KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2014. június 29., vasárnap

100+ blogturné


Úgy gondoltuk, egy rendhagyó blogturnéval ünnepeljük meg, hogy kerek 100 könyv szerepelt már a Blogturné Klub repertoárján.

Gyakran jönnek kérdések tőletek, olvasóktól a turnék háttérmunkáival kapcsolatban. Összeírtunk néhány kérdést, amikre válaszolva képet kaphattok, hogyan is áll össze egy blogturné, mi a tagok személyes véleménye egy-egy témában, mik voltak az emlékezetes pillanatok az első 100 könyvvel kapcsolatban.
Ezen a turnén sem vesz részt mindenki közülünk, inkább csak a legjátékosabb kedvűek.

Fogadjátok szeretettel ezt a különleges turnét, utána pedig következhet az újabb 100 remek könyv!

1. Melyik könyv tetszett a legjobban a 100 turnés regényből? Vagy melyik 3?
Lupi: Ez egy nagyon-nagyon gonosz kérdés. Ennyi jó könyv közül választani? (ki tette fel ezt a kérdést?:))) Na jó, ha hármat lehet csak választani, akkor….
Jus Accardo: Touch - Érintés
Dan Krokos: Hamis valóság
Colleen Hoover: Hopeless - Reménytelen
De szorosan versenyben voltak még ők is: (oké, csak sikerült ötre feltornásznom a listát:)
Gayle Forman: Csak egy nap
Leigh Bardugo: Shadow and Bone - Árnyék és csont


Kelly: Csak egyet választok: Jamie McGuire: Veszedelmes sorscsapás Ez annyira az enyém volt! Imádtam a könyv minden sorát, bármikor újraolvasnám és fogom is.


2. Ki volt a legszexibb karakter a 99 történetből? Képpel kell illusztrálni!!
Lupi: Kale, Kale és Kale.

(és ha rajta túl tudok tekinteni - ami ugye nálam elég esélytelen, mint tudjuk -, akkor még ide jön Kaidan is.)


Kelly: Travis Maddox.

3. Változtak a blogolási szokásaid a Blogturné Klub miatt?
Lupi: hajajajjjj! Egyrészt pillanatok alatt képes vagyok bármilyen könyv értékelési “vázát” összeállítani, másrészt pedig már azon könyvek értékeléseihez is extrákat keresek szó nélkül, amelyek nem turnésak:).

Kelly: Szinte semmi időm nincs a régi rovataimmal foglalkozni, mint a Borító Extra vagy a Kedvenceink lesznek. A postás csenget is a múlté, képtelen vagyok mindent posztolni. Ezt sajnálom, és megigérem magamnak, hogy szakítok rájuk időt.

4. Mi volt a legjobb dolog, ami a Blogturnénak köszönhetően megtörtént veled? És mi volt a legrosszabb?
Lupi: A legjobb? Egyrészt a társaság. Ennyi őrültet (jó értelemben véve) egy rakáson, mint mi, keresni kellene. Legjobb élményként pedig a BTK Karácsony turné közös megírását említeném. Ami kikerült olvasásra, az már egy többszörösen cenzúrázott verzió volt (főleg Roni által, aki próbálta józan mederben tartani a történetet:), de ami abban a közös chatablakban volt olvasható! Mind a mai napig, ha nagyon magam alatt vagyok, csak beleolvasok és újra fülig ér a szám:).

Másrészt nagyon jó érzés, hogy rengeteg könyvet az elsők között olvashatok. Olyan könyveket, amikre évek óta vártam, vagy akár egy sorozat következő, nagyon várt részét.
Legrosszabb? Amikor úgy érzed, hogy annyi jó könyv van, amit olvasni szeretnél, aminek a turnéján szeretnél részt venni, de egyszerűen nincs mindegyikre idő.

Kelly: A legjobb dolog az volt, hogy amikor eldöntöttem, hogy megszervezem a klubot, az első körben meghívott bloggerek 90%-a azonnal igent mondott. A két legnagyobb kiadói partnerünk, a Maxim és a Könyvmolyképző azonnal fantáziát látott bennünk, és bizalmat szavaztak a csoportnak. Ezt óriási elismerésnek tartom. A legrosszabb az, hogy nagyon sokan próbálják elkérni tőlünk a könyvek e-verzióját. Minden kiadóval titoktartási szerződést kötünk, tehát semmi értelme és semmi esélye az ilyen kéréseknek! Még egy bánatom volt, Jamie McGuire-el nem sikerült interjút összehoznom, a kiadója szerint nagyon elfoglalt. Magánba viszont sikerült levelezni, de interjút nem adhat, csak a kiadón keresztül.

5. Mint kampányfőnök, melyik turné állt legközelebb a szívedhez?
Lupi: Mindenképpen Jus Accardo: Touch - Érintés könyvének a turnéja. Bár akkor az égiek nagyon összefogtak ellenem, hol áram nem volt nálam, hol a gépem mondta be az unalmast, de akkor is ez marad a kedvencem - az írónő is azonnal, mindenben felajánlotta a segítségét a turnéhoz és a nyereményeket is lelkesen készítettük el Andival és Kellyvel.

Kelly: Moira Young: Blood Red Road, nagyon jól sikerült a banner, imádtam a könyvet, jó képeket találtam a bejegyzéshez, szóval minden klappolt.

6. Miért jelentkeztél? Mi inspirált arra, hogy a klub tagja legyél?
Lupi: Az alapítótagok között voltam, így még a legelején kerültem bele ebbe az egészbe. Mielőtt megalakult a Klub már akkor is nézegettük, hogy milyen jópofa dolog, hogy a külföldi bloggerek egy-egy könyv köré milyen reklámhadjáratot szerveznek játékokkal, extrákkal, értékelésekkel. Tetszett nagyon, mert a kedvenc könyveimet én is szívesen reklámoztam volna ilyen módon, így nem volt kérdés, hogy amikor megalakult, akkor a tagja legyek.

Kelly: Mint értelmi szerző:) Mindig is az volt a cél, hogy bemutassuk az adott könyvet minél alaposabban, minél több szempontból, hogy az olvasó nagyobb eséllyel dönthessen, mintha kizárólag csak a fülszöveg állna rendelkezésére.

7. Hogyan változtak az olvasási szokásaid az eltelt idő alatt?
Lupi: Még gyorsabban olvasok:). A viccet félretéve, nagyon sok könyvnél már automatikusan bejelölöm az érdekesebb, fontosabb részeket, a nekem tetsző idézeteket, hogy fel tudjam használni majd őket.

Kelly: Nem sokat, hétközben általában este 9-től olvasok éjjel 1-ig és hétvégeken, amikor csak tudok.

8. Mi a legnehezebb dolog a blogturnézásban?
Lupi: Az időhiány. Főleg a hajtós időszakokban (karácsony - Könyvhét - Könyvfesztivál előtt) többször éreztem úgy, hogy lehetetlen lesz végigcsinálni az összes köny turnéját, mert nincs annyi idő, amennyi kellene az összes könyv elolvasásához (Karácsonyra vagy születésnapomra kérem szépen valaki szánjon meg egy Időnyerővel:).
Illetve ide sorolnám a sok játékot is. Nem könnyű izgalmas, “melós”, de mégis megfejthető játékokat kitalálni minden egyes könyvhöz. Ha van idő rá, akkor a legjobb dolgok közé sorolhatnám, de ha összetorlódnak a turnék és/vagy nincs idő rá, akkor nagyon nehéz tud lenni (főleg, amikor egy könyv nagyon népszerű és rengetegen turnéznak vele).
És persze a bannergyártásban is lenne még hová fejlődnöm:).

Kelly: Vannak nehéz időszakok, amikor sok a könyv, esetleg még kampányfőnökséget is bevállalok, és szokás szerint mindent az utolsó pillanatra hagyok, na akkor néha telinek érzem a poharat.

9. Kaptál visszajelzést valamelyik posztod extra tartalmával kapcsolatban?
Lupi: Kettő ilyen is volt. Amelyik kevésbé volt kellemes, az Elizabeth Richards: A sötétség városánál lefordítottam egy karakterinterjút. A forrást megjelöltem természetesen, linkeltem, de ettől függetlenül az írónő nagyon kedvesen, de megkért, hogy szedjem le, mert a blog gazdája nem örül neki, hogy máshol is fenn van a neki készült karakterinterjú. A kérés jogos volt, így töröltem.
A másik, aminek viszont nagyon örültem, Collen Hoover: Hopeless - Reménytelen könyvéhez Kozári Andi lektorálásával és szerkesztésével lefordítottam Holder szemszögét. Ezt rengetegen elolvasták, sőt volt, aki külön meg is köszönte. Ez viszont nagyon jólesett:).

Kelly: Én nagyon szeretem a castingokat elvállalni, óriási képgyűjteményem van, persze azok sosem jók és újabb képeket keresek. Ez tényleg órákat vesz igénybe. Sokszor idegbeteg vagyok már a végére, de ezzel kapcsolatban kaptam a legtöbb pozitív visszajelzést, tetszenek a válaszott karakterek az olvasóknak, és kérik az adott színész/modell nevét. Sőt, a többi bloggernek is tetszenek, mert előfordul, hogy kölcsönvesznek néhány képet.

10. Mennyi időt vesz igénybe egy turnés poszt összeállítása? (Tartalom, képek,extrák, stb.)
Lupi: Ez teljesen változó. Ha egy könyv nagyon jó, akkor gyorsan meg lehet írni az értékelést. Akkor tart ez tovább, ha a történet középszerű, olyankor időbe telik, mire kiemelem a jó részeit, illetve rávilágítok a gyengébb részre is.
Az extráknál attól függ, hogy milyen extrát teszek a könyvhöz. Egy borítómustrát kb 10 perc alatt el lehet készíteni, egy fordítással azonban már el lehet bíbelődni akár napokig is. Vagy ott volt a Túl a végtelenen posztom extrája, ahol az írónő weboldaláról leszedett képek és információk alapján az űrhajó felépítését “tettem elérhetővé” magyarul is. Az is elég sok időt vett igénybe.
És a képek! Vicces, de ezzel szoktam a legtöbb időt elszórakozni. Karakterképet keresni, vagy a történetre jellemző dolgot: átnézni a pinterest, a deviantart oldalakat és ha már úgy gondolom, hogy minden kép megvan, akkor előfordul, hogy mégsem tetszenek és kezdem az egészet elölről. A macerássága mellett ezt imádom a legjobban:).

Kelly: Az alapok hamar megvannak, mert minden turnénak google-doksija van, ahol a kampányfőnök feltölti a könyv adatait, onnan tudok kopizni. A vélemény egy-két óra alatt megvan és végül is az extra az, ami elviheti az időt, nálam például a képkeresés.

11. Nem könnyű együtt dolgozni 21 nővel és egy pasival. Volt valami, ami kivágta a biztosítékot?
Lupi: Sokan vagyunk, így természetes, hogy nem mindig egyezik a véleményünk. Vannak persze összezördülések, viták, főleg a “sűrűbb” időszakokban, amikor a legtöbben túlvállaljuk magunkat, idegesebbek vagyunk, időhiányban szenved a társaság, de nagyon komoly balhé nem volt még eddig.

Kelly: Büszke vagyok arra, hogy az első pillanattól kikötöttem, hogy nálunk nincs főnök, mindenki egyenlő tag, felvethet kérdéseket, kezdeményezhet turnét, alakíthat kapcsolatot kiadókkal. Eddig sikerült minden gondot megoldani, azért meglátszik a csapaton, hogy kik a tagok. De hozzá kell tennem, vannak pengeváltások.

12. Volt olyan turné, aminél utólag megbántad, hogy jelentkeztél rá?
Lupi: Igen, volt. Van, hogy egy-egy cím / fülszöveg nagyon csábító, de a tartalom nem az, amit várunk. Bevallom, volt már olyan turné, amiből kiszálltam, mert egyszerűen annyira nem jött be a történet, hogy az értékelésemmel biztosan nem népszerűsítettem volna az adott könyvet. Szerzőt, kiadót, címet nem mondok, ha nem baj:).

Kelly: Igen, a Rossz voltam. Meg is fogadtam, több vallásos témát érintő könyvbe nem kezdek.

13. Számodra mi a legjobb része a blogturnénak?
Lupi: Amikor egy régen várt könyvet az első között olvashatok és utána van, akivel kitárgyaljam azonnal, mert körülbelül egyidőben olvassuk a többiekkel együtt. A könyvek, szereplők közös “kibeszélése” a társasággal - ha egyszer belelátnátok egy-egy ilyen társalgásba… :D. Az extrák készítése, illetve, hogy egy-egy nagyon szeretett könyvnek ilyen hatalmas reklámot csaphatunk.

Kelly: A pozitív visszajelzések olvasása, a nyertesek öröme, és a titkos fb csoportunkban elhangzó felkiáltások, egy-egy könyv annyira jó, hogy a kedves tagok nem bírják magukban tartani. Egyszer meg fogjuk mutatni az aranyköpés gyűjteményünket.

14. Hogy látod a BTK-t 5-10 év múlva? 
Lupi: Remélem alapjaiban nem sokat fog változni. Persze vannak dolgok, amelyekben jobbak lehetnénk és ezen dolgozunk is sokat, de alapjában véve jó ez a kis társaság így. Nagyon szeretném, ha 5-10 év múlva is együtt tudnánk így dolgozni, az olvasók szeretnének minket, a kiadók pedig elismernék a munkánkat.

Kelly: Annyi ötletünk van még! Remélem sikerül megvalósítani, és hosszú távú vállalkozás lesz. De nem csak BTK-ban gondolkozom, vannak újabb könyves-blogos ötleteim, amire hamarosan fény derül.

15. Volt-e olyan könyv, aminek a turnéján szinte minden blogger részt akart venni? Amiért majdhogynem ölre mentetek? 
Lupi: Vannak nagyon népszerű, nagyon várt könyvek. Olyan persze még nem volt, ami mindenkit ugyanúgy érdekelt volna, hisz sokan vagyunk és sokféle műfajt szeretünk, de ahol tudtommal a legnagyobb volt a létszám, az Katja Millay: Nyugalom tengere könyve (13 bloggerrel), de szorosan a nyomában halad Jus Accardo: Touch - Érintés (10 bloggerrel) és Susan Ee: Angelfall - Angyalok bukása könyve (10 bloggerrel).


Kelly: Úgy emlékszem Jennifer L. Armentruot: Ónix című könyyvéért volt a legnagyobb tolongás.16. A 99 turnés könyv írója közül ki az, aki a legnagyobb hatást tette rád, akinek a stílusa a leginkább tetszett? 
Lupi: Sok írót megszerettem a turnék folyamán, de valahogy mégis leginkább a realista könyvek írói azok, akik a legjobban megérintettek: Colleen Hoover, Gayle Forman, Katja Millay.

Kelly: Ez bizony nehéz kérdés, örök szerelmek alakultak nálam több íróval. Talán Khaled Hosseini volt rám a legnagyobb hatással. Katja Millay könyvével Lupi turnézott, de én is olvastam, ő most abszolút kedvenc lett.

17. Ki az a bloggertársad, akit a legkevésbé ismersz? 
Lupi: Többen is vannak - tudom, szégyen és gyalázat:) - Nancy, Loki, Wilwaren, Kristina, Csigi Zsófi, Beatrix és Anett. De ahogy nő a csapat létszáma, úgy lesz egyre inkább több olyan blogger, akit kevésbé fogok ismerni. Persze mindig tervezzük, hogy találkozunk egyszer közösen mind, de ez valahogy még sosem sikerült.

Kelly: Nancy, pedig nagyon szeretném megismerni. Emlékszem, a blogja az elsők között volt, amit követni kezdtem Angelika és Gigi blogjai mellett.

18. A 99 turnés könyvből melyik szereplő hasonlít rád leginkább? És kinek a bőrébe bújnál legszívesebben? 
Lupi: Hogy ki hasonlít rám, azt nehéz eldönteni, így nem is próbálkoznék vele. Azt viszont igen, hogy kinek a bőrébe bújnék a legszívesebben. Ketten is vannak. Az egyikük Deznee Cross a Touchból, a másikuk pedig Rose Hathaway a Vámpírakadémiából. Mind a ketten talpraesett, vagány hősnők, akiket nagyon kedvelek.

Rose és Dez

Kaidan
Kelly: Belül egy 16 éves lány vagyok, tehát elég sok karakterrel tudtam azonosulni, de rám senki sem hasonlított (mármint a valós énemre). A legszívesebben egy fiú bőrébe bújtam volna (ne röhögjetek!) Kaidan az Angyali Gonoszból.

19. Ebből a 99 könyvből, amit olvastál, azok közül melyik karaktert gyűlölted a leginkább? (Még ha az értékelésed pozitív is. A tartalom és a karakter nem mindig függ össze.) 
Lupi: Gingert a Touchból. Azóta már olvastam a többi részét is a sorozatnak, de az öregasszony minden megmozdulása csak még inkább az utálatomat szítja tovább. Nem értek egyet az indokaival, a tetteivel pedig még inkább nem:).

Kelly: Szívből utáltam Angelo-t a Rossz voltamból. Nincs még egy ilyen velejéig rossz gyerek.

20. Műfajt tekintve elég sokrétűek az olvasmányok a BTK-n belül. Mi az a műfaj, amit a leginkább kedvelsz? Azon belül mi alapján szelektálod a könyveket - mi alapján választod ki, mi az, amit olvasol és mi az, amit nem? 
Lupi: YA és NA könyvek főleg, de imádom a fantasyt is, így ilyen témájú regényeket is szívesen olvasok. Ha kapunk egy könyvre felkérést (és nem hallottam volna még róla), akkor általában a Goodreadsen nézek utána, hogy pontosan miről szól, milyenek az értékelései, esetleg olvasta-e ismerősöm, ő hogyan értékelte és utána döntök.

Kelly: Minden YA jöhet. Ezen kívül szeretek gyerekkönyveket is olvasni, a middle-grade 10-14 éves korosztályt. Néha-néha felnőtt könyvet is vállalok, sosem bántam még meg, eddig gyöngyszemekre bukkantam.

21. Ki az a bloggertársad, akivel a legszívesebben találkoznál személyesen - azok közül, akikkel eddig még ez nem történt meg? 
Lupi: Az egyszem fiúnkkal, Tibivel. Vele sokszor beszélgettünk már chaten, és kíváncsi lennék rá személyesen is:).

Kelly: Tibi, mert vele tudok a legjobban vitatkozni, és még nem taliztunk személyesen. És Andival, a Függővég blogról. Minden nap “beszélünk”, ideje lenne már találkozni:)

22. Mennyi blogturnén vettél már részt? 
Lupi: 43 blogturnéban vettem részt + a Karácsonyi közös turnénk.

Kelly: 39, de elolvastam sok turnés könyvet, amiben nem vettem rész. Meghozták a kedvem a többiek!

Nyereményjáték

És ha van kedvetek, akkor nézzétek meg, hogy mit válaszoltak a többiek:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók