KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2021. március 9., kedd

Amy Harmon: The Bird and the Sword - A madár és a kard (A madár és kard krónikái #1)

Amy Harmon legújabb fantasy regénye egy varázslatos világba kalauzol el minket, ahol a szavaknak ereje van, és ahol egy fiatal királynak és beszélni nem tudó, de annál makacsabb választottjának számos veszéllyel kell szembenéznie. Tartsatok velünk a Blogturnén, és nyerjétek meg a Könyvmolyképző Kiadó által felajánlott példányt a könyvből!


Könyvmolyképző, 2021
368 oldal
Fordította: Benedek Dorottya
Goodreads: 4,23
Besorolás: YA, fantasy, romantikus

"A szerelem valóban nem ismer határokat?

Csitt, leányom, tartsd magadban! Minden szót, mi elhagyná ajkad!
Legyen az erőd benned rejlő, ne szólj, ne mondj, míg az idő eljő!
Tanulj, fejlődj, de ne beszélj, hallgass, lányom, hogy tovább élj!

Aznap, amikor anyámat megölték, megmondta apámnak, hogy többé nem fogok beszélni, és hogy ha meghalok, ő is velem hal. Azt is megjósolta, hogy a király eladja a lelkét, a fiát pedig elnyeli az ég.

Apám igényt tart a trónra, és most a háttérben várakozik, várja, hogy anyám szavai valóra váljanak. Apám kétségbeesetten vágyik a koronára. Én csak szabad akarok lenni.

Hogy szabad legyek, el kéne szöknöm, de anyám átka és apám kapzsisága fogva tart. Nem tudok beszélni vagy bármilyen hangot hallatni, képtelen vagyok karddal bánni, vagy elcsábítani a királyt. Egy olyan földön, ahonnan minden mágiát kiirtottak, talán a szeretet az egyetlen varázserő. De ki lenne képes szeretni… egy madarat?"

Amy Harmon már bizonyított a számomra, két regényét is olvastam és tudtam, ha itthon megjelenik még könyve, azt mindenképpen olvasnom KELL. Így nem volt kétséges egy pillanatig sem, hogy ez a regény is sorra kerül nálam.

Az írónő egy különleges világba kalauzol el minket, ahol léteznek "normális emberek" és léteznek az Igézők, akik ugyanúgy emberek, de különleges képességekkel vannak megáldva. Ezek a Gyógyítók (képesek bármit meggyógyítani), a Fonók (akik képesek bármiből bármit fonni), az Alakváltók (akik képesek bármilyen állati formát felvenni) és az Ékesszólók (akik képesek megjósolni a jövőt).
Természetesen, ahogy ez már lenni szokott, a különlegesség félelmet kelt az emberekben, így ezek a képességekkel megáldottak üldözötté válnak, ahol tudák írtják őket.
Főhősünk, Lark is Igéző, sőt az édesanyja is, méghozzá mind a ketten Ékesszólók. Ezt ügyesen titokban is tartják, de a kislány hibájából a király érkezésekor az anyuka lelepleződik, a király pedig kivégzi. Az édesanya pedig halála előtt megátkozza a királyt, a fiát, sőt a saját férjét is, Larktől pedig elveszi a beszédet, nehogy ő is lelepződjön.
Eltelik 15 év, Lark fogoly a saját kastélyukban, mert az apja úgy vigyáz rá, mint a hímes tojásra. Nem érdek nélkül, hiszen a felesége átka a lányát védte, miszerint, ha Lark meghal, az apja is ugyanerre a sorsra jut.
A gyilkos király után a fia, Tiras lesz az uralkodó és meglátogatja Lark apját, számonkérve rajta, hogy miért nem küld katonákat a közös ellenség, a volgárok megfékezésére. Mivel az apa nem tud értelmes választ adni, ezért Tiras elviszi magával Larkot túszként azzal, ha az apa küld katonákat, a lányát visszakaphatja.
Úgy gondolhatnánk, hogy Lark így csöbörből vödörbe került, de ez nem így van. Bár eleinte nem felhőtlen a lány és Tiras kapcsolata, de az ifjú király felfigyel rá, megtanítja írni, a szárnyai alá veszi és szép lassan kialakul köztük valami. De Lark nem biztos benne, hogy Tiras önmagáért szereti vagy azért, mert szüksége van a lány különleges képességére...
Forrás

Amy Harmon ismét nagyot alkotott, egyszerűen letenni nem tudtam a könyvet. A leírásom alapján ez egy sima romantikus műnek hangzik, de higgyétek el, hogy nem csak az. Tele van ármánnyal - hiszen mindenki a trónt akarja megszerezni - a különböző nemesurak, köztük Lark apja is, más országok örökösei, kegyetlen, félig ember-félig keselyű szörnyek, a volgárok. Mellette meglepő csavarokat is tartogat a regény, amiknek a felére én is tippeltem, de voltak olyanok is, amelyekre csak pislogtam. Úgy érzem, hogy az írónő nemcsak a történelmi fikciókban nagyon jó, hanem a YA fantasy megírásában is.
Imádtam a történetvezetését, a fordulatokat és leginkább a főszereplők személyiségbeni fejlődését.
Lark az elején egy félénk néma lányka, aki még levegőt is alig mer venni, de aztán a királyi udvarban a saját lábára áll és kiáll magáért, a királyért, a királyságért és mindenkiért, akit szeret.
A király ennél azért jóval összetettebb karakter. Őt az elején nem igazán tudtam kedvelni, az írónő nem adott hozzá annyi ismerettséget, hogy azonnal megkedveljem. Ráadásul eleinte nekem kicsit furcsa volt, hogy hol "hatalmas, nagydarab férfiről" tett említést, aztán pedig a fiatal királyról. Nekem ez olyan volt, mintha hol egy idősebb (mármint meglett, felnőtt) emberről beszélt volna, hol pedig egy ifjúról. Aztán mi is megismerhetjük a királyt, szépen lassan, ahogy Lark is, kiderül jó pár titka és az is, hogy mennyire jó ember. De ezt csak akkor tudhatjuk meg róla, amikor olyan közel kerülünk hozzá, mint Lark. 
Kettőjük párosa pedig édes, aranyos, teljesen összeillenek. Ami érdekesség volt számomra, hogy egy YA könyvben nem szokás a nászéjszakát, a házaséletet megemlíteni. Itt Amy Harmon ezt megtette (gondolom ezért teszik páran NA kategóriába a könyvet), de olyan érdekesen, rettentően odafigyelve rá, hogy simán maradhatott az egész a YA keretei között, semmi olyat nem írt le, ami nem egy tininek való (bár kérdés az, hogy a mai tinédzserek ezzel mennyire nincsenek tisztában:))).
Amit még meg szeretnék említeni, az a fordítás. A regényben nem egy versike található, hiszen Lark versbe öntve ad parancsokat a tárgyaknak, állatoknak. Tudom, hogy egy fordítónak ezt is meg kell oldania ügyesen, de Benedek Dorottya nagyon frappáns, ügyes verseket fordított a regényhez. Ehhez külön gratulálok, hiszen nem egy versről volt szó, hanem megannyiról.

És a történet vége? Nekem egy teljesen lezárt történet, epilógussal, tökéletes véggel. De, ahogy a címnél is látszik, ez nem egy "egyke" regény, hanem lesz folytatása is. Nem tudtam megállni és utánanéztem, a második rész, Kjellről szól, a testőrkapitányról (többet nem árulok el róla, mert azzal erősen elspoilerezném a történetet, mind ezt, mind a második részt, amit kíváncsian várok:D).

Összességében egy nagyon jó kis regényt olvashattam, amit nyugodt szívvel ajánlok fiúknak és lányoknak is, izgalmas, fordulatokkal és ármányokkal teli történet, amiből természetesen nem maradhat ki a szerelem sem.

Borító: Nem tudom, nem vagyok tőle elájulva.. megnéztem a többi kiadás borítóját, de azok se jobbak.

Kedvenc karakter: Tiras, Kjell

Szárnyalás: A csattanó és a sztori alapötlete

Mélyrepülés: a sok ármánykodás

Érzelmi mérce: Vannak benne romantikus jelenetek, de minden a YA keretei között maradva

Értékelés: 


Ha megtetszett, ITT megrendelheted!

Nyereményjáték:
Mostani játékunk során az egyes állomásokon olyan könyvekből találhattok idézeteket, amelyeknek címében szerepel egy-egy madárfaj. A feladat az, hogy a Rafflecopter doboz megfelelő sorába beírjátok az adott blogon található könyv címét. Tartsatok velünk, és nyerjétek meg a Könyvmolyképző Könyvkiadó által felajánlott példány a könyvből!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

“A varázslat az, hogy elfelejted, hogy valami bármikor is más volt, mint az, aminek te akarod, hogy legyen.”

a Rafflecopter giveaway


A blogturné további állomásai:
Március 03 - Könyvvilág
Március 07 - Sorok között
Március 09 - Kelly és Lupi olvas
Március 11 - Readinspo
Március 13 - Utószó
Március 15 - Fanni's Library

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók