KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2023. augusztus 20., vasárnap

Bernard Pascuito: Romy Schneider utolsó élete


A Helikon Kiadó jelentette meg Bernard Pascuito: Romy Schneider utolsó élete című kiadványát. A szerző fókuszba helyezi az ikonikus színésznő utolsó évét, emellett végigköveti az életének minden fontos, sikeres, boldog vagy épp tragikus állomását, rengeteg információt közvetítve az izgalmas forgatásokról, rendezők, pályatársak, családtagok visszaemlékezései alapján. Kövesd végig a blogturné állomásait és a játék megfejtéséért cserébe megnyerheted a könyvet a kiadó felajánlásában.
 
Helikon Kiadó 2023
248 oldal
Fordította: N. Kiss Zsuzsa
Goodreads: 4,20
Besorolás: életrajz, sztárvilág

Romy Schneider fia, David 1981. július 5-én meghal. Ezzel kezdődik a színésznő számára a „szenvedés éve”, amely 1982. május 29-én bekövetkezett tragikus halálával ér véget. Miközben ezt a forgatásokkal és a velük járó vándorlásokkal teli szűk esztendőt vizsgálja, a szerző Romy egész életét, hivatását figyelemmel kíséri. Ott van a sikereknél és a kudarcoknál, összefüggéseket keresve a múlt és az utolsó életév között. Időt szentel a Sissi-jelenségnek, az Alain Delonhoz fűződő elsöprő szerelemnek, valamint a Claude Sautet filmrendezőhöz kötődő speciális viszonynak. Eddig nem ismert exkluzív nyilatkozatokat és a színésznő halálával kapcsolatos vallomásokat közöl megkerülhetetlen életrajzában, szívszorító képet festve a német-francia színésznőről.
 
Felcsillant a szemem, mikor értesültem erről a megjelenésről, ugyanis az európai filmes világ ikonjának tartom Romy Schneidert, régóta vágytam rá, hogy néhány újságcikknél többet olvassak az életéről. Két dolog jut eszébe egy átlagembernek róla, ő volt Sissi megformálója, amely szerep ugye erősen kötődik a magyar nézőkhöz. A Sissi filmeket számtalanszor adta már a tévé az elmúlt évtizedekben, kikerülhetetlen volt, és emlékszem, hogy mindenki, akit ismertem, tényleg imádta nézni.  A másik dolog ami bevésődött, az David fia tragikus halála, amely után pár hónappal ő is távozott az élők sorából. Van egy harmadik dolog is, erre inkább a lányok kapták fel annak idején a fejüket, közte és Alain Delon között ugyanis hatalmas szerelem tombolt, öt évig jegyesek is voltak, bár házasság nem lett belőle, később még többször filmeztek együtt.
A szerző Bernard Pascuito francia újságíró, aki főképp francia sportolók és szórakoztatóipari sztárok életéről ad ki könyveket, nem kisebb feladatra vállalkozott, minthogy végigkövesse Romy életét, a vele kapcsolatban lévő emberek visszaemlékezéseit kutatva, sokszor saját anyagait is figyelembe véve. 
A könyv szerkezete hasonló a manapság divatos regényformátumhoz, két idősík váltakozik, az egyik az élete utolsó pár hónapjával foglalkozik, a gyermeke halálától Romy haláláig. A másik idősík pedig végigvezet az egész életén, a gyerekkorától kezdve, át a rengeteg filmforgatáson, élethelyzeten, míg végül összefutnak a szálak az utolsó éjszakán. Közben persze tematikusan is tagolt a könyv, mindenféle kitérők elhangzanak, magánélet, szakmai fejlődés és még sorolhatnám.
Őszintén szólva rám erőteljesen hatott ez az olvasmány. A szerző bemutatta, hogyan cseperedett fel Romy egy híres színészcsaládban, ami azzal járt, hogy gyakorlatilag a szülei sosem értek rá, később az apuka el is hagyta a családot, anyuka rengeteget dolgozott, így a kislány évekig bentlakásos iskolába is került. Mindig nagyon vágyott a szülei szeretetére, meg akart felelni az elvárásaiknak. Nagyon korán, már 15 évesen elkezdett filmezni, még nem is volt egészen felnőtt papíron, a Sissi sorozat révén óriási népszerűségre tett szert. Viszont ez a szerep rendesen be is skatulyázta, amiből mindenképp ki akart törni, úgyhogy Németországból Párizsba költözött, innen már egymást követték a filmek - és a szerelmek. 
Nos, nem szeretném elmesélni az egész könyvet, inkább csak arra térnék ki, rám mi volt nagy hatással. Természetesen nagyon szerettem a Delonnal töltött időszakot, ebből is azt a tényt, hogy barátok tudtak maradni a szakítás után, ami nyilván fájdalmas volt, de később az évek során újra és újra találkoztak, végül a halála után is Delon volt az első, aki megjelent az otthonában a híreket hallva, hogy segítsen a családnak. 
Romy rendkívül impulzív volt, gyakran döntött ösztönösen, a szívére hallgatva. Mindig vágyott a szülei, a szakma, a közönség elismerésére, és bár megkapta ezeket, mégis annyiszor volt bizonytalan. A magánéletben is borzasztóan meg akart felelni, a Harry Meyennel kötött házassága alatt csak kapkodtam a fejem, milyen változásokra volt képes. Sajnos nem volt ez nyom nélküli változás. Harrytől született a fia, az ő tragédiája borzalmas, ezt komolyan nem tudom hogy lehetett volna túlélni ép ésszel. Még évekkel a baleset előtt elváltak, aztán újra férjhez ment. A második férje a nála jóval fiatalabb Daniel Biasini, korábban az asszisztense volt, ez is egy óriási nagy szerelem, egy kislányuk is született, Sarah.  Sajnos Romy is, ahogy annyi sztár, nehezen viselte a nyomást, ezt a nagyfokú megfelelési kényszert, voltak alkohol és egyéb szerek miatti problémái. Virágnyelven ennyit erről, a könyvben bővebben részletezésre került ez a téma is. Az a rengetegszer összetört szív..., nehéz befogadni és megemészteni az életét.
Ennyi magánéleti boldogság és válság mellett, a könyv telis tele van korabeli filmes információkkal. Kitér szinte minden filmjére, bővebben vagy kevésbé, de a főbb filmjeivel kapcsolatban rengeteg az ismeretanyag. Kedvenc rendezők, kedvenc partnerek, mindenkinek volt Romyval kapcsolatban érdekes emléke, amit megosztott a szerzővel, illetve gondolom más forrásból is beleszőtte a filmekkel kapcsolatos anekdotákat. 
Hatalmas tisztelettel adózom a filmtörténet nagyságainak, akik megalapozták ezt a művészeti ágat. Romy a pályája során mára már ikonnak tekinthető színészekkel, rendezőkkel dolgozhatott, ő is teljesen megérdemelten közéjük tartozott.
Összességében nagyon sok újdonságot megtudtam ebből a kiadványból nemcsak Romyról, hanem a filmkészítés nagy korszakáról. Az biztos, hogy meghozta a kedvemet megnézni jópár említett filmet, főleg az Alain Delon-nal forgatottakat. A medencét már korábban láttam, de tuti megnézem újra.
A kiadványban mindössze azt hiányoltam, hogy egyetlen illusztráció sem kapott helyet. Tudom, hogy ez jelentősen megdrágította volna, de mégis pár képet azért szívesen csekkoltam volna az olvasás során. Az internet segítségével azért elég egyszerű volt utánanézni mindennek, például az IMDb-n  több száz kép van róla, szerepek, filmplakátok. 
Élmény volt ez a könyv, tisztelgés egy nagy kedvenc előtt.
(A szokásos értékelő séma nem illik ide, ezért most kihagyom, pontozás: 4,5)
Képek: Pinterest, Filmkatalógus, IMDb)

Ha megtetszett, ITT megrendelheted! 
 
Nyereményjáték

Természetesen Romy filmjeivel játszunk, ki kell találni a képek alapján a film címét, a megoldást pedig írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő sorába.
Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésére, hogy a megkapott értesítő levélre válaszoljanak, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.
 
 
További állomások
08.20 Kelly és Lupi olvas
 

  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók