KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2015. október 31., szombat

2015. Halloween Blogturné - Tökfaragás


A nagy sikerre való tekintettel, idén ismét szeretnénk egy Halloween-napot, turnét és nyereményjátékot tartani Nektek. Igaz, hogy mind könyvesbloggerek vagyunk, de most nemcsak könyvekről írnánk, hanem érdekességekkel is színesítenénk a turnénkat - sok mindenről lesz benne szó, amelyek mind a Halloweenhez kapcsolódnak. Tartsatok velünk, ismerjétek meg ezt a Magyarországon is egyre népszerűbb eseményt és játsszatok a nyereményekért!

Akik ismernek, azok tudják, hogy mennyire odavagyok a Halloweenért és ehhez természetesen hozzátartozik a tökfaragás is. Hol a barátaimmal, hol egyedül, de egy jó ideje már minden évben faragok és persze soha nem egyszerű mintával próbálom díszíteni a kezem alá kerülő tököket:). Mielőtt képekkel és leírással megmutatnám, hogy hogyan faragjuk mi a Halloween tököt, egy picit nézzük is meg, hogy miért kapcsolódik a tökfaragás ehhez a hagyományhoz.

Egy ír legenda szerint nevét egy Jack O'Lantern nevű részeges kovácsról kapta. A legenda szerint egy szép
Tradicionális ír Jack O'Latern
napon odament a részeges Jackhez az ördög és hívta a pokolba, de előtte felajánlotta, hogy igyanak még meg egy italt. Jack azonban nem akart vele tartani, ezért hát furfangos cselt eszelt ki. Ravasz módon megkérte, hogy válasszon egy almát az almafájáról, mire az ördög felmászott a fára. Jack tudta, hogy mitől fél az ördög, ezért a fa oldalára egy keresztet rajzolt. Az ördög nagyon megrettent a kereszttől és nem is mert lemászni, kénytelen volt a fa ágán kucorogni. Az ördög addig-addig egyezkedett a furfangos kováccsal, míg az megígértette vele, hogy ha leengedi a fáról, cserébe gondoskodik róla, hogy Jack (aki életében sok rosszat tett) ne kerüljön a pokolba. Jack ekkor megengedte hogy lemásszon a fáról az ördög - aki abban a pillanatban el is tűnt. Azonban amikor Jack meghalt, lelke a menny és a pokol között rekedt: a mennybe nem engedték be, mivel élete során sokat részegeskedett és bűnös módon élt, de az ördög sem akarta a pokolba befogadni, mert nagyon haragudott Jackre a régi csínye miatt. Jack arra kérte az ördögöt, hogy legalább egy kis fényt adjon neki, hogy megtalálja a visszautat az élők világába. Végül az ördög megszánta és egy örökké izzó fadarabot dobott Jacknek a pokol katlana alatt lobogó tűz parazsából, amit nyugtalan lelkének szánt. Az izzó parazsat Jack egy kivájt takarmányrépa (rutabaga, svéd karórépa) belsejébe tette világító lámpásnak, s azóta lelke ennek a takarmányrépa-lámpácskának a fényénél keresi megnyugvását.

Az ír néphagyományt követő Amerikában a legendában eredetileg szereplő takarmányrépát a narancssárga színű, Amerikában őshonos, látványosabb, könnyen vigyorgósra kivájható sütőtök növény váltotta fel.

Forrás

Persze a tökfaragás nemcsak az angolszász területhez kötődik, hiszen Magyarországon is régóta hagyomány - bár kevéssé ismert.
Az első, ide vonatkozó történet még Salamon, Árpád-házi királyunk nevéhez kapcsolódik, aki trónviszályban állt az unokatestvéreivel - Gézával és annak halála után pedig Lászlóval. Salamon végül elismerte Lászlót magyar királyként, de nem tett le arról, hogy visszaszerezze a trónt, így László a visegrádi várba, sőt annak is a tornyába záratta be biztonsági okokból Salamont és megparancsolta az őröknek, hogy miután besötétedik, töklámpásokkal világítsák ki a tornyot, hogy így is szemmel tarthassák a rabot. Persze ezek a lámpások nemcsak a tornyot világították meg, hanem a dunai hajósoknak is mintegy jelzőfényül szolgált, így innen ered a mondás, hogy "fénylik, mint Salamon töke". Az eredeti vár sajnos nem maradt fenn, ahogy az eredeti torony sem látható. A mai Salamon-torony a tatárjárás után épült és csak a neve őrzi az egykor élt királyunk emlékét.

 És akkor a tökfaragás, ahogy mi csináljuk:).

Először is szerezz be egy faragni való tököt - ha egyszerűbb formát szeretnél rá faragni, akkor lehet egy szép gömbölyű tök is, de ha valami komolyabb képet, akkor ha először faragsz, akkor próbálj úgy választani, hogy a tök egyik oldala inkább lapos legyen. Ez, ha még kezdő vagy, nagy segítség lehet.


Szükségetek lesz még tollra, amivel rárajzoljátok a tökre a mintát, esetleg kinyomtatott sablonra, amihez kell egy éles kisolló, amivel kivágjátok a sablont; cellux, amivel rögzítitek a sablont rajzolás előtt és persze vékony, éles késre (de ziccer is megteszi, ha van otthon).
Hogy milyen mintát faragtok rá, az teljesen rajtatok múlik, lehet egyszerűbbet is, a megszokott - két szem és egy minél rémisztőbb száj formával - amit Ti is megrajzolhattok, de akár előrajzolás nélkül is elkészíthető:


De lehet bonyolultabb is, azokhoz viszont rengeteg sablont találtok fenn az interneten, ami ingyenesen letölthető és az alapján komolyabb faragásokat is készíthettek:


A tökről rajzolás és faragás előtt minden esetben takarítsátok le az esetleges szennyeződéseket. 
Majd rákerülhet a minta (az első képen még a sablont ragasztottam rá a tökre, a másodikon pedig látszik a már rárajzolt minta:


Majd vágjuk le a tök tetejét - érdemes vicces, cikk-cakkos formában kivágni, úgy látványosabb. Arra vigyázzunk, hogy maradjon egyben a tető, mert akkor bármikor le és visszatehető a tökünk "teteje".


Ha ügyesen kivágtuk, akkor így néz ki most a tökünk:


Ezután kaparjuk ki a belsejét. Ehhez használhatjuk a kezünket, de célszerűbb inkább egy kanalat használni. Egy a lényeg: legyünk nagyon alaposak, mert ez a belső rész rohad / penészedik meg először. Így minél tisztábbra pucoljuk a tököt, annál tovább áll el.  (természetesen ne felejtsük el a kivágott tetőn lévő magokat és maradványokat is eltávolítani.


Majd nekikezdhetünk a minta kivágásához. Vágás előtt mindig gondoljuk végig, hogy mit akarunk kivágni és mi marad meg a tökből, mert fontos, hogy valami megtartsa a mintát, így legyen mindig olyan pont, amivel kapcsolódik a kivágott minta a tök többi részéhez. Hogy értsétek miről beszélek - az egyik évben kinéztem egy Végzet ereklyéi rúnát, de úgy kellett kifaragnom, hogy a rúna szélei kapcsolódjanak a tök többi részéhez, különben nem tartotta volna semmi a mintát:



Mindig középről induljunk kifelé, inkább kisebb darabokat vágjunk, minthogy egy nagyobb vágással kitörjünk egy fontosabb elemet. Célszerű először egy apró lyukat készíteni és onnan nagyítani a vágást és haladni a rajzolt sablon mentén. Arra készüljetek fel, hogy csak a vastag, narancssárga külső héjjat nehéz átvágni, a világosabb belső rész könnyen faragható.

A következő két képen egy félig kifaragott és egy teljesen kifaragott minta látható:


Ha készen vagyunk teljesen, akkor már csak egy kis mécsest kell belehelyeznünk, megvárni, amíg sötét lesz és gyönyörködhetünk is a művünkben:).


Én eddig mindig lakásban tartottam a faragott tököt, de a meleg miatt 3-4 napnál tovább nem maradt "életben", a meleg miatt összefonnyadt a kivágott minta, bedőlt az egész, majd bepenészedett.
Úgyhogy látványosabb és tovább is megmarad, ha van lehetőségünk arra, hogy a tököt erkélyen, külső párkányon vagy teraszon, kertben helyezzük el, ahol a hűvös miatt (remélhetőleg amikor tököt faragunk, akkor már nem lesz meleg:) tovább megmarad.
Arra figyeljünk oda, hogy ha a lakásban belül tartjuk, akkor mindig legyen felügyelet mellette, ha ég benne a mécses! (és a kisgyerekek és a háziállatok ne érhessék el).

Végezetül megmutatom a munkáinkat, amelyeket az évek alatt a barátaimmal közösen faragtunk:


 Ancsa barátnőmmel faragtuk őket közösen 2010-ben

 Ezeket szintén Ancsa barátnőmmel faragtuk 2011-ben

 
 2012-ben faragtuk ezeket a tököket Boszi barátnőmmel és az anyukájával
 
Ezt pedig 2014-ben faragtam Supernatural témában:).

Nyereményjáték:
Most kivételesen nem szeretnénk tőletek semmilyen extra dolgot kérni, csupán annyit, hogy kommentben írjátok le vagy linkeljétek be, hogy mi a kedvenc alkotásotok, ami a Halloweenhez kapcsolódik. Lehet ez töklámpás, fantasy kép, rajz, cosplay, illetve bármi, rátok bízzuk a választást.

Összesen 6 nyertest választunk, a nyeremények pedig a következő könyvek lesznek:
Rachel Ward: Nem enged a mélység (dedikált)
Mindee Arnett: The Nightmare Affair - A rémálom ügy
Kim Harrington: Perception - A hatodik érzék
Katie Alender: Bad girls don’t die - A rossz lányok nem halnak meg
T.S. Thomas: Londinium hercege
Ann Aguirre: Menedék

Figyelem! A nyertesnek 72 óra áll a rendelkezésére a megküldött e-mailre válaszolni, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. 

A blogturné további állomásai:
Kelly Lupi olvas

2 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszett a tökfaragásos képek! <3
    http://erezdmagadjol.hu/wp-content/uploads/2013/10/hellow%C3%ADn.jpg

    VálaszTörlés
  2. Na jövőre én is megpróbálom. Csak először gyors tárcsázásra teszem a segélyhívó számát :D

    VálaszTörlés

Rendszeres olvasók