KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2019. június 26., szerda

Natalie C. Parker: Lángoló tenger - Seafire #1


Miután Caledonia ​Styx családjával végzett egy könyörtelen hadúr, a lány a bosszúra tette fel az életét. A Mors Navis nevű hajó ifjú kapitányaként hasonlóan tragikus sorsú, bosszúvágytól fűtött legénysége élén célba veszi a halálos Kartács-tengert, hogy visszavágjon ellenségének. Tartsatok bloggereinkkel ezen a kalandon, ismerjétek meg Caledoniát és a legénységét, és ne feledjétek, hogy a turné végén megnyerhetitek a Maxim Kiadó által felajánlott 3 példány Seafire regény egyikét!

Maxim Könyvkiadó 2019. július 31.
416 oldal
Fordította: Komáromy Zsófia
Goodreads: 3,91
Besorolás: YA, kaland, fantasy

Caledonia ​Styxtől még fiatal lányként elvette a szüleit és az öccsét egy könyörtelen hadúr. Az ifjú kapitány most a bajtársnőivel hajózik a halálos Kartács-tengeren, készen arra, hogy visszavágjanak a rettegett zsarnoknak.
Mióta a hírhedt Aric Athair vérszomjas katonái, a kartácsok, végeztek a családjával, az elárvult Caledoniát csakis a bosszúvágy vezérli a veszélyes vizeken. Hajója, a Mors Navis legénységét csupa olyan lány és nő teszi ki, akik hozzá hasonlóan elveszítették a családjukat és az otthonukat Aric meg az emberei miatt. A küldetésük nem más, mint életben maradni, és legyőzni a kartácsok hadihajóinak gyilkos flottáját.
De miután Caledonia legjobb barátnőjének és elsőtisztjének életét megmenti egy dezertálni vágyó kartács, a kapitány kénytelen fontolóra venni, vajon hagyja-e a fiúnak, hogy a hajójukon maradjon. A jóképű idegen rögtön megdobogtatja Caledonia szívét. De tényleg épp egy kartács lenne a kulcsa, hogy egyszer és mindenkorra leszámoljanak Aric Athairrel – vagy a fiú végül veszélybe sodorja mindazt, amiért a Mors Navis legénysége annyit küzdött?

Ez a regény nálam magasan fog végezni az idei legjobb olvasmányok között. Egyszerűen imádtam minden sorát. A szerző egy csodálatos történetet alkotott a barátságról, a testvéri szeretetről, a bajtársiasságról, hősiességről, bátorságról és kitartásról, mindezt egy izgalmas kalandregénybe töltve, tengeri csatákkal, furfangos cselekkel fűszerezve. Éreztem a sós tengeri illatot, hallottam a hullámok csapódásait, mindez ebben a nyári melegben igazán jólesett.
A szerző elképesztő készséggel ír, ott terem minden a szemed előtt, a leírásai segítségével könnyedén elképzelsz mindent, a karakterektől a helyszíneken át a jelenetek legapróbb részleteit is. Egyszerűen csakis felsőfokban tudok erről a regényről beszélni.

Egy gyilkos prológussal indít a szerző, ami azonnal beszippantott, kiderült, mi történt négy évvel ezelőtt, hogyan csalta tőrbe egy szigeten a 14 éves Caledoniát egy fiatal kartács katona, ugyanis a lány hezitált meghúzni a ravaszt, pedig ez alapvető szabály: Soha ne habozz lőni! A Lir névre hallgató katona  hasbaszúrással köszönte meg a kegyelmet, ráadásul a hajójával megtámadta a mit sem sejtő Szellem legénységét, és mindenkit megöltek a hajón. Caledonia és a barátnője Piscia a partról tehetetlenül nézték végig a családjaik és hajójuk pusztulását.
Négy évvel később folytatódik a történet, immár Caledonia a kapitánya a Mors Navis hajónak, Piscia az elsőtiszt és mintegy ötven fős csupa lányból álló legénységükkel egyetlen céllal hajóznak, szembeszállni Aric Athair flottájának hajóival. Különösen Lir halálának örülnének, akiről kiderült, hogy Aric egyik ötödfia. Az egyik ütközet alkalmával foglyot ejtenek, egy kartács katona megmenti Piscia életét, és menedéket kér tőlük. A kapitány az első perctől tiltakozik, és a halálát kívánja, de Piscia szerint értékes információkat nyújthat az ellenségről. Igen ám, csak előbb túl kell esnie a drogelvonáson, ugyanis Aric egy vériszap nevű szerrel tartja sakkban katonái engedelmességét. A flottája legénységét nem toborozza, hanem végigjárja a birodalma kikötőit és begyűjti a gyerekeket, akiket engedelmes, drogfüggő katonákká nevel. Oran ettől a függőségtől akar menekülni, és tudja, hogy mivel tarthatja életben magát. Felismeri Caledonia és Piscia családi tetoválásait, és tudatja a lányokkal, az öccseik életben vannak, Aric flottájának tagjaként.
Lehetetlen vállalkozásra indul a Mors Navis, kiszabadítani két fiút, akik valahol északon hajóznak az ellenség kötelékében.

Először a világfelépítést kell megemlítenem, ami a fő különlegesség a sorban. Egy alternatív korban tudom elhelyezni, mivel sok tárgy és vívmány megjelenik a mai világból, de ugyanakkor a tengerek nincsenek teljesen feltérképezve, és például a radart is úgy említik, mint amit a régi világban használtak. A hajójuk a vitorlákon kívül solar pikkelyekkel is rendelkezik, amivel napenergiát nyernek. Sokféle okos szerkezetet, fegyvert készítenek, cserélnek, amivel semlegesíteni tudják az ellenséget.
A regény minden pontján érezhető, hogy alaposan kidolgozta a szerző a háttérvilágot, nincs mibe belekötni, ahogy a szereplők megformálása is pontosan átgondolt. Ez egy olyan világ, aminek szerettem volna magam is a részese lenni, annyira megtetszett. Az utóbbi években nem volt hiány tengeres-kalózos mozikból és sorozatokból, végre kaptam regény formájában is a kedvenc témámból.
A karakterekről órákig tudnék mesélni. A legénység főbb tagjai mind kiemelkedően jól megalkotott szereplők, és a sokszínűségük a legcsodálatosabb. Senki sincs tökéletesnek megírva, és mégis így alkotnak egy strapabíró, erős, sziklaszilárd egységet. A gondoskodó szakácsnőtől kezdve a gyógyítón át a műszaki zseniig mindenféle karakter megtalálható és nagyszerű közösséggé kovácsolódtak. Mindenki tudja a helyét, a dolgát, olajozottan, acélosan működik az életük. Mindez az erős vezetésnek, a szabályok fontosságának és szükségszerű betartásának köszönhető. A bőrszín, a kor, a külsőségek nem számítanak, csakis a tettek.
A kedvenc karakterem Hime volt, aki néma, és valami különlegesen okos módon oldotta meg a szerző az ő kommunikációját. Szerettem azt is, hogy mély érzelmi szál kötötte össze ezt a lányt egy társával.
Érdekes, hogy a fő ellenséggel konkrétan nem találkozunk, mégis a tetteiből megismerhetjük, és kellően utálhatjuk is.
A cselekmény gyors tempójú, egy percig sem lehet unatkozni, folyamatosan fenntartja a feszültséget a szerző, mindig akad valami fordulat. Persze hozzátartozik a csatákhoz a veszteség is, ezen sem szépít egy szemet sem, így lesz kerek a történet.

Van egy halovány romantikus szál, ami nekem különösen tetszett, mivel imádom az *ellenségből szerelmesek* sztorikat. A lassú égés enyhe kifejezés, a nagyon lassú égésű kibontakozás már elfogadható jellemző, és pont így hiteles. A kapcsolat egyetlen pontján sem fontosabb Caledoniának ez a srác a küldetésnél, a céljuknál. Kíváncsian várom a következő részekben hogyan alakul majd ez a kapcsolat, mert szerintem az olvasók egy picivel több romantikának jobban örülnének, de nem félek, hogy túlzásba esne az írónő.
Nagyon tetszettek a történetben a nevek, mind a karakterek, mind a helyszínek tekintetében. Részben fordításra kerültek, de sok eredetiben maradt, érdemes utánuk nézni, mert több "beszédes" is akad közöttük.
Ez a könyv olyan hatalmas GIRL POWER, hogy legszívesebben minden 14 éves kezébe nyomnám, mert eszméletlenül inspiráló a lányok küzdőszelleme, kitartása, ereje. A fiúknak annyi kalandregény jut, végre egy történet, aminek a lányok vannak a központjában! Tudom, hogy egyébként is erős bennem a feminista vonal, de ez a könyv annyira feldobott! Ilyet is lehet írni, és mi lányok, boldogan olvassuk. 
(Képek: Pinterest)

Borító: Gyönyörűséges mestermunka.
 
Kedvenc karakter: Hime

Szárnyalás: Fulladóföld és az ott történtek.

Mélyrepülés:  -

Érzelmi mérce:  A veszteség elkerülhetetlen ennyi csatajelenetnél, de nem túlzóan megrázó. Romantikus érzelmek minimálisak.

Értékelés:




Nyereményjáték

Mivel egy igazi tengeri kalandra invitálja az olvasóit ez a történet, úgy gondoltuk, hogy hozunk nektek néhány hasonló témájú könyvet, és a borító részletek alapján ki kell találnotok, melyik történetre gondoltunk! Szóval a rafflecopter megfelelő rubrikájába várjuk tőletek annak a kalózos ifjúsági/YA-regénynek a CÍMÉT, amelyiknek a borítóját felismertétek az adott állomáson.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

06/12 - Hagyjatok! Olvasok! (extra)
06/15 - Deszy könyvajánlója
06/18 - Könyv és más
06/21 - Sorok között
06/24 - Hagyjatok! Olvasok!
06/26 - Kelly és Lupi olvas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók