KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2020. szeptember 11., péntek

Agócs Írisz: Rajzolj egy krumplit!



Agócs Írisz az egyik legismertebb magyar illusztrátor és mesekönyvíró, aki a Pagony kiadóval összefogva egy rendkívül kedves, kreativitást fejlesztő kötetet jelentetett meg, kicsik és nagyok örömére egyaránt. Bloggereink is lelkesen rajzolgatták a különböző krumplikat, s alkottak belőlük medvéket, lajhárokat, elefántokat. Tarts velünk, hogy esélyed legyen megnyerni a kiadó által felajánlott példányt!

Pagony, 2020
64 oldal
Besorolás: illusztráció

„Rajzolj egy fáradt krumplit! Egy könyvet, amiben efféle mondatok vannak, csak szeretni lehet. Ez pedig pont egy ilyen könyv! Ráadásul krumplit rajzolni mindenki tud – ellentétben a Rendes Körrel, amit csak viszonylag kevesen. De nyugalom: ezeken az oldalakon Rendes Körökről szó sem esik! Arról viszont annál inkább, hogy egy (fáradt, jókedvű, gömbölyű, esetleg hosszúkás) krumpliból bármi lehet: medve, mókus, lajhár, csiga vagy akár még krokodil is! Tényleg bármi! És mindehhez csak néhány vonalra van szükség – na meg Agócs Írisz jókedvére és kifogyhatatlan ötleteire. Úgyhogy szerintem mindenki bátran ragadjon papírt meg ceruzát, és a szerző segítségével próbálja ki: egy krumpliból hogyan lehet valóban: BÁRMI. És higgyék el nekem: aki így tesz, az egészen biztosan rájön egy nagyon fontos dologra (amit e könyv írója és rajzolója már régen tud): hogy sokkal kerekebb a világ, ha krumpli alakú!” Így ajánlja Dániel András ezt a szuper könyvet.

Rajzolásra fel!


Nagyon röstellem magam, de Agócs Íriszről mindeddig nem sokat hallottam. Sőt leginkább semmit, de valószínűleg ez azért van, mert a könyvek, amelyeket illusztrál, nem az én korosztályom könyvei.
Viszont a nagy koronavírus járvány közepette, tavasszal felfigyeltem egy-egy ismerősöm által megosztott posztra, ahol a hölgy szórakoztatásként egy-egy rettentő cuki állatkát segített megrajzolni. Már akkor szinte minden nap vártam az újabb rajzát, beleszerettem ezekbe a figurákba és úgy éreztem, hogy á, ez annyira könnyű, hogy nekem is menne bármikor.
Így amikor szóba került, hogy esetleg turnéznánk ezzel a könyvvel, azonnal ugrottam rá, hiszen gyerekként rengeteg állatot rajzoltam (specialitásom persze a kutyák a mai napig:))), úgyhogy ez egy könnyed ujjmozdulat lesz a számomra.

A könyv ránézésre is "cuki". Előre mutatja, hogy nem művészi képeket fogunk rajzolni, nem lesznek itt mértani szögek, meg tükrözés, meg mindenféle egyéb tudományos hozzáállás, hanem mindenki számára elérhető, aranyos rajzokat fogunk készíteni. (engem a borítója teljesen megvett, ha kisgyerekem lenne, azonnal venném, vinném és így tanítanám rajzolni:)))

Az első két oldalon erről meg is erősít minket a szerző, hogy ő csak az alapokat adja, de mindenki saját kedvére formálhatja a figurákat, sőt, valószínűleg két egyforma se fog soha készülni. Segít abban, hogy milyen ceruzát használjunk, hogyan rajzoljunk, sőt bátorít minket arra, hogy többféle technikával készítsük el a rajzainkat. 
És nekivágtam én is.. lelkesen, sok-sok ceruzával, azzal, hogy ez nekem másodpercek alatt menni fog. Hát ki kell mindenkit ábrándítsak, hogy azért ez nem így lett. Annyira koncentráltam, hogy jó legyen, hogy az első mókusom inkább lett egy egyszárnyú bagolyra hasonlít - vagy várom az ötleteket, hogy ki mit lát benne :D 


Aztán a görcsösség elillant, úgy rajzoltam, ahogy nekem tetszik, persze a fő irányelveket követtem. Most se lettek sokkal jobbak a képek, de legalább már picit hasonlítottak az eredetiekre. (a mókusom továbbra sem akart mókus lenni, de legalább így már baglyot tudok rajzolni :D. 

Mutatok azért pár próbálkozást:







És a személyes kedvencem, a körülbelül 4 éves gyerek szintjét megütő, profi krokodilom :D



Természetesen, ha lett volna festékem, temperám és egyéb segédeszközöm, akkor megpróbálok valami színesebbet is összehozni, de lévén nem ez a fő hobbim, így sajnos csak egy doboz színesceruzám volt.
Rengeteg állat közül választhatunk, vannak egyszerűbbek és vannak picit bonyolultabbak is (bonyolultabbak, mint a számomra megrajzolhatatlan mókus:D ). A végén még emberábrázolással is megpróbálkozhatunk, sőt a szerző arra is bátorít minket, hogy rajzoljuk meg magunkat, esetleg a saját házikedvencünket is. Én ezzel nem próbálkoztam most meg - illetve igen, de megkímélnélek benneteket a végeredménytől:).

Összességében azt mondom, hogy ezt a könyvet be kell szerezni mindenkinek. Annak is, aki profin rajzol, hiszen ezek a figurák mérhetetlenül cukik és egy vidám délutánt szerezhetnek nekik. De annak is, aki nem mer vagy úgy érzi, hogy nem tud rajzolni, mert egy-két próbálkozás után megkapjuk a várva várt sikerélményt, vagy legalábbis egy jó hangulatú, vihogós programot.
Imádtam! És ígérem, ha sikerül végre megrajzolni a mókust, jelentkezem! :D

Borító: Tündéri, imádom, tökéletesen bemutatja, hogy mi várható a könyvben

Szárnyalás: Az imádnivaló figurás és, hogy a szerző mennyire megkönnyíti az elkészítésüket

Mélyrepülés: - 

Értékelés: 

Ha megtetszett, ITT megrendelheted!

Nyereményjáték:
Agócs Írisz rendkívül sok mesekönyvbe lehelt életet figuráival, a mostani játék során pedig ezeket vesszük sorra. Minden állomáson találhattok egy rajzot, ami Írisz kezéből került ki, nektek pedig azt kell beírnotok a Rafflecopter megfelelő sorába, hogy melyik könyv borítójáról származik az illusztráció. 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)



A blogturné további állomásai:
Szeptember 03 - Booktastic Boglinc
Szeptember 04 - Utószó
Szeptember 05 - Spirit Bliss
Szeptember 07 - Flora the Sweaterist
Szeptember 08 - Csak olvass!
Szeptember 09 - Könyv és más
Szeptember 11 - Kelly és Lupi olvas
Szeptember 12 - Dreamworld blog
Szeptember 13 - A szofisztikált macska

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók