Sparks kínzás, valahogy ez is olyan langyosra sikerült.
Valahogy úgy éreztem az egész olvasás közben, hogy ez a regény olyan félgőzzel készült, hiányoltam belőle a mély érzéseket (jó, rendben a Beverlys részek kemények voltak, de a másik szál nagyon lagymatag lett szerintem).
És hogy hogyan kapcsolódik össze a két szál? Én valahol sejtettem és kb 80%-ban be is jött az, amire gondoltam. Ettől függetlenül biztosan lesz olyan olvasó, akiknek ez teljesen "megjósolhatatlan fordulat lesz", ahogy a borítón is olvashatjuk.

Összességében nem volt ez egy rossz regény, de számomra azért elmaradt a többi, általam olvasott Nicholas Sparks regénytől. De egy nyaralás alatt vagy egy esősebb délutánon tökéletes olvasmány lehet azoknak, akik könnyed kikapcsolódásra vágynak!

Borító: Csodaszép, gyönyörű, tökéletesen illik a történethez!

Kedvenc karakter: Colby, Morgan

Szárnyalás: a gyönyörű helyszín

Mélyrepülés: számomra nem a megszokott Nicholas Sparks mélységű történetet kaptam

Érzelmi mérce: romantikus, néhol szomorkás - ahogyan ezt az írótól már megszokhattuk :)

Értékelés: 

Ha megtetszett, ITT megrendelheted!


Nyereményjáték:
Mostani játékunkban minden állomáson elrejtettük a bejegyzésekben egy-egy korábbi Nicholas Sparks regény címét. Keressétek meg a kiemelt betűket, állítsátok őket helyes sorrendbe, és írjátok be a Rafflecopter megfelelő sorába!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

a Rafflecopter giveaway

A blogturné további állomásai:
Május 07 - Szembetűnő
Május 09 - Csak olvass!
Május 11 - Kelly és Lupi olvas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók