KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2023. június 7., szerda

Krystal Marquis: Davenport család - Bátraké a szerencse (Davenport család #1)

 


A Davenport család egy hamisítatlan történelmi romantikus regény, mely négy lány életét követi nyomon a 20. század eleji Amerikában, akiknek nemcsak a fiatalok mindennapi problémáival kell megküzdeniük, de a bőrszínűk miatti megbélyezéssel is. Tarts bloggereinkkel a Davenport család turnéján, és ha velünk játszol, egy példány is a tiéd lehet a regényből!

Menő Könyvek, 2023
432 oldal
Fordította: Balássy Fanni
Goodreads: 3,70
Besorolás: történelmi romantikus, történelmi fikció

Romantikus ​történelmi fikció a Bridgerton és az Emily Párizsban rajongóinak!

A Davenport család lány tagjai, szolgálójuk és legjobb barátnőjük egy forrongó időszakban próbálják megtalálni az útjukat az életben és a szerelemben.
1910-ben járunk, Chicagóban. A vagyonos és tekintélyes Davenport család rangját William Davenport, az egykori rabszolga harcolta ki. Fényűző körülmények között élnek, szolgákkal, ezüst étkészlettel és ragyogó partikkal, a szerelmet keresve – még ott is, ahol nem kellene.
A gyönyörű Olivia az alkalmas férjjelöltet keresi, míg meg nem ismerkedik a karizmatikus emberi jogi harcos Washington DeWhight-tal, és fel nem szikrázik köztük a levegő. A fiatalabb lányt, Helent sokkal inkább az automobilok érdeklik, mint a szerelem – csakhogy rövidesen nővére udvarlójához kezd vonzódni. Amy-Rose, a szolgálójuk saját üzletről álmodozik, és egy olyan férfiról, aki sosem lehet az övé: Olivia és Helen bátyjáról, Johnról. A férfira Olivia legjobb barátnője, Ruby is szemet vetett, bár úgy tűnik, kevés sikerrel, míg családja nyomására flörtbe nem kezd, egy másik férfi érdeklődését felkeltve.
A Davenport család-sorozat első kötete az amerikai történelem és a fekete polgárjogi harcok egy kevéssé ismert korszakába vezet el, C. R. Patterson és családjának igaz történetére alapozva. A fordulatos, magával sodró könyvben négy elszánt fiatal nő küzd azért, hogy a saját útját járhassa és a szerelemre is rátaláljon.

Ez tipikusan az a könyv volt, aminél a borítóba (és a csodálatos élfestésbe) szerettem bele. A fülszöveget már csak utána olvastam el :).

Elöljáróban elmondom, hogy szerintem a regény címe egy kicsit félrevezető, mert igen, a négy főhősnő közül kettő a Davenport családhoz tartozik, a harmadik pedig náluk dolgozik, a negyedik pedig az egyik Davenport lány barátnője, de én ebből a címből inkább egy családregényre tippelnék. És ez nem az.

A történetünk az 1900-s elején lévő Chicagóban játszódik, a rabszolgaság eltörlése után körülbelül 50 évvel. A feketék már teljes jogú polgároknak számítanak, de persze csak elméletben. A fehérek sok esetben ugyanúgy lenézik őket, nehezen vagy egyáltalán nem ismerik el az egyenjogúságot. A főhőseink pedig mind feketék. A Davenport család jobb helyzetben van, hiszen gazdagok. Nagyon gazdagok. Főhősnőink édesapja egy rettentő sikeres kocsigyártó lett, ami megalapozta a család hírnevét és anyagi jólétét.
Olívia az egyik főszereplőnk a társadalmi elvárásoknak megfelelően házasulandó korban van. Talál is egy megfelelő fiatalembert, akit a családja is örömmel látna, de a sors közbeszól. Kiváltságos életének köszönhetően nem nagyon ismeri a való világ problémáit, hogy a feketéknek általában milyen a sorsuk és a helyzetük. Ám véletlenül találkozik egy jóképű fiatalemberrel, aki révén belecsöppen a fekete polgárjogi harcokba.
A testvére, Helen szintén lassan a házasulandó korba lép, ahogy a nővére férjhez menne, neki kellene lennie a következőnek. De ő nem erre vágyik. Gyerekkora óta vonzzák a csavarok, a gépek, a motorolaj, minden, amit lehet szerelni. Nem érdekli a divat, a pletykák, a jó partik, csak a SZERELÉS. A szülei ezért egy nevelőnőt fogadnak mellé, hogy Helenből partiképes kisasszonyt faragjon.
Amy-Rose, a lányok szolgálója pedig a két lánnyal együtt nőtt fel. Tehetséges fodrász, így mer egy nagyot álmodni - saját üzletet szeretne és a saját lábára szeretne állni. Mindezt úgy, hogy fekete és ráadásul NŐ.
A negyedik főhősünk pedig Ruby. Az ő családja is jólétben élt, de az édesapja politikai pályára lépett és ez felemésztette szinte minden vagyonukat. Az egyetlen kiút a szegénységből, ha Ruby jó partit talál, egy gazdag férjet.

Ezek a történetek már önmagukban is egy-egy regényt kitennének, de az írónő mégis úgy döntött, hogy egybe rakja a négy életutat. Persze sokféleképpen kapcsolódnak is egymáshoz, hiszen mint egy jó szappanoperában (ha szabad egy ilyen regénynél ezt így említeni), a lányok ismerik egymást, a szerelmi szálak keverednek, kavarodnak, hiszen szinte senki nem azzal a férfival képzeli el a jövőjét, akit neki szántak. Félreértések, titkok, reményteli és reménytelen szerelmek, bálok, lopott csókok, van itt minden, amit csak elképzelünk. De természetesen nem csak romantikával van teleszőve ez a regény, hiszen betekintést kapunk az akkori korszakba, hogyan bántak a feketékkel és a NŐKKEL. Hiszen mind a négy főszereplőnk nő és ha el is vonatkoztatunk attól, hogy milyen a bőrszínük, az akkori helyzetük akkor is minden volt, csak nem irigylésre méltó. Teljesen mindegy, hogy gazdagabb vagy szegényebb rétegről beszélünk. Arra azonban vigyázott a szerző, hogy mindezt emészthetően, könnyedebben tálalja. Érintjük ezeket a problémákat, de csak épp annyira, hogy legyen kerete ennek a romantikus történetnek.
A főhősnőink mindegyike jól megalkotott, a maga nemében különleges karakter. Nehezen tudnék kedvencet választani közülük, talán, ha nagyon megerőltetem magam, akkor Amy-Rose lenne a "best" a négy lány közül, hiszen ő indul a legmélyebbről és mer a legnagyobbat álmodni.
A lányokkal ellentétben a férfi szereplők számomra nem voltak különlegesek. Ők is kaptak háttértörténetet természetesen, de kijött a sorok közül, hogy a szerző a lányokra helyezte a hangsúlyt, a férfiak abszolút csak mellékszereplők voltak. 

És a történet vége? Mivel ez egy sorozat első része, így sima lezárást senki ne várjon, mert az nincs. Én imádtam, hogy így félbe lett hagyva sok szál, mert így már biztos, hogy szeretném olvasni a következő részt is, hiszen kíváncsi vagyok, hogy melyik lány hová, kivel és meddig jut el.
Hogy mennyire lesz érdekes a beharangozóban írt "Bridgerton család" és az "Emily Párizsban" rajongóinak? Az elsőre azt mondom, hogy igen, van hasonlóság a Davenport és a Bridgerton család között. De hogy a másodikat milyen elgondolásból tették a beharangozóba? Ötletem sincs :D. 

Összességében örülök, hogy időt szántam erre a regényre és ajánlom mindenkinek, aki egy kevésbé ismert korszakban játszódó, könnyed, romantikus regényt szeretne olvasni. 

Borító: Látványos, és az élfestése pedig még különlegesebbé teszi

Kedvenc karakter: Amy-Rose

Szárnyalás: a történet maga

Mélyrepülés: - 

Érzelmi mérce: romantikusnak mondják a könyvet, van is benne egy-két romantikus pillanat, de szerintem nem ezen van itt a hangsúly

Értékelés:  


Ha megtetszett, ITT megrendelheted!

Nyereményjáték:
A Davenport család egy igazán izgalmas történelmi romantikus, ezért mostani játékunkban a műfaj híres képviselőit keressük. A feladat csupán annyi lesz, hogy a blogokon található szereplők alapján kitaláljátok, hogy melyik regényre gondoltunk, és beírjátok a könyv címét a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Richárd, Emma, Emília, Vilmos


a Rafflecopter giveaway

A blogturné további állomásai:
Június 03 - Utószó
Június 05 - Dreamworld 
Június 07 - Kelly és Lupi olvas
Június 09 - Readinspo
Június 11 - Sorok között
Június 13 - Dreamworld extra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók