KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2014. június 26., csütörtök

Szabó Tünde: Balla Adrienn 1. - Az alibi


Amikor egy dologban egészen bizonyos vagy, de mindenki más kétségbe vonja a szavaidat, nincs más választásod, mint bebizonyítani az igazadat. S ha közben még egy másik ügybe is belekeveredsz? Hát akkor bizony, sűrű hetek elé nézhetsz!

Csakúgy mint Balla Adrienn, Szabó Tünde június 12-én megjelenő ifjúsági krimijének gimnazista főhőse, akinek kalandjait a Blogturné Klub június 13-28. között mutatja be Nektek, interjúval, Hírharsona szemelvényekkel, érdekes extrákkal.

S ha ügyesen nyomozod ki feladványunkat, esélyes lehetsz megnyerni a Ciceró Könyvkiadó által felajánlott 3 db könyv egyikét!

Ciceró Könyvstúdió Kft, 2014
456 oldal
Besorolás: YA, krimi

"A cseppet sem átlagos természetű Adrienn, a Bébé tizenegyedikes diákja egy nap borítékot talál a küszöbön. A benne lapuló pendrive Adrienn osztálytársa, Balázs eltűnésének nyomozati anyagát tartalmazza, vagyis annak egy részét.

A helyes, de szemétkedésre hajlamos Balázs pár hónappal korábban lelépett otthonról, mindenki szerint azért, hogy megszabaduljon utált szüleitől.

Adrienn az újonnan felfedezett tények nyomába ered, miközben egyéb gondja is akad. Egyik este a parkban rajtakapja romantikus értelemben foglalt osztálytársát, Katát, a suli fenegyerekével, Janóval.Másnap egy lány az évfolyamról megvádolja Janót, hogy leütötte és kirabolta, Adrienn viszont tudja, hogy ez képtelenség. Ki kell derítenie az igazságot, bár ellenségeinek száma egyre szaporodik."
 

Előre mondom, hogy ez a köny nagyon megosztó lesz. Hogy miért? Mert nem egyszerű a történet. Hihetetlen odafigyelést igényel - főleg az elején és aki ott könnyedén veszi az olvasást, az nagyon hamar elveszíti a fonalat. Rengeteg a szereplő, hiszen Adrienn középiskolába jár, ahol természetesen zajlik az élet. Ahogy a való életben, így itt is rengeteg társaság van (a menők, a balhésok, a lúzerek, stbstb) és a történetbe mindenki valamilyen módon bekapcsolódik.
Őszinte leszek, voltak részek, ahol én is elvesztem és vissza kellett lapoznom, hogy ki kicsoda. A felnőttekkel nem volt ilyen probléma, mert kevesebben vannak, könnyebb őket észben tartani. De a diákok, Adrienn ismerősei és barátai! Rengetegen vannak! De ami elsőre káosznak tűnik, arról hamar kiderül, hogy egy tökéletesen felépített történet. Mindenkinek megvan a szerepe, csak eleinte nekünk okoz gondot a hatalmas szereplőgárda:-). Az írónőnek viszont innen is gratulálok, hogy ennyi karaktert ilyen ügyesen tudott mozgatni.
Az alapkoncepció egyébként nagyon tetszett. Ahogy a fülszöveg is írja, főhősnőnk egy szép napon kap egy borítékot és benne egy rejtélyes pendrive lapul. Legjobb barátjával, Karesszel próbálják megfejteni, hogy mit is rejt a pendrive és amikor sikerült hozzájutni az adatokhoz kiderül, hogy a jó ideje elveszett Balázzsal kapcsolatos információkat rejti. Adriennt nem hagyja nyugodni a pendrive és a rajta lévő adatok - főleg, mert sok dolog hozzá kapcsolódik, így elkezd nyomozni. És innentől indul a kavalkád. Ahogy egyre mélyebben süllyed a történetben, úgy kerül elő egyre több olyan dolog, ami tisztázásra vár. Főhősnőnk pedig úgy ugrál ügyről ügyre, hogy csoda, hogy ő tudja követni, hogy az újabb és újabb rejtély mivel és hogyan kapcsolódik az eredetileg talált pendrive-hoz és az elveszett Balázshoz:). Persze mindenkit megnyugtatok, hogy a rengeteg szál a végére (nagyjából - hiszen ez egy sorozat, így minden nem derül ki természetesen) összeér, így aki lelkes és kitartó, az egy nagyon jó regényt tudhat magáénak.
Már a könyv címéből is látszik, hogy ez egy sorozat, így ez a rész inkább egy felvezető kötet, hogy mindenkit
kellően megismerjünk (meg fogjuk, azt garantálom:), és Adrienn pedig nem lacafacázik, hanem rögtön a dolgok sűrűjébe vág, így akcióból sem lesz hiány. A lány okos, jó ötlei vannak és nem csak a szája jár, hanem tesz is azért, hogy az igazság kiderüljön. Néha olyan hajmeresztő dolgokat, hogy a legendás Nancy Drew kispályásnak tűnik mellette:-). Azt pedig külön becsültem benne, hogy kiállt olyan emberekért is - ha az igazság úgy kívánta - akiknek "segítségre" volt szükségük, még akkor is, ha nem voltak jó kapcsolatban.
Karesz, a barátja viszont felemás érzéseket váltott ki belőlem. Egyrészt ő a tökéletes barát. Adrienn mindig, mindenhol számíthat rá, támogatja, segít neki bármiben, másrészt viszont ahol csak tudja, bosszantja a lányt. Kb úgy viselkedik vele, hogy ha 4-5 évesek lennének, akkor azt mondom, hogy oké, így mutatja ki a "szerelmét". De könyörgöm, középiskolások! Így sok esetben csak ráztam a fejem a viselkedésén:).
Viszont az is igaz, hogy ezek ketten együtt fenomenális párbeszédeket tudtak összehozni:

"Lehuppan az ágyam szélére. - Nem sokkal lettél szebb - állapította meg. - Miért vannak lila karikák a szemed alatt?
Ösztönösen a szemem alatt összehalmozódott táskákhoz kaptam. Talán keresztbe tett a bőrápolásnak az, hogy alig aludtam.
- Egy Tim Burton filmet fogunk újrajátszani.
- Abba passzolni fogsz - biccentett elismerően, és letelepedett az ágyam melletti kerek székre."

Viszont ebből egyenesen következik, hogy szerelmi szál az nagyon nincs a történetben. Legalábbis a főhősünket nem érdeklik a fiúk. A többiek között viszont pezsegnek a hormonok, nehéz követni, hogy ki kivel kavar, ki kit csal meg és ki kit szeret IGAZÁN. De ebben a korban szerintem ez természetes:-). A fiú-lány közti barátságot nagyon szeretem a könyvekben, de azért picit sajnáltam, hogy kimaradt a szerelmi szál a történetből, mert szerintem jót tett volna neki. Nem rögtön egy Rómeó és Júlia mélységű kapcsolatra gondoltam, de számomra fura volt, hogy Adriennt ennyire nem érdeklik a fiúk. Pedig helyes lány, ez többször is kiderül a történetben, humora is van, jól sportol, okos, úgyhogy attól függetlenül, hogy kényes területen nyomoz és mindenbe beleüti az orrát, mégsem közösíti ki a társaság. Csak valahogy a fiúk kerülik el - vagy ő kerüli el őket?:) Persze Karesz még szóba jöhet később, hisz a fiú minden "beszólása" ellenére ott van a lány mellett, ha kell, ha nem. És akkor még nem is beszéltünk Márkról, Karesz testvéréről, az évfolyam "top" pasijáról, akinél szintén nem tudni, hogy mit is akar a lánytól. Persze becsülöm az írónőben, hogy már az első részben nem lő le minden poént, de akkor is...
Amit viszont nagyon szerettem még a történetben, hogy itthon játszódik. A Szent Johanna Gimi óta (tudom, nem illik ilyenkor egy másik könyvre hivatkozni:) szinte már várom, hogy mikor olvashatok újra egy Magyarországon játszódó fiatalokról szóló történetet. Talán picit közelebb érzem magamhoz a szereplőket, hisz a helyszínek, a programjaik, a szórakozásaik és minden más is ismerős. Szabó Tünde pedig nagyon ügyesen bánik a fiatalok világával, odafigyelt az olyan apró dolgokra is, amelyek egy bulit, egy iskolai megmozdulást is abszolút hihetővé tesznek.

Összeségében tetszett a regény, bár nem mondom, hogy gyorsan tudtam elolvasni, mert az elején a rengeteg szereplő tényleg lelassítja az egészet. De a nyomozást nagyon élveztem és kíváncsian várom, hogy a továbbiakban hogy folytatódik ez a kaland.
Ajánlom a könyvet azoknak, akik hisznek abban, hogy magyar író is tud fiataloknak szóló, jó krimit írni, akik szeretik a nyomozást, a néha meglepő fordulatokat, a jó humort és akik már unják, hogy minden YA regényben kötelező egy szerelmi háromszög.

Borító: Ehhez a történethez szerintem tökéletes. Számomra eléggé figyelemfelkeltő.

Kedvenc karakter: Adrienn, Márk, Karesz

Szárnyalás: Adrienn és Karesz közötti párbeszédek 

Mélyrepülés: mire letisztul, hogy ki kicsoda 

Érzelmi mérce: Ahogy már írtam, nincs túl sok. Ez egy ízig-vérig nyomozós könyv, (sajnos egyelőre) túl sok érzelmi szál nélkül

Értékelés:
Nyereményjáték :
“A nyomozás az aprómunkák sorozata. Van egy csomó cseréptöredék, abból kell összerakni a korsót.” (Berkesi András)

Nekünk is van néhány cseréptöredékünk, melyeket összeillesztve megkaphatjátok azt a bizonyos korsót….vagyis:
Minden résztvevő blog oldalán megosztottunk Veletek egy állítást. Ezek segítségével és figyelembevételével találjátok ki, hogy a turnéban részt vevő blogok milyen sorrendben érkeznek Szabó Tünde dedikálására: 

Lupi éppen Deszy előtt ácsorog – pedig farkas-lelke utálja a várakozást, és még vannak így előtte páran… 

A rafflecopter megfelelő rovatába írd be, melyik blog hányadik helyen áll a sorban! Ha ügyes vagy, megnyerheted Az alibi egy példányát!
Nyomozásra fel!

Figyelem! 
A kiadó csak magyarországi címre postáz! 
Amennyiben a nyertes 72 órán belül nem válaszol a sorsolás után kiküldött értesítő emailre, úgy új nyertest sorsolunk!

A Blogturné további állomásai:
Június 13 - Roni Olvas
Június 16 - Media Addict
Június 20 - Nem harap a...
Június 26 - Kelly Lupi olvas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók