KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2014. június 12., csütörtök

Leigh Bardugo: Árnyék és csont


Június 8-tól 17-ig a Blogturné Klub elsötétíti az eget, hogy bemutathassa Leigh Bardugo különleges könyvét, az Árnyék és Csontot. A tíz állomásos turné keretében megismerhetitek ezt az egyedülálló cár-punk könyvet ahol a gonosz és a jó személye egy cseppet sem egyértelmű.

A blogturné keretében megismerhetitek a Grisák világát és az egyedülálló világot, amelyet az orosz folklór ihletett. Tartsatok velünk ezen a sötétbe burkolózó eseményen és kövessétek a turné állomásait, ahol egy kis munkával akár a tiétek lehet a három nyereménykönyv egyike is!
Könyvmolyképző, 2014 
376 oldal
Fordította: Varga Csaba Béla
Goodreads: 4,11
Besorolás: YA, fantasy

Alina Starkova sosem várt túl sokat az élettől. A határháborúk során elveszítette a szüleit. Árvaként csupán egyvalakire számíthatott. Egy másik kis földönfutóra, Malra, a legjobb barátjára. Ám mostanra már rá sem számíthatott. Mindkettőjüket besorozták hazájuk, Ravka anyácska hadseregébe. A két fiatalnak életveszélyes küldetésre kell indulnia az Árnyzónába. Ezen az iszonyatos helyen a földöntúli sötétség az úr, ahol valósággal hemzsegnek az emberevő szörnyetegek.

Amikor támadás éri a katonai konvojukat, mindannyiuk élete veszélybe kerül. Ám Alina ekkor olyan titokzatos erőnek adja tanújelét, amiről mindaddig még ő sem tudott. A csodálatos megmenekülés kiszakítja a hétköznapok világából.. . Meg sem áll a fővárosig, az uralkodó udvaráig, ahol az árva lány is a Grisa testvériség tagja lesz. Vezetőjük, a titokzatos Éjúr úgy véli, Alina az, akire oly régóta vár Ravka sokat szenvedett népe. A legfőbb varázsló szerint az Alinában rejtőző erő képes lesz elpusztítani az Árnyzónát.

A cári udvar fényűző forgatagában sokan Éjúr új kegyeltjének tartják a lányt, aki csak nehezen tud beilleszkedni Mal nélkül. Miközben hazája egyre nagyobb veszélybe kerül, feltárul előtte egy hajmeresztő összeesküvés. Dönteni kell. Szembeszáll a birodalom leghatalmasabb nagyuraival? Egyedül a múltja mentheti meg… hogy Alina megmenthesse a jövőt.


Körülbelül egy évvel ezelőtt beszélgettem egy nagyon kedves blogger barátnőmmel, persze könyveket ajánlgattunk egymásnak. Én az ippeg aktuális kedvenceimet rajongtam körül, ő viszont folyamatosan csak egy könyvről beszélt, egy Shadow and Bone című könyvről, amit külföldön hatalmas őrület övez, rengetegen imádják. Miután tisztáztuk, hogy ez nem a Füst és csont leánya (amivel én lelkesen rögtön kevertem:-) és végighallgattam egy rövid beszámolót a könyvről, éreztem, hogy ez a könyv nekem is kedvencem lesz, ha egyszer eljutok oda, hogy elolvassam. Aztán persze sokáig feledésbe merült az egész, hiszen rengeteg jó könyv várt rám. De amikor pár hónappal ezelőtt lehetőségünk nyílt rá, hogy elolvassuk, azonnal beugrott minden, amit a barátnőm mesélt róla és azonnal jelentkeztem a turnéjára, hogy magam is meggyőzödjek arról, hogy tényleg ennyire jó-e a regény, mint amennyire mindenki mondja.

A történetről nem szeretnék sokat írni, hiszen a fülszöveg már elmeséli szinte a fél könyvet. Annyit viszont elmondanék róla, hogy egy különleges világba kalauzol el minket az írónő, amibe nagyon könnyű beleszeretni. Ahogy elkezdtem olvasni a könyvet, picit megijedtem a sok orosz kifejezéstől és névtől, de Leigh annyira ügyesen magyaráz, annyira jól vezeti a történet fonalát, hogy hamar hozzászoktam a furcsa nevű rendekhez, használati tárgyakhoz, nevekhez. Ezenkívül a helyszín választás is nagyon merész volt, mert a legtöbb fantasy történet angol nyelvterületen játszódik, Leigh viszont nem kisebb helyre, mint egy orosz nyelvű területre tette a regényét. Mindezt úgy, hogy nem orosz származású, nem élt ott egy percig sem. Eleinte én sem tudtam eldönteni, hogy ez tényleg Oroszország, ahol a történet játszódik, hiszen az öltözékek, a kasztok, néha még a városok nevei is - pl: NovoKribirszk - nagyon hasonlított a XVIII - XIX. századi Oroszországra.  Persze hamar rádöbbentem, hogy "minden hasonlóság csak a véletlen műve":-), hiszen az írónő specperc olyan kasztokat, képességeket és lényeket mutatott be nekünk, hogy csak ámultam és bámultam.
Már kezdésként Alina révén megismerjük a helyi hadsereget és benne a katonákat. Vannak természetesen
Volkra
"sima" katonák is, akiket az ellenség ismeretében majdhogynem "tölteléknek" használnak. De mellettük vannak a grisák, a különleges képességű elit kaszt (akikről picit bővebben az extrában olvashattok), akik képesek a tüzet, vizet, szelet, napot, sötétséget uralni, képesek úgy gyilkolni, hogy az emberhez hozzá sem érnek. De szükség is van rájuk, mert az egyik ellenség, akik ellen harcolnak, a sötétben falkában élő, gyilkos szárnyas volkrák. Ezeket sima fegyverrel képtelenség megölni. Itt a különleges ellenséghez különleges katonák dukálnak.
Alináék "természetesen" össze is kerülnek már a könyv elején egy ilyen csapattal és ahogy erről a csatáról olvastam, a lelki szemeim előtt a Pitch Black című film jelent meg, amikor Vin Diesel a bioraptorok ellen harcolt a sötétben. Eleinte itt is körülbelül annyi esélyük volt a katonáknak és az utazóknak, mint Vin Dieseléknek. Csak itt a csapatban volt egy Alina, akiről ebben a szorult helyzetben derül ki, hogy az egyik legerősebb képességet birtokolja.
Alina. Ő az egyik támpillére a regénynek és méltán birtokolja ezt a címet. Egy fiatal árvalány, akit térképkészítőnek (és katonának) neveltek és akinek a regény elején a legnagyobb problémája, hogy Mal, a fiú, akivel együtt nőttek fel, nem nőként tekint rá, hanem csak "barátként". Azonban hamarosan belekerül a történet sűrűjébe, de teljesen életszerűen, emberien reagál rá. Nem egyik pillanatról a másikra lesz belőle "szuperhős", lassú, fájdalmas és buktatókkal teli utat kell bejárnia, míg sikerül felnőnie a feladatához. Szerettem az ő szemszögén keresztül megismerni ezt a világot, rádöbbenni és megtanulni kezelni a képességét és persze átélni ezt az egészet.
Mal számomra kevésbé volt érdekes szereplő. Persze, ő Alina szerelme, barátja, társa, megmentője és még sorolhatnám egy fél oldalon keresztül, de... A fiú a legjobb és legügyesebb nyomkereső és egy darabig úgy tűnik, hogy az ő csillaga hamarabb fog felívelni, mint a lányé. A helyzet természetesen azonnal változik, ahogy Alinából előjön a képessége és a fiú elég nehezen birkózik meg ezzel a helyzettel. Persze őt is könnyű megkedvelni, sok blogger ismerősöm őt is imádja, de nálam sajnos elhomályosul Éjúr mellett.
Igen, ÉJÚR. Ő az, aki nálam Alina mellett, sőt előtte, sőt jóval előtte a legnagyobb vonzerő. Sok férfi 
főhősről olvastam, de Éjúr már az első megjelenésével megvett kilóra. Ő a birodalom második(?) legnagyobb embere, a férfiak rettegnek tőle, a nők a lába előtt hevernek. A második szó után azért tettem kérdőjelet, mert ő "csak" a Második Hadsereg vezetője. De ahogy megismerjük az uralkodót, nagyon hamar világossá válik, hogy ki itt a valódi főnök. Éjúr erős akaratú, nagyhatalmú, határozott, okos, titokzatos és megközelíthetetlen. Több száz éves, de egy mai nagyon jóképű, fiatal fiú bőrébe bújva. Alina egy-egy alkalommal közel jut a valódi Éjúrhoz és olyankor egy röpke pillanatig mi is betekintést nyerhetünk, hogy mi is van az álarc mögött. Hogy jó vagy rossz? Azt nem árulom el, de Éjúr mindenkinek tartogat meglepetéseket:-). Az egyik legjobb karakter, akiről csak olvastam!

Összességében az egyik legjobb könyv, ami idén a kezembe került és igen, megérdemli a rajongást. A könyv vége erősen függővégű és ha nem lenne még 1-2 turné előttem, akkor mindent dobnék el és kérném a folytatást. A történetet egyaránt ajánlom fiúknak és lányoknak, fiataloknak és időseknek, bárkinek, aki szereti a fantasyt, a különleges képességű embereket és még különlegesebb lényeket, a hatalmi harcokat, egy csipetnyi szerelmi szálat és egy fantasztikusan megírt, mesebeli történetet.
Borító: Egyszerű, de mégis különleges. Imádom.
Kedvenc karakter: Éjúr, Alina, Zsenya

Szárnyalás: Alina oktatása
Mélyrepülés: -
Érzelmi mérce: kevés romantika van a regényben, de itt most fontosabb dolgok vannak készülőben!
Értékelés:
Blogturné extra -  A grisák világa

A Grisák Ravka mágikus elitje, más néven a Második Hadsereg Katonái. Az Alaptudományok mesterei: befolyásolni tudják az anyagokat. Minden kisgyermeket megvizsgálnak és akiben felfedezik ezt a képességet, azt elveszik a családjától és a Kis Palotában, Ravkában kapnak kiképzést. A kiképzés befejezése után, a képességeik szerint használják fel őket:

"– Mi történik azzal, aki befejezi az iskolát?
– Besorozzák a Második Hadseregbe. Néhányan bekerülnek a főnemesi családok otthonába. A nagyurakat szolgálják. Másokat az Első Hadsereg mellé osztanak be. Feljuthatnak az északi vagy a déli harcvonalra is. Előfordul, hogy a Zóna mentén vár rájuk feladat. A legeslegjobbak viszont itt maradhatnak a Kis Palotában. Magas szintű képzésben részesülnek, és utána Éjurat fogják szolgálni." 
A státuszok pedig nagyon fontosak a grisák számára:
"– Alina, meg kell értened egy fontos dolgot. Hiszen holnap elkezdődik a kiképzésed… Szóval, ami azt illeti, a korporálok nem étkeznek együtt az idézőkkel. Az idézők nem ülnek le egy asztalhoz a fabrikátorokkal, és…"
És akkor a rendek:
NAPIDÉZŐ
ÉJÚR
A Második Hadsereg vezetője
KORPORÁLOK
Az Élet és Halál rendje

Ravka alapvetően egy helyőrségi államként működik, hiszen ellenségek veszik körül. A Korporálokat tartják a legértékesebb katonáknak és ebből következik, hogy ők a legmagasabb rangú grisák. A Korporál Szívtörő képes a tüdődből elszedni a levegőt, lelassítani a pulzusodat, míg kómába nem esel vagy szó szerint képesek összeroppantani a szívedet a mellkasodban - anélkül, hogy egy  ujjal is hozzád érnének. A Gyógyítók pedig képesek helyrehozni.
                                                   Szívtörő                                     Gyógyító
                                                (vörös és fekete)                          (vörös és szürke)

ÉTHERÁLOK
(Az Idézők Rendje)

A grisák nem tudnak létrehozni vagy megeleveníteni anyagokat. A Pokolhívók nem "varázsütésre" hoznak létre tüzet. Megigézik az éghető gázokat, mint amilyen a metán és a hidrogén, de szükségük van még kovakőre, hogy szikrát gyújtsanak. A Szélhívók képesek megemelni vagy lecsökkenteni a légnyomást, hogy viharokat hozzanak létre, mialatt a Hullámhívók a hőmérsékletet és a nyomást használják hogy megidézzék és irányítsák a vizet. Az Étherálok gyakran párban dolgoznak. Éjúr és Alina is gyakorlatilag az Étherálokhoz tartoznak.

                    Pokolhívók                                     Szélhívók                                     Hullámhívók          
                    (kék és vörös)                                 (kék és ezüst)                          (sötétkék és világoskék)

MATYERIÁLOK
(a Fabrikátorok rendje)

Ők a grisák tudóspalántái. Őket becsülik meg a legkevésbé, a trilógia előrehaladtával egyre értékesebbek lesznek a háborúban. A Djuraszták a szilárd anyagokkal foglalkoznak: a grisa acéllal, a védőruházattal (ez hasonlít a mi golyóálló mellényünkhöz), textilekkel és üveggel. Az Alkimisták mérgekre és robbanóanyagokra specializálódtak.

                                                       Djuraszták                     Alkimisták
                                                     (lila és szürke)                  (lila és vörös)
Forrás: Leigh Bardugo

Nyereményjáték:
Az eget és a posztjainkat is beárnyékolta az Éjúr! Keressétek a bejegyzésekben a holdat és tegyétek sorba a blogokat a Hold fázisai szerint. Kezdétek az újholddal!
A sorba állításhoz segítségképpen használhatjátok a lenti táblázatot. A nyerési esélyetek növeléséhez nincsen más dolgotok, mint kitölteni a lenti rafflecopter dobozt a megfelelő sorrenddel. A helyes sorrendet jelző számsort vesszővel elválasztva gépeljétek be.
A nyeremény pedig nem más, mint három példány Leigh Bardugo - Árnyék és Csont könyvéből a Könyvmolyképző Kaidó felajánlásából!

A nyereménykönyveket csak magyarországi címre tudjuk postázni!

A blogturné további állomásai:
Június 8 - Roni olvas
Június 9 - Dreamworld
Június 10 - MFKata gondolatai
Június 12 - Kelly Lupi olvas
Június 14 - Szilvamag olvas
Június 15 - Bibliotecha Fummie
Június 16 - Nem harap a...
Június 17 - Könyvszeretet 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók