KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2013. november 6., szerda

Natalie Babbitt: Örök kaland


November 2-7-ig Natalie Babbitt: Örök kaland című műve vesz részt a Blogturné Klub hat állomásos blogturnéján. Kritikák, érdekességek és természetesen könyvnyeremény! Látogass el minden blogra, így nagyobb eséllyel indulhatsz a három nyereménykönyvért!

Európa Kiadó 2013.
144 oldal
Fordította: Pap Vera-Ágnes
Goodreads: 3,80
Besorolás: Middle-grade, 10-14 éves korosztály, fantasy

Winnie Fostert, a tízéves kislányt gazdag szülei még a széltől is óvják. Winnie unatkozik a kerítésekkel körbevett birtokon, és bosszantja a sok óvintézkedés, ezért kiszökik a közeli erdőbe. Itt ismerkedik meg Jessie Tuck-kal, aki nagyjából tizenhétnek néz ki, de elmondása szerint száznégy éves. A Tuck család ugyanis minden jel szerint megtalálta az örök élet forrását.
Az öröklét misztériumát kutató regény izgalmas formában fogalmazza újra az emberiséggel egyidős kérdéseket: miért vagyunk halandók, és ha tehetnénk, választanánk-e az öregedés helyett az örökkévalóságot.

Natalie Babbitt 1975-ös fantasyje több díjat elhódított, kétszer (1981-ben és 2002-ben) megfilmesítették, és több ízben beválogatták a gyermek- és ifjúsági irodalom legfontosabb száz kötetét összesítő listákra.

Winnie egészséges kalandvágyának engedve bóklászik a családi birtokhoz tartozó erdőben, amikor egy ismeretlen fiút pillant meg, aki egy fa tövében épp a szomját oltja egy forrásból. A lány is szomjas, de Jesse Tuck nem engedi őt inni a vízből. Feltűnik a fiú édesanyja és bátyja és hirtelen úgy döntenek, magukkal viszik a kislányt a házukhoz, hogy elmagyarázhassák neki kik ők és miért kell hallgatnia a találkozásukról.
A Tuck család 87 évvel ezelőtt utazott át ezen a vidéken, és teljesen véletlenül ittak a forrás vizéből, amitől megváltozott az életük. Persze nem azonnal jöttek erre rá, hanem évekkel később, amikor szembesültek azzal, hogy sosem betegszenek meg, és a külsejük sem változik többé. A nagyobbik fiút elhagyta a felesége és a gyermekei, miután úgy gondolták, eladta a lelkét az ördögnek. Többé nem volt maradásuk egy helyen sokáig, vándoroltak a világban és csak tíz évente töltöttek együtt egy kis időt.
Igazából az egész család megkönnyebbült, hogy végre elmondhatták valakinek a titkukat, és úgy tűnt Winnie is megértette a magyarázatukat.
De nem is lenne a világ a világ, ha nem élnének rajta haszonleső emberek, egyikük kihallgatta a beszélgetést, és leleplezni készül  a családot.

Ez a könyvecske nem hiába lett klasszikus, hiszen jól érthetően, gyönyörű mondatokkal, tökéletesen elmagyarázza az élet körforgását. A halál minden korosztálynak nehéz téma, de egy gyereknek különösen az. Itt azonban a 9-99 éves korosztályból bárki kezébe veheti a könyvet, biztos vagyok benne, hogy élvezni fogja. A szerző stílusa lenyűgöző, a leírások költőiek, a karakterek mind nagyon jól eltaláltak. Különösen a Tuck család tagjai, akiknek sorsán keresztül érezhetjük át az örök élet előnyeit és hátrányait.  A két fiútestvér szeret utazni, főleg Jesse élvezi az örök kalandot, de a szülők már elfáradtak, szeretnének egy helyen élni. Sőt, a családfő bevallja Winnie-nek, hogy bármit megadna, ha visszakapná az életét, hogy tovább öregedhessen. Igazából maguk sem értik, hogy áldás vagy átok a sors részéről a halhatatlanságuk. Winnie nagyszerű karakter a maga 11 évével, persze először fél, aztán ösztönösen megbízik a furcsa családban. Megérti és megszereti őket, sőt, kockáztatva a családi békét, segít nekik a bajban. Szembesül az élet és halál kérdésével, és jól dönt.
A szerző bizony ad némi gondolkodni valót az olvasónak. Vajon a lány évekkel később nem bánja meg a döntését, nem kutatja azt a bizonyos fát?
Az élet két alappillére a születés és a halál. Ez vár minden teremtményre. De vajon ki nem játszott el még a gondolattal, vajon milyen lehet örökké élni? Az első gondolat: csodálatos, hisz mindent elérhetsz, mindenre van időd, mindent kipróbálhatsz, nincsenek határok. A második gondolat: Mindenkit elveszítesz, mindenkit, aki közel áll hozzád. Mindenki elmegy, és te magadra maradsz az idő végezetéig.
Ez a könyv kötelező olvasmány, ott a helye minden család könyvespolcán.

Borító: Századfordulós fotó, szerintem talán ez lehet Winnie esküvői képe.

Kedvenc karakter:  Jesse, Winnie

Szárnyalás: A varangyos poén a végén. Nagyot csattant.

Mélyrepülés:-

Érzéki mérceAbszolút korhatár nélküli, mindenkinek ajánlom.

Értékelés:

Beleolvasó

Blogturné Extra

Az írókon kívül természetesen más művészeket is megihletett a halhatatlanság kérdése. Számos film és dal is született a témában. Egyik legemlékezetesebb a Hegylakó című film 1986-ból, amelynek világhírű "Who wants to live forever" című betétdalát a Queen előadásában mindenki ismeri. Íme az eredeti dalszöveg és a magyar fordítás Sikó Gábor tollából. 



 

NYEREMÉNYJÁTÉK


Te választanád az örök életet, ha tehetnéd?


Összegyűjtöttük nektek néhány könyvszereplő véleményét a halhatatlanságról, életről és halálról. Olyanokét, akiknek szembe kellett nézniük élet és halál közötti választással, vagy akik a maguk bőrén tapasztalták, milyen is az örök kaland.
A Ti feladatotok az, hogy kitaláljátok, kiktől származnak az öröklétről szóló idézetek.
Hogy azért kicsit segítsünk nektek, a szereplők nevének betűit elrejtettük a bejegyzéseinkben.

"És mégis, ha csak valamicskét is ismeri az életet, kicsoda tudna lemondani arról az eshetőségről, hogy örökké fiatal marad, bármily kalandos is ez az eshetőség s bármily végzetes következményekkel jár? Különben is csakugyan az ő varázsa alatt áll? Valóban az ő könyörgése idézte elő a változást? Nem valami érdekes, tudományos ok hozta létre? Hát gondolat vagy tudatos vágy nélkül nem rezzenhetnek-e meg a rajtunk kívül lévő vágyak, szeszélyeinkre és szenvedélyeinkre, parány parányhoz nem beszélhet-e titkos szerelemmel vagy furcsa rokonérzéssel? De az ok nem fontos. Könyörgéssel soha többé nem kísért meg semmiféle szörnyű hatalmat. Ha a festménynek meg kell változnia, hát akkor meg kell változnia, így van. Mit gondolkodjon tovább ezen?"

a Rafflecopter giveaway

11/02. Angelika blogja
11/03. Deszy könyvajánlója
11/04. Nem harap a...
11/05. Szilvamag olvas
11/06. Kelly & Lupi olvas
11/07. Dreamworld 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók