KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2021. március 16., kedd

Jenny B. Jones: Finding You - Ott rám találsz

 


Finley Sinclair elhunyt bátyja útinaplóját követve, cserediákként érkezik Írországba, hogy mindent megnézzem, amiről a testvére írt. Már a repülőn összeakad a felkapott vámpírfilmek színészével, Beckett Rushsal, akit eléggé megdöbbent, hogy a lány még egy autogramot se kér tőle! Vajon mi sül ki kettejük találkozásából? Tartsatok bloggereinkkel, és ne feledjétek, hogy a blogturné végén egy szerencsés olvasónk a Könyvmolyképző kiadó jóvoltából megnyerheti az Ott rám találsz című romantikus regényt!

Könyvmolyképző, 2021
344 oldal
Fordította: Tóth Katalin
Goodreads: 4,07
Besorolás: YA, romantikus

Finley-t ​a gyász űzi Írországba. De a szeretet vezeti haza.

Finley Sinclair nem egy tipikus tizennyolc éves. A jó humorú, kitartó és törekvő lány a New York-i Konzervatóriumba készül felvételizni. A meghallgatásra saját szerzeménnyel készül. Még be kell fejeznie a dalt, ám kreativitása a semmibe vész, amikor a bátyja, Will életét veszti.
Finley úgy dönt, Írországba megy tanulni. Végig akarja járni az utat, amiről Will az útinaplójában mesél. A testvére ezen a helyen érezte magát legközelebb Istenhez, és Finley bízik abban, hogy útjának bejárása neki is segíteni fog , hogy rátaláljon a lelki békéjére. Így hát jelentkezik egy cserediákprogramba, és felszáll az Írországba tartó gépre.

Beckett Rush, a szívtipró hollywoodi sármőr, a tinirlányok bálványa szintén Írországba megy, egy vámpíros film forgatására. A repülőúton összeismerkedik Finley-vel, és hamar kiderül, hogy ő az egyetlen lány, aki nem ájul el a fiú vonzerejétől. Írországban újra találkoznak, és Beckett ráveszi a lányt, hogy legyen az asszisztense, cserébe pedig ő végigkíséri az országon.
Írországban Finley lassan ismét az összeomlás szélére kerül. Fivére elvesztése, az iskolai nyomás, a kötelező projektmunka, a közelgő meghallgatás, és a közte és Beckett közt bontakozó kapcsolat miatt –nevezzük bárminek is – számára eddig ismeretlen, aggasztó bűntudat gyötri. Mikor szól végre hozzá Isten ebben a smaragdzöld színű mennyben?

Aztán valami olyasmit tapasztal meg, ami gyökeresen megváltoztatja az életszemléletét. Vajon rájön, hogy minden, amit eddig keresett, végig ott volt vele?
Felemelő történet az igazság kereséséről és a reményről, mély sebekből gyógyuló fiatalok számára. Igazi élményáradat.

Hogy én mennyire vártam ezt a regényt! Egyrészt Írországban jászódik - több olyan helyen is, ahol magam is jártam és örökké szerelembe estem ezzel a csodaszigettel, másrészt picit nosztalgikus is, hiszen egy filmsztárral jön össze Finley, aki ráadásul egy vámpíros filmben szerepel - és igen, nekem is volt Vámpírnaplók, Alkonyat rajongói korszakom, amikor sokat megadtam volna, ha Ian Somerhalderrel akkor összejöhettem volna! (nem, Robert Pattinson sose volt az esetem:D ) Szóval kíváncsian vártam Finley és Beckett történetét. És hogy megkaptam-e, amit szerettem volna? Részben igen, részben nem.

Finley minden vágya, hogy bejusson a New York-i Konzervatóriumba, ahová a saját szerzeményével szeretne felvételizni. Ám teljesen összetörik, miután az imádott bátyját megölik egy háborús övezetben és így a zeneművet nem fejezi be. Utolsó mentsvárként elutazik Írországba, ahol a testvére is járt, hogy a bátyja naplójában lévő helyszíneket bejárja és így ihletet szerezzen.
A repülőúton az egyik stewardess jóindulatból átülteti a lányt a business osztályra, így a népszerű tinisztár, Beckett Rush mellé kerül. Finleyt nem hatja meg a srác sármja, ami Beckett érdeklődését felkelti. Véletlenek mindig vannak, a nem épp aprócska Írország ugyanazon szegletében újra összefutnak és a fiú felajánl neki egy "üzletet". Legyen Finley az ő asszisztense a forgatáson, mert úgy tűnik, hogy a lány segítségével jobban fel tud készülni a szerepére, cserébe ő pedig segít a lánynak felderíteni a naplóban lévő helyszíneket. Persze a közös munka és a közös kaland összehozza őket, de vajon együtt tudnak maradni a különbözőségeik ellenére?

Alapjában véve szerettem a regényt, nem nagyon tudtam lerakni, mert hajtott a kíváncsiság, még akkor is, hogy nagyjából tudtam, hogy mi lesz a vége. Mert mi is lehetne a befejezése egy YA romantikus történetnek? :D
Persze a kötelező köröket lefutottuk. Az iskola "méhkirálynője", Beatrice, aki féltve érzi a státuszát az új lány megjelenésével, így ahol csak tud keresztbe tesz a főhősnőnknek.
A jóképű filmsztár, aki persze Finleybe szeret bele, mert ő "annyira élő", annyira jól érzi magát vele... de közben kifelé pedig a film nő főszereplővel jár, mert hát kell a reklám a filmnek.
Ezek mind olyan részletek voltak, amelyeket már ezer és egy hasonló történetben olvashattunk. Viszont az egészet az írországi háttér tette színesebbé, illetve Finley és a mogorva öregasszony, mrs. Sweeney "szócsörtéi". Drága Mrs. Sweeney! Főhősőnk az iskolában kapja azt a szociális feladatot - nemcsak ő, minden osztálytársa, hogy a közelben lévő Hospice házban egy-egy magára maradt öregembernek színesítsék meg az utolsó napjait. Finley mrs. Sweeneyt kapja, aki körülbelül a háta közepére kívánja a fiatal lányt. Eleinte rettentően utálják egymást, de lassan kiderül, hogy az idős hölgy miért ilyen pukkancs, Finley pedig szép lassan közel tud férkőzni hozzá és barátság alakul ki kettőjük között. Imádtam ezeket a részeket, nagyon aranyosak voltak együtt!

Galway, a történet egyik helyszíne
És akkor elmondanám, hogy miért is nem tudtam teljes mértékben kedvelni ezt a könyvet. Nehéz beszélni róla, mert nem szeretném senkinek sem megbántani a hithez fűződő viszonyát. Én nem vagyok hívő, ezt elárulom előre. Valamennyire az voltam, a nagyszüleim sokat dolgoztak azon, hogy az legyek:), de ez egészen addig tartott, ameddig az öcsémet el nem veszítettem nagyon fiatalon. Hiába kérdeztem a hívőket, papot, mindenkit, hogy miért?, de senki nem tudta meggyőzően elmagyarázni, hogy a testvéremet Isten, milyen okból "hívta magához", amikor még előtte állt az egész élet. Én akkor veszítettem el minden hithez fűződő viszonyomat és a mai napig nem tudok mélyen elmerülni sem az imádságokban, sem Istenben. Elnézést a nem mindenkit érdeklő kitérőért, de el akartam magyarázni, hogy miért nem szeretem azokat a könyveket, amelyek ezt a témát teszik fő vonalnak. Ez a könyv pedig NAGYON ezt járja körbe. Finley bátyja a naplójában mindenhol azt említi, hogy itt és itt és itt érezte magához a legközelebb Istent, így Finley élete is ekörül forog. Persze a főhősnőnk is megkérdőjelezi Isten "tettét", hiszen ő is elveszítette a bátyját, de ő valamiért mégis visszatalál a hitéhez, ebben persze nagy segítségére van a testvére naplója és egy nővér, aki az iskolában a hittant tanít és Finley meg tudja vele beszélni a problémáit.
Nekem azonban ez néha sok volt és őszinte leszek, voltak részek, amiket "átlapoztam" emiatt.
A másik dolog, amit nem értettem, hogy Finley egy hotellánc örököse volt, nagyon gazdag családból származott, de valamiért az írónő nem tudott ezzel mit kezdeni, azon kívül, hogy a "főgonosz"Beatrice párszor Finley szemére vetette, hogy látta a neten és a címlapokon lévő kompromittáló, bulizós képeit. De igazából a történethez se nem tett hozzá, se nem vett el az, hogy Finleynek milyen volt a családi háttere. Így nem igazán értem, hogy miért volt fontos ez, miért nem volt elég, hogy egy egyszerű családba tartozik a lány.

De, hogy ne csak a rossz dolgokat említsem, az írónő nagyon részletesen mutatott be egy létező problémát, mégpedig az étkezési zavarokat. Finleynek önértékelési gondjai vannak, állandóan kövérnek érzi magát (pedig valószínűleg nem az, mert senki más, még a "méhkirálynő" se köt bele ebbe), így egyre többet sportol és egyre kevesebbet eszik. Ez eleinte nem tűnik fel senkinek, sőt később se, csak akkor, amikor már gond van belőle. Én speciel örülök, hogy ezt a témát is belevette Jenny B. Jones a regénybe, mert ez egy létező probléma, amiről beszélnünk kell.
Persze, nemcsak Finleynek vannak problémái, hiszen Beckett élete is csak kívülről fénylik, de belülről már nem annyira csillogó. Egy időben sokat szerepeltek a sajtóban az irigyelt gyereksztárok életeinek valós hátterei, Beckett pedig teljesen hasonlóan él. Értettem a srác dilemmáját is, hiszen az, hogy ő itt sztár és forgatják a filmjeit, az rengeteg embernek ad munkát. De meddig lehet csak erre gondolni? Főleg, ha az embernek így a gyerekkora a semmibe veszik és bár az emberek szemében álommelója van, de a saját álmait így nem követheti... Örültem nagyon, hogy Beckett több lett ezáltal, mint egy üresfejű tinisztár, így ezzel teljesen életszerű lett a karaktere.
Finley viszont nem lett a kedvencem. Nem éreztem magamhoz se közel, se nem tudtam vele együttérezni, valahogy teljesen hidegen hagyott. Ezáltal sajnos Beckett és Finley között sem éreztem sok kémiát, aranyosak voltak együtt, de kb ennyi.

És a történet vége? Ahogy már az elején is írtam, számomra kiszámítható volt, de végül is ehhez a történethez kellett egy boldog befejezés.

Összességében szerettem a regényt a hibái ellenére is, kikapcsolt és ha egy picivel kevesebb hittel kapcsolatos témát érintünk, akkor számomra még jobb lett volna. De akik egy romantikus, gyönyörű helyen játszódó történetre vágynak - esetleg kis nosztalgiával gondolnak az Alkonyat fanfiction álmaikra és nem zavarja őket a sok hittel kapcsolatos megjegyzés, azoknak mindenképpen ajánlom a regényt:).

Borító: Cuki, utal a romantikára, de valahogy én belecsempésztem volna Írországot is :)

Kedvenc karakter: mrs. Sweeney 

Szárnyalás: az ír helyszín

Mélyrepülés: Beatrice...

Érzelmi mérce: gyász, szerelem, romantika, de minden a YA keretei között maradva

Értékelés: Ha megtetszett, ITT megrendelheted!

Nyereményjáték:
Mivel történetünk Írországban játszódik, döntöttünk, hogy ideje megismerkednünk egy picit az országgal! Minden állomáson találtok egy állítást, amiről el kell döntenetek, hogy IGAZ vagy HAMIS, a helyes választ pedig írjátok be a megfelelő rubrikába.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

“Írország belvárosa Belfast (vagy írül Béal Feirste) az Ír-sziget második legnagyobb városa.” 


a Rafflecopter giveaway

A blogturné további állomásai:
[Blogturné Klub]
Március 12 - Hagyjatok! Olvasok! extra
Március 14 - Sorok között
Március 16 - Kelly és Lupi olvas
Március 18 - Readinspo
Március 20 - Hagyjatok! Olvasok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók