KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2018. november 26., hétfő

Bessenyei Gábor: Az első csók és egyéb démonok

Hamarosan megjelenik a Könyvmolyképző Kiadónál Bessenyei Gábor legújabb regénye: Az első csók és egyéb démonok címmel. Patrik misztikus történetét hét állomásos, extra érdekességekkel bővített blogturné keretében ismerhetitek meg. Kövessétek a játékunkat is, három helyes megfejtő örülhet a Könyvmolyképző Kiadó által felajánlott nyereménykönyveknek.

Könyvmolyképző Kiadó 2018. november 27.
368 oldal
Goodreads:
Besorolás: YA, misztikus

Vajon mi az ijesztőbb: egy szellem vagy életem első csókja?
Patrik tizenhat éves, és úgy érzi, már nagyon ideje lenne járni valakivel. Amikor észreveszi, hogy Emma, a suli egyik legszebb lánya egyre biztatóbb jeleket küld felé, alig hisz a szerencséjének.
Minden szuperül alakul, ám egy éjszaka megjelenik a kollégiumban Patrik halott kutyájának szelleme.
De mit akar tőle a frissen eltemetett házi kedvenc? És miért beteg Patrik édesanyja, ha az orvosok nem találnak semmi okot?
Patrik maga kezd nyomozni.
Felkeresi egyik régi iskolatársát, Lilit, akiről azt pletykálják, hogy igazi boszorkány.
Szellemek, átkok, éjszakai szeánszok -- kiderül, hogy a lánynak mindez meg sem kottyan, de a sötét erő, ami Patrik családját fenyegeti, sokkal kegyetlenebb, mint bármelyikük sejtette volna.
Patrik úgy érzi, kettészakad az élete.
Odahaza egy ismeretlen misztikus fenyegetés telepszik rá, miközben a kollégiumban próbálja teljes szívvel belevetni magát első párkapcsolatába, túlélni az első ügyetlenkedéseket, a bizonytalanságot, és rosszindulatú szobatársa kötekedéseit.
Lehet esélye a szerelemre, ha közben egy alattomos túlvilági lény a családjára tör?
Nyerj bepillantást egy kamasz srác féltve őrzött titkaiba!

A fülszöveg engem olvasásra csábított, kíváncsi voltam, hogyan valósul meg a szerzői ígéret, miszerint beleshetek egy kamaszfiú misztikus elemekkel átszőtt világába.
Kettősség volt bennem az olvasás során, volt ami tetszett, volt ami nem, de összességében jól haladtam vele, olvastatta magát.
Két helyszínen játszódik a regény, Debrecenben van Patrik középiskolája, ahol iskolaidőben a koleszban él, és a közeli kisvárosban, ahol péntek délutántól vasárnap délutánig otthon pihen a családi házukban. Rögtön egy szívfájdító jelenettel kezdett a szerző, a család kutyája örökre elszenderült, és mivel leginkább Patrik pajtása volt Titán, a srácot mélyen megviseli az elvesztése. Olvastam Gábor facebook oldalán, hogy ez a kutyus a valóságban is létezett, tehát a saját életéből vette át a "karakterét". Minden korban fájdalmas elveszíteni az állatunkat, de talán egy kamasznak a legnehezebb, sok esetben aki gyerekként kap kutyust, együtt nő fel vele, nagyon megrendítő tud lenni a veszteség. Biztos vagyok benne, sok olvasó esett át már ezen, és együttérzőn bólintanak Patrik szomorúsága láttán. Ez a kutya azonban nem tudja még elhagyni a gazdáját, szellemként többször megjelenik, és láthatólag próbálja valamire rávenni a fiút. Ki kell derítenie mit akar, de ezt már csak a többedik alkalom után határozza el, mert először a stressznek tulajdonította a jelenséget, képzelgésnek. Egyetlen embert ismer, aki tudhat valamit az efféle misztikus dolgokról, egy régi iskolatárs, Lili. A lány az anyukájával és annak barátnőivel a lakótelepi lakásuk egyik elsötétített szobájában foglalkoznak szellemidézéssel és hasonlókkal, ők próbálnak Patriknak segíteni, aki egyre nagyobb bajban van, ugyanis anyukája napról napra betegebb,  az orvosok nem találnak szervi problémát, mintha átok ülne rajta.
Mindeközben a debreceni koleszban és az iskolában is zajlanak az események,  teljesen mindennapos dolgok kapcsán. Patrik, mint egy normális 16 éves, szeretne csajozni, vagyis leginkább Emmával összejönni, akivel lassan kialakulóban van valami. De hogy ne legyen egyszerű, az egyik szobatársa folyamatosan szemétkedik vele, beszólogat, szívatja és még Emmára is szemet vet.

Szóval az a fránya kettősség. Úgy éreztem, kicsit sok dolgot akar a szerző bezsúfolódni ebbe a regénybe. Az egyik a misztikus cselekményszál, a szellemkutyával és az ártó démon felkutatásával, jobbára hétvégeken, otthon, majdnem teljesen elkülönülve Patrik iskolai életétől, ami a másik cselekményszálat takarja. Itt megjelenik a csajozás kibontakozása mellett a barátság kérdése, a tolerancia hiánya, a bullying több fokozata, a szülő-gyerek viszony, mindezek egy meglehetősen bizonytalan, de fejlődni képes 16 éves szemén keresztül.
A regény fantasy része igényelt egy világfelépítést, ami őszintén szólva nem nyűgözött le igazán. Megismertet a szerző a legendával, ami köré fonódik a kannibál-lélek jelenség, de nekem nem volt ebben egetverő újdonság, nem találtam csavarosnak, sőt néhány elem inkább bosszantott. A temető, a pókok és az átjáró ilyenek voltak.
Az iskolai élet már ígéretesebb volt, a bullying téma jól jelent meg, szépen levezette a szerző az apró szurkálódásoktól a tettlegességig fajuló szívatást. Patrik végül jól kezelte ezt, a majdnem félénkségből elért a kiálltam magamért státuszig, ezt nagyon jó volt látni.
Jónak láttam a szülő-gyerek viszony ábrázolását, vicces volt az állandó lógási komplexus, "pedig ebben az esetben tényleg nem kéne suliba menni" cucc. Pont ilyenek a szülők, ég a ház, de a gyereknek iskolába kell mennie. Patrik nagyon kötődik az anyukájához, ez sugárzott a könyvből. Az apja hibája pedig befolyás alatt  történt, ezt Patriknak meg kellett volna értenie, nem értettem miért nem állt jobban mellé. Ez egy kissé szomorúra sikeredett a végén.

Amit nagyon hiányoltam az egy kis valódi szerelem. Se Emma, se Lili nem váltott ki valódi romantikus érzelmeket Patrikból és ezt egy ya könyvben én hiányolom. Tetszik neki Emma, de csak mert szép, és kívánja megcsókolni, jó lenne vele kavarni. Nem találtam ebben a kapcsolatban mély érzelmeket, pedig az nagyon meg tudja fogni az olvasót.
Mindenképp jólesett visszaemlékezni a saját 16 éves koromra, a középsulis románcokra, de szerencsémre abban az időben már a szemezés is érzelmi hullámokat indított el, és totál szerelmesnek éreztem magam tőle. Bár én lány voltam. 
Lili karaktere tetszett, ahogy az egész boszorkány bagázs is, nagyon viccesek voltak ezek a jelenetek, mármint Patrik reakcióinak szemszögéből. Jó volt, hogy nem akartak mindenáron pénzt kihúzni a srácból a szolgáltatásért, hanem tényleg a legjobb tudásuk szerinti őszinte segítséget adták. 
Nekem nem tetszett, hogy Emma után Lilinél is próbálkozott Patrik. Úgy jött ki, mint a ha nincs ló, jó a szamár is mondás, viszont tetszett Lili válasza, bár erre végig semmi sem utalt.
Ajánlom a regényt azoknak, akik szeretik a borzongós történeteket, mert ez a történet egyik erőssége, vannak jócskán parás jelenetek. Előnyös a fiú szemszög is, bár én több hangsúlyt szerettem volna a romantikára, ettől függetlenül olvasmányos, remek kikapcsolódást adó sztori.

Borító: Nem értem. Sem a hálót, sem az égett rózsát.

Kedvenc karakter: Lili

Szárnyalás: A szellemidézős jelenet.

Mélyrepülés: -

Érzelmi mérce: Néhány csók.

Értékelés:

Játék:

Fontos szereplője a regénynek Patrik kutyája, így most kutyaszereplőket mutatunk. Egy-egy képet találtok minden állomáson, ismerjétek fel melyik filmben szerepeltek (akár több megoldás is jó lehet), és írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő sorába.

Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésére válaszolni az értesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.

a Rafflecopter giveaway

Résztvevő blogok:

11.24 Sorok között
11.26 Kelly és Lupi olvas
11.28 Deszy könyvajánlója
11.30 Sorok között extra
12.02 Sorok között extra
12.04 Hagyjatok! Olvasok!
12.06 Spirit Bliss extra: interjú


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók