KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2011. február 21., hétfő

Ally Carter: Ha megtudnád, hogy szeretlek, meg kellene öljelek

Kelly Kiadó 2010.
253 oldal 
Fordította: Stier Ágnes 
Goodreads: 3,96 
Besorolás: YA, krimi szál, humor
 
Cammie ​Morgan a Kivételes Ifjú Hölgyek Gallagher Akadémiájának diákja. Tipikus lányiskola ez, amennyiben szokványosnak tekinthető, hogy a tanulók harci művészeteket, valamint a kémiai hadviselés legújabb módjait sajátítják el, és CIA–kódok feltörésével szerezhetnek plusz krediteket. Cammie Morgan kémnek tanul. Tizennégy nyelven beszél folyékonyan, és hétféleképpen képes puszta kézzel megölni valakit, de minden tudománya csődöt mond, amikor találkozik egy hétköznapi fiúval, aki őt ugyanolyan hétköznapinak hiszi, mint bármelyik másik lányt…
„Megfigyelési jelentés”
A munkatársak egy sor felderítési akciót hajtottak végre, amelyek során a következő megfigyeléseket végezték:
A célszemély: Josh Adamson Abrams, lakhelye 601 North Bellis Roseville, Virginia.
A célszemély online aktivitásának átvizsgálása kimutatta, hogy rendszeresen e-mailezik Dillon Jones-szal, nickneve D’Man (ugyancsak a North Bellis Streeten) – leggyakrabban „tök baró” videojátékokkal, „ciki” filmekkel, „az én hülye” apámmal és iskolai feladatokkal kapcsolatban.
Foglalkozása: másodikos a Roseville Gimnáziumban, ami a Harcos Kalózok otthona (de nyilvánvalóan nem harcolnak túl jól, hisz a további kutatások kimutatták, hogy a győzelem-vereség arányuk 0-3).
Átlaga: 3,75. A célszemélynek, úgy tűnik, nehézségei akadnak a számolással és a famegmunkálással. (Ez kizárja a NSA kódtörő és a Szexi asztalos című otthon-átalakító tv-showban befutható karriert. NEM zárja ki azonban annak lehetőségét, hogy dögösen néz ki szerszámövben.)
Úgy tűnik, a célszemély kiváló angolból, földrajzból és állampolgári ismeretekből.


Ally Carter ifjúsági regénye egy átlagon felüli képességekkel rendelkező diáklányról szól, mely egy ezzel a könyvvel induló sorozat első kötete. A szerző nemrég fejezte be a nagysikerű sorozat ötödik kötetét. Az írónő izgalmas és titokzatos világba csábít, ahol sajátos, különleges szabályok szerint kell játszani annak, aki túl akarja élni a sulit.
Cammie, a Kaméleon története világszerte elnyerte az olvasók rokonszenvét. Az írónő egész más könyvét, nevezetesen a Heist Society-t szereztem be elolvasásra, mert a könyves blogokon az egekig magasztalták és az American Library Association 2010-es YA könyveinek befutói között volt. Mivel a Gallagher lányok sorozatot elkezdte kiadni a Kelly Kiadó, így gyorsan lecsaptam rá. Nem bántam meg.

Cammie 15 éves diáklány a Kivételes Ifjú Hölgyek Gallagher Akadémián. Nem akármilyen suli ez, hanem a CIA üzemeltetésében működő kémnevelde. Itt a lányok megtanulják, hogyan illeszkedjenek be bármilyen környezetbe, hogyan védjék meg magukat, nem probléma a kódfeltörés, és az sem, hogy a 14 beszélt nyelvük valamelyikén különböző akcentussal társalogjanak. Az új tanév hoz néhány változást, a három jó barátnő Cammie Liz és Bex új szobatársat kap Macey személyében, és még nagyobb szenzáció, hogy  a Titkos Műveletek óráikat egy jóképű új tanár tartja, Joe Solomon. Hamarosan sor is kerül az első küldetésre, a lányoknak meg kell tudniuk, az egyik tanáruk az esti roseville-i karneválon vajon milyen üdítőt fogyaszt a fánkja mellé. A "célszemély" persze nem veheti észre őket, a lányok pedig sorra "elvéreznek" a feladat során. Cammie végül megszerzi az üveget a kukából, de váratlan fordulat következik be, egy fiú meglátja és beszélgetni kezd vele, ami azért is tragédia, mert kémnek talán tökéletes, de nincs felkészülve egyszerű lányként viselkedni. A barátnők igazi kémkedésbe kezdenek a fiú után, randik sora követi egymást és Cammie egyre jobban belebonyolódik a szükségszerű hazugságokba és Joshba.

A könyv valami eszméletlen humoros stílusban íródott, imádtam a zárójeles megjegyzéseket, az utalásokat az előző Gallagher lányok tetteire, a "Megfigyelési jelentéseket". Cammie nagyon szimpatikus, de tulajdonképpen mindenki szerethető és hiteles karakter. Végig drukkoltam Joshnak, annyira aranyosan alakult a szerelmi szál, pont a 15-16 éves korosztályra jellemzően. Kíváncsian várom a folytatást, a következő rész borítója itt látható baloldalon, magyar címe: "Görbüljek meg, ha igazat mondok" lesz, és a hírek szerint már nyomában van.
Sokan szeretik a kémes történeteket, sajnos kevés jelenik meg a ya korosztálynak, olvassátok, érdemes.

Borító: Nekem tetszenek a sorozat borítói, a magyar kiadás is ezeket vette át.
 
Kedvenc karakter: Cammie, Bex, Liz, Macey.

Szárnyalás: Születésnap jelenet.

Mélyrepülés: Nem találtam hibát.

Érzéki mérce: Tini romantika

Értékelés:

2 megjegyzés:

  1. Szerinted megéri megvenni? mert egy ideje már szemezgetek vele csak hát... nem tudom
    Segíts!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem érdemes, nekem ott a polcomon:) Ez ugye egy sorozat, eddig két rész jelent meg magyarul és a Kelly Kiadót ismerve, sajnos lehet, hogy nem folytatódik, legalábbis nem hallottam róla. Viszont angolul lehet folytatni az olvasást:)

      Törlés

Rendszeres olvasók