KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2015. november 15., vasárnap

Rainbow Rowell: Fangirl


Idén ősszel is egy újabb Rainbow Rowell regényt, mégpedig a Fangirlt hozza el magyarul az olvasóknak a Scolar Kiadó.
2015.november 3-tól mindennap egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve rengeteg, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok.
Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és szereplőiről,
de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is!

Scolar, 2015
448 oldal
Fordította: Sóvágó Katalin
Goodreads: 4,18
Besorolás: YA, romantikus, realista

Cath imádja Simon Snow-t.
Oké, Simon Snow-t mindenki imádja…
Ám Cath-nek az egész élete abból áll, hogy rajong – amihez nagyon ért. Cath és Wren, az ikrek kisiskolás korukban menekültek a Simon Snow-sorozathoz, miután az anyjuk kilépett az életükből, és elhagyta a családot.
Elolvasták a könyveket. Újraolvasták őket. Beköltöztek a Simon Snow-fórumokra, továbbírták Simon Snow történeteit, az összes premieren valamelyik szereplőnek öltöztek.
Cath tesója nagyjából kinőtt a rajongásból, de Cath nem bír. Nem is akar.
Most, hogy felvették őket az egyetemre, Wren megmondja Cath-nek, hogy nem akar egy szobában lakni vele. Ettől fogva Cathnek egyedül kell megállnia a lábán. Lesz egy fura szobatársa, akinek a fiúja örökké náluk lebzsel; egy regényíró professzora, aki szerint a fanfickel bealkonyult a civilizációnak; egy szuper helyes évfolyamtársa, aki csak a szavakról akar dumálni… és közben folyamatosan izgulhat lágyszívű, érzékeny apjáért, aki még sose volt igazán egyedül.
Tehát az a nagy kérdés: kibírja-e Cath úgy, hogy Wren nem fogja a kezét? Elég nagy már ahhoz, hogy a saját életét élje? Egyáltalán fel akar-e nőni, ha a felnőtté válás ára az, hogy le kell válnia Simonról? 

Őszinte leszek, az írónő előző regénye, az Eleanor és Park nem hozott annyira lázba. Számomra aranyos volt, de semmi több, nem is értettem a nagy hajcihőt, hiszen mindenki imádta, nálam meg elment egy regénynek.
Aztán megláttam ezt a regényt, elolvastam a fülszövegét és valahol éreztem, hogy ez az én könyvem lesz. Fanfictionok világa? Egy lány, akinek az élete a fanfictionok körül forog? Na ez már izgalmasnak tűnt.
És szerencsére nem csalódtam. A könyv az elejétől a végéig hatalmas szerelem lett, ha akarnék se tudnék belekötni. 
Forrás
Cath középiskolás korában a Simon Snow sorozat egyik leghíresebb fanfiction írójává vált, az élete is ekörül forog, szinte minden szabadidejét az írással és a kedvenc karaktereivel tölti. Az írásban nagy segítségére van nővére Wren, aki szintén rajong a sorozatért, de ő nem ennyire keményvonalasan.
Aztán Cath a nővérével együtt bekerült a főiskolára, ahol már magasabbak a tétek: több a tanulnivaló, idegen környezetbe kerül, a nővére sincs már a segítségére - sőt a testvére mintha szégyellné és próbálna eltávolodni tőle, ráadásul új szobatársa van, aki elég különcnek bizonyul. És akkor még nem is említettem meg a szobatársa pasiját? barátját? Levit, aki folyamatosan ott nyüzsög a lány szobájában és levakarhatatlannak bizonyul. Ráadásul a Simon Snow sztori valódi írónője erre az évre időzíti be a sorozat befejező részét is, így Cath az idővel is versenyt fut, hiszen ő hamarabb akarja befejezni a fanfictionját, mintsem a valódi befejezés kijön.
Ugye Ti is úgy érzitek, hogy ez egy picit soknak bizonyul egy ember vállán? Én pedig nagyon szerettem Cathet, ahogy próbálta megtalálni a helyes utat ebben a káoszban. Az írónő nagyon élethűen ábrázolta a főhősnőnket, akiben szerintem sokan magukra ismerhetnek, főleg, azok, akiknek az életét a fanfictionok teszik ki. Nekem is van pár ilyen barátnőm, akiknél egyszerűen el nem tudtam képzelni, hogy hogyan képesek munka, iskola mellett minden nap új fejezeteket hozni - sőt, volt olyan barátnőm, aki naponta kétszer is frissítette a blogját! De ahogy ezek a barátnőim, úgy Cath is picit visszahúzódó, könnyebben találja meg a világát a kedvenc szereplői között, mint a való életben. De ott viszong ragyog! Nem véletlen, hogy naponta gyakran húszezren is rákattintanak az általa írt Simon Snow fanfictionra. És talán épp ezért jó, hogy elkerült a saját, megszokott kis környezetéből, ahol új barátokra tehet szert, élheti a valódi emberek valódi életét is. Ami persze nem is olyan egyszerű, mert Cath nagyon is ragaszkodik a saját kis világához. És itt lép be a történetbe Reagan, a szobatársa és annak barátja, Levi, akik semmit nem tudnak Simon Snowról, viszont hús-vér emberek.
Forrás
Reagent, a kissé mufurc lányt nagyon kedveltem, aki alaphangon nagyon kevés emberrel barátkozik, de Cathre felfigyel a csendessége és a "szánalmassága" miatt és végül barátság szövődik a két lány között. És hát Levi! Róla órákig lehetne áradozni:). Az örökké mosolygós és barátságos vidéki fiú, aki az emberi kapcsolatokban színjeles, de olvasási problémával küzd, ezért rá is van utalva a sok barátjára. Bárkivel képes a közös hangot megtalálni, hatalmas baráti köre van, sok lány rajongója, de ő mégis a kis visszahúzódó Cathet szeretné megszerezni. Egyszerűen imádtam azt a csendes, lassú taktikát, amit azért folytatott, hogy elnyerje a lány szívét. Ilyenkor látni, hogy nem minden esetben működik a nagyhangú, rohanjuk le módszer, Cathet szerintem a világból elriasztotta volna, ha így közeledik felé. A közös jeleneteiknél kevesebb aranyosat olvastam:). És még egy. Szeretem az olyan regényeket, ahol a férfi főhős nem egy Abercrombie modell, nem olvashatunk a kockáiról és az izmos felsőtestéről oldalakon át (jó, rendben, hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem szeretem:), de mégis, olyan kisugárzása van, hogy elég két-három jelenet és kész, bármit megadnánk, ha ismerhetnénk:). Az írónő pedig képes volt olyan karaktereket alkotni, akik a teljes hétköznapiságukkal, azzal, hogy olyanok, akikkel bármikor találkozhatunk az utcán, az iskolában, a baráti társaságunkban, még közelebb kerülnek hozzánk. És azt is élveztem nagyon, hogy nem kellett olyan szörnyűségekkel foglalkoznunk, amelyek mostanában szinte minden realista ifjúsági regényt átitatnak. Van épp elég "hétköznapibb" probléma is, amelyekkel a főhőseink szembesülhetnek és ezek is okozhatnak épp elég konfliktushelyzetet egy realista történetetben. Köszönöm Rainbow Rowell, hogy hoztál rá nekem példát ezzel a regénnyel!
Arra azért felkészítek mindenkit, hogy a történet elég lassú lefolyású, de mégis teljesen lekötött, nem nagyon tudtam otthagyni, ha más dolgom volt, mint az olvasás, pedig én kifejezetten a pörgősebb történeteket szeretem.
És persze a Simon Snow fanfiction, amit Cath ír. Igen, én is bevallom, hogy sok hasonlóság van közte és a Harry Potter sorozat között, de itt most nem is ez a fontos. A történet izgalmas, a sok apró részlet alapján én kíváncsi lennék az eredeti regényre és a fanfictionra magára is:). Az pedig egy külön érdekes részlet, amikor a tanárnő arra próbálja ösztönözni Cathet, hogy hagyja ott a fanfictionok kényelmes világát és alkosson sajátot! Érdekes volt erről Cath véleményét olvasni, kíváncsi lennék, hogy az én fanficeket író barátnőim hogyan vélekednének erről.

Összességében minden porcikáját, minden sorát imádtam a regénynek, amit bárkinek jó szívvel ajánlok, főleg persze azoknak, akik valamilyen szinten részt vettek vagy vesznek a fanfictionok világában, ők biztosan másképp fogják látni a történetet.

Borító: nekem túl egyszerű, de a védelmébe mondom, hogy megnézve a többi borítót, azok se sokkal fantáziadúsabbak:)

Kedvenc karakter: Cath, Levi és Reagan

Szárnyalás: a közös olvasások

Mélyrepülés: Wren viselkedése a történet elején

Érzelmi mérce: romantikus és nagyon-nagyon cuki - persze mindez a YA keretein belül

Értékelés:

 Olvass bele a képre kattintva:

http://scolar.shoprenter.hu/custom/scolar/image/data/belelapozopdf/Fangirl%20belelapozo.pdf

Blogturné extra - borítók:
Ahogy végignéztem, szinte az összes ország hasonló koncepcióval adta ki a regényt, egyedül Indonézia volt az, aki egy teljesen más borítót alkalmazott:


Mindenki más ezt a két típusú borítót használta:


Persze itt is volt special collector edition, aminél igazából csak a borító színe változott, illetve Levi felhívja az olvasók figyelmét egy kis izelítőre az írónő követező regényéből, amit a könyv tartalmaz:



Nyereményjáték:
Mostani játékukban duplán is teszteljük, mekkora rajongók vagytok! Minden állomáson találtok egy-egy idézetet. Először ki kell derítenetek, melyik fanfictionnek is beillő regényből származik a csöppnyi részlet. Majd pedig - és itt jön az igazi csavar - írjátok be a rafflecopter megfelelő sorába, hogy mi a címe, illetve ki a szerzője az ihletet adó műnek.
Például az “Öt gyereket felnevelni egy házban nindzsák nélkül! Ez hallatlan!” sor a Büszkeség és balítélet meg a zombik című kötetből származik, amelyet Jane Austen: Büszkeség és balítélet című klasszikusa ihletett. A megfejtés tehát: Jane Austen: Büszkeség és balítélet.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.) 

"Nem érdekel a romantika. Az én ízlésem eléggé egyedi. Jobban teszed, ha távol tartod magad tőlem."

A blogturné további állomásai:
November 3 - Angelika blogja
November 5 - Tekla könyvei
November 7 - MFKata gondolatai
November 9 - Biblotheca Fummie
November 11 - Zakkant olvas
November 13 - Deszy könyvajánlója
November 15 - Kelly Lupi olvas
November 17 - CBooks
November 19 - Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók