KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2014. április 4., péntek

John Steinbeck: Lement a hold



A Blogturné Klub ezúttal egy híres-neves amerikai íróra szeretné felhívni a figyelmeteket, aki nálunk kevésbé emlegetett író, viszont Amerikában nagyon sokszor hivatkoznak a munkásságára. John Steinbeck 112 éve február 27-én született, hogy ezt „megünnepeljük”, bemutatjuk nektek a Könyvmolyképző Kiadónál hamarosan megjelenő Lement a hold című művét. A turné minden állomásán február 27. és április 4. között találkozhattok még egyéb érdekességekkel is a szokásos vélemények után. Tarts velünk!

Könyvmolyképző Kiadó 2014.
... oldal
Fordította: Vas István
Goodreads:3,83
Besorolás: történelmi regény

„A hold akkor megy le, amikor a hajnali derengés még nem látható, de már közeleg megállíthatatlanul, mint a végzet.”

Steinbeck Lement a hold című kisregénye a norvégiai fasizmus éjét rajzolja meg, balladisztikus tömörséggel. Az 1942-ben kiadott kis remekművet a háború alatt titokban terjesztették, kézről kézre adták a terror legsötétebb óráiban.

Jogosan merül fel a kérdés, mi vehet rá egy young adult könyvekkel foglalkozó bloggert, hogy háborús könyvet olvasson és még ajánlja is fiatal olvasóinak?  Visszavezetett ez a történet a fiatalkori olvasmányaim hangulatához, ugyanis volt egy időszakom, amikor nagyon kedveltem a második világháborúhoz köthető könyveket, Remarque az első számú kedvencem volt. Nem szeretem a lövöldözős, hadi összecsapásoktól hemzsegő történeteket, inkább a háború emberekre gyakorolt hatása érdekel, és Steinbeck ebben a kisregényben pontosan  a lelkek harcáról mesél.

Konkrétan nem derül ki a könyvből, hogy helyileg hol vagyunk, csak az világos, hogy egy kisváros egyik pillanatról a másikra megszállás alá kerül. A helyieknek esélyük sem volt megvédeni magukat, egy áruló gondoskodott arról, hogy a helyi katonáknak más elfoglaltságuk legyen. Az őrség néhány tagját lelőtték, de ez semmiségnek számít a megszállók szerint. A katonai vezetők beköltöznek a polgármester rezidenciájába és mint ha mi sem lenne természetesebb, rá akarják venni a polgármestert, hogy hasson  a népre az "együttműködés" érdekében. A megszállóknak szükségük van a helyben kitermelt szénre, a munkásokra, ha minden rendben zajlik, nem esik bántódásuk.
A kezdeti sokk után az emberek kezdenek felocsúdni, egyre többen lázadnak, apró ellenállástól kezdve egészen az első gyilkosságig. A megtorlás nem várat magára, a megfélemlítés nyilvánvaló, de az emberek nem érzések nélküli bábuk, a felszín alatt duzzad a lázadás.

A turné során az előttem posztoló bloggerek már méltatták a szerzőt és kifejtették mennyire erős hatással van az olvasókra Steinbeck írásmódja. Gyönyörűek a leírások és tanítani valók a karakterek. A téma pedig minden korosztálynak kötelező: a fiataloknak kötelességük megismerni a történelmet a háborúk borzalmaival együtt. Az idősebbeknek pedig Steinbeck színvonalú elbeszélőkre van szükségük, hogy az emlékeik ne halványuljanak el.
Én valami egészen mást szeretnék elmondani, pontosabban azt, mit jelent nekem a gondolat szabadsága.
Az embernek a világon semmije sincs igazából ami örökre az övé, csak a saját elméje. Jöhet bármilyen elnyomás, kényszer, felettesi parancs, az ami a fejedben van, az a tied, és soha senki sem veheti el tőled a gondolataidat. Bizony kerül az ember olyan helyzetbe, amikor bántják, megalázzák, fölébe kerekednek, de mégsem lehetnek soha biztosak abban, hogy rád tudják kényszeríteni az akaratukat. Felületesen, látszólag győzhetnek, igen, de ha a szemébe nézel az illetőnek, büszkén, emelt fővel, akkor látni fogja, hogy hibázott, mert rajtad nem tud kifogni. Tiéd a gondolatod, a meggyőződésed, az eszméid, tiéd a világod.

Borító:  A könyv hangulatát remekül tükrözi.

Kedvenc karakter:  Annie

Szárnyalás: A kis ejtőernyők.

Mélyrepülés:  -

Érzelmi mérce:  Nem fogsz sírni vagy nevetni, itt gondolkodni fogsz, mit is olvasol.

Értékelés:

Egy kis EXTRA:  A szerzőről talán nem tudod, hogy az Érik a gyümölcs című könyvével elnyerte a legjobb könyvnek járó díjat 1940-ben. Mi is a Pulitzer díj?  Röviden ennyi:
A Pulitzer-díj az USA legrangosabb újságírói kitüntetése, ami csakis az amerikai napilapok és hetilapok újságíróinak adható az egyesült államokbeli újságok vagy hírügynökségek által megjelentetett fotókért, jelentésekért és cikkekért. Az irodalom, dráma és zene területén is osztanak Pulitzer-díjakat, ezek is csak amerikai állampolgároknak adhatóak. A legelső Pulitzer-díjat 1917. június 4-én adták át, mostanában pedig minden év áprilisában jelentik be a nyerteseket. Nevét a díj anyagi alapjait megteremtő Joseph Pulitzer magyar származású amerikai újságíróról, kiadóról és sajtómágnásról kapta.
A Pulitzer-díj nyerteseit egy független bizottság választja, amelyet a Columbia Egyetem Újságírói Kara (Columbia University Graduate School of Journalism) igazgat.
A Pulitzer díjas regények listáját megtalálhatod  ezen a linken   érdemes böngészni.
Forrás: Wikipedia


Nyereményjáték:

Ahhoz, hogy megnyerd a hamarosan megjelenő Lement a hold című könyv egyikét a három közül, nincs más dolgod, mint lájkolni a kért oldalakat és megválaszolni a kérdést.
Ki volt Steinbeck Egerek és emberek című művében a "nehézfejű óriás"?
A válaszok egyes betűjét megtalálod az állomások bejegyzéseiben elrejtve.
A Kiadó csak Magyarország területére postáz!

a Rafflecopter giveaway

A turné további állomásai
03/21 Roni olvas
03/28 BibliothecaFummie
04/04 Kelly & Lupi Olvas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók