KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2015. december 28., hétfő

Kae Westa: Karvalyszárnyon



Hamarosan megjelenik Kae Westa második regénye, a Karvalyszárnyon, ami egy bámulatos fantasy világba kalauzolja az olvasót. A történet hősnője Calina, a grófkisasszony, aki a zsoldosok között talál rá a szerelemre és a kellő bátorságra is, hogy megbosszulja városa pusztulását és újjáépítse életét.
Tarts velünk a blogturnén, éld át velünk az élményt, és ne felejts el játszani, hogy a tiéd lehessen a három nyereménykönyv egyike!

Könyvmolyképző, 2015
440 oldal
Besorolás: fantasy

Miféle sors várhat egy grófkisasszonyra, akinek felbontották az eljegyzését, kardélre hányták a városát, és maga is csupán az utolsó pillanatban tudott elmenekülni?
Caliannara túléli a mészárlást, de hűséges testőre nélkül menekül, és kalandos módon zsoldosokhoz csatlakozik. Vajon elég az ottani felcser pártfogása, hogy a grófkisasszonyból harcos válhasson, ha mindenki más közönnyel, a kapitány pedig egyenesen ellenszenvvel méregeti?
Shastornak anélkül is megvolt a maga baja, hogy az ostromlott városból szökött nemeslány a nyakába szakadjon, de a neheze csak most következik. Megbízója átveri, a szerettei veszélybe kerülnek, ráadásul hitszegő bátyja is felbukkan.
Hol a pont, ameddig a név kötelezi az embert? Milyen áron lehet megbocsátani egy évtizedes árulást? És mi a teendő, ha a grófkisasszony mellkasában mégiscsak karvalyszív dobog?

Ezzel a könyvvel is érdekesen indult a kapcsolatom (mint sok másikkal:). Sok esetben a borító fog meg egy-egy regénynél, de ennél a könyvnél nem jöttem lázba tőle. Nem is akartam első körben elolvasni, de aztán valahogy a fülszövegig eljutottam és az viszont egy nagyon izgalmas regényt sejtetett, így végül az olvasás mellett döntöttem.
Aztán mielőtt nekiálltam volna a regénynek, elmentem a KMK dedikálására, ahol Kae Westa mesélt erről a könyvéről, majd mindenkinek dedikálta is, én pedig őszintén elmondtam neki, hogy ez az első könyve tőle, a fülszövege nagyon felkeltette a kíváncsiságomat, mire ő annyit írt a könyvembe:

                  "Lupinak sok szeretettel, remélem, a regény is fel tud nőni a fülszöveghez!"

Ráadásul mindenkinek húznia kellett egy papírt, amin egy-egy szereplő neve szerepelt és egy idézet tőle. Én Zurvan Delangát húztam, amitől mindenki lázba jött és az alábbi mondatokat hallottam, ahogy más is meglátta, hogy kit húztam: "úristen, a legjobb pasi", "mázlista, ő a legjobb karakter". Így ezek után már tényleg nagyon kíváncsi voltam, hogy ki is ez a rejtélyes nevű, állítólagos csodapasi és mit is rejt ez a 440 oldal.

A történet pedig már az első oldaltól magával ragadott. Eleinte ezt arra fogtam, hogy kicsit már telítődtem a sok realista, romantikus YA és NA regénytől és kellett valami más. De amikor már a könyv felénél tartottam, de még mindig nem tudtam letenni, akkor igenis rádöbbentem, hogy ez egy nagyon jó kis fantasy regény és nemcsak a mássága fogott meg.
A történet már az első oldaltól kezdve akciódús. Nem is nagyon emlékszem olyan részre, ahol leült volna a regény, illetve nem történt volna semmi.
Rögtön egy meneküléssel indítunk, Caliannara a testőrével, Vare-rel kénytelenek menekülni, mert megtámadták a grófságot, megöltek mindenkit, így a testőr jobbnak látja, ha a védencét elmenekíti és egy zsoldoscsapatnál rejti el. Persze a terv némi-nemű akadályba ütközik, így Caliannara kénytelen egyedül a sok marcona zsoldos közé menni, ahol a zsoldosok kapitánya, Shastor és a már fentebb említett Zurvan Delanga karolja fel. Kicsit féltem, hogy ahogy ezek ketten találkoznak, azonnal kialakul a kémia és onnantól semmi másról nem fog szólni a történet, mint kettőjük nagy lávsztorijáról. De szerencsére tévedtem. Mégpedig hatalmasat. A regénynek csak egy laza szála szólt kettőjükről, de a nagy része követte a megszokott és elvárható szálat - az izgalmas kalandozást. Caliannara ha akarja, ha nem, kénytelen átvedleni finom grófkisasszonyból egy zöldfülű, majd egyre gyakorlatiasabb zsoldossá. És én ezt a részét nagyon élveztem. Viszont ami furcsa volt számomra, hogy azon felül, hogy egyszer vett magának egy zöld pántlikát, semmi különösebb jelét nem láttam, hogy hozzá lett volna szokva a kényelemhez, az úri dolgokhoz. Csak annyiból látszott, hogy nem idevaló, hogy hamarabb kifáradt, mint a többiek. Én egy icipicit jobban bemutattam volna, hogy neki ez mekkora törés, hogy honnan hová került. Persze, azt értettem, hogy Vare, a testőre már gyerekkora óta képezte önvédelemre, íjjászkodásra, így ezek nem voltak teljesen ismeretlenek a számára, de valahogy túl gyors volt számomra az átvedlése finom úrikisasszonyból zsoldossá.
De ez volt az egyetlen egy olyan dolog, amit talán negatívumnak tudnék felsorolni, mert minden más majdhogynem tökéletes volt.
Nem is tudom, hogy mivel kezdjem az ömlengést, a szereplőkkel, a világfelépítéssel vagy a történettel. De akkor kezdjük a szereplőkkel.
Egy fantasy regényhez különleges nevek tartoznak, így, ahogy minden más könyvnél, itt is megküzdöttem azzal, mire mindenkinek megjegyeztem a nevét és higgyétek el, vannak különleges nevek bőven! De a szereplőket magukat, az írónő nagyon jól megalkotta. Mindegyiknek élő, külön személyisége volt, így hamar el tudtad dönteni, hogy szereted-e őket, avagy a pokolba kívánod:). Eleinte picit féltem, hogy mi is fog történni főhősnőnkkel ebben a csupa marcona férfiakból és néhány nőből álló csapatban, de az írónő egy olyan csapatot alkotott, ahol szerintem bármelyikünk szívesen lett volna "tag". Kemény fickók mind; ha harcról van szó, akkor mindegyik odateszi magát rendesen, de a kapitányuk, Shastor kemény kézzel fogja őket, így Calinának nem kell amiatt rettegnie, hogy a csapat szajhájaként vagy még rosszabbként végzi - illetve azért izgulhat picit... de ezt tovább nem részletezem:). Persze mindenhol van egy bajkeverő, itt is megtalálható, nagyon hamar rájönni, hogy ki az - bár az elején úgy érzed, hogy csak a rossz hírét keltik, de később kiderül, hogy mindennek van alapja.
És persze Zurvan. Vártam, hogy azonnal úgy belezúgjak, mint vak ló a gödörbe, de ez az instant érzelem elmaradt. Eleinte nem túlzottan kedveltem a rideg stílusa miatt, de ahogy Calinával, úgy velem is szépen lassan alakult ki a nagy szerelem, a végén már nagyon kedveltem és vártam minden jelenetet, amiben ő is szerepel:).
A világ pedig nagyon hasonlít a mi középkori világfelépítésünkhöz, a király az uralkodó, alatta a folyamatosan egymással harcoló, intrikus nemesek, akik ha úgy érzik, akkor nemcsak egymásnak, hanem akár az uralkodónak is nekimennek. Ami különleges mégis, azok a snaukák. Ezek különleges kígyók, akinek a marása vagy azonnali halált okoz, vagy egyes esetekben (ezer alkalom közül talán egyszer) a harapás különleges képességet ébreszt fel az áldozatban és az mágussá válik. Ezeket a mágusokat utána előszeretettel használják a nemesek, a katonák, mert nemcsak gyógyítani képesek, de a harcokban is hatalmas erőt képviselnek és képesek megváltoztatni egy-egy csata kimenetelét. Éppen ezért a nemesek egy része képes arra, hogy egész falvakat megmarasson ezekkel a kígyókkal és aki meghal, az veszteség, a megmaradt mágusokból pedig "csatamágusokat" nevelnek. És ebből kifolyólag a másik különlegessége ennek a világnak, a mágusok, akik nem minden esetben fedik fel magukat, mert féltik a szabadságukat és gyakran az életüket is, mert a "pornép" nem kifejezetten fogadja őket örömmel és van, hogy az életükbe kerül a képességük.
A történet pedig, ahogy már fentebb írtam, nagyon akciódús, hiszen a zsoldoscsapatnak két feladata is van. Egyrészt Calinát, másrészt pedig egy különleges szállítmányt kell eljuttatniuk egy-egy biztonságos helyre. Persze mind a két "csomagra" másoknak is fáj a foga, így menekülnek, harcolnak, nyomoznak, intrikákkal és árulókkal küzdenek. Többet nem szeretnék elárulni a történetből, mert izguljátok végig ti is úgy a regényt, ahogy én is tettem.

Összességében egy nagyon jól megírt, pörgős, izgalmakkal és kalandokkal teli fantasy regényt olvashattam, amit mind fiúknak, mind lányoknak merek ajánlani, hiszen a romantikát nem vitte az írónő a kaland rovására, így szerintem mind a két nemet ugyanúgy le fogja kötni a történet.

(És Kedves Kae Westa, a regény fel tudott nőni a fülszöveghez és alig várom, hogy a második részt is a kezembe vehessem!)

És a dedikált könyv, a kihúzott szereplővel és idézettel:

Borító: Nem rossz, de valahogy én másképp képzelem el Calinát

Kedvenc karakter: Vare, Calina, Zurvan, Shastor és a Karvalyok

Szárnyalás: Ahogy Calina helyt áll a zsoldosok között 

Mélyrepülés: Reynir 

Érzelmi mérce: van benne romantika, de nem ezen van a hangsúly 

Értékelés:



A képre kattintva beleolvashattok a regénybe:



Nyereményjáték:
A Karvalyszárnyon egy lenyűgöző fantasy világba kalauzolja az olvasót, ahol a hősnőből kiváló íjász válik, és így lesz a zsoldoscsapat nagy hasznára. A mostani játék során az íjtípusok angol elnevezését kell helyesen beírni a magyar verzióra. A Google jó barát ;)
A kiadó sajnos csak magyarországi címre postáz. A győztest e-mailben értesítjük, amire 72 órán belül választ várunk, különben sajnos újra kell sorsolnunk.

A mai íjtípus: barebow recurve



A blogturné további állomásai:
December 1 - Media-Addict.hu
December 7 - Deszy könyvajánlója
December 14 - Always Love a Wild Book
December 21 - Insane Life
December 28 - Kelly Lupi olvas
Január 4 - Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók