KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2014. április 20., vasárnap

Moira Young: Vérvörös út - Homokvidék #1


A Könyvmolyképző Kiadó a Könyvfesztiválra elhozza nektek az egyik legnépszerűbb disztópia, a Homokvidék (Dust Lands) sorozat izgalmasan hangzó első részét, Vérvörös út (Blood Red Road) címmel.
Kísérjétek figyelemmel a blogturnénk állomásait, melyeken a szokásoknak megfelelően extra információkat kaphattok a történetről, és a játék végén a kiadó jóvoltából három példány talál gazdára.

Könyvmolyképző Kiadó 2014. Könyvfesztivál
424 oldal
Fordította: Dobó Zsuzsanna
Goodreads: 4,01
Besorolás: YA, disztópia, 


Hogy megmeneküljön, küzdenie kell.
Hogy túléljen, vezetővé kell váljon.

Saba világa darabokra hullik, amikor az ikertestvérét, Lugh-t fogságba ejti négy kabátos lovas. Saba eldönti, hogy megmenti, ezért nekivág a Pusztítók által hátrahagyott törvényen kívüli sivár tájnak. Ez egy brutális világ, ahol Saba felfedez magáról pár meglepő dolgot. Vad harcos, ravasz ellenfél és mindenek fölött legyőzhetetlen túlélő. Egy Jack nevű fenegyerekkel és egy Szabad Sólymok nevű lány forradalmár csapattal Saba útnak indul, hogy megmentse a testvérét – és talán az egész világot.

A fülszöveg meglehetősen rövidre sikerült, ezért némi kiegészítést igényel az alaphelyzet ismertetése. Saba ikertestvérével Lugh-el, kishúgukkal a kilenc éves Emmivel és apjukkal élnek egy rendkívül kietlen helyen Silverlake-ben, mindentől távol. Emberekkel szinte sosem találkoznak, a legközelebbi szomszéd is havonta egyszer lovagol feléjük pár szóra.
Lugh elvágyódik innen, de apjuk szerint a világ többi része még ennél is rosszabb, veszélyek leselkednének rájuk, csak itt vannak biztonságban ezen az elszigetelt helyen. Lugh kétségbe vonja apjuk szavát, aki egyébként is sok furcsaságot beszélt nekik gyerekkoruk óta, olvas a csillagokból, titkoktól, idegenektől félti őket. Azóta különösen megváltozott, mióta anyjuk meghalt Emi születésekor. De egész más formában kerül sor a távozásra, Lugh-t ugyanis elrabolja öt fekete ruhás lovas. Saba azonnal a keresésére indul, miután Emit biztonságba helyezi.

A történet időben a maitól számítva néhány száz évvel később, egy meglehetősen lepusztult világban játszódik, a technika vívmányai eltűntek, a házak összedőltek, nincsenek könyvek, az emberek általában írástudatlanok. Ebben a történetben nincs "Társadalom", aminek eszement törvényei ellen kellene lázadni, mint a manapság menő ya disztópiákban. Van viszont egy kiskirály, aki egy kisebb várost épített a "bagónak" nevezett kábítószer termesztés és terjesztés köré. A népet persze szórakoztatni is kell, erre a legalkalmasabb a rabszolgák élet-halál harca egymás ellen egy arénában. Az én korosztályom még élénken emlékezhet a Mad Max filmre, nos teljesen hasonló a feeling.
A világfelépítés bár abszolút megállja a helyét, nem a leglényegesebb része a könyvnek, ez egy háttérelem, igazi fő hangsúlyt a karakterek és az érzelmi szálak kapják. Ez viszont olyan jelentős és sokféle, hogy bizony oldalakat lehetne betölteni velük. Nagyon tetszett az ikrek közötti szoros kapcsolat, főleg Saba érzéseit ismerhetjük meg. Mindig minden pillanatban tudja, hogy Lugh mit csinálna a helyében, hogyan döntene.

Saba első benyomásra is azt sugározza, mennyire fontos neki az ikertestvére, megszállottan kötődik hozzá, ami az ikertestvérek esetében talán nem olyan ritka. Annál szembetűnőbb a legkisebb testvér iránti közöny, ami a viszontagságos út alatt azért átalakul. Ez a kettősség a történet elején nem is hozta őt számomra a feltétlenül csodálatra méltó hősnők közé. De ez nagyon hamar változott, hiszen olyan bátor tetteket hajt végre, folyamatosan küzd, egy pillanatra sem felejtve célját. Karaktere abból a szempontból is változik, hogy teljesen önálló személyiséggé alakul, már nem minden Lugh-ról szól. És ami még különlegessé teszi Sabát, nem akármilyen házi kedvence van, fióka kora óta nevel egy varjút, Nerot, aki valódi személyiség és sokszor lesz segítségére. Szüksége is van rá, hiszen rabszolga lesz, ketrecharcra kényszerítik, de megtörni sosem tudják, ahogy telik az idő egyre erősebb és merészebb, időnként felbukkanó madara élteti benne a hitet. Imádtam a túlélési ösztönét, ennek nevezném azt a késztetést, ami elkapja őt a kritikus helyzetekben és a végletekig képes küzdeni.

Emmi kilenc éves, és nem az a típus, akit félre lehet állítani valami ismerősnél, persze hogy elszökik és Saba után ered. Nagyon vágyik arra, hogy Saba is úgy szeresse mint a bátyja, és úgy egyáltalán több figyelmet kapjon, mint a semmi.

Jack -el az arénában ismerkedik meg Saba, gyakorlatilag ő az első és egyetlen pasi, aki megmozdítja a szívét. Anyjától örökölt szívkő is mutatja, ő az, akire vágyik, mégis oly sokáig bizalmatlan. A kettejük kapcsolatára rányomja a bélyegét Saba tapasztalatlanságból eredő félénksége, egy pillanatra sem meri kimutatni az érzelmeit, annyira fél a következményektől. Jack persze szívdöglesztő meg minden, de ebben a részben mégsem éreztem kettejük kapcsolatát kereknek. Hihetetlenül várom a második részt, mi fog velük történni?

És ott van még egy sereg jelentős karakter, kezdve a fogságból való szabadulást segítő Szabad Sólymok lánycsapata, később Jack barátai kerültek közelebb, élükön Ike és Tommo, őket mind a szívedbe zárod.
A negatív karakterek sem elhanyagolhatók, ők a királyi család tagjai, a hatalom, a pénz és a misztikum megszállottjai. A király egy karikatúra figura, akár vicces is lehetne, ha nem lenne kegyetlenül elvetemült. Van az oldalán egy DeMalo nevű férfi, aki erősen meg fogja mozgatni a fantáziátokat, és reménykedem, hogy jelentős szerephez jut a következő részben.

A szereplőgárda tehát igen változatos és nagyon jól kialakított, ahogy remekül megírt a cselekmény is. Nincsenek üresjáratok, történnek az események egymás után, harcok sora, menekülés, tetőn ugrálás, ketrecharc, sivatagi hajón utazás. A leírások remekek, érzed a homokot a szemedbe, a napsütés égető melegét a fejeden, a kínzó szomjúságot. Az írónő nem bánik kesztyűs kézzel a szereplőkkel, a harci jelenetek húsbavágóan valóságosak. A történet során akadnak jelenetek amikor a könnyeiddel küzdesz, viszont a humor sem marad ki, Jack és Ike szeretnek egymás kárára viccelődni.
Az eredeti szövegben a szerző kialakított egy lebutított dialektust, amellyel érzékeltette, hogy az írástudatlanság és az elszigeteltség mennyire átalakítja a nyelvet. Betűk maradnak el a szavakból, sokkal nehezebben érthető a beszéd. A magyar fordításból ez teljesen kimaradt, különösebben nem bánom, de gondoltam megemlítem.

A történet előbb utóbb megfilmesítést kap, Ridley Scott személyében garanciát látok arra, hogy valami jó fog kisülni ezekből a tervekből.
A könyv egyfajta könnyedebb függővéggel ér véget, nem pont ezért várom nagyon a következő részt, inkább összességében izgat a történet merre fog tovább bonyolódni.

Borító:  Imádom, ahogy a sorozat többi részét is.

Kedvenc karakter:  Jack, Saba

Szárnyalás: Szabad Sólymok csapata és Nero.

Mélyrepülés: Ike.

Érzelmi mérce: A szerelmi szál ebben a részben nem jelentős, bizsergéses jelenetek azért előfordulnak.

Értékelés:



ELŐRENDELÉS:
http://konyvmolykepzo.hu/products-page/konyv/moira-young-vervoros-ut-6331?ap_id=Kelly

EXTRA CASTING:


Nyereményjáték:

Itt a remek alkalom, hogy megnyerhessétek ezt az izgalmakban bővelkedő történetet, melyben jelentős szerepet kapnak a varjak. Nincs más dolgod, mint a posztokban szereplő varjak számát összeadd, és az alábbi rafflecopter doboz első sorába beírd. Figyelem! A turné mind a 8 állomásán lesznek varjak, tehát a játék nyolcadik, befejező állomása után érdemes kitölteni az első kérdést. A facebook oldalakat viszont azonnal lájkolni lehet!! A bannerben szereplő varjak nem számítanak!!!!! 3 példány kerül kisorsolásra, melyeket kizárólag magyarországi címre tudunk postázni! Sok szerencsét!


a Rafflecopter giveaway

A blogtunéban résztvevő blogok:

04/06 Dreamworld
04/08 MFKata gondolatai
04/10 Bibliotheca Fummie
04/12 Deszy könyvajánlója
04/14 Fantazmo
04/16 Nem harap a...
04/18 Függővég
04/20 Kelly Lupi olvas

3 megjegyzés:

  1. Azt lehet már tudni, hogy mi a sorsolás eredménye? Mert nekem semmit sem ad ki :)

    VálaszTörlés
  2. Lehet tudni mikor jön ki magyarul a következő része?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is nagyon várom és remélem az idén karácsonyra kijöhet.

      Törlés

Rendszeres olvasók