KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2018. november 24., szombat

Szaszkó Gabriella: Vigyázz rám (Pennington-testvérek #3)


A Maxim Könyvkiadónál hamarosan megjelenik Szaszkó Gabriella Pennington-testvérek sorozatának harmadik része Vigyázz rám címmel, melyben végre beleláthatunk Chris legbensőbb gondolataiba és megtudhatjuk hogyan zárul ez a szívünkhöz nőtt történet.
Kövesd végig a blogturné állomásait, és nyerd meg a kiadó által felajánlott három nyereménykönyv egyikét!

Maxim Könyvkiadó - Dream válogatás 2018. november 26.
496 oldal
Goodreads:
Besorolás: realista, romantikus

Chris Pennington pszichiátere segítségével, egy évvel a halála után osztja meg terápiájának felvételeit testvérével, Daviddel, akinek élete ezek nélkül is szétcsúszóban van. Napjait főleg drogokkal és nőkkel tengeti New Yorkban, amíg aztán váratlan események vissza nem űzik gyerekkori otthonába. Davidnek újra a súlyosan bántalmazó, alkoholista édesanyjával kell élnie, aki egy baleset kapcsán az ágyához lett láncolva. Ráadásul rá kell ébrednie, hogy korántsem ismeri teljesen a múltat: a felvételek olyan borzalmak felé nyitnak kaput, amelyekről eddig fogalma sem volt. Elhatározza, hogy újra elmélyül a fájdalomban, de ez az események olyan láncolatát indítja el, amelyek ellen drogok nélkül képtelen felvenni a harcot. David életébe hamarosan beköszönt a paranoia, miközben Amy újra felkeresi, és felforgatja az életét.
Vajon David győztesen kerül ki a múlt árnyai ellen folytatott küzdelemből? Mi rejtőzhet még a felszín alatt, amire sem David, sem Amy nincs felkészülve? Létezik még olyan kérdés, amire csak Chris tudhatja a választ?

Fájdalmas utazásra vitt Gabi ebben a regényben, David pokoljárása mellett megviselt a múlt feltárása Chris tolmácsolásában, ami felülír minden eddigi szörnyűséget. 
Egy hónap telt el Amy és David  összeveszése óta, amit David gyakorlatilag ivással és drogozással töltött. "... maradj betépve, és sohase lépj ki a valóságba lett az egyedüli menekülési útvonalam"
Ekkor két jelentős dolog történik: pontosan egy évvel Chris halála után David kézhez kapja a bátyja pszichiáterének csomagját, benne az évek során rögzített összes terápiás beszélgetéssel. És még aznap felhívják Glens Fallsból, hogy az anyja balesetet szenvedett és kórházban van, hosszas ápolásra szorul.
David leutazik az anyjához, de csak azért, hogy ápolónőt fogadjon, már húz is vissza Manhattanbe, hogy Chris lakásában lassan adagolva merüljön el a múltban, 1997-től kezdve hallgatja  a rögzített beszélgetéseket. Felváltva iszik, drogozik, csajozik emellett, hogy egyáltalán elviselje és folytatni tudja a lejátszást, és elkövet egy nagy baklövést, felszedi a kiadója egyik munkatársát is, aki balhét csap a hazugságai miatt, így gyakorlatilag eltanácsolják egy időre New Yorkból. Egy gyors döntés nyomán David hazamegy Glens Fallsba az anyja házába, ahol Margaret még mindig ágyhoz kötötten lábadozik. David folytatja a terápia meghallgatását, de annyira megterheli, hogy csak drogokkal képes elviselni az új információk, emlékek feldolgozását. Aztán érkeznek a pofonok, a régi sulijában irodalomórát tart, aztán drogot vesz az egyik diáktól, összefut anyja szintén alkoholista haverjával, aki jól helybenhagyja, végül a kórházban Amy varrja össze a sebeit, aki ott orvos, és végre kicsikar egy találkozót, mert beszélniük kell, amit eddig David határozottan elhárított.

David
Pokoljárás. Ez az egyetlen  szó illik arra, amin David keresztülmegy ebben a regényben. Első szám egyes személyben meséli a jelent, miközben Chris fejezetei a terápiás találkozók leírásai E/3-ban hangzanak el, lineáris időrendben. Nagyon szeretem azokat a regényeket, ahol a szerző ugrál az időben, ezt Gabinál már meg is szoktam, az idősíkok váltakozása még dinamikusabbá teszi a regényt. A nyomás oldalról oldalra fokozódik Davidben és az olvasóban egyaránt. 
Őszintén mondom, ezek a szereplők a szívemhez nőttek a történettel együtt, és végigmenni a múlton Chris gondolatait olvasva számomra is rettentő fájdalmas volt. Több év telik el a terápia közben, ismertem már ezeket az eseményeket, amikről végre Chris gondolatait is hallhattam, így lett teljes a kép. Elmondja, valójában mit gondolt Amy és David kapcsolatáról, a drogozásáról, miért vagdalta magát és miért döntött a szakítás mellett. Gabi csodásan tolmácsolta Chris érzéseit, a bekattanásait, azt a bizonyos testen kívüli élményt, ami mindig megragadott.  Kiderülnek Margaret tettei is, és csak dicsérni tudom a szerzőt, hogy a legsúlyosabb bűnt is finoman meg tudta fogalmazni. Erre  nincsenek szavak, hogy ezeket a tetteket véleményezzem. Olvasóként összetört a szívem, anyaként bicska nyílt a zsebemben, a börtön csak enyhe nyaralás lenne ennek a nőnek, nem büntetés. Felmerül az emberben, hogy hogyan lehetséges, hogy nem bukott le soha. Hajszálon múlt, hogy nem, és bizony a környezetnek bármikor odavetheti a szülő, hogy semmi közöd hozzá, hogyan nevelem a gyerekem. Ha ilyet tapasztalnék, tényleg csak akkor szólnék, ha már vér folyik? Nagyon kényes dolgok ezek, és nagyon összetettek is, sokat lehet és kell is gondolkodni rajtuk.
Amy
Chris ebben a regényben nagyon közel került hozzám. Gabi "bűne", de most is pityergek, ahogy rágondolok. Annyira meg akart felelni Amy-nek, a kapcsolatuknak, igyekezett mindent megtenni. Aztán amikor a hipnózisos kezelés során rájött az igazságra, tisztába került önmagával. Tudta, hogy ezen sosem fog túllépni. Ezeken a dolgokon nem lehet, ez ott marad örökre.
Mialatt nézte a terápiás felvételeket, David kemény drogra váltott, kokainfüggő lett és ez nem tréfadolog. Kétségbeesve olvastam, hogy újabb és újabb adagokkal tudja csak elviselni a látottakat a múltból, és az anyját a jelenből. Hiteles volt a leírás az állapotáról, a fizikai és lelki hatásokról, átéreztem vele együtt mindent. Hallucinált, vegyesen a múltból, jelenből, felidézte a gyerekkori énjüket, beszélgetéseket képzelt. Van némi fogalmam a drogozásról, már amennyit filmeken lát az ember, de így még talán sosem szembesültem a jelenséggel, tényleg megrendítő, mibe sodorta bele magát David.
Talán a drogozás is benne van, de David írói válságban is szenved, és ez is erősen megviseli. Egyre jobban kiakad, hogy csak ül az üres oldal előtt és nem jut eszébe semmi. Droggal sem.
Sorra kerülnek az utolsó felvételek Chris öngyilkossága előttről és ha az eddigiek nem lettek volna eléggé kiakasztóak, kiderül az igazság a testvérek apjának halálával kapcsolatban is. David ezen a ponton pontosan tudja mi történt Chris fejében és miért hozta meg a végső döntését. Erős idegzetűeknek:
Chris nem volt elég erős, nem tudta leküzdeni az emlékeit, az anyja bűneit. Nem tudom, hogy a szerző mennyire van tisztában vele, mennyire tudatosan választotta ezt a módszert, vagy csak a vagdosás vezetett ide, az erek felvágása egy kád forró vízben az egyik legjobb öngyilkosság, ha lehet ezt mondani. A melegtől elbágyad a test, és az élet lassan, szinte teljesen fájdalommentesen szivárog el. Nyújt ez némi vigaszt? Nekem igen. 
Chris
Davidnek kellett egy fordulópont, ami ráveszi, hogy megváltozzon, hogy ne akarjon ő is meghalni. Szerintem egy gyakorlottabb olvasó már kitalálja az elején, hogy mi lesz ez. Sokkal nehezebb  az olvasónak megélni Daviddel együtt a leszokás lépéseit. Ezt nem is tudja felfogni igazán az, aki nem élt át hasonlót, vagy nem volt a környezetében ilyen ember.
A történet lezárása számomra megnyugvást hozott. Sajnáltam volna, ha a kapcsolat máshogy alakul, mert Chris pontosan kinyilvánította, hogy mi lenne a helyes. Őrület, hogy mennyire el tudta rendezni a dolgait a halála előtt, és gyakorlatilag gondoskodott róla, hogy idővel David is megtudjon mindent, amikor már kellő idő eltelt és valószínűleg jobban fel tudja dolgozni.   
Számomra nagyon nehéz elengedni őket, ez a sorozat mélyen megérintett, és nem hiszem, hogy valaha elfelejteném. Amy-t tökéletesen megértem, mert lehet két pasit szeretni, főleg ezt a kettőt, akik valahogy kiegészítették egymást, ketten voltak igazán egyek. Chris meg akart bocsátani az anyjának, ezért tisztelem és felnézek rá, de David tetteivel tudtam azonosulni, lelkiekben ő áll közelebb, sosem tudok megbocsátani annak, aki valaha bántott és nem is akarok. Viszlát Pennington srácok!

Gabit igazán nem akarom zavarba hozni, hogy még tovább dicsérem, de nem tudok mást mondani, ő egyre jobb, regényről regényre fejlődik. Nem titok, már készen van a következő regénye, ami jövőre jelenik meg és már volt szerencsém olvasni. Nagyon klassz, alig várom, hogy megoszthassam az élményt veletek.

Borító: Nagyon szép az egész sorozat.
 
Kedvenc karakter: David, Chris

Szárnyalás: George-tó 1989

Mélyrepülés:  -

Érzelmi mérce:  Erről szólt az egész bejegyzés.

Értékelés:

Nyereményjáték:

A regény egyik kedves motívuma a hőlégballon találkozó. Ennek kapcsán minden állomáson egy-egy hőlégballonos kérdést kaptok, amire a választ a rafflecopter doboz megfelelő sorába be kell írnotok. Az értesítő levél megküldése után a nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésre válaszolni az e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz!

Kérdés: Az első magyar hőlégballon mikor emelkedett a magasba Budaörsön?


a Rafflecopter giveaway

Állomások:

11.24 Kelly és Lupi olvas
11.26 Szembetűnő
11.28 Ink, Maps and Macarons
11.30 Corn & Soda
12.02 Könyvmánia Blog
12.04 Veronika’s Reader Feeder



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók