KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2017. február 13., hétfő

Dragomán György, Fiala Borcsa, Garaczi László, Gimesi Dóra, Grecsó Krisztián, Háy János, Kalapos Éva Veronika, Karafiáth Orsolya, Lakatos Levente, Mészöly Ágnes, Molnár T. Eszter, Nagy Ildikó Noémi, Németh B. Eszter, Nyáry Krisztián, Tasnádi István: Az első


Nem egyszerű szavakat találni arra, amit az Elsőnek nevezhetünk. A különleges témáról tizenöt szerző mesélt, a Blogturné Klub bloggerei pedig bevállalták, hogy megteszik ők is.

Kövessétek végig a bejegyzéseket, és persze nyerhettek is, a Menő Könyvek jóvoltából az antológia 1 példányát.

Menő Könyvek, 2017
220 oldal
Besorolás: realista

Még előtte? Vagy régen túl, de még mindig olyan, mintha tegnap történt volna?
Legyen nagyon jó, vagy kevésbé, mindenki emlékszik AZ ELSŐ alkalomra. Amiről nem beszél senkinek. Vagy épp elmondja mindenkinek. Ami annyiféle történet, ahányan vagyunk.
Milyen nehéz szavakat találni ARRA, amit nevezhetünk szexualitásnak, intimitásnak, csak olyan nehéz nem orvosian, nem gügyögve, vagy épp vulgárisan. Ami nem csak a testről szól, hanem az érzésekről is. És ami, valljuk be, igenis fontos és szép része az életnek.
Tizenöt kiváló szerző vállalkozott arra, hogy egy-egy novellában megmutatja ezt a sokféleséget. Dragomán György, Fiala Borcsa, Garaczi László, Gimesi Dóra, Grecsó Krisztián, Háy János, Kalapos Éva Veronika, Karafiáth Orsolya, Lakatos Levente, Mészöly Ágnes, Molnár T. Eszter, Nagy Ildikó Noémi, Németh B. Eszter, Nyáry Krisztián,Tasnádi István szövegei egytől egyig olyan történetek, amiket garantáltan nem felejtünk el. Ahogyan AZ ELSŐT sem.

Nagyon kíváncsi voltam erre a könyvre. Nemcsak azért, mert egy olyan témáról írt, ami szerintem mindannyiunkat érdekel, hanem azért is, mert olyan szerzők vetették papírra a gondolataikat, akik közül többet ismerek és nagyra becsülök.
Igen, elsősorban a téma, ami érdekessé tette ezt az antológiát. Emlékszem fiatal tiniként mennyire izgatott ez a téma bennünket is, de akkoriban két verzió volt a felvilágosításra: vagy a Bravo és egyéb tinimagazinokban találtunk erre vonatkozó cikkeket, amelyek - szerintem nem csak én gondoltam így, inkább viccesek voltak, mint oktató jellegűek - némelyiken nyüszítettünk a nevetéstől, vagy pedig ott voltak a száraz oktatóórák, ahol megpróbáltak minél kevésbé +18 karikásan előadni mindent, amit tudni akartál a szexről (vagy amit ők akartak megosztani velünk ebből).

Igazából ez sem egy oktatókönyv, hanem inkább különféle megközelítésből olvashatunk az "elsőről". Sokkal színesebb, sokkal mélyrétűbb, én nagyon szívesen adnám minden tinédzser kezébe ezt a könyvet. Élveztem, hogy mind a két nem szemszögéből megismerhettük a félelmeiket, azt, hogy nemcsak a lányok lehetnek tapasztalatlanok, hanem a fiúk is éppúgy izgulnak az első nagy esemény előtt, mint ahogy mi is:). Bemutatott szép szerelmes együttlétet, olyat, ahol az első szerelem teljesült így be, olyat, ahol "essünk már túl rajta", de a másik oldalt is, amelyről az emberek nem szívesen beszélnek.

Egy-két kivétellel az összes novella tetszett, de kettőt emelnék ki belőle.
Az egyik Lakatos Levente, Minden, ami feledhetetlen című novellája volt. Levente írásait amúgy is nagyon szeretem, kíváncsian vártam, hogy erről a témáról mit fog írni. De nem csalódtam benne, ez a történet is hozta a megszokott színvonalat: két teljesen más környezetből származó tinédzser szerelme, beteljesülése és ami azután jön. Ez egy olyan téma, amiről fontos beszélni, mert a védekezés nemcsak a nem kívánatos terhesség elkerülése miatt fontos. Egyszer láttam egy nagyon megrázó filmet pont ezzel a témával kapcsolatban (címet nem mondok, szerintem a filmet anno be is tiltották) és ez a novella hasonló érzelmeket korbácsolt fel bennem, mint anno az a film.
A másik novella pedig Mészöly Ágnes, Nem öl meg című novellája. Ez egy rettentő megrázó történet. Valami teljesen másra számítottam, de amit kaptam végül, attól a hideg is kirázott. Pedig ilyen is van, sajnos. És jó, ha a tinédzserek, kamaszok erre is számítanak.

Összességében tetszett ez az antológia, érdekes volt, néhol nosztalgiázhattam egy picit, mert pár novella abban a korszakban játszódott, amikor még én is tinédzser voltam (jesszusom, ennyire öreg lennék már?:))) Bár pont ez a nosztalgia vetette fel bennem azt a kérdést, hogy nem lett volna jó, ha egy-két író a mai korszakot is belefűzi valamelyik novellájába? Hiszen pont a mai fiatalságnál értektelenedett el leginkább az első alkalom és egy görbe tükör talán elgondolásra késztette volna őket is.

Borító: Érdekes, figyelemfelkeltő, de számomra nem adja át, hogy mi is várható a könyvben

Értékelés: 

Nyereményjáték:
Az elsőben 15 ismert szerző írásait olvashatjátok el. Vajon felismeritek képről a novellák íróit? Nos, a mostani játékunk során ez kiderül! 
Minden állomáson megtaláljátok egy író képét, a feladatotok pedig, hogy rájöjjetek, ki ő, és beírjátok a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.

Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.



A blogturné további állomásai:
Február 7 - Sorok között
Február 9 - Szembetűnő
Február 11 - Zakkant olvas
Február 13 - Kelly Lupi olvas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók