KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2012. december 29., szombat

BEST OF 2012Eljött az év vége, a nagy összesítések  ideje! A tavalyi Best of 2011-hez hasonlóan íme  a 2012-es olvasásélményeink maradandó pillanatai, immár YA harcostársam, Greylupus véleményével kiegészülve.

A kategóriák a tavalyihoz hasonlóak, bár némi változtatás azért akad. Sajnos, vagy épp szerencsére van több olyan kategória is, amelyben nem volt egyértelmű nyertes számunkra, illetve két befutóra is fel szeretnénk hívni a figyelmet,  néhány könyv vagy karakter holtversenyben lett első. Jelölése: - - -
A listát egymástól függetlenül, külön készítettük, számunkra is  meglepetés volt, mennyire hasonló, avagy meglepő néhány eredmény.
 

Legrosszabb könyv
Kelly:  Christina Meredith: Kiss Crush Collide
Megjegyzés: Életem legrosszabb könyve volt, de szorosan a sorban állt mögötte Lupi két választása is!
Lupi:  Megan Crewe: elSZIGETelve  - - -  Alexandra Adornetti: Halo
Megjegyzés: Nem tudtam választani ebből a kettőből.
Az elSZIGETelve számomra olyan könyv volt, mintha az RTL Klub/TV2 egy hétköznap este leadott "zs kategóriás katasztrófafilmjét" olvastam volna. Nem hagytam félbe, mert nem szokásom, de ebből a sorozatból többet nem szeretnék elolvasni.
A Halo (én még angolul olvastam, azért hagytam meg ezt a címet) elgondolása pedig jó lett volna, de a megvalósítása katasztrófálisra sikeredett. Gyerekes volt és logikátlan, abszolút érezhető az egész regényen, hogy mennyire fiatal író művéről van szó.

Legrosszabb karakter
Kelly: Ana/E.L.James: A szürke ötven árnyalata
Megjegyzés: Ehhez nem is kell magyarázat, Ana a legcsacskább naiva, akit a hátán hordott a föld. 
Lupi:  Nora/Becca Fitzpatrick: Crescendo
Megjegyzés: Noránál kevés idegesítőbb karakterről olvastam idén, bár Ana / E.L. James: A szürke ötven árnyalatából is szorosan a nyomában van.


Legrosszabb borító
Kelly:  Lauren Oliver: Káosz/Cicero
Megjegyzés: Sem az első rész borítójához, sem a könyv tartalmához nem kapcsolódik a borító.
Lupi:  Lauren Oliver: Káosz/Cicero
Megjegyzés: Csak csatlakozni tudok Kelly véleményéhez. Nem tudom, mi alapján lett kiválasztva ez a borító, de ez egyszerűen rémes. Ez tipikusan az a borító, ami alapján SOHA nem venném még a polcról se le a könyvet, nemhogy megvegyem.


Legnagyobb csalódás
Kelly:  Josephine Angelini: Baljós csillagok
Megjegyzés: Hihetetlenül vártam ezt a könyvet, talán ez volt a baj, túl nagy volt az elvárás.
Lupi:   Sophie Jordan: Hidden
Megjegyzés: Sophie Jordan sorozatának első két részét nagyon szerettem és a második rész függővége után nagyon vártam a Hiddent is. Már a borító hatalmas csalódás volt - az első rész borítóját másolták le szinte egy az egyben, de a történet hossza, a szálak elvarrása és a befejezés is arra késztetett, hogy ezt a könyvet soha többet ne vegyem a kezembe..

Legnagyobb pozitív meglepetés
Kelly: Laini Taylor: Füst és Csont leánya
Megjegyzés: Nagyon szeretem az angyalokkal kapcsolatos történeteket, és ez egyszerűen lenyűgöző!
Lupi:  Laini Taylor: Füst és Csont leánya
Megjegyzés: Először a Könyvhéten hallottam erről a könyvről, annyian dícsérték, hogy végül én is beszereztem. A borító nem igazán hozott lázba, sőt, az első negyven oldal után is késélen táncolt, hogy olvassam-e tovább vagy sem. Szerencsére nem adtam fel és elmondhatom, hogy egy különleges élménnyel lettem gazdagabb és nem kérdés, hogy nagyon várom a következő részt is!

Legjobb borító
Kelly:  Jus Accardo: Touch
Megjegyzés: Egy szó: KALE
Lupi:  Ann Aguirre: Menedék – Enclave
Megjegyzés: Mint fanatikus borítómániás, nehezen tudtam dönteni, hosszú órákig hezitáltam. Amik még versenyben voltak: Touch, a City of Lost Souls és a Legenda borítói. Végül a Menedék nyert a domború, fémes hatású, a történethez teljesen illeszkedő hangulatú borítójával.


Legjobb debütáló író
Kelly:  Jus Accardo   - - -   Alma Katsu
Megjegyzés: Egyszerűen nem hittem el, hogy Alma Katsu a Halhatatlan című könyve az első megjelent műve.  Remélem az Agave Kiadó jövőre a folytatást is kiadja.
Lupi:   Jus Accardo   - - -   Helena Silence
Megjegyzés: Itt szerettem volna egy külföldi és egy magyar írót is kiemelni. Jus nem volt kérdés, több helyen is láthatjátok, hogy a könyve vagy a szereplői belekerültek a "Best" választásaim közé. Helena Silence angol álneve pedig egy fiatal magyar írónőt takar. Az ő könyve, az Enigma, akár a "Legnagyobb pozitív meglepetés" is lehetett volna, annyira meglepett, hogy mennyire beleszerettem a történetbe. Remélem még jó pár regényét olvashatom!

Legjobb világfelépítés
Kelly:  Julianna Baggott:  Tiszták
Megjegyzés: Valaha olvasott legjobb világfelépítés a számomra a Tisztákban volt, a helyszínek illetve a karakterek vonatkozásában is.
Lupi:  Cassandra Clare: City of Lost Souls
Megjegyzés: Fanatikus Cassandra Clare rajongóként nem volt kérdés a választásom. Egyszerűen még mindig teljesen elvarázsol, beszippant és nehezen ereszt az a világ, amit megalkotott.

Legjobb szerelmespár
Kelly: Noah és Echo/ Katie McGarry: Pushing the Limits
Megjegyzés: Ez a választás nálam teljesen egyértelmű volt. Tökéletes páros!
Lupi:  Noah és Echo/ Katie McGarry: Pushing the Limits
Megjegyzés: Egyszerűen tökéletesek együtt, egy percig se volt kérdés a számomra, hogy kik kapják ezt a címet.

Legjobb főhős
Kelly:  Noah Hutchins/Katie McGarry: Pushing the Limits
Megjegyzés: Rendkívül nehéz választás volt, nálam is szorosan Noah után áll Kale, Will Herondale, Travis Maddox és nincs elég hely folytatni.
Lupi:  Kale/Jus Accardo: Touch 
Megjegyzés: Bár itt nem volt kétséges, hogy kit választok, de ennél az egy kategóriánál éreztem, hogy jobb lett volna, ha többet is választhatnék, hisz Adrian Ivashkov, Will Herondale, Noah Hutchins, Hunter Wilder vagy Gideon de Villiers mind, mind megérdemelnék ugyanezt a titulust. (és persze én is folytathatnám még napestig:)

Legjobb főhősnő
Kelly: Deznee Cross/ Jus Accardo: Touch
Megjegyzés: Ez viszont meglehetősen egyértelmű! Balra a folytatás (Toxic) borítóján láthatjátok Dezt.
Lupi:  Deznee Cross/ Jus Accardo: Touch 
Megjegyzés: Igen, itt elég egyértelmű lett a döntésünk:). Dez volt nagyon régóta az első olyan főhősnő, aki TÉNYLEG kiérdemelte nálam ezt a címet. Belevaló, bátor, harcias "fenegyerek". Nagyon kedvelem.


Legjobb szerelmi háromszög
Kelly: Jem - Tessa - Will/ Cassandra Clare: A herceg
Megjegyzés: A szerelmi háromszögek rabja vagyok! A hercegben volt meg az a különlegesség, hogy magam sem tudtam választani Jem és Will között, egyszerűen remekül megírt kapcsolatok ezek.

Lupi:  Celaena - Dorian - Chaol/ Sarah J.Maas: Throne of Glass 
Őszinte leszek, ezt a címet megelőlegeztem a Celaena - Dorian - Chaol triónak. Hisz anno azt írtam a kritikámban, hogy még nincs konkrét szerelmi háromszög, de így is, már most olyan kémia van Celaena és a két fiú között, hogy más könyveknél több rész után sem éreztem ezt. Már előre félek, hogy mi lesz ebből később:).
A másik szerelmi háromszög, ami szorosan ott topog a választottam nyomában, az Jem-Tessa-Will triója Cassandra Clare: A herceg könyvéből. Az első részben minden porcikám Willt akarta, de a második rész után már semmi pénzért nem lettem volna Tessa helyében...

Legjobb ellenség karakter
Kelly:  Adair/ Alma Katsu: Halhatatlan
Megjegyzés: Itt esett meg, hogy az ellenség megtalálta az utat a szívembe/lelkembe, telitalálat!
Lupi:  Sebastian/ Cassandra Clare: City of Lost Souls
Megjegyzés: Teljesen egyértelmű választás volt, senki más nem jöhetett szóba nálam ebben a kategóriában, csak ő. Egy pszichopata őrült, gyilkos és még sok minden más:), alapból utálnom kellene őt, de az írónő mégis úgy alkotta meg a karakterét, hogy egyszerűen képtelen voltam rá. Az egyik legnagyobb kedvencem a gonoszok közül.

Legjobb "PASI"
Kelly: Travis Maddox/ Jamie McGuire: Gyönyörű sorscsapás
Megjegyzés: Számomra Travis megtestesítette a legjobb badass srác karaktert, imádtam. Legjobb hír: 2013-ban megjelenik a könyv Travis szemszögéből megírva, címe: Walking disaster lesz!
Lupi:  Kale/ Jus Accardo: Touch
Megjegyzés: Egyértelmű választás volt. Hatalmas szerelem, órákat tudnék róla mesélni, a barátaim már menekülnek, ha meghallják azt a szót, hogy Kale:). Sokat elárul, hogy májusban olvastam róla először és azóta se tudta senki letaszítani a képzeletbeli trónjáról, pedig sok nagyon jó könyvet olvastam idén:).


Legjobb történelmi helyszín 
Kelly: Prága/ Laini Taylor: Füst és Csont leánya
Megjegyzés: Egyszerűen ott akartam lenni, és ha belegondolok, egyáltalán nem elérhetetlen bejárni ezeket a helyszíneket. 
Lupi:  Skócia/ Diana Gabaldon: Outlander
Megjegyzés: Ez se volt kérdéses. Eddig is imádtam Skóciát, de a regény olvasása után azonnal indultam volna, hogy felfedezhessem a gyönyörű tájait, kastélyait és ha találnék egy olyan "kőkört", amivel eljuthatnék Jamie korába, akkor talán soha nem jönnék vissza:).

Legviccesebb jelenet
Kelly: Carlos meccse rózsaszín pólóban/ Simone Elkeles: Rules of Attraction
Megjegyzés: A legnagyobb "jerk" ahogy Simone Elkeles nevezte a saját kedves karakterét - rózsaszín pólót húz, és beáll a saját neműekhez vonzódók csapatába, de ez csak egy poén a sok közül.
Lupi:  Gwendolyn becsiccsentve a soirée-n/ Kerstin Gier: Zafírkék

Megjegyzés: Inkább úgy mondanám, hogy a legviccesebb könyv, amit olvastam idén az a Zafírkék volt. Ennyit rég nevettem, mint ennek a könyvnek az olvasása közben. Nehéz volt választani egy konkrét jelenetet, de talán ez volt a leghumorosabb része a történetnek.

Legjobb paranormális ötlet 
Kelly: Kimérák és Szeráfok / Laini Taylor: Füst és Csont leánya
Megjegyzés: Sosem olvastam még kimérákról, levett a lábamról!

Lupi:  Őrzők/ Ednah Walters: Awakened
Megjegyzés: Nephilimek, akik egy-egy elemet (föld, víz, levegő, tűz, idő, elme) képesek uralni és démokra vadásznak.
Imádom az angyalokat és azt, amikor a szereplők képesek az elemeket uralni. Ez a kettő ötvöződik ebben a történetben.

Legjobb romantikus regény
Kelly:  Simone Elkeles: Rules of Attraction - A vonzás szabályai
Megjegyzés: Szinte az összes olvasmányom valamilyen szinten romantikus, nehéz a választás, de ez a könyv azzal nyert, hogy a romantika mellett a humor is nagy erőssége. Egyetlen hajszállal maradt le Benina: Megsebzett szabadsága a dobogó első fokáról.
Lupi:  Jamie McGuire Gyönyörű sorcsapás
Megjegyzés: Minden volt benne, ami kell egy ilyen regényhez: kezdeti csipkelődések, szinte tapintható kémia a főszereplők között, viták, kibékülések, féltékenység, szerelem. Sokszor újraolvastam, egyszerűen nem tudom megunni:). És hát Travis.. még a dühproblémáival együtt is azonnal kérem:).

Legjobb realista regény
Kelly:  Sarah Dessen:  Altatódal
Megjegyzés: Sarah Dessen minden könyve gyöngyszem, ez különösen közel került a szívemhez, imádtam.
Lupi:  Katie McGarry:  Pushing the Limits
Megjegyzés: Az idei év egyik nagy kedvence, minden vetélytárs nélkül érdemelte ki nálam ezt a címet. Egy gyönyörű történet a család, a szerelem, a szeretet és a bizalom erejéről. Noah és Echo pedig nem véletlenül kapta meg a "Legjobb szerelmespár" címet. Ők ketten rengeteg gyötrelmen mennek keresztül és még így is képesek szeretni és küzdeni a céljaikért.

Legjobb disztópia regény
Kelly:  Veronica Roth: A beavatott
Megjegyzés: Sok disztópiát olvastam az idén, A beavatott kiemelkedett közülük a világfelépítés ötlete, és a főhősnő karakterépítése miatt. 2013 év elejére ígérték a folytatást, alig várom!
Lupi:  Marie Lu: Legenda
Megjegyzés: Imádtam a két ugyanolyan erősségű főszereplő macska-egér játékát, a váltott szemszöget és magát a történetet.
Nem volt könnyű választás, mert idén több nagyon jót is olvastam ebből a kategóriából. Ha többet is választhattam volna, akkor Veronica Roth: A beavatott, Ann Aguirre: Menedék című regényeik ott lettek volna a kiválasztottak között.


Legjobb paranormális regény
Kelly: Joss Stirling: Lélektársak - Sky
Megjegyzés: Hét paranormális fiútestvér, kell ennél több?

Lupi: Jus Accardo: Touch
Megjegyzés: Ez se volt számomra kérdés. Ez a regény magasan a legjobb az idei ilyen jellegű olvasmányaim közül. Bármikor képes vagyok újraolvasni. Egyszerűen imádom. A magyar jogok itthon vannak, remélhetőleg Ti is megismerhetitek hamarosan Kale és Dez történetét!


Legszebb írásmód
Kelly: Cynthia Hand: Angyalfény 
Megjegyzés: Tavaly az év könyve lett a sorozat első része. Az írásmód most is gyönyörű, nagyon várom a harmadik részt 2013-ban.
Lupi:  Cynthia Hand: Angyalfény
Megjegyzés: Bár a sorozat első része jobban tetszett, mint a második, de az írásmód még mindig ugyanúgy elvarázsolt és magasan kiemelkedett a többi regény közül. Nem volt vetélytársa.Legjobb publikus kézirat-blogregény
Kelly: Marianna von Birken: Ego Sum Resurrectio et Vita 
Megjegyzés: Nem egy könnyű olvasmány, de egyszerűen lélegzetelállító a stílusa. Tessék rákeresni és olvasni!
Lupi:  Niara Stanfire: Árny és Fény – A Félvér Hajnala
Megjegyzés: Régóta nem olvasok már netes blogregényeket, de Niara története képes volt rávenni arra, hogy mégis újra visszaszokjak rájuk. Ez az a regény, aminek tűkön ülve várom az újabb és újabb részeit és nagyon-nagyon szeretném egyszer könyv formában is látni. A cselekmény vezetés, a szereplők és a világ felépítése és a humor, ami az egészet átszövi, méltán teszi olyan regénnyé, aminek hatalmas rajongótábora együtt izgul Jay, Hirem és Carry sorsáért. Angyal-démon rajongóknak kötelező!

Legjobb titkos kézirat 
Kelly: Ashley Carrigen: Bittersweet 
Megjegyzés: Ash, örök előolvasó leszek, remélem. Ezt ki kell adni!! Kiadók, lehet jelentkezni!!
Lupi: Lylia Bloom: Ellopott Életek 
Megjegyzés: Nagyon büszke vagyok rá, hogy az első között olvashattam. Kemény, realista történet két fiatalról, amit szerintem mindenkinek meg kell ismernie. Remélem nem sokáig marad titkos a kézirat és könyv formájában is olvashatjuk. Lylia én nagyon szurkolok Neked!

Legjobb sorozat első rész
Kelly: Kemese Fanni: A napszemű Pippa Kenn
Megjegyzés: Mintha nekem írta volna Fanni ezt a történetet, megvolt benne minden, ami egy remek kezdéshez kell, nagyon várom a folytatást!
Lupi:  Kemese Fanni: A napszemű Pippa Kenn
Megjegyzés: Egy fiatal magyar írónő első könyve. Nem volt kérdés, hogy ez a könyv érdemli meg nálam ezt a címet. A történet nagyon jó, a szereplőket imádtam és nagyon várom a folytatást!
Ha több választási lehetőségem lett volna, akkor ide került volna még Sarah J. Maas Throne of Glass könyve is.
Legjobb sorozat folytatás
Kelly: Andrea Cremer: A döntés - Nightshade #3
Megjegyzés:  Hihetetlenül megrázott a befejezése ennek a sorozatnak, de így volt jó, ahogy Andrea megírta. Nehéz választás volt ez, de egy hajszállal megelőzte Pittacus Lore: A hatok hatalma című könyvét.
Lupi:  Cassandra Clare: A herceg - Pokoli szerkezetek #2
Megjegyzés: Tökéletes, szívszorító folytatása az első résznek, a "középső részek" hibái nélkül. Félve, de nagyon várom a harmadik részt!

Legjobb könyv – 15-21 Young Adult korosztály 
Kelly: Katie McGuire: Pushing the Limits
Megjegyzés: Ez a szerelmes-realista történet az év legjobb YA könyve lett számomra, tökéletes minden szempontból. A Könyvmolyképző kiadónál megjelenik jövőre magyarul! 
Lupi: Kerstin Gier Rubinvörös/Zafírkék/Smaragdzöld
Megjegyzés: Ez az a sorozat, amit szerintem ez a korosztály imádni fog. Rengeteg humor, izgalom, szerelem, időutazás, nagyon szerethető szereplők. A jövőre megjelenő a mozifilm pedig valószínűleg még több embert fog rávenni arra, hogy elolvassa a sorozatot.

Legjobb könyv – 19-26 New Adult  korosztály
Kelly: Jamie McGuire: Gyönyörű sorscsapás
Megjegyzés: A New Adult  a főiskolások-egyetemisták korosztályát képviseli, szerencsére itthon is egyre több könyv jelenik meg ebben a  kategóriában. A Maxim Kiadó óriási gratulációt érdemel, hogy bevállalta ezt a történetet és sokunknak kedvenc könyve lehet a Gyönyörű sorscsapás.
Lupi:  Alma Katsu Halhatatlan
Megjegyzés: Előre leszögezem, nem egy könnyed regény. Egy természetfeletti, sötét hangulatú, évszázadokon át tartó, megrendítő szerelem lebilincselő története. Ennek a korosztálynak már nyugodt szívvel merem ajánlani.

Legkedvesebb idézet
Kelly:  "Akárhová mész, veled tartok, ahol meghalsz, ott halok meg én is, s ott lesz a sírom. Az Angyal úgy bánjon velem, mint veled, nem különbül. Ne válasszon el minket más, csak a halál."
Parabatai eskü - Cassandra Clare: A herceg
Lupi: “Libraries were full of ideas–perhaps the most dangerous and powerful of all weapons.” (A könyvtárak tele voltak ötletekkel - talán ez a legveszélyesebb és leghatalmasabb az összes fegyver közül.) - Sarah J. Maas, Throne of Glass

Legjobban várt könyv 2013-ra
Kelly:  Cassandra Clare: Clockwork Princess
Megjegyzés: Kemény döntés lesz, és én a megjelenés napján tudni akarom.
Lupi:  Richelle Mead: The Indigo Spell
Megjegyzés: A The Golden Lily vége után ez kérdés lehet? Adrian Ivashkovból sosem elég és szeretnék még jobban elmélyedni az Alkimisták titkokkal teli világában.

2 megjegyzés:

 1. Sziasztok!

  Hú, hát szép kis lista lett. :)
  Nagyon sok dologgal egyetértek. Nora engem is az őrületbe kergetett, szerintem sokkal rosszabb, mint Ana, bár kétségtelenül ő sem a főszereplőnők gyöngye.
  És a legrosszabb borító. Úgy örültem, hogy mindketten ezt írtátok, mert a Káosz borítója valami fertelmes. Én mindig nem tudtam feldolgozni, hogy ez lett, pedig még sokan írták is nekik, hogy borzalmas. Életem egyik legrosszabb borítója.
  Pippának is nagyon örültem a listán, és természetesen az összes Cassandra Clare-nek. :P
  És megerősítettetek benne, hogy a következő könyveket be kell szereznem: Pushing the Limits, Touch, Füst és Csont leánya, Throne of Glass.

  Pussz:
  Deszy

  VálaszTörlés

Rendszeres olvasók