KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2013. október 25., péntek

Samantha Shannon: Csontszüret

Október 28-án jelenik meg  Samantha Shannon Csontszüret című könyve az Athenaeum Kiadó gondozásában. A Blogturné Klub hat állomáson keresztül sok extrával és nyereményjátékkal várja a Csontszüret leendő olvasóit. 

Athenaeum Kiadó 2013. október 28.
528 oldal
Fordította: Juhász Viktor
Goodreads: 3,68
Besorolás: YA-NA, disztópia, paranormális

2059-ben járunk. A világ nagyvárosai a Scion erőszakszervezet befolyása alatt állnak. Paige Mahoney a londoni Hét Pecsét fedőnevű bűnüldöző szervnek dolgozik. Feltöri mások elméjét, és a gondolataikban kutat fontos információk, összeesküvési tervek után. Paige ugyanis egy álomjáró, akit miután letartóztatják, egy még sötétebb és gonoszabb erő keríti hatalmába, mint a Scion. Oxford több évszázada lekerült a térképről, azóta titkos börtönváros, ahol a legmegátalkodottabb bűnözőket tartják fogva egy idegen faj felügyelete alatt. A Rephaimok álomjárókat toboroznak a hadseregükbe. Paige mentora és kiképzőtisztje Arcturus, aki mestere és egyben halálos ellensége is lesz. Ahhoz, hogy szabaduljon, be kell törnie Arcturus elméjébe, és felfedni a titkát…

Még soha nem éreztem ennyire nehéznek egy könyv értékelését. Kezdve rögtön a műfaji besorolással, ugyanis erre a könyvre nehéz lenne ráhúzni, hogy YA, hiszen felnőttek a szereplők (és nincs kötelező szerelmi háromszög sem), viszont egyértelműen a YA-NA korosztály fogja olvasni. A történet paranormális elemekre épül, disztópia is, ugyanakkor némi steampunk érzésem is volt az olvasás során.
Akik rendszeresen olvassák a blogot, azok tudják rólam, mennyire odavagyok az új világfelépítésekért. A Csontszüret hihetetlenül eredeti, részletgazdag, teljesen újszerű világfelépítéssel rendelkezik. Sok helyen olvastam, hogy a szerzőt az új J.K.Rowling-ként emlegetik, nos ez merüljön ki abban, hogy ez a sorozat is 7 részesre van tervezve, sem az írásmódnak, sem a karaktereknek, sem bármi egyébnek köze nincs Harry Potterhez.

Paige
A történet felépítése a másik sarkalatos pont a radaromon, és ennél a könyvnél különösen tetszett a szerző megoldása: szükséges a részletes magyarázás, mégsem egyszerre zúdul az olvasóra az információáradat, hanem a cselekmény során mindig újabb és újabb visszaemlékezések kapcsán kerül sor a részletek magyarázatára. Az elején szinte zavaró is, hogy beleugrunk a sztoriba ezerrel és a sok magyarázat mellett a cselekmény is pörög,  engem így is azonnal beszippantott ez a világ. Sok az új fogalom , új szavakat, kifejezéseket kell megtanulni, mégis alig tudtam félbeszakítani az olvasást, annyira érdekes és fantáziadús az egész. Talán igényel némi türelmet az olvasótól a könyv, érdemes lassabban olvasni az elején a megszokottnál, hogy belemélyedjünk ebbe a világba.

A sztori egy alternatív jövőben , 2059-ban játszódik , ami a történelmi múltat tekintve azonos a mi világunkéval, de 200 évvel korábbi ponttól eltér attól a világtól amiben mi élünk. Tehát ebben az alternatív világban mindig is voltak olyan emberek, akik többet láttak másoknál, pontosabban látták az éteri világot, a szellemeket, az aurákat.
Arcturus
Ők a tisztánlátók, akiknek különböző képességeik lehetnek, az egyszerűbb kártyajóslóktól kezdve a médiumokon át a fúriákig. A hétköznapi emberek azonban féltek ezektől az adottságoktól, és betegségként állították be. A társadalom bűnözőkként kezeli a tisztánlátókat, ugyanis tilos bármilyen kommunikáció a szellemvilággal, anyagi haszonszerzés céljából pedig egyenesen halálos bűn.

Főhősnőnk, Paige a tisztánlátókhoz tartozik, ráadásul nagy ritkaság, álomjáró. Ő egy nagyon erős, intelligens, szerethető karakter, aki megtanulta, hogy soha ne adja fel, és minden helyzetben találjon megoldást. Édesanyja meghalt, apja, aki a Scion-nak dolgozik, mit sem sejt lánya valódi életéről. Az igazolványa szerint egy oxigénbárban dolgozik, valójában viszont egy hírhedt bűnöző csoport, a Hét Pecsét tagja. Jaxon Hall a vezetőjük, ő míves lord, maga köré gyűjtött néhány igen tehetséges tisztánlátót. Paige egészen kivételes dolgot tud, érzékelni tudja az éter minden aktivitását. Le tudja tapogatni az emberek álomplánját, nagyon leegyszerűsítve ez azt jelenti, bele tud látni mások fejébe.

Nashira
A Hét Pecsét tagjai folyamatosan igyekeznek kikerülni a váratlanul felbukkanó utcai ellenőrzéseket, de egyik este Paige hibát követ el. Életveszélyes helyzetbe kerül, és kénytelen nyíltan használni képességét, ami miatt hamarosan elfogják. De nem akárhogyan, régen olvastam már ehhez fogható üldözési jelenetet.
A történet itt fordulóponthoz jut, a többi összegyűjtött fogollyal együtt Paige Sheol I-be kerül, ahol szinte rabszolgaként, de biztonságban élhetnek a rephaiták városában. Ez egy titkos hely London környékén, és a kormánnyal kötött egyesség szerint tízévente leszállítják nekik az elfogott tisztánlátókat. Ez a mostani a XX. Csontszüret . A rephaiták külsőre emberi lények, de a Túlvilágról származnak, távolabbi céljuk az uralkodás átvétele a Földön. A foglyokat a város védelmére képezik ki, akik nem felelnek meg ennek a szintnek, azok a rephaiták szórakoztatását végzik különféle cirkuszi mutatványokkal, és nem mellesleg ez a faj az emberi aurából táplálkozik.
Jaxon
Paige Arcturus nagymesterhez kerül, aki a kezdeti nehézségek után lassú lépésekben építi ki a bizalmát a lány felé. Paige mindig talál okot a gyűlöletre, de rá kell jönnie, Arcturus tettei indokoltak, logikusak és valamilyen formában mindig védi őt. Végig érezhető, hogy kettejük kapcsolatában lesz valami fordulat, mégsem húzható rá semmilyen klisé, egyedi és különleges ez a páros. Arcturus sokak kedvence lesz, egy igazi mély karakter, rengeteg titokkal. Először hidegnek és érzéketlennek tűnik, de ahogy telik az idő, az olvasó rájön, hogy gondoskodó és megbízható.
Paige persze egy pillanatra sem fogadja el, hogy a további életét ezen a helyen töltse, így minden erejével a szökés megszervezésén dolgozik, közben barátokra lel, ellenségeket szerez. A végsőkig bízik fogadott családjában, a barátaiban, a megmenekülésében.

Nick
A világfelépítést már méltattam, muszáj kitérni a szerző stílusára is. Utoljára Laini Taylor: Füst és Csont Leányában éreztem ezt, hogy a mondatok minden egyes szava átgondolt, könnyed és elegáns, szinte hihetetlen, hogy egy debütáló szerző művét olvashattam. A két főszereplőn kívül, a további karakterek is kidolgozottak, egyedi személyiségek, egyáltalán nem csodálom, hogy a sorozat 7 részesre tervezett, mert olyan a szereplőválaszték, hogy akár mindenkiről el tudok képzelni egy-egy új részt.
Samantha Shannon megérdemli a felhajtást, ami körülötte zajlik. Imádtam a regény minden sorát, hiába esik nehezemre a lassabb olvasás, olyan különleges élményt nyújtott a könyv, ami hosszan fogva tart. Tökéletesen elfogadtam volna a helyzetet, hogy Paige helyébe lépjek, nagyon szeretném élőben megtapasztalni a képességeit, csodálatos világ ez. Olvassátok el, hihetetlen élmény, olyan, amit nem felejtesz el egyhamar.

Borító: Remek, és nagyon örülök, hogy megmaradt az eredeti.

Kedvenc karakter:  Paige, Arcturus, Jax

Szárnyalás: Egyértelműen a világfelépítés viszi a pálmát.

Mélyrepülés: A mélyrepülés engem érint, volt egy két apróság, amit nem értek. Még.

Érzéki mérceVannak kegyetlen jelenetek, én a 16-os korhatárt ajánlanám. A romantika nem hangsúlyos, gyakorlatilag egy csókjelenet szerepel a könyvben.
Értékelés:

Beleolvasó: Csontszüret
 


Samantha Shannon az Oxfordi Egyetemen diplomázott, mindössze 21 éves és máris világszenzáció. A fiatal írónőt a Harry Potter könyvek brit kiadója a Csontszüret első ötven oldalának elolvasása után magas előlegért szerződtette, és az év legizgalmasabb tehetségének tartja.
Samantha Shannon tizenévesen kezdett szépírással foglalkozni, 2013-ban diplomázott az Oxfordi Egyetem angol irodalom szakán.
A Bloomsbury Kiadó az irodalmi körökben eddig ismeretlen fiatal lány által beküldött kézirat első ötven oldalának elolvasása után hatszámjegyű előlegajánlatot tett az írónőnek, és hétrészes sorozat megírására szerződtette. A könyvek megfilmesítésének jogát máris lekötötték.
Pinterest
Facebook oldal

Nyereményjáték:

Az ősz a betakarítás, az aratás, a szüret ideje. Van, aki szőlőt, van aki almát szüretel, mi azonban most egészen másra vadászunk. Tartsunk Csontszüretet!
Samantha Shannon hamarosan megjelenő könyve kapcsán a blogturné részvevő állomásainak oldalain kell egy-egy csontot „leszüretelnetek”, a segítségetekre álló meghatározások alapján.
A nyereményjáték során 2 példányt sorsolunk ki a könyvből: egyet azok között, akik like-olták a kiadó és a Blogturné Klub facebook oldalát, egy másikat pedig azok között az ügyes játékosok között, akik emellett megtalálták valamennyi "csontunkat"!

a Rafflecopter giveaway

További állomások.
10/20. Roni Olvas - Paige és Arcturus bemutatása
10/21 . Deszy könyvesblog - A Hét Pecsét bemutatása
10/22.. Dreamworld - Álomcast
10/23. Nem harap a … - Sheol városáról
10/24. MF Kata blogja- A Tisztánlátók fajtái
10/25. Kelly Lupi Olvas 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók