KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2024. május 14., kedd

Daniel Kraus: Bálnahullás

 


Gondolkoztál már azon, milyen lenne, ha lenyelne egy bálna? Persze erre rettenetesen kevés az esély, de biztos vagyok benne, hogy a Pinokkió sokak fantáziáját beindította ezen a téren. Daniel Kraust egy megtörtént (és véletlenül videóra vett) eset inspirálta A bálnahullás megírására, amiben felvázolja, szerinte mi történne velünk egy cet belsejében. A bálnahullást az Agave Könyvek gondozásában olvashatjuk magyarul, Szaszkó Gabriella fordításában.

Agave, 2024
352 oldal
Fordította: Szaszkó Gabriella
Goodreads: 3,75
Besorolás: sci-fi, fikció, thriller

A ​marsi és a 127 óra találkozik ebben az erőteljesen emberi és tudományos precizitással megalkotott thrillerben, melyben egy huszonnégy méteres, hatvan tonnás ámbráscet nyel magába egy búvárt, akinek csupán egyetlen órája marad a menekülésre, mielőtt elfogyna az oxigénje.

Jay Gardiner a lehetetlenre vállalkozik – meg akarja találni apja holttestének maradványait az Atlanti-óceánban Monastery Beach partjainál. Tudja, hogy kevés esély van a sikerre, de Jay azt gondolja, ez az egyetlen járható útja annak, hogy felszabaduljon a bűntudat súlya alól, melyet az apja halála óta cipel magával, aki nemrég öngyilkosságot követett el.

A merülés jól kezdődik, de egy óriáskalmár hirtelen megjelenése Jay-t komoly veszélybe sodorja, melyet aztán a végtelenségig fokoz egy táplálékért érkező ámbráscet feltűnése. Jay hamarosan a kalmár csápjai között találja magát, mely egyenesen magával rántja a bálna szájába, majd pedig a bálna első gyomrába a négy közül. Jay gyorsan ráébred, hogy csupán egyetlen órája maradt, mielőtt az oxigéntartálya kimerülne – egy óra, hogy legyőzze saját belső démonait, és kiszabaduljon a bálna gyomrából.

Daniel Kraus, A víz érintése írójának új regénye filmbe illő, lebilincselő thriller egy fiatal férfiról, aki már letett mindenről… hogy aztán életének értelmét a legveszélyesebb és legszokatlanabb helyen találja meg újra.

Erre a könyvre akkor figyeltem fel először, amikor az egyik kedvenc sorozatom főszereplője, Jared Padalecki és a felesége promozták az Instán. Aztán feledésbe is merült - volt épp elég más olvasmányom, majd megláttam, hogy az Agave kiadónál magyarul is megjelenik és mondom jó, akkor itt az ideje, hogy elolvassam ezt a regényt.

Ember az óceán ellen. Nem igazságos küzdelem. Soha nem is volt az.

Előre elmondom, hogy ez egy nagyon furcsa és megdöbbentő regény. A történet főhőse Jay, aki a kaliforniai Montereyben nő fel. Ez így mindennapos is lenne, de az apja egy nagyon kemény "tengeri medve", akinek mindennél fontosabb a tenger és merülés. A fiát is ehhez mérten neveli, keménykezűen, mindent megtanítva neki, amit az óceánokról, a merülésekről és az óceánban élő állatokról kell tudni. Azonban a fiú egy idő után képtelen ezt elviselni és elköltözik otthonról. Legközelebb már az apja temetésére utazik haza, az öreg gyógyíthatatlan betegsége következtében öngyilkos lesz, a tengerbe veti magát. Jay pedig mintegy végső vezeklésként úgy dönt, hogy lemerül és megpróbálja felhozni az apja maradványait. A merülésre a környéken lévő Monastery Beachen kerül sor, ami egy csodálatosan szép hely, de egyike Kalifornia legveszélyesebb strandjainak. (ennek utána is néztem, és tényleg így van!)
Merülés közben találkozik egy óriáskalmárral, amit egy épp a zsákmányára vadászó ámbrás cet követ, a fiú pedig az óriáskalmárral együtt a cet gyomrában végzi. És innen indul a komoly történet, hiszen a fiúnak csak bizonyos ideig elég az oxigénje és a cet gyomra amúgy sem egy ember életbenmaradására lett tervezve.

A könyv rettentően olvasmányos, rövid fejezetekre tagolt, így szinte észre se vettem, hogy már majdnem száz oldalt elolvastam és a fiú még csak a cet közelében se volt. Aztán persze még jobban felgyorsultak az események, én pedig csak kapkodtam a fejemet, hiszen a menekülés valami eszméletlen volt. A szerző rettentően életszerűen írta le az egészet, együtt rettegtem, féltem, fáztam, fuldokoltam a főhőssel, éreztem a hatalmas nyomást és a kétségbeesését, amit átélhetett eme borzalmas kaland során.
Persze az egész történet nem csupán egy hihetetlen "kaland", hanem egy érzelmi utazás is, hiszen csak a könyv egyik fele szól magáról a menekülésről, a másik fele visszatekintés Jay gyerekkorába, amivel megismerjük a kapcsolatát az apjával, ami hogy is mondjam, nem túl felhőtlen. Az öreg mindig többet és többet vár el a fiától, nem nézve, hogy az mennyi idős. Viszont elmondhatjuk azt is, hogy ez a kemény nevelés és a sok belevert tudás az, ami végül is segít Jaynek. Hiszen ezek az információk azok, amelyek ötleteket adnak a fiúnak, hogy mit és hogyan kellene tenni, hogy egyáltalán esélye legyen túlélni. Azt pedig már nehéz eldönteni, hogy igen, az apának volt igaza, hogy "beleverte" ezt a tudást a fiába, de vajon megérte-e az, hogy ezzel a saját kapcsolatukat tette tönkre.

A történet pedig természetesen fikció, bár az is igaz, hogy volt már példa arra, hogy kajakosok belekerültek véletlenül egy cet szájába, de az végül kiköpte őket. Ha pedig valakit tényleg lenyelne egy cet..... az ámbráscetek négyüregű gyomrában nagyon erős emésztőenzimek vannak, amelyet senki nem élne túl. Ezektől függetlenül függetlenül ez egy nagyon élethűen és izgalmasan megírt történet. A szerző a köszönetnyilvánításában le is írja, hogy mennyi tanácsot kért és kutatást végzett, hogy minél élethűbben írja le ezt az elképesztő "kalandot" és igen, olvasás közben el is hisszük, hogy mindez megtörténhet bárkivel.
Az pedig külön említést érdemel, hogy olyan érdekes dolgokat ír le a mélytengeri állatokról, legyen az óriáskalmár vagy ámbráscet vagy egy medúza, hogy a köny befejezése után azonnal nekiláttam utánanézni például a kalmár csőrének, hogy valójában milyen  - mutatom is:

És a befejezés? Azt nem árulom el, hogy a fiú túlélte-e ezt a kalandot vagy sem, ehhez olvassátok el a regényt. De számomra teljesen megfelelő volt a regény befejezése. Pont olyan, amit vártam tőle.

Összességében egy rettentően különleges, érdekes és megrázó regényt olvashattam, amit ajánlok mindenkinek, akik egy aránylag gyorsan olvasható, de izgalmas történetre vágynak, ami nagyrészt egy nagyon félelmetes és egyedi "helyszínen" játszódik. 

Borító: Látványos és utal a történetre, nekem nagyon tetszik

Kedvenc karakter: - 

Szárnyalás: a hihetetlen történet

Mélyrepülés: -

Érzelmi mérce: izgalom, hogy vajon kijut-e a főhősünk a bálna gyomrából

Értékelés: 


Ha megtetszett, ITT megrendelheted!


Nyereményjáték:
Játékunkban kicsit bepótoljuk a rosszul megtartott biológiaórákat. A feladatotok, hogy felismerjétek, milyen fajta bálna található az állomásokon megadott képen, a megfejtést pedig begépeljétek a Rafflecopter megfelelő helyére.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)




a Rafflecopter giveaway

A blogturné további állomásai:
Május 12 - Readinspo
Május 14 - Kelly és Lupi olvas
Május 16 - Könyv és más
Május 18 - KönyvParfé

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók