KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2014. december 6., szombat

Kalapos Éva: Egy új élet (D.A.C. 1.)


Az utóbbi években sok magyar helyszínen játszódó ifjúsági könyvsorozat látott már napvilágot. Ezek legkülönlegesebbje talán a D.A.C., ami a keserű valóságot is bemutatja, és olyan kemény témákkal is operál, mint a drogok világa, egy szülő halálának a fájdalma vagy az étkezési zavarok. Eközben megmarad a vidám stílus, és pont emiatt olyan hétköznapian tökéletes a DAC világa.

A Blogturné Klub négy bloggere most a teljes sorozatot bemutatja nektek, a kezdőktől a haladókig mindenki számára érdekességet nyújtunk. Tartsatok velünk!
Manó Könyvek, 2013
272 oldal
Besorolás: YA, realista

Unatkozol? Magányos vagy? Vagy csak egyszerűen úgy érzed, az életed egy irtó nagy káosz? Így van ezzel a 16 éves Fellegi Flóra is, aki egy budapesti lakóparkban él elfoglalt apjával és idegesítő öccsével. Kevés barátja van, a pasizásban tapasztalatlan, egyedül a filmekért rajong mániákusan. Amikor azonban megismeri a kicsit fura, de nagyon vagány Zsanit, az élete fenekestül felfordul, és világossá válik az is, hogy idővel minden titokra fény derül…
Lépj be te is a D.A.C. világába, és éld át velünk a kalandokat! Barátság, szerelem, család, problémák és megoldások – D.A.C.!

Anno a leghíresebb magyar ifjúsági sorozat magasra tette a lécet. Szinte az összes, hasonló témában íródott sorozatot hozzá hasonlítják, és az értékelésekből és az olvasók hozzászólásaiból látszik, hogy csak nagyon kevesen tudják megugrani a lécet.
Ezt a sorozatot pedig az egyik bloggertársam, Tibi ajánlotta. Nem sokat tudtam róla, de annyira győzködött, hogy adtam a könyvnek egy esélyt. 

A történet Flóra körül forog, aki egy 16 éves tini és az öccsével és a bejárónőjükkel él együtt. Az édesanyjuk meghalt, az apjuk viszont nem tudta feldolgozni ezt a tragédiát, így a munkába menekül. A két gyerek így szó szerint magára marad, a bejárónő aranyos középkorú néni, de ő nem pótolhatja a szülőket. Flóra pedig így kénytelen egyedül boldogulni, ami hol jobban, hol rosszabbul sikerül.
Két nagyon jó barátja van, Ákos - akivel elmondása szerint egyszer "jártak" is, és Ági, a csendes, okos kis  könyvmoly, de Flóra életéből hiányzik A BARÁTNŐ, az a lány, akivel sülve-főve együtt vannak, mindent megosztanak egymással, néha összevesznek, de ettől függetlenül mindig számíthatnak egymásra. Egy nap egy új lány érkezik a suliba, Zsani, aki minden szempontból különleges. Már az első nap felkelti magára a figyelmet, amikor a macskáját próbálja becsempészni és ekkor barátkoznak össze Flórával. Zsani pedig olyan hatalmas hévvel él, ami főhősnőnk életét is teljes mértékben befolyásolja. 

A történet nagyon sok mindenben hasonlít a többi, ilyen korú fiatal életéről szóló regényekhez. De mégis van benne valami más. Mégpedig az, hogy nagyon sok komoly témát érint, mint például a drogozás, a bulimia, a megromlott családi háttér és még sorolhatnám. Flórán keresztül pedig mindezeket megismerhetjük (bár nem közvetlenül vele történik minden), de mindezt úgy, hogy mégsem éreztem egy percig sem ezeket kioktatásnak, vagy nevelési célzatúnak.

Amit nagyon szerettem, hogy Flóra egy teljesen élő, hétköznapi lány, akiben bármelyikünk magára ismerhet. Imádja a filmeket, nagyon jó humora van, szeret a barátaival együtt lenni és ugyanolyan problémákkal küzd, mint bármelyik tini - rettenetesen önbizalomhiányos, rengeteg kérdése lenne a világgal kapcsolatban, de a kérdéseivel egyedül marad, hisz az egy szem szülőjét havonta körülbelül egyszer, ha látja. Számomra ez volt az első dolog, ami szemet szúrt. A mai világban egy tanárnak sem tűnik fel, hogy nincs szülő a gyerekek mellett? Mert talán még Flóránál kevésbé, de az öccsénél, Gerinél ez jobban kitünhetne, hisz a srác elég zűrös.
Ha pedig már Gerinél tartunk...a kissrác 13 éves.. ehhez képest egyetemistákkal jár össze? Ez nekem egy picit sántított. 

Ettől a két hibától eltekintve azonban nagyon élveztem a könyvet. Az írásmódja könnyed, gyorsan lehet vele haladni, olvasás közben végig azt éreztem, hogy az írónő ISMERI a mai fiatalokat, hiszen a beszédükkel, a cselekedeteikkel pontosan visszaadta a világukat. A másik sorozattal ellentétben itt nem kifejezetten az iskolai élet volt a középpontban, a tanórák, hiszen például azon felül, hogy egy művészeti iskolába járnak a szereplőink, jóval többet nem tudunk sem arról, hogy mit tanulnak, sem, hogy milyen óráik vannak. Jóval inkább az emberi kapcsolatok vannak előtérbe helyezve. Flóra szerelmes lesz, csalódik, lesz egy legjobb barátnője és szinte azonnal próbára is kerül a barátságuk, a tőle (és mindenki mástól is) teljesen elzárkózott öccsét próbálja terelgetni és közben persze rettenetesen vágyik egy normális családra. 
A regény szereplőit nagyon hamar sikerült megkedvelnem, Flórán kívül nagy kedvencem volt még Ákos, aki Ági és Flóra "védőangyala", Zsani természetesen, hisz bár zűrös a lány nagyon, de mégsem lehet nem szeretni. És persze ott vannak a fiúk is, akikért főhősnőink szíve dobog, Márk és Gabe, akik számomra egy picit azért elvitték a történetet a "bárcsak velem is megtörténne ez" fikció irányába, de mégsem lehet figyelmen kívül hagyni őket, annyira édesek - és annyira meseszerűek is:). 
Azt viszont nagyon sajnáltam, hogy a többi szereplőről (Zsani kivételével) nem túl sokat tudunk meg, jó lett volna jobban megismerni Ágit, Ákost vagy Márkot is. Persze ez csak egy első része egy sorozatnak, így még nem vettem ezt annyira szigorúan, mert remélem, hogy a későbbiekben majd visszatér erre az írónő.

Összességében egy nagyon jó ifjúsági regényt olvastam, amit a főhősnőnk miatt inkább lányoknak ajánlanék szívesebben. Örülök, hogy engedtem a "nyomásnak" és kezembe vettem ezt a könyvet és ahogy lesz időm, rögtön folytani fogom!


Borító: Fiatalos, vidám, bár azokat a pink csíkokat sokáig emésztettem:)

Kedvenc karakter: Flóra, Zsani, Gabe, Márk, Ákos

Szárnyalás: a komoly témák

Mélyrepülés: Flóra családja


Érzelmi mérce: fiatalok, tinik, minden a YA keretei között mozog

Értékelés:


Blogturné extra - kedvenc idézetek

"Szinglinek lenni tök jó, főleg 16 évesen és egy időben a barátnőddel."

"Nem tudom, kell-e magyaráznom, milyen, amikor az embernek van egy 13 éves öccse, de talán az „apokalipszis” szó jellemzi a legjobban a helyzetet. Az öcsém egy zombi. Kábè olyan, mintha a Walking Deadből lépett volna ki; büdös (a hülye rasztái miatt), az Ipodja le nem szakadna a füléről, és amikor elmegyek mellette, egy szót se képes kinyögni, ha pedig mégis, akkor tuti, hogy nincs benne köszönet."

"Lehet, hogy már nem kellett volna bekapcsolnom a gépet, amikor hazaértem, de van abban valami, hogy a mi korosztályunknak olyan ez a mozdulat, mint a levegővétel."

"Sokkal több Szex és New Yorkot vagy Gossip Girlt kellene néznem, hogy tanuljak, azoknak a csajoknak akkora önbizalmuk van, mint egy sportpálya."

"Ákos egyébként nagyon helyes srác: sötétbarna haja van és mélyzöld szemei, kicsit olyan, mint Liam Hemsworth az Éhezők Viadalában, amiben csak az a szomorú, hogy én kicsit sem hasonlítok Jennifer Lawrence-re."

 "Hogy léteznek olyan barátságok, akár több ember között is, amikben nem kell elveszítened önmagadat."

"Ahol bizalom van és összetartás, ott kezdődik a barátság. "

Nyereményjáték:
Tudtad, hogy a DAC főszereplője, Flóra imádja a filmeket? De tényleg, a megszállottja, és ez az egyik legszimpatikusabb tulajdonsága (a sok közül). A Blogturné Klub tagjai is szeretnek ám filmeket nézni, és lefogadjuk, hogy ti is. Éppen ezért a Flóra által említett filmeket kell felismernetek a képen, és beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába.

Fontos: a győztesnek 72 órája van, hogy reagáljon a levelünkre, ellenkező esetben újra kell sorsolnunk. Három könyv vár gazdára a DAC legújabb részéből, amiket sajnos csak Magyarország területére tudunk postázni. Sok szerencsét, és sose hagyjon el a remény!




A Blogturné további állomásai:
December 6 - Kelly Lupi olvas
December 8 - Deszy könyvajánlója
December 10 - Media Addict
December 12 -  Zakkant olvas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók