KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2015. október 28., szerda

Robyn Schneider: Egy új élet reménye - The Beginning of Everything



Mindenkinek az életében van egy pont, amikor minden megváltozik. A Blogturné Klub segítségével most okt. 28-31. között megtudhatjátok, Ezra és Cassidy élete miként változik meg azután. Robyn Schneider számos díjat nyert  történetét a Maxim Könyvkiadó jelenteti meg november elején, és ha ügyesek vagytok a játékban, tiétek lehet Egy új élet reménye a kiadó által felajánlott három példányból!

Maxim Könyvkiadó 2015. november  - Dream válogatás
368 oldal
Fordította: Bihari György
Goodreads: 3,81
Besorolás: YA, coming-of-age

A fiatal Ezra Faulkner hisz benne, hogy mindenkire vár egy tragikus fordulat – azután történik meg minden, ami igazán fontos. Az ő tragédiája nem sokáig várat magára: egyetlen pillanat, és a fiú mindent elveszít. Egy cserbenhagyó gázoló egy rendkívüli estén törte össze Ezra térdét, a sportkarrierjét és a társasági rangját.
Így kerül Ezra a bálkirályjelöltek élmezőnyéből a kirekesztettek asztalához, és így találkozik Cassidy Thorpe-pal, az új lánnyal. Cassidy senkihez sem fogható Ezra eddigi ismerősei közül. Irigylésre méltó könnyedséggel veszi az akadályokat, ragyogóan intelligens, és feltartóztathatatlanul repíti magával Ezrát egy végtelen kalandra.
Ám miközben Ezra fejest ugrik az új kihívásokba, az új barátságokba és az új szerelembe, megtanulja, hogy a könyvekhez hasonlóan vannak emberek is, akiket félre lehet érteni. Fel kell tennie magának a kérdést: ha már történt egy tragédia, amely olyan sok mindent elrabolt tőle, mit veszíthet, ha még ezzel nincsen vége a balszerencsének?
A könyv egy lírai, szellemes és szívfájdító történet arról, milyen nehéz eljátszani a szerepet, amelyet mások elvárnak tőlünk, és hogy hirtelen, tragikus befejezésekből is kisarjadhat az új kezdet.

A könyv Severed Heads, Broken Hearts (Levágott fejek, összetört  szívek) címmel jelent meg az Egyesült Királyságban. Az amerikai kiadóknak ez túl vadul hangzott, így lett a cím The Beginning of Everything -  magyarul kicsit megdolgozva: Egy új élet reménye. Nagy igazság van abban, ahogy a főszereplő, Ezra vélekedik az életről, szerintem is mindenki életében jön egy olyan esemény, ami egy fordulópont, ami után már semmi sem olyan, mint azelőtt. Nem is akarnék olyan életet, amely csak csordogál lassan, minden különösebb izgalom nélkül, és lepereg, mielőtt észrevenném, hogy éltem. Viszont a fordulópontok is természetesen különbözőek, nem mindegy, hogy egy elválás, egy költözés, egy bukás vagy egy természeti katasztrófa ér, azt legfőképp nem kívánja senki, hogy az életét egy súlyos baleset és annak következményei változtassák meg.
Ezrának kijelölt útja volt a baleset előtt, pici kora óta teniszezett, így sportösztöndíjra hajtott, bálkirály volt az előző tanévben, az iskola legszebb pompomlánya volt a barátnője, mit kívánhat még egy 18 éves srác? Az autóbaleset akkor történt, amikor épp feldúlva elhagyta az év házibuliját, miután a csaját egy másik sráccal találta inflagranti helyzetben. A sérülése súlyos, tönkrement a térde és a csuklója, így vége a teniszkarrierjének. A kórházi lábadozás alatt egyetlen állítólagos barátja sem látogatja meg, egész nyáron mást se tud csinálni, mint gondolkodni, a plafont bámulva, hogyan fogja végigcsinálni a végzős évét, botra támaszkodva, "nyomorékon".
A szerző Ezra szemszögéből meséli a történetet, és engem ez a srác az első oldaltól levett a lábamról. Már a neve is kedvencem, nagyon szeretem a hangzását, nem mindennapi. Az írónő remekül eltalálta a 18 éves fiú gondolatait, abszolút hihető és élő volt a karakter. Ezra egy csodás fejlődésen megy keresztül, az aranyifjú-féle életből kiesve szembesülnie kell az iskolai intrikákkal, immár meg kell küzdenie mindenért, ami eddig az ölébe hullott. Régi barátságokra talál rá újra, például Toby személyében, aki egy humorfaktor volt a történetben. És persze ott a furcsa, különc új lány, aki gyönyörű, intelligens, és legfőképp magával ragadó.
Szónoklatban és a vitaversenyeken verhetetlen, ráébreszti Ezrát, hogy a sportösztöndíjakon túl is vannak alternatívák, és az egyetemi lehetőségek nem korlátozódnak a lakhelyhez közeliekre. Cassidy  nekem fura volt az első pillanattól kezdve, volt benne valami nyugtalanító. A kémia működött közöttük, a romantikus jelenetek tökéletesen megoldottak a regényben, pontosan annyi és olyan mértékű, ami illett hozzájuk.
Ez a könyv egy tökéletesen karakterközpontú regény, nekem, mint öreg olvasónak, nem volt igazán nagy csavar a történetben. De nem is ez számít. Itt magasan a felnőtté váláson van a hangsúly, amit az írónő  egy érzelmi hullámvasútra ültetett fel. Nagyon fontos elem még a barátság és a szülő-gyerek kapcsolatok alakulása. A végkövetkeztetés egyenes: soha ne befolyásolja a döntéseidet mások elvárása, csakis a saját meggyőződésedre hallgass. A könyv telis tele van nagyon jó gondolatokkal, amikre érdemes odafigyelni és végiggondolni. Ez is egy olyan regény lesz a könyvtáramban, amit biztosan előveszek újra, és nektek is szívből ajánlom!

BorítóŐrülten hálás vagyok az eredeti borítókért.
 
Kedvenc karakter: Ezra, Toby

Szárnyalás: Cassidy érvelése: "Csodálatra méltó ellenfelem azzal érvel, hogy a vámpírok nem érdemlik meg a szavazati jogot, mint ahogy őelőtte számos nagy, ám alulinformált politikus szorgalmazta már a nők vagy más kisebbségek folyamatos elnyomását − kezdte Cassidy. − Holott a vámpírok valahol emberek. Milyen alapon foszthatnánk meg egy embert a választójogtól, ha bebizonyosodna, hogy ésszerűen gondolkodik? Vajon ki értene egyet a jelenlevők közül a szabadságjogok e minden képzeletet felülmúló megsértésével? Nem! Választási rendszerünk igazi veszedelme a vérfarkas! Mert szavazhat-e farkas alakjában, vagy csupán akkor, ha embernek látszik? És biztosak lehetünk benne, hogy nem a falka alfahímjének a szavazócéduláját dobja be a sajátja helyett?"

Mélyrepülés: -

Érzelmi mérce:  Nyugodt szívvel ajánlom 15 éves kortól. 

Értékelés:


Nyereményjáték
Ezra gyerekkori legjobb barátjának életében egy csúnya baleset hozza el a törést - volt a hullámvasút előtt, és a hullámvasút után.
A játékunkban most egy kissé félelmetes irányt veszünk: minden idők legbrutálisabb hullámvasút-baleseteiről olvashattok rövid leírást, mellé egy képet is kaptok a kérdéses vasútról. A Ti feladatotok pedig az, kitaláljátok, hol történt a baleset. (Elfogadjuk a park nevét és a várost is.)
Tanulság: vigyázz, mire szállsz fel! Figyelem! A nyertes jelentkezését az értesítéstől számított 72 órán belül várjuk! A kiadó csak Magyarország területére postáz.
1. állomás:
2004 áprilisában egy 16 éves lány 30 méter magasból zuhant ki a vasút egyik kocsijából. A belső sérülések miatt életét vesztette, ezután a vidámpark egy évre bezárt.

a Rafflecopter giveaway

A blogturné állomásai:
10.28 Kelly és Lupi olvas
10.29 CBooks
10.30 Dreamworld
10.31 Deszy könyvajánlója
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók