KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2019. április 30., kedd

Kate Quinn: A vadásznő



Az Alice Hálózata című történelmi regény nagy siker volt itthon is, s most itt van Kate Quinn újabb regénye A vadásznő, ami a második világháború női résztvevői közé kalauzol minket, olyan oldalát mutatva be a hadműveleteknek, amelyekkel eddig nem igazán találkozhattunk. Magyarul a Maxim Kiadó jelentette meg az izgalmas történetet, melyet most négy blogger fog bemutatni nektek. Tartsatok velük, hogy megismerkedjetek a bátor lányokkal, asszonyokkal, akik annyi mindent feláldoztak a győzelemért és ha szerencsétek van, még a könyvet is megnyerhetitek a turné végén.

Maxim Kiadó, 2019
576 oldal
Fordította: Tomori Gábor
Goodreads: 4,32
Besorolás: történelmi fikció, háborús

A ​bátor és vakmerő Nina Markova mindig is a repülésről álmodozott. Amikor a nácik megtámadják a Szovjetuniót, mindent kockára téve csatlakozik a legendás Éjszakai Boszorkákhoz, a csak nőkből álló éjszakai bombázóalakulathoz, akik pusztító csapást terveznek a megszálló német csapatok ellen.
Miután kényszerleszállást hajt végre az ellenség vonalai mögött, Nyina a Vadásznő néven ismert náci gyilkos célpontjává válik, és csakis a saját bátorságának és eszének köszönheti, hogy életben marad.
Ian Graham brit haditudósító azután lett nácivadász, hogy személyesen megtapasztalta a háború borzalmait. De egyvalakit nem sikerült kézre kerítenie: a Vadásznő néven ismert gonosz ragadozót. A siker érdekében az ádáz és fegyelmezett nyomozó szövetségre lép az egyetlen emberrel, aki élve megúszta a Vadásznővel való találkozást: a vakmerőségig magabiztos Nyinával. Egy közös titok azonban meghiúsíthatja a céljuk elérését, hacsak Ian és Nyina nem kényszerítik magukat, hogy szembenézzenek vele.
A tizenhét éves Jordan McBride-nak, aki a háború utáni Bostonban ér a felnőttkor küszöbére, feltett szándéka, hogy fotós legyen. Nagyon fellelkesül, amikor a régen megözvegyült apja váratlanul egy új menyasszonyt hoz a házhoz. Van azonban a halkszavú német özvegyben valami nyugtalanító. Jordan kutatni kezd az új mostohaanyja múltjában és ráébred, hogy mélyen eltemetett rejtélyek lappanganak a családjában… titkok, amelyek veszélyeztetnek mindent, ami Jordannek drága.


És ismét a II. világháborúba cseppentem. Illetve csak részben oda, részben pedig egy, a háború utáni, 50-s évekbeli nácivadászatba.
Újra egy új részét ismerhettem meg ennek a borzalmas időszaknak, méghozzá három, nagyszerű történetszálon keresztül.

Az egyik Nina Markováról szólt, aki a Bajkál-tó mellől, borzalmas családi helyzetéből menekülve, találkozik egy pilótával és a gépével és ez olyannyira hatással lesz rá, hogy először megtanul repülőt vezetni, majd csatlakozik a csak nőkből álló, híres orosz repülőalakulathoz, az Éjszakai Boszorkákhoz. Számomra ez a szál vitt mindent, erről órákon át tudtam volna még olvasni, sőt, akár egy külön könyvet is el tudnék képzelni velük. Egészen eddig szinte semmit sem tudtam ezekről a hős, az életüket naponta többször is kockára tévő bátor nőkről, lányokról, asszonyokról, akik a II. világháború folyamán három éven keresztül, minden éjjel, naponta akár 5-10-15 fordulóval, de szakadatlanul bombázták a német vonalakat. A németek nevezték el őket Éjszakai Boszorkányoknak, hiszen szinte teljesen hangtalanul érkeztek és végezték a rájuk kiszabott feladatokat. 
Az írónő a regény végén külön részt szentel annak, hogy elmesélje, hogy a regény mely részét honnan vette, kikkel tanácskozott, gyűjtött beszámolókat és bár kiderül, hogy Nina a valóságban nem létezik, de megemlíti azokat a nőket, akik alapján "összegyúrta" az egyik főhősnőjét. Nyugodtan mondhatom, hogy nagyszerű munkát végzett, a regény fő vonala lett ez a szál, megismerve ezeknek a nőknek a szinte emberfeletti munkáját, a napi 3-4 órás alvásokkal, a beszedett stimulánsokkal, a megszerzett és elveszített barátokkal. És mindezt miért? Mert mind elveszítettek valakit a háborúban és gyűlölték a nácikat. De a gyűlölet persze ehhez kevés, mindegyiküknek élete a repülés volt, ezért képesek voltak bármilyen áldozatra.

A képen Rufina Gasheva (848 éjszakai bevetés) és Nataly Meklin (980 éjszakai bevetés) látható. Mind a ketten megkapták a Szovjetunió hőse érdemrendet. A háttérben aPolikarpov Po-2 kétfedelű gépek láthatóak, amelyekkel repültek.

A másik szál Ian története, aki a világháborúban haditudósítóként dolgozik és egy személyes tragédia kapcsán kerül kapcsolatba Ninával, válik nácivadásszá és kezd megszállottan vadászni egy háborús bűnösre, A Vadásznőre, akinek a borzalmas tetteire nincs semmilyen mentség és mindenképpen az igazságszolgáltatás elé akarja vinni a nőt. Ez a szál volt szerintem a három közül a "leggyengébb", már amennyire ezt lehet gyengének nevezni egy ilyen könyvnél. Izgalmas volt, sok nyomozás volt benne, sok apró dolog derült ki közben, de Nina történetét nem tudta überelni. 

A harmadik szál pedig a McBride családé volt az Egyesült Államokban, ahol a megözvegyült apuka egy új, német származású asszonyt hozott a házhoz, aki kislányával a háború után az Államokba menekült. A nő gyönyörű, tökéletesnek tűnik minden téren, de a család lánya, Jordan mégis aggasztó dolgokat lát az asszonyban... Ez a rész is nagyon tetszett, hiszen bemutatta, hogy az akkori Egyesült Államokban mit vártak el egy nőtől, hogy egy fiatal lánynak bár voltak álmai, de mégis mindenki a hagyományos női szerepeket várta el tőlük. Imádtam, ahogy Jordan gyötrődött az álmai és a megszokások között és azt is, ahogy nyomozott a mostohaanyja után. 

Egyszerűen nehéz szavakkal leírni, hogy az írónő mennyire részletgazdag, alapos munkát végzett, beleszőve a történetbe a rideg valóságot is. A Vadásznőnél jobb "gonosz" szereplőről már régen olvastam, egyszerűen a hideg is kirázott ettől a nőtől, bár az is igaz, hogy az ő háttértörténete is érdekelt volna, abból sajnos nagyon keveset kaptunk (szinte semmit).
Nina pedig az egyik legjobb főhős, akiről eddig olvastam. Bátor, erős fiatal nő, aki az álmaiért képes több ezer kilométert utazni az ismeretlenbe, majd pedig feladni mindent, ami csak számított neki. Egyszerűen imádtam minden sorát a történetének.
Az írónő pedig nagyon tudta fokozni a feszültséget. Nem egy fejezet vége függővég volt és egyszerűen majd lerágtam a körmömet, mire a "vetésforgóban" újra az adott szemszöghöz értünk és továbbléptünk a történetben. A majdnem 600 oldalt körülbelül 4 óra alatt olvastam el, annyira jól működött a "csak még egy fejezetet elolvasok, aztán folytatom később" csapda :D. 

Összességében mindenkinek ajánlom ezt a könyvet, hiszen "nemcsak" egy újabb "sima" háborús történet, hanem egy olyan regény, ahol a női hősöknek egy új, talán sokak számára ismeretlen fejezetét ismerhetjük meg és az írónő örök emléket állít a híres női bombázó alakulatnak, az Éjszakai Boszorkányoknak. Mindemellett pedig egy körömlerágós thriller is, ahol több szemszögből is átélve az eseményeket végig izgulhatunk, hogy végül megkapja-e a bűnös a méltó büntetését.

Borító: Látványos, de nekem annyira nem jön be. Oké, hogy a repülők picit utalnak a háborúra, de egyébként egy sima romantikus történetnek képzelem a könyvet a borító alapján. Pedig ez minden, csak nem az.

Kedvenc karakter: Nina, Jordan

Szárnyalás: az orosz pilótanők hősiessége, bátorsága

Mélyrepülés: a Vadásznő és amit tett

Érzelmi mérce: barátság, szerelem, bosszú, kegyetlenség.. ezek mind megtalálhatóak a regényben

Értékelés: 


Ha megtetszett, ITT megveheted!

Nyereményjáték:
A regényben nagyon sokszor különböző kortárs hollywoodi sztárokkal utalnak rá, egyes szereplő kire hasonlít külsőre, vagy viselkedésre. A játékban klasszikus filmszínésznők képeit találjátok, az ő nevüket kell beírni a Rafflecopter megfelelő sorába.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.




A blogturné további állomásai:
Április 24 - Olvasónapló
Április 26 -  A szofisztikált macska
Április 30 - Kelly és Lupi olvas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók