KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2015. március 19., csütörtök

Alan Snow: A vaszoknis ember - Doboztrollok #2


A Kolibri Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelenik Alan Snow: A vaszoknis ember című regénye, a Doboztrollok sorozat második része. Ennek örömére a Blogturné Klub három bloggere továbbkíséri Sajthida város lakóinak kalamajkával és titkokkal teli életét, melyben Arthur veszélyes feladatra vállalkozik.
2015. március 13-tól egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve rengeteg, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok. Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és szereplőiről, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is!

Kolibri Kiadó
208 oldal
Fordította: Pék Zoltán
Besorolás: Middle-grade, steampunk


Arthur és kalóz barátai nekivágnak, hogy kiszabadítsák a William otthonából elrabolt doboztrollokat és káposztafejet. Eközben minden erejükkel azon vannak, hogy megakadályozzák Suvasz ördögi tervét. De vajon bemerészkednek a baljóslatú Sajtpalotába is? Ha igen, vajon mit – és kit – találnak ott?És miféle alak az, aki vasból készült zoknit hord?


Ha megtetszett itt megrendelheted: http://www.libri-kiado.hu/konyveink/konyv/520/Doboztrollok_2

Hálás közönsége vagyok a middle-grade könyveknek, ezen belül is főképp azoknak, amikben van valami egyediség a történetben avagy a kivitelezésben. A tavalyi év nagy kedvence volt a Doboztrollok első része a Gatyára fel!, nagy szerepe volt ebben Alan Snow különleges tollrajzainak. Megszerettem a  steampunkos  világfelépítést és  a vicces  karaktereket, úgyhogy nem volt kérdés, hogy rávetem magam a folytatásra is.
A történet elején jólesik felidézni, mi is történt az első részben, ezt meg is kapja az olvasó az első oldalakon. Arthur élelemért jár fel Alantvilágból a felszínre, ezzel is segítve nagyapjának, aki egy ideje már gyengélkedik. Egy ügyes szárnyas alkalmatossággal repked Sajthida felett, így látja meg, hogy valakik tiltott dolgot művelnek, sajtvadászat zajlik az erdőben. Túl közel merészkedik, elkapják őt is, de szárnyait hátrahagyva sikerül elmenekülnie. Egy elhagyatott kisállatkereskedésben  talál menedékre, ahol Willbury és néhány alantvilági él. Hiába akar visszatérni Arthur a nagyapjához, az összes lejáratot ismeretlenek lezártak. Még furcsább dolgok is történnek, egészen apró alantvilági lényeket árusítanak a piacon, ami arra készteti a társaságot, hogy felkeresse a feltaláló Marjorie-t, mit tud erről. Otthon még nagyobb baj várja őket, távollétükben elrabolták alantvilági barátaikat a bezárt boltból. Minden jel szerint a Sajtpalota lakói tehetnek a zűrzavarról.
A második rész tehát azzal indul, hogy barátaink megpróbálnak bejutni a Sajtpalotába, de kereken elutasítják az érdeklődést. Arthurnak egy kis szerencsével sikerül bejutnia, mivel a bűnöző társaság újabb sajtvadászatra indul. 
Hogy mit talál a Sajtpalotában, az maradjon meglepetés!

Ahogyan már az első rész is elvarázsolt, ezen a részen is remekül szórakoztam. Persze a feszültség végigvonul a történeten, de nem lehet folyamatos mosolygás, sőt egy-egy kacagás nélkül haladni, mert megannyi vicces beszólás tarkítja a szöveget és rengeteg remek rajz  emeli ki az eseményeket.
Sok jelenet zajlik a Sajtpalotában, ami pontosan úgy lett kitalálva, hogy kellemesen borzongjanak az olvasók, hiszen a titkos laboratóriumtól kezdve a mechanikus szerkezeteken át a börtönig minden megtalálható, nehéz függönyök mögé lehet rejtőzni és tetőablakokon lehet kimászni, ha úgy hozza a sors. Megismerkedünk a vaszoknis emberrel is, bár ebben a részben még nem kap igazán jelentős szerepet, én azért örültem, hogy kiderült, barát vagy ellenség.
Más lényeket is megismerhetünk közelebbről, a nyúlasszonyokat például, de betekintést kapunk a káposztafejek életébe is. Itt dőltem a nevetéstől, mennyire nem értette a nép a királynőjük szavait. 
Ha még valamit kiemelhetek, az a Mosoda, a patkányok valami fergetegesek voltak, a bugyogóval kilőtt trutymógolyók hatalmas poén volt!
Felnőtt szemmel igazán a Rendőrség fejezet tetszett, alapos társadalom kritikát éreztem benne, ami természetesen szórakoztatott a regényben, de a valóságban meglehetősen bosszantó tud lenni.
A kalandok hamarosan folytatódnak, alig várom, hogy a felettébb vicces című A jó a rossz és a sajt  megjelenjen és kiderüljön sikerül-e megmenteni  Alantvilágot, és megkapják-e méltó büntetésüket a gaz sajtvadászok.
A sorozat minden egyes darabját szívből ajánlom korra való tekintet nélkül.

Borító: Eredeti, a címszereplővel.

Kedvenc karakter: Mindenki

Szárnyalás:  A csatajelenet.

 
Mélyrepülés:   -

Érzelmi mérce:  8-11 éves korosztálynak a legmegfelelőbb, de véleményem szerint kortól függetlenül jól lehet szórakozni rajta.

Értékelés:

Extraként néhány jelenet a könyvből:



Játék:

Mostani játékunk során arra vagyunk kíváncsiak, mennyire ismeritek a Johnson-féle rendszertan-, és a Doboztrollok világának különleges teremtményeit.
Nincs más dolgotok, mint az állomásokon található rövid ismertetők alapján kitalálni, mely lény(ek)re gondoltunk, és a helyes megfejtést beírni a rafflecopter megfelelő sorába.
Ha mind a három állomást sikerült megfejteni, esélyetek nyílik megnyerni a Doboztrollok második részét, A vaszoknis ember című meseregényt, a Kolibri kiadó felajánlásának hála.Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! Amennyiben a nyertes 72 órán belül nem válaszol a sorsolás után kiküldött értesítő emailre, úgy új nyertest sorsolunk!

“Ezekről a mitikus lényekről szinte csak annyit tudunk, hogy állítólag a nyulakkal élnek és nyúlgyapjúból szőtt ruhát viselnek.”


a Rafflecopter giveaway

Résztvevő blogok:
03.13 Deszy Könyvajánlója
03.17 Dreamworld
03.19 Kelly & Lupi olvas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók