KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2020. február 28., péntek

Leigh Bardugo: Ruin and Rising - Pusztulás és felemelkedés (Grisa trilógia #3)


Tavaly novemberben jelent meg a Könyvmolyképző kiadó gondozásában Leigh Bardugo népszerű sorozatát, a Grisa trilógiát lezáró kötet, a Ruin and Rising - Pusztulás és felemelkedés. Tarts a bloggereinkkel az utolsó rész turnéjában, és tegyél szert egy példányra belőle!

Könyvmolyképző, 2019
392 oldal
Fordította: Sziklai István
Goodreads: 4,13
Besorolás: YA, fantasy


Katona. Idéző. Szent.

Az ország sora egy megtört idézőn, egy kegyvesztett nyomkeresőn és egy egykori nagy mágikus sereg szétvert maradványain múlik.
Az Éjúr árnytrónján ülve uralkodik, míg a meggyengült és sebesült Alina Sztarkov igyekszik felépülni, az őt szentként imádó Apparátus kétes védelme alatt. Minden reményét egy rég eltűnt ősi lény mágiájába veti, és abba az esélybe, hogy egy bizonyos törvényen kívüli herceg még életben van.
Ahogy a szövetségesei és az ellenségei a háborúba sodródnak, egyedül Alina áll az ország és világ örök rabságával fenyegető, áradó sötétség között. Hogy megnyerje ezt a harcot, meg kell szereznie egy legendás lény hatalmát – ám a tűzmadár utáni hajsza váratlan fordulatot tartogat.

Kövesd végig sorsa minden fordulatát!


Már anno több értékelésemben is írtam róla, hogy mennyire utálom, ha egy sorozat évenként - esetleg ennél még ritkábban kerül a kezembe. Itt újra előkerült ez a probléma, hiszen a második részről majdnem négy!!! éve írtam (és ugye akkor is olvastam a könyvet). Így bár kíváncsi voltam nagyon a sorozat befejezésére, de kicsit féltem is, hogy vajon mire fogok én emlékezni az előzményekből?
A félelmem félig valós volt, hiszen aránylag lassan rázódtam bele a történetbe újra. Az azért sokat segített, hogy anno az előző két részt nagyon szerettem, ráadásul annyira különleges a világ, hogy pár oldal után már tisztában voltam vele, hogy ki kicsoda és milyen szerepe is van a regényben.
Az írónő pedig nem siette el a bevezetést. Lassan, még annál is lassabban haladt a történet, kicsit féltem is, hogy elveszett az eddigi részek lendülete. De aztán beindult és onnantól már nehéz volt letenni akár egy percre is a könyvet.

Miután Alina nagyjából felépült a borzalmas állapotából, úgy döntenek, hogy megkeresik az utolsó erősítőt, egy legendás tűzmadarat, aminek a segítségével remélhetőleg meg tudják állítani Éjúr hatalmát. 

Ahogy írtam az eleje picit lassúra sikeredett, de legalább betekintést kaptunk, hogy milyen az, ha valakit istenítenek - mennyire nem engedik élni, azt tenni, amit ő akar. De végül pici segítséggel, de Alina meglép a "fogságából", a régi barátokkal összeáll és elindulnak megkeresni a tűzmadarat. Ezt a részt viszont nagyon szerettem. Az írónő ezzel az átvezetéssel segített újra bemelegednünk, újra rájönnünk, hogy ki kicsoda, kinek mi a szerepe a történetben. 

alexielapril.devianart.com
Az utazás és keresés persze nem volt könnyed, hiszen rengetegen vadásztak rájuk, persze köztük a rettegett Éjúr is, aki azért nem tud elszakadni Alinától. (Persze Alina se tőle, szóval valahol kvittek). Én továbbra is nagyon szerettem a köztük lévő kapcsolatot - még úgy is, hogy tudom, hogy Éjúr mire képes. Valahol a szívem mélyén végig úgy éreztem, hogy ők ketten egymáshoz valóak - a gonosz sötétséget kiegyenlíti a ragyogó napsugár. Kettőjüket éreztem leginkább összevalónak. 
Éjúr tetteit pedig nem lehet semmisnek venni, ez igaz, ő a valódi főgonosz, de amikor egy elég részletes beszámolót kapunk, hogy vajon miért lett ilyen, milyen volt a gyerekkora, miből lett ez a rettegett gonosz, valahogy még inkább közelebb került hozzám. Nem mondom, hogy meg tudnék bocsátani azért, amit tett, de picit jobban megértem.
És a másik páros - Nyikolaj és Alina. Ha már nem lehet Éjúr, akkor a második választottam mindenképpen Nyikolaj lett volna. Bár Alina nem érzett kémiát a herceggel, de én annál többet láttam bennük:). Ahogy a fiú is, én is láttam, hogy mi lehetett volna kettőjükből, a herceg és az ő szent hercegnője. Ketten együtt maguk mellé tudták volna állítani az egész birodalmat. :).
De persze nem feledkezhetek meg Malról sem, a szegény, elfeledett főhősünkről. Egyszerűen a mai napig képtelen vagyok megérteni, hogy az írónő, aki tudott két olyan "romantikus" szálat kreálni, hogy néha izzottak a lapok, hogy tudta Malt ennyire semmilyennek megalkotnia. A regény háromnegyed részénél kezdtem csak el nagyjából érezni azt, amit Alina végig érzett:). 
Körülbelül annyira nem értettem Alinát, ahogy anno Katnisst sem, hogy miért Peeta és miért nem Gale. :D. (ennyit a kitekintésemről).

Ami picit azért fájt nekem, hogy a hosszas bevezetés után számomra nagyon gyorsan lezajlott a véres, fő esemény. Pedig mennyit készültek rá. Pedig mennyire tartottak tőle. Természetesen érték a csapatot veszteségek, de valahogy úgy éreztem, hogy az írónő nem igazán merte "szelektálni" a szereplőit, pedig ez egy olyan véres küzdelem volt, ahol azért (számomra) több tragédiának kellett volna történnie.

És a történet vége? Igen, kaptunk egy megnyugtató epilógust, amit kb olyan bőgve olvastam végig, mint Az Éhezők Viadala zárókötetének az epilógusát. Valahol fájt, hogy el kellett engednem a szereplőket, akiket azért három rész alatt megszerettem. De ez így van rendjén. Majd egyszer, ha lesz rá időm a sok egyéb könyv mellett, akkor újra elolvasom, de akkor nem éves kihagyásokkal, hanem együtt. Remélem akkor is ennyire fogom szeretni.

Összességében egy jó kis lezárást kaptunk, ami picit lassan indult be, de utána már megkaptuk a megszokott Leigh Bardugo minőséget. A sorozat rajongóinak kötelező, akik nem olvasták, azoknak pedig mélyen ajánlom, hogy kezdjék el, mert ezt a különleges világot mindenkinek meg kell ismernie.

Borító: Tökéletesen illeszkedik a sorozathoz, gyönyörű!

Kedvenc karakter: Nyikolaj, Éjúr, Zoja, Alina, Baghra

Szárnyalás: a harmadik erősítő ötlete (többet nem írok, mert az már spoiler lenne)

Mélyrepülés: számomra az erőltetett Mal és Alina szál

Érzelmi mérce: volt öröm, bánat, romantika, de minden a YA keretein belül
Értékelés: 


Ha megtetszett, ITT megrendelheted!

Nyereményjáték:
A sorozatban a grisák egyfajta varázserővel bíró emberek, akiket csoportokba osztanak a képességeik szerint. Feladatotok, hogy kitaláld, milyen grisáról szólnak a leírások.
Segítségképp a pontos elnevezésük minden kötet elején szerepel, ha viszont nem rendelkezel példánnyal, a kiadó webshopján található beleolvasási lehetőségben is megtalálod a listát.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Rendjük a grisa hierarchia csúcsán áll. Képesek összeforrasztani a sebeket egy csata után.


A blogturné további állomásai:
02.22. Readinspo
02.28. Kelly & Lupi olvas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók