KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2021. május 13., csütörtök

Joey Graceffa: Az éden gyermekei (Az éden gyermekei #1)

 


A másodszülött Rowan az életét a házukat körülvevő kőfalak között töltötte, ugyanis Édenben a második gyerekekre a halál vár! A világot testvére elbeszéléséből ismerő lány annyira kiéhezett a külvilágra, hogy egy este nem bírja tovább, és átmászva a falon, elszökik… Tartsatok bloggereinkkel ezen az izgalmas blogturnén, olvassátok el az ajánlóinkat, és játsszatok velünk, ugyanis a turné végén a Maxim kiadó jóvoltából három szerencsés olvasónk megnyeri Joey Graceffa első YA-regényét!

Maxim Kiadó, 2021
288 oldal
Fordította: Béresi Csilla
Goodreads: 3,88
Besorolás: YA, disztópia

Rowan ​másodiknak született gyermek Édenben, ahol a népességnövekedést szigorú szabályok akadályozzák. A második gyermekek sorsa halál. Szülei elrejtik a tizenhat évessé cseperedett lányt. Nem járhat iskolába, nem lehetnek barátai. Azt a szemlencse-beültetést sem kaphatja meg, ami a társadalom egyenjogú polgárává avatná. Sokszínű, kaleidoszkóp szeme azonnal elárulná kilétét a Központ lélektelen ellenőreinek, robotjainak és szkennereinek. Édenen kívül a mérgezett Földön minden élet elpusztult. Kétszáz éve a zseniális tudós, Aaron Al-Baz megmentette az öngyilkos emberiség egy töredékét az Ökopanoptikum kifejlesztésével. Ez a számítógépes program magába építette a létező technikai vívmányokat, és Éden felvirágoztatásának szolgálatába állította. Az ember majd évszázadokig vár ebben a mesterséges Paradicsomban, amíg a Föld meggyógyítja önmagát. Legalábbis ezt tanítják az ökotörténet tananyagok, és így tudja Éden minden átlagos lakója. A kamasz Rowan annyira kiéhezett a külvilágra, hogy éjszakánként kőfalú kerítésük tetejéről néz szét a városon. Egyik este leereszkedik a túloldalon. Éjjeli kalandozásai során belebotlik ikertestvére, Ash iskolatársába, Larkba, akit látatlanban is régóta a szívébe zárt. Meggondolatlan kalandja családjára hozza a kopókat. Ugyan szülei tervbe vettek egy illegális lencsebeültetést, majd – szintén jó pénzért – örökbefogadó szülőket, most nyomban mennie kell. Anyja kocsiban próbálja kimenekíteni, de az ellenőrzőpont fegyveresei agyonlövik. Rowan végleg menekülni kényszerül ebbe az ellenséges és fenyegető világba.

A YA disztópiák még mindig valahol a gyengéim, így ha látok egyet és a fülszövege érdekesnek tűnik, akkor megpróbálkozom vele. Ennél a regénynél is így tettem, de valahogy most olyan felemásak az érzéseim.

A történet szerint a Föld elpusztul, a megmaradt embereket egy városba gyűjtik össze, ahol szigorú szabályok között élhetnek. A megkötések közé az is beletartozik, hogy minden családban csak egy gyermek születhet, ha születik véletlenül még egy, azt hidegvérrel elveszik a családtól és eltűntetik. Rowan és Ash ikrek, együtt születtek és természetesen az édesanyjuk ragaszkodott mind a két babához. Mivel Ash a betegesebb, a gyengébb, így őt mutatták meg a külvilágnak, hogy megfelelő orvosi ellátást kaphasson, a makk egészséges Rowant pedig bújtatják. A lány így teljesen elzárva él a külvilágtól, annyi információ jut el hozzá, amit a szülei és az ikertestvére megoszt vele. Persze 16 évesen unalmas az élet bezárva, így Rowan az egyik este átmászik a házuk kerítésén és beleveti magát az éjszakai életbe. A meggondolatlansága persze nemcsak őt, hanem az egész családját veszélybe sodorja. Rowannak el kell hagynia a szülői házat - bár ez tervben volt, de nem ennyire hamar. Egyik pillanatról a másikra egy óriási tragédia éri és ott marad egy szál magában az ismeretlen, veszélyekkel teli világban.

Forrás
Hát, (tudom, háttal nem kezdünk mondatot:) nehéz mit mondani erre a regényre. Az alapötlet jó volt, hiszen ahogy most hozzáállunk a természethez, az élő és élettelen dolgok kizsákmányolásához, sajnos simán eljuthatunk idáig. Az írónő próbálta a világot minél inkább bemutatni nekünk - ez többé-kevésbé sikerült is, de persze maradtak kérdéseim bőven. De az tetszett, hogy mindennel Rowan tempójában ismerkedhettünk meg, szépen lassan tárult ki minden előttünk, ahogy Rowan, úgy mi is rácsodálkoztunk sok dologra.
Rowan. Őt nagyon kedveltem. Okos, talpraesett lány, aki mivel a nagybetűs Élettel nem igazán találkozott még, révén, hogy 16 évig a négy fal között élt, ezért kicsit naív. Sok mindent megtanult otthon, de a valódi világra nem igazán készítették fel. Ez látszik azon is, ahogy szinte azonnal szerelembe esik bárkivel, aki két jó szót szól hozzá, nem tudja megkülönböztetni a jót a rossztól. Amit mi hosszú évek során tanulunk meg az embertársainkról, a kapcsolatokról - Rowan azt kénytelen napok alatt elsajátítani. Ő a regényben az a karakter, aki az egész történetet elviszi a hátán. Az összes többi szereplő annyira szürke, hogy még a neveket is vissza kellett keresnem az értékelés megírásához. Nem is emlékeztem már rájuk.

Az érdekes volt és picit különleges is, hogy az írónő a megszokott szerelmi háromszöget nem egy lány két fiú trióval ábrázolta, hanem két lány - egy fiúval. Rowan élete első barátnőjével, Larkkal, közelebbi kapcsolatba is kerül, majd a kinti világban pedig megismeri Lachlant, a lázadó csapatok vezérét és köztük is alakulni kezd valami. Nagyon tetszett, hogy én az ilyen könyveknél általában már az első rész végefelé tudom, hogy ki lesz a "befutó", de itt nem lehet ezt előre megjósolni. Mind a két "szerelmi szál" kap hideget és meleget is, szóval itt még bármi megtörténhet.

Akciójelenetet is kapunk bőven, hiszen egy YA disztópiának ez fő eleme:), de nem tudok elmenni a hasonlítgatás mellett. Az egyik előző értékelésemben megdícsértem Leigh Bardugót, hogy mennyire profin dolgozta ki a cselekményeket. Hihetetlenek voltak, de mégis mindent megoldottak a főhősök. Ebben a regényben is kaptunk akciójeleneteket, de valahogy nem éreztem azt az izgalmat, mint a másik regénynél. A főhősök jöttek, láttak és megcsinálták. Minden speciális terv nélkül. Olyan érzésem volt, mintha például nem is megmenteni mentek volna valakit, hanem bevásárolni. Semmi tétjét nem éreztem az akciónak.

És a történet vége? Természetesen függővég, mivel nem egy egyedülálló regényről van szó. Folytatnám-e? Igen, mert látom a potenciált benne, kíváncsi vagyok, hogy mi van Édenen túl, le tudják-e rántani a leplet a hazugságokról a főhőseink és igen, Rowan kit választ a két barátja közül:).

Összességében nem volt rossz ez a regény, bár nekem már sok újat nem tudott adni. A hibái ellenére azért olvastatja magát a történet, szinte egy ültőhelyemben kiolvastam a könyvet.

Borító: Nagyon tetszik, figyelemfelkeltő, bár számomra elég kevéssé utal a történetre

Kedvenc karakter: - 

Szárnyalás: - 

Mélyrepülés: -

Érzelmi mérce: van benne egy kis romantika is, de minden a YA keretein belül

Értékelés:  





Nyereményjáték:
Az Éden lakói nem sokat tudnak a külvilágról - azonkívül, hogy minden élet elpusztult odakint -, de nem ők az egyetlenek! Az egyes állomásokon olyan szereplőket találtok más történetekből, akik hasonló helyzetben vannak, a ti feladatotok pedig az, hogy kitaláljátok, miben szerepelnek! (Sorozatok esetén bármelyik rész címét elfogadjuk.)

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Minho + Thomas + Chuck + Teresa


a Rafflecopter giveaway

A blogturné további állomásai:
[BLOGTURNÉ KLUB]
Április 28 - Utószó
Május 1 - Hagyjatok! Olvasok!
Május 4 - Sorok között
Május 7 - Könyv és más
Május 10 - Readinspo
Május 13 - Kelly és Lupi Olvas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók