KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2018. november 25., vasárnap

Amy Kaufman, Meagan Spooner: This Shattered World - Meggyötört világ (Lehullott csillagok #2)

A Könyvmolyképző Kiadó jelenteti meg hamarosan Amy Kaufman és Meagan Spooner sci-fi sorozatának második részét: This Shattered World - Meggyötört világ címmel. Az első könyv sikere után ez a rész is számos díjban részesült, a magyar olvasók is türelmetlenül várják a megjelenést. Kövessétek végig az öt állomásos turnénkat, ahol a vélemények mellett játszhattok is Lee és Flynn történetének három példányáért a kiadó felajánlásában.

Könyvmolyképző Kiadó
512 oldal
Fordította: Ipacs Tibor
Goodreads: 3,97
Besorolás: YA, sci-fi, romantikus

Lee Chase százados és Flynn Cormac küzdelme az Avon megmentéséért.
Jubilee Chase-nek és Flynn Cormacnek sosem kellett volna találkoznia.
Lee százados az Avonra küldött seregben szolgál, melynek meg kell fékeznie a terraformált bolygó lázadó telepeseit; de megvan rá az oka, hogy gyűlölje a felkelőket.
Flynn ereiben lázadók vére csörgedez. A nővére az Avont vasfegyelemmel irányító, hatalmas vállalatcsoport elleni felkelés során halt meg. Ezek a vállalatok vagyonokat keresnek azzal, hogy lakatlan bolygókat terraformálnak az univerzumban, majd telepeseket bíznak meg, hogy tegyék élhetővé azokat, miközben azt ígérik nekik, hogy a gyerekeik már jobb körülmények között fognak élni. De az Avon esetében nem állták a szavukat, és évtizedekkel később Flynn vezeti a felkelést.
Flynn elkeseredetten próbál bármiféle előnyre szert tenni az otthonát elfoglaló hadsereggel szemben, így amikor összetalálkozik Lee-vel, az egyetlen, ésszerűnek tűnő lépés mellett dönt: fogolyként magával viszi a lányt a rejtekhelyükre. De miközben a többi lázadó arra készül, hogy kivégezze a csípős nyelvű, ám acélidegekkel bíró Lee-t, Flynn újabb döntést hoz, ami örökre megváltoztatja: együtt megszöknek a bázisról, és így két tűz közé kerülnek egy értelmetlen háborúban.
A Starbound-trilógia lenyűgöző második kötetében egy szerelemről és megbocsájtásról szóló, felejthetetlen történetet követhetünk végig egy háború szaggatta világban.
Az Avon fiatal bolygó, ám az utóbbi néhány évtizedben a kolonizációs erőfeszítések megtorpantak rajta, többek között azért, mert a bolygó fölött állandóan felhős az ég. A helyiek szerint az Avon fejlődését irányító vállalat nem szeretné, hogy az Avon teljes körű politikai jogokra tegyen szert, ezért húzza az időt a problémák megoldásában.
Jubilee Chase-t az avoni katonák Lee Chase századosként ismerik. A százados nem ismer lehetetlent. Tiszteli a katonáit, de a maximumot követeli tőlük. A lázadók szemében hideg szívű, lelketlen gyilkos.
Amikor Flynn Cormac elrabolja, mindkettejük élete örökre megváltozik.
Szerelem és küzdelem az Avon jövőjéért a bolygón kitörni készülő háború árnyékában.

Csak egy kis számolás az elején, hogy túl legyek rajta, 2016. márciusában jelent meg az első rész, a These Broken Stars, és 2017. novemberben olvashattam a második rész fordítását, tehát gyakorlatilag egy évvel ezelőtt megjelenhetett volna. Ehhez képest most 2018. november vége van, végre itt a megjelenés, éppen csak katasztrofális borítóval. Nyilván ez (is) volt az oka az egy éves késésnek. Drága az eredeti. Csakhogy ebben az esetben legalább nem kéne eltérni a tartalomtól. Egy év alatt ki lehetett volna deríteni, miről is szól a történet, mert nem újabb bálokról. Az Avonon hírből sem ismerik a bálokat meg a kilónyi sminket. Viszont van víz, sár, vér és veríték. Vajon a harmadik rész, ha egyáltalán sor kerül rá, milyen gondozásban részesül?

Szeretném az elején megjegyezni, hogy ez a történet nem Tarver és Lilac történetének a folytatása. Szerepelnek benne egy kicsit, de itt mások a főszereplők, más bolygó a helyszín és teljesen mások a körülmények is. A világegyetem viszont ugyanaz.
A fülszöveg elég részletesen leírja az alapokat, sőt nekem úgy tűnik, hogy két fülszöveg van egymás alatt, nem tudom a végleges könyvön mi lesz, ez is egy meglepetés lesz.
Tehát adva van az Avon bolygó, ahol sosem süt a nap, állandó a felhős ég és a köd. Gyakorlatilag nem terem semmi, a felszínen mocsarak és szárazföld váltják egymást. Korábban telepeseket hoztak ide, de a beígért segítség helyett, hogy élővé tegyék a bolygót, csak vegetálnak, mintha valamilyen hatalom megakadályozná, hogy önállósodjon a bolygó. A lakók egy része fellázadt, de a katonaság leverte a lázadást és állandó védelmi bázist telepített. Jubilee Chase 18 éves lány, de már százados a katonaságnál és olyan kemény, mint a szikla. Kiváló állóképességgel rendelkezik, úgy harcol, ahogy senki más, rettegnek tőle a lázadók, a saját egysége maximálisan tiszteli és felnéz rá. Nem álmodik soha, és a szíve köré erős falakat épített. Betartja a szabályokat maximálisan.
Flynn Cormac a lázadók egyik vezetője, de másként gondolkodik, mint annak idején a nővére. Ő tárgyalni akar, lehetőséget keresni a békére és válaszokat szeretne a bolygón történő furcsaságokra. A "Düh"-nek nevezett jelenség váratlanul támadja meg az embereket, főleg a katonákat, és öntudatlan cselekedeteket követnek el ebben az állapotban, ölnek. Később magukhoz térnek és nem emlékeznek semmire, valójában nem is büntetik őket, csak áthelyezik más bolygóra. Flynn-nek információra van szüksége, ezért katonának álcázva magát a helyőrség kocsmájában időzik és pont Lee százados mit sem sejtő szeme elé kerül.
A regény a kedvenc váltott szemszöges írásmódomban íródott, Jubilee meséli az első fejezetet, a kocsmában való megismerkedésüket, ami lehengerlően indítja a regényt. Pillanatok alatt beszippantott a hangulat, a lány karaktere, és Flynn sármja. Mindkettejükben mocorog a kémia, de csírájában szeretnék elfojtani, persze az olvasó azonnal drukkolni kezd ennek a kapcsolatnak és ez így is marad a végéig. Nem kis szerencsével Flynn foglyul ejti a lányt, és egy csónakkal elviszi a mocsárbeli rejtekhelyükre. A konkrét történetről többet nem mondok, mert innentől beindul a többszörös huzavona a szökésekkel, visszajutással, árulással és harcokkal, és így tovább. A lényeg, hogy nem igazán tudnak elszakadni egymástól, mert rájönnek, hogy mindketten ugyanazt akarják, békés úton megoldani a helyzetet és megfejteni a bolygó titkát, ami a megbékélés kulcsa lehet.

Imádtam a regény minden sorát, ha a These Broken Stars  a kedvencem lett, hát ez a regény ráhúzott, mert még jobb, nekem elsősorban a romantikus szál miatt, ami szívmelengetően gyönyörű, de a cselekményszál is emlékezetes marad, végre sokkal több kiderült a suttogókról, mint az első részben. Kedvencem különben is az a helyzet, amikor ellenségből lesznek szerelmesek, itt konkrétan a mocskos lázadó és a bérgyilkos szíve bolondul meg és remekül működik ez a lassú égésű szerelem.
Néhány szösszenet a romantikusságból: Jubilee nem tudja Flynn valódi nevét, ezért Rómeónak hívja, ez minden alkalommal megmosolyogtatott. Mindketten tudják, hogy ez valójában tényleg egy Rómeó és Júlia helyzet, de vannak pillanatok, amikor engednek maguknak pár másodpercet, és ekkor elolvad az olvasó szíve. Imádnivalóak, az első érintések, kézfogás, csók, mind olyan cuki.
Flynn még sosem látta a csillagokat, és amikor egy űrsiklón megpillantja, ezt a részt muszáj megosztanom, annyira tetszett:

"Fokozatosan lelassul a légzése, és már nem szorít annyira. Nézem az arcát, ahogy lassan eltűnik róla a félelem, és a tekintete összpontosít. Ameddig a szem ellát, nincs más, csak a csillagok, és balra a távolban az Avon szilánkja, ami a bolygó állandó felhőtakarójában csak gyenge, kékesszürke ragyogásnak tűnik. De elég ahhoz, hogy megvilágítsa Flynn vonásait, amikor előrehajol... már amennyire a biztonsági öve engedi. Nem tudja levenni a szemét a csillagokról. Az arcát nézem. Látom, ahogy a csillagok tükröződnek a szemében, látom ennek az egésznek a csodálatosságát abban, ahogy kinyitja a száját, de egyetlen hang sem jön ki rajta. A szeme, az arca... gyönyörű."

Kapunk egy féltékeny Flynn jelenetet is, amikor Tarver meglátogatja Lee-t és pont akkor látja meg őket, amikor megölelik egymást. 
Minden fejezet előtt pár mondatot olvashatunk, ami független a történettől. Illetve nagyon is összefügg, de ez csak később derül ki, mint ahogy az is, honnan vannak ezek a mondatok. Csak azért említem meg, mert engem is idegesített, de aztán a helyére kerül minden.
Nagyon érdekes volt a kapcsolódás az előző részhez, ezen a bolygón is jelen vannak a suttogó hangok, és közvetlen kapcsolatba is kerülnek a szereplőkkel. Kíváncsi vagyok, a harmadik részben hova fejlődik ez a szál, de sejteni lehet, hogy lelepleződik a háttérben mozgó főgonosz.

Újra megbizonyosodtam, hogy ennek a szerzőpárosnak működik a kollaborációja. Gyönyörűen írnak, a jelenetek élnek, és a karakterek csodásan felépítettek. Számomra emlékezetesebbek, mint az első rész párosa, a fejlődésük erőteljesebb. A szerelmi szál senkinek nem okoz csalódást, és nem is nyomja el a cselekményt, ami mozgalmas és nincs híján az izgalmas jeleneteknek. Kedvem lenne a mellékszereplőket is bőven méltatni, de elég annyi, hogy lesznek fájdalmas veszteségek és felemelő jelenetek velük is. 
A végkifejlet nagyon izgalmas, és az elvárásaimnak megfelelően alakult, imádtam, úgyhogy nagyon várom, mit hoz a befejező része a sorozatnak. Reményeim szerint nem újabb másfél-két év múlva.
Minden tekintetben csak ajánlani tudom a regényt és a sorozatot is, meg merem kockáztatni, hogy a legjobb young adult sci-fi sorozat, amit az utóbbi években olvastam.

Borító: Melléfogás.
 
Kedvenc karakter: Flynn, Lee

Szárnyalás: Az űrsiklós jelenet és a kocsma raktárában történtek.


Mélyrepülés: -

Érzéki mérce: Néhány édes csóknak lehetünk tanúi, minden a ya keretein belül marad. 

Értékelés:


Nyereményjáték

Mi még mindig imádjuk az űrhajós filmeket, ebben a játékban is a legjobb sci-fi mozikat keressük. Egy-egy kép alapján kell kitalálnotok és beírnotok a filmcímet a rafflecopter doboz megfelelő sorába.
Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

a Rafflecopter giveaway

Állomások:
11.25 Kelly és Lupi olvas
11.27 Deszy könyvajánlója
11.29 Bibliotheca Fummie
12.01.CBooks
12.03 Sorok között

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók