KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2021. január 24., vasárnap

Sarah J. Maas: Föld és vér háza (Crescent City #1)

 


Egy új sorozatba kezdett bele a rendkívül tehetséges Sarah J. Maas írónő, amelynek első részét már magyarul is olvashatjuk, hiszen tavaly év végén megjelent a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában. A Föld és vér háza főszereplője ezúttal a félig ember, félig tündér Bryce, aki gondtalanul éli mindennapjait, amíg egy tragédia meg nem változtatja az életét, amelyet csak úgy enyhíthet, ha egy bukott angyal segítségére hagyatkozik. Amennyiben kíváncsiak vagytok a fantasy királynőjének egy újabb izgalmas történetére, tartsatok a turné bloggereivel, és játsszatok a kiadó által felajánlott példányáért.

Könyvmolyképző, 2020
912 oldal
Fordította: Szabó Krisztina
Goodreads: 4,44
Besorolás: urban fantasy

A ​#1 New York Times bestsellerszerző Sarah J. Maas a Föld és vér házával indítja útnak legújabb sikersorozatát, a Crescent Cityt: a félig tündér, félig ember Bryce Quinlan történetével, aki bosszút esküszik egy mágiával, veszéllyel és perzselő szenvedéllyel teli modern fantasyvilágban.

A félig tündér, félig ember Bryce Quinlan imádja az életét. Minden estét bulizással tölt, és eltökélte, hogy kiélvezi mindazt, amit Lunathion – azaz Crescent City – nyújthat. Csakhogy egy kegyetlen gyilkosság alapjaiban rendíti meg a várost, és Bryce világa darabokra hullik.

Két évvel később Bryce még mindig a város legismertebb szórakozóhelyeit járja, immár a feledés reményében, ám hirtelen folytatódnak a gyilkosságok. A hírhedt bukott angyalt, Hunt Athalart megbízzák, hogy figyelje minden lépését, és Bryce rájön, többé nem menekülhet a feledésbe.

Bryce és Hunt igyekszik kideríteni az igazságot – és feldolgozni saját múltjuk szörnyűségeit. A megbolygatott szálak a város legsötétebb részein és a háborúban álló kontinenseken keresztül egyenesen a pokol bugyraiba vezetnek, ahol az évezredek óta szunnyadó erők most ébredezni kezdenek…

Sarah J. Maas régóta hatalmas kedvencem, minden regényét olvastam - volt, amit többször is, így nem volt kétséges, hogy ez a regénye is sorra fog kerülni. A rajongók azonban eléggé vegyes értékeléseket adtak rá, így picit féltem, hogy mi lesz, ha nem fog tetszeni és ki kell olvasnom így is ezt a kisebb "féltégla" méretű könyvet. A félelmem azonban alaptalannak bizonyult.

Bryce és Danika (forrás
Ebben a regényében is egy fiatal nő, Bryce a főhősnője, ebben nem tér el az eddigi könyveitől. Bryce félig ember, félig tündér és a könyv (angol) címét is adó Crescent Cityben él. Legjobb barátnője Danika, a város egyik legerősebb farkasfalkájának a leendő alfája. A két lány éli a fiatalok megszokott életét, balhék, bulik, pasik és mindez újra és újra ismételve. Egészen addig megy ez, ameddig egy éjszaka nem együtt buliznak és Danikát és a hírhedten kemény farkasfalkáját valaki (vagy valami) lemészárolja (szó szerint darabokra tépi) és a helyszínt és ami a barátaiból maradt, Bryce fedezi fel. 
A történet két év múlva folytatódik, amikor is hasonló gyilkosságok történnek és a város vezetője úgy érzi, hogy a lelkileg összetört Bryce mindegyik gyilkossághoz valamilyen módon kapcsolódik, így megbízzák a nyomozással, sőt egy híres / hírhedt bukott angyalt, Huntot kap maga mellé testőrnek és kettőjüknek együtt kell a lehetséges gyilkos nyomába eredniük...

Ez a brutális gyilkosság (és főleg a leírása) valami hatalmasat üt a történet elején. Engem tökéletesen kirántott abból a "próbálok rájönni, hogy mi a fene folyik itt" állapotból, ahol még nem tudtam eldönteni, hogy akarom-e én ezt a regényt vagy sem. Utána viszont úgy felpörögnek az események, hogy már nem kérdés, hogy szeretnéd-e megismerni a történetet és kideríteni Bryce-szal és Hunttal, hogy mi is történt. 

Visszatérve egy picit a "próbálok rájönni, hogy mi a fene folyik itt" állapotra. Őszinte leszek.. az első 100 oldal annyira összetett és bonyolult volt, Sarah annyi információt akart megosztani velünk, hogy többször is elveszítettem a fonalat. Én, aki olvas buszon, társaságban, nyüzsiben, tévézés közben, komolyan mondva most néma csendet követeltem meg a körülöttem lévőktől, hogy egyszerűen felfogjam, hogy mit is szeretne az írónő átadni. Hiszen Crescent City összetétele és történelme nem egyszerű. Rengeteg lény él itt az emberek mellett - alakváltók minden mennyiségben, fajtában és méretben, tündérek, angyalok, sellők, vámpírok, boszorkányok és még felsorolni se tudnám, mennyi élő és holt lény. És akkor még a hierarchikus ranglétráról szót sem ejtettem. Ki ki felett van, ki kinek parancsol, ki számít "megtűrt" lénynek és kik az uralkodók. Sarah ismét elkápráztatott a világfelépítésével, még úgy is, hogy magát a várost nem igazán hagytuk el. De amit itt kaptunk már ez is épp eléggé élettől nyüzsgő hely lett. Imádtam, ahogy a modern és az ősi dolgok tökéletesen megfértek egymás mellett és kiegészítették egymást.

Hunt (forrás
A szereplők pedig? Az írónő ismét a jól bevált sémához nyúlt - ami sokak számára már lehet, hogy unalmas, de én még mindig nem tudom megunni. Bryce egy félvér, az embereknek már nem elég ember, a tündéreknek pedig még nem elég tündér, így "számkivetett". "Természetesen" gyönyörű, ami Sarah főhősnőinél ugye "alapkövetelmény". Mellette lelkileg összetört, hiszen a brutális mészárlás teljesen padlóra vágja, szinte robotként teszi a mindennapi feladatait. A régi barátait elveszítette, vagy így, vagy úgy, összesen ketten vannak mellette, Syrinx, egy kölyök kiméra és Lehabah, az aprócska tűztündér. 
Ebbe az állapotba érkezik meg Hunt, akinek körülbelül annyira hiányzik Bryce társasága, mint amennyire a lánynak a bukott angyal. Semennyire. Huntnak is megvan a saját problémája, anno részt vett egy lázadásban, ami elbukott, így az arkangyalok egymás között adják-veszik, mint egy rabszolgát és borzalmasabbnál borzalmasabb tettekre kényszerítik. Természetesen elfelejtettem megemlíteni, hogy Hunt egy félisten kinézetével bír, aminek persze Bryce sem tud sokáig ellenállni:D. 
És ez a két sérült lélek kerül össze. A kapcsolatuk pedig lassan, tapogatózva alakul. Eleinte egymással ott kiszúrva, ahol csak lehet, aztán ez átmegy egymás cukkolásába, majd kialakul egy barátság, majd pedig annál több is... Imádtam ezt a lassan kibontakozó szerelmi szálat, ami azért volt, hogy megtört - egy ponton azt is hittem, hogy kész, vége, Sarah más szerelem irányába tereli majd Brycet, de hát ami meg van írva, azt nem lehet csak úgy széttépni:).
A mellékszereplők is nagyon jól megírt karakterek és ami tetszett, hogy senki sem csak fekete vagy fehér, a legtöbben inkább a szürke kategóriába tartoznak, mert ahogy haladunk a történetben, mindenkiről kiderül jó pár megdöbbentő dolog.

És a történet? Csak szuperlatívuszokban tudok beszélni róla. A cselekményszál oldalról oldalra jobban bonyolódik, amikor már azt hiszed, hogy sínen van mindenki és tudjuk, hogy ki a gyilkos, kinek volt indítéka ezekre a borzalmas gyilkosságokra, akkor kapunk egy új információt és minden a feje tetejére áll. Nincs benne semmi kiszámítható, amit csak tetéz az, hogy az írónő nem fél a szereplőket megritkítani vagy mérhetetlenül megkínozni testileg, lelkileg. Egy érzelmi hullámvasút az egész, a vicces jeleneteket, a zsepkendőhasználósak váltják, majd kapunk egy kis romantikát, majd újra bőghetünk, majd nevethetünk egy-két poénon. 

És a történet vége? Én azt mondom, hogy ez így akár egy lezárt történet is lehetne, én akkor is elfogadnám, ha nem lenne több része. De ahogy a címnél is látszik, hogy ez egy sorozat első része, biztosra veszem, hogy tovább fog itt még minden bonyolódni, csak kérdés az, hogy Sarah tudja-e ezt a szintet biztosítani vagy sem (az én tippem, hogy igen, mert eddig még minden sorozatát ugyanolyan színvonalon tudta folytatni).

Összességében én ajánlom ezt a könyvet az urban fantasy rajongóinak, Sarah kitartó olvasóinak és kérlek benneteket ne rémísszen el senkit a "féltégla" méret - a 912 oldal, hiszen egy nagyon jól összerakott, különleges világban játszódó regényt kapunk, aminek a kibontásához és a megoldáshoz is szükség van ennyi oldalra. Amit még megemlítenék, hogy igen, a végéhez szükséged lesz kedves olvasó egy-két zsebkendőre, erre készülj fel:).

Borító: Szerintem nagyon látványos, figyelemfelkeltő, de számomra nem hozza a történetet...

Kedvenc karakter: Bryce, Connor, Danika, Ruhn, Syrinx, Lehabah (és tuti, hogy még kihagytam jó pár kedvencet:)

Szárnyalás: "Szeretettel minden lehetséges"

Mélyrepülés: a történet "kicsit" bonyolult eleje

Érzelmi mérce: van benne (majdnem) kibontakozó +18-s rész, fájdalom, öröm, ez már nem YA kategória

Értékelés: 


Ha megtetszett, ITT megrendelheted!

a Rafflecopter giveaway
Nyereményjáték:
A játékunk során a hét arkangyal és egy bukott angyal nevének betűit rejtettük el a bejegyzésekben. A feladat mindössze annyi, hogy kitaláljátok, az adott állomáson melyik angyal neve szerepel, és beírjátok a nevét a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

A blogturné további állomásai:
Január 20 - Könyvvilág
Január 21 - Fanni’s Library
Január 24 - Kelly és Lupi olvas
Január 25 - Könyv és más
Január 26 - Csak olvass!
Január 27 - Readinspo

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók