KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2023. július 31., hétfő

Rachel Burton: Nyár, fesztivál, szerelem


Újabb Rachel Burton könyvnek örülhetnek a szerző magyar rajongói, melyet ismét a General Press Kiadónak köszönhetünk. Tartsatok velünk a Nyár, fesztivál, szerelem blogturnéján, és ha szerencsések vagytok, tiétek lehet a Kiadó által felajánlott nyereménykönyv.
 
General Press Kiadó 2023
288 oldal
Fordította: Pejkov Boján
Goodreads: 4,27
Besorolás: Chick-lit, romantikus, realista
 
Amikor Willow elmenekül a saját esküvőjéről, csak egyetlen helyre mehet: a Wight-szigeti kisvárosba, amelyet egykor otthonának nevezett. De nem csak ő tér vissza, hogy ott töltse a nyarat…
Willow tizenkét évvel ezelőtt hagyta a háta mögött a szigetet, miután a gyerekkori szerelme, Luc összetörte a szívét. Luc azóta sármos zenész lett, a világot járja, telt házas koncerteket ad, de a nyárra hazatér, hogy ő legyen a fő fellépő a sziget éves zenei fesztiválján – és visszanyerje Willow szerelmét.
Ahogy Willow kibogozza a múlt kusza szálait, egy váratlan titokra bukkan, amely a feje tetejére állíthatja addigi világukat, és közben élete legfontosabb kérdésével találja szemben magát: képes-e új esélyt adni a szerelemnek?
 
A szerző eddig ismeretlen volt számomra, kizárólag a fülszöveg alapján választottam ezt a regényt, mert nagyon vonzott a fesztivál téma. Persze azt rögtön levettem, hogy ez nem egy Sziget-fesztivál, vagy egy Balaton Sound féle tuc-tuc zenével teli éjszakai tombolás lesz némi szerelemmel, hanem egy többnyire folklór zenét játszó, szinte családias kisvárosi fesztivál egy második esély kapcsolattal. Szívesen részt vennék a könyvbéli fesztiválon, el tudom képzelni, mennyire remek lehet, mondjuk egy nyaralással összekötve, nappal élvezném a strandolás örömeit, esténként a barátokkal meg végigjárnám a pubokat, néhány alkoholmentes koktél mellett szívesen hallgatnám a helyi zenészeket. 
A fülszöveg jól leírja a helyzetet, Willow elmenekül konkrétan a templom kapujából, ahol odabent a vőlegénye várja az oltárnál, hogy a több, mint tíz éves kapcsolatukra koronát tegyenek. Egy belső hang ráveszi, hogy meggondolja magát az utolsó pillanatban. Az édesanyja otthonába megy, a Wight-szigeti Seaview-ba, ahol a gyerekkorát töltötte zenész szüleivel és ide köti az első szerelem is, Luc-be gyerekkora óta szerelmes volt, egészen 18 éves korukig. Azon a 12 évvel ezelőtti nyáron minden jól indult, és minden rosszul végződött. A szülei akkor váltak el, és az apja Amerikába utazott, vele ment Luc és annak anyja is, akik zenei karriert terveztek a tengerentúlon. A búcsú is szerencsétlenre sikerült, előző este még együtt voltak Luc-el, másnap a fiú magyarázat nélkül eltűnt. Minden összeomlott, úgyhogy Willow is szinte elmenekült a szigetről, és az egyetem első évében összejött Charlie-val, a volt vőlegényével. Ő egy gazdag, sznob figura, aki az évek során megpróbálta őt átformálni, megváltoztatni, elmarta a barátait, megmondta mit egyen, mit igyon, és ő hagyta ezt. Most persze dühös rá mindenki a pasi részéről, és várják a magyarázatát. A szigeten azonban nyugalom várja, és egy óriási meglepetés, ugyanis Luc is éppen most utazott haza, fel fog lépni a helyi fesztiválon, aminek a szervezésébe Willow is belecsöppen. De ez még nem minden, talál ugyanis egy régi kazettát az anyja zeneboltjában, titokzatos felirattal, már az is nehézségbe ütközik, hogy egyáltalán le tudják játszani, aztán ahogy meghallják az énekhangokat, Willow és Luc rádöbbennek, mélyen elásott titokra bukkantak, amit nem biztos, hogy megéri feszegetni. 
Én egy teljesen habkönnyű, nyári, pikáns, zenész-főszereplős sztorit vártam ettől a regénytől, de sokkal összetettebb történetet kaptam. Valahogy fiatalabb szereplőkre számítottam, de ők bizony 12 éve voltak 18 évesek, az pont annyi mint 30, szóval a főszereplők immár kétségtelenül felnőttek. Azonban a kazettán szereplő titok miatt a régmúltba is elrepít a szerző, Willow anyja, Cathy révén, aki fiatalkorában zenészként, énekesként dolgozott, egy híres együttes tagjaként turnézott országszerte. Nos, csak annyit árulok el, nem minden döntése volt átgondolt, de ha az ember szerelmes, felejtsük el a józan észt. De visszatérve a jelenbe, kettős szempontból követhetjük a történetet, ugyanis Willow és Luc is saját szemszöget kap, viszont E/3 módban. Itt meg is jegyzem, hogy engem ez nagyon zavart, mert így nem kerültek elég közel hozzám. Mindketten fordulóponthoz érkeztek az életükben, egymástól függetlenül, más okból is, de mégsem kizárólag a jelenlegi életük kapcsán, ugyanis sosem tudták elfelejteni egymást. Hiába volt más is az életükben, az első szerelem nem múlik el nyom nélkül. És rengeteg a félreértés, amit tisztázni kell, hiszen nem beszéltek hosszú éveken át. Luc részéről újabb titkok is felmerülnek, amit nem spoilereznék le, komoly problémák, de szerencsére nem olyanok, amivel ne lehetne mit kezdeni.
Willownak jó adag bátorság kellett ahhoz, hogy otthagyja az esküvőt, ezután nagyon elveszettnek tűnt. Jó volt végigkísérni az útját, ahogy újra megtalálja önmagát ezen a helyen, visszaszerzi a barátnője bizalmát, és megengedi magának, hogy pihenjen, gondolkodjon, feltöltődjön, hogy el tudja dönteni, hogyan tovább. Az anyjára viszont haragudtam, mert annyi mindent eltitkolt előle, és ez Luc anyjára is igaz. Szerettem Cathy visszaemlékezős fejezeteit, az ő fiatalkora közelebb áll valós időben az enyémhez, egy fokkal még jobban is élveztem ezekről olvasni, az együttesről, az akkori kapcsolatokról. Nagyon is értékeltem, hogy képes volt lázadó tiniből igazi zenésszé válni, amiről mindig is álmodott. Közben gyártottam az elméleteket, hogy akkor mi is kerekedik ki ebből. Hogyan kapcsolódik a jelenhez az a híres rockzenész, aki Cathy múltjának része, és akit meghívtak most fellépőnek az idei fesztiválra, pedig azt se tudják elvállalja-e egyáltalán? Mert a fesztiválnak létre kell jönnie, nem hiába ez a regény címe, szóval mondhatnám, hogy izgultam emiatt, de nem, kicsit kiszámítható a történet, tulajdonképpen nem is vártam mást. A férfi főszereplő, Luc karaktere nekem egy kicsit vérszegény volt. Neki is megvoltak a problémái, nem is olyan egyszerűek, sőt a végére egy igen nagy változással kellett megbirkóznia. Tankönyvbe illő midlife crisis, amivel meg kellett birkóznia. Kettejük romantikájával nem egészen voltam megelégedve, erősebb érzelmekre, nagyobb küzdelemre számítottam Luc részéről. A 12 év távollétet sem tartottam szerencsésnek, nekem ez hosszúnak tűnik, túl sok az elvesztegetett idő. Ez az idő nem a múlt században telt el, azért a kapcsolattartásnak, egymás nyomon követésének számos módja van a személyes találkozáson kívül.
Összességében meglepő volt számomra, hogy a címmel ellentétben nem a full romantikára volt kihegyezve a történet, sokkal inkább a midlife crisis volt a központban. Fontos, hogy ne alkudjunk meg, ne menjünk bele számunkra nem tetsző helyzetbe, amelyben nem érezzük jól magunkat, álljunk inkább meg, gondolkodjunk és találjuk meg önmagunkat, enélkül esélyünk sincs a boldog életre.
A regény végén van egy zenelista, ezekbe a számokba belehallgattam, igen érdekes utazásra vitt. Halkan megsúgom, a regényben ezerszer emlegetett híres nevezetes Gamble Gold igazán érdekes hangzású, de nem lett épp a szívem csücske, viszont volt a listában, ami nagyon tetszett. Érdemes lejátszani olvasás közben, sokat hozzátesz az olvasásélményhez. A könyvet szívesen ajánlom nyaraláshoz, strandon olvasáshoz, de az otthon pihenőknek is klassz nyári hangulatú élményt nyújt.
Képek: Pinterest
 
Borító: Nyári hangulat garantált.

Kedvenc karakter: Williow

Szárnyalás: Cathy okozott meglepetéseket, ami élénkítette a regényt.
 
Mélyrepülés: -

Érzéki mérce: Igazából hiányoltam a regényből egy kis pulzusemelést, végül is 30 éves szereplőkről van szó, de érzékiség szempontjából nem voltam elkényeztetve.

Értékelés: 

Ha megtetszett, ITT megrendelheted!!!

Nyereményjáték

Fesztiválozzunk! Blogturnénk minden állomásán egy-egy híres zenei fesztiválról találtok információt. A ti feladatotok az, hogy a kapott infó alapján kitaláljátok melyik fesztiválra gondoltunk, és a nevet beírjátok a Rafflecopter megfelelő dobozába
Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre szállít, a Rafflecopter dobozban megadott válaszokat pedig sajnos utólag nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük, ezután 72 órán belül kérünk visszajelzést, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.

Feladvány: Ötnapos kortárs előadó-művészeti fesztivál, amelyet Piltonban (Somerset, Anglia) rendeznek meg évente. Zenén kívül, egyéb előadók is fellépnek a fesztiválon. Évente 200 ezer ember látogatja minden nap a koncertsorozatot, amellyel sokáig a világ legnagyobb zenei fesztiválja volt.
 

Állomáslista

07.29 - Betonka szerint a világ….
07.31 - Kelly és Lupi olvas
08.02 - Hagyjatok! Olvasok!
08.04 - Pandalány olvas



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók