KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2021. május 18., kedd

Suanne Laqueur: A pacsirták röpte (Vadászat #1)

 


Végre hazánkba is megérkezett Suanne Laqueur A pacsirták röpte című generációkat átívelő, feledhetetlen regénye, amely számos más elismerés mellett 2017-ben elnyerte a Writer’s Digest Awards Nagydíját is. Tartsatok velünk a Blogturnén, és nyerjétek meg a Könyvmolyképző Kiadó által felajánlott példányt a könyvből!

Könyvmolyképző, 2021
736 oldal
Fordította: Cseh Réka Zsuzsanna
Goodreads: 4,50
Besorolás: realista, romantikus

„Az ​életnek vannak szabályai. És nem állíthatsz be senkihez az éjszaka közepén, és veheted el azt, amiről megbeszéltük, hogy nem a tiéd.”

1973. szeptember 11.

A 11 éves Alejandro Pendra a szobája ablakából nézi, ahogy a katonai puccs lecsap városára, a chilei Santiagóra, elpusztítva a családját és az egész gyerekkorát. Amikor egyedül az Egyesült Államokba érkezik, a városka egyik tekintélyes famíliája fogadja be. Eltűnt szülei miatti súlyos gyásza ellenére kötődni kezd a családhoz, és végül az egyik lányukat, Valerie-t feleségül veszi.

2001. szeptember 11.

Javier Landes a szobája ablakából nézi,ahogy a terrorizmus lecsap New York Cityre . Manhattan egyik legjobban fizetett férfiescortjaként ez a hivatásos szerető sosem volt híján a társaságnak, és csakis önmagához hű. Ám nem sokkal a 9/11 után kinevezik őt árván maradt unokaöccse gyámjává, így gondosan őrzött szívét ki kell tárnia a rég elfojtott fájdalom előtt.

Alex, Valerie és Jav először huszonévesen tapasztalja meg a váratlan vonzalmat, amely mindegyikük számára szokatlan és mindent elsöprő. Amikor a negyvenes éveikben újra találkoznak, nemcsak arra jönnek rá, hogy a köztük lévő kapocs még mindig erős, hanem hogy az élettapasztalataik is furcsa módon hasonlók. Mindhármukat átformálta a saját 9/11-ük, és lezáratlan múltbeli ügyeik mindent megváltoztatnak, amit addig a szerelemről, a hűségről és a barátságról gondoltak.

Három évtizeden átívelő nagyregény, mely feltárja a szexuális vonzalom váratlanságát, a családi kötelékek kialakulását, szakadását és összeforrását. Bemutatja, hogy repíthet a magasba egy zuhanórepülésnek tűnő szerelem.

Romantikus történet, szokatlan változatban. Mély, nyers, őszinte és felkavaró.

Ismét őszinte leszek, nem túl sűrűn szoktam arany pöttyös könyveket olvasni a Könyvmolyképző Kiadótól. Általában ezek nekem már túl "komoly" könyvek. De most a blogger ismerősök annyira erősködtek, hogy ezt a könyvet olvasnom kell, hogy igent mondtam rá. Aztán megláttam, hogy potom 736 oldal és egy enyhe szívinfarktust hordtam ki lábon :D, de a rettegésem a "féltégla" könyvtől alaptalan volt, mert egy-egy rövidebb rész kivételével, nagyon beránt a történet és nagyon nehezen tudtam letenni.

A fülszöveg már majdnem mindent leírt, de azért egy-két szóval én is elmondom a történetet. Legalábbis a kezdeteket.
A regény elején megismerkedhetünk a szinte még gyerek Javierrel, aki a dominikai bevándorlók közösségében él és kamasz fiúként a szexualitását próbálgatja. Sajnos ez nagyon rosszul sül el, a családja és a közössége is kitagadja és ott áll egy fillér nélkül az utcán. Többféle munkával próbálkozva végül pincérként helyezkedik el, ahol megismerkedik egy asszonnyal, aki egy különleges munkát kínál a hihetetlenül jóképű fiúnak. Pénzért legyen kísérő, eszkort. Ebbe mindenki azt gondolhat bele, amit szeretne, de nem jár senki távol a valóságtól.
A történet másik szála a 11 éves Alejandroról szól, aki a véres katonai puccs miatt elveszíti a szüleit és menekülni kényszerül Chiléből, át az Egyesült Államokba egy távoli rokonhoz. A rokon révén megismeri a Lark családot, akik később befogadják és családtagként bánnak vele. A család kislányával nagy barátság alakul ki, ami később "természetesen" mélyebb kapcsolattá alakul.
A három fiatal egy véletlen során találkozik egymással és onnantól a sorsuk, az életük, ha akarják, ha nem, összefonódik. Ez a hatalmas és majdnem 30 évet felölelő történet hármójukról szól, a vágyaikról, érzéseikről, tragédiákról és újrakezdésekről.

Forrás
Közülük számomra Jav életútja volt a legérdekesebb. A férfi eszkortok életéről vajmi keveset tudunk, így megismerni ezt a munkát, látni, hogy Jav hogyan éli meg ezt az egészet, különleges volt. A gyerekkori trauma miatt nehezen köt valós kapcsolatot, ráadásul maga sem tudja igazán, hogy a férfiakhoz vagy a nőkhöz vonzódik inkább. Próbálkozik Vallal, de a lány érzi, hogy túl nagy teher lenne a férfi, így szakítanak. Próbálkozik a másik nemmel is, ott rátalál a nagy szerelem, de közbejön 2001. szeptember 11. Azt a részt végigolvasni is nehéz volt, nemhogy átélni... Minden elismerésem Javnak, hogy ezt úgy tudta túlélni, hogy nem bolondult bele.
Alex számomra kisfiúként volt "érdekes" - ha ezt a szót lehet erre használni. A Pinochet rezsim uralomra töréséről és az ahhoz kapcsolódó vérengzésről nagyon felkavaró volt olvasni, főleg a kisfiú szemszögéből. Átéreztem a félelmét, a rettegését, egyszerűen nem tudom hogyan éltem volna ezt túl ennyi idősen. Természetesen ezt a kezdetet nem lehet elfelejteni és felnőttként is cipeli magával rettentő súlyként ezeket az emlékeket. Neki is voltak felnőttként is nagyon megrázó jelenetei, de szerintem Jav mellett valahogy elhalványult Alex jelenléte.

Természetesen a középpontban mindig is a szerelem, a barátság és a család összetartó ereje áll. Mind a három fiatal - együtt és külön-külön is hatalmas életutat jár be, tragédia éri őket nem is kevés, szerelmesek lesznek, családjuk lesz és ez összeköti őket. Az írónő fura véletleneket tett bele a könyvbe, néha szinte úgy éreztem, mintha egy szappanoperát olvasnék / néznék, hiszen ilyen véletlen egybeesések, ilyen csattanók csak ezt a műfajt jellemzik. Nem idézek ebből semmi konkrétat, lepődjetek majd meg Ti is rajtuk:).

A bemutatott szerelmi háromszög viszont az egyik legerősebb, amit valaha olvastam. Adott két fiú és egy lány. A lány imádja mind a két férfit, de másképpen - barátként, szeretőként, férjként, apaként - ezeket néha nehéz különválasztani. És persze ott van a két férfi is. Jav a tökéletes férfi, a tökéletes szerető... de maga se tudja, hogy a férfiakhoz vagy a nőkhöz vonzódik. Valószínűleg, ha gyerekkorában nem történik vele az ami és nem borul fel az élete emiatt, akkor tiszta sor lenne, hogy hová is húz a szíve. Így viszont gyötrődik a két nem között. Alex eleinte tiszta sor, hogy Valt szereti, de aztán előkerül Jav és a férfi sármjának ő se tud ellenállni. Eleinte picit féltem, hogy az írónő mennyire fog belemenni a két férfi közti szerelembe, de szerintem szépen, lassan, mindenki által fogyaszthatóan mutatta ezt be nekünk.
Ami viszont számomra picit sok volt, azok a szexjelenetek. Fiatalok, heves vérűek, ez hozzá tartozik az élethez, tudom. De a könyv közepétől, amennyi szexjelenetet és aránylag jó hosszan taglalva olvastam, az már nekem picit sok volt. Én itt a kevesebb több elvet jobban szerettem volna.

És a történet vége? Igazából akár lezártnak is tekinthetnénk, mert a végéhez mindenki hozzá tudja gondolni, hogy mi is történthet majd, de ez nem egy egyedülálló regény, így lesz folytatása (ha jól tudom, akkor Jav élete lesz a középpontban).

Összességében egy nagyon jól megírt, érdekfeszítő regényt olvashattam, ami bővelkedett érzelmekben és fordulatokban. Megmutatta a család, a szerelem, a barátság és a vágy mindenen túlmutató erejét.

Borító: Nem túl figyelemfelkeltő, de ahogy néztem, a külföldi kiadások is ezzel a borítóval dolgoztak

Kedvenc karakter: Jav, Alex, Valerie, Deane, Ari

Szárnyalás: a három főszereplő kapcsolata

Mélyrepülés: amin Jav és Alex végigment

Érzelmi mérce: az érzelmek minden variációját megkapjuk, de arra fel kell készülni, hogy lesznek benne +18-s karikás jelenetek is bőven

Értékelés: 




Nyereményjáték:
A regényben visszatérő elemként megjelenik egy játék, amely során a szereplőknek meg kell tudni nevezni az állatok különböző csoportosulásait. (Például méh -> raj, majom → horda, tehén → csorda) Mostani játékunk során az egyes állomásokon egy-egy ilyen állatcsoport nevét kell kitalálni, majd a helyes megoldást a Rafflecopter doboz megfelelő sorába beírni. Tartsatok velünk, és nyerjétek meg a Könyvmolyképző Könyvkiadó által felajánlott példány a könyvből!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Így nevezik a birkák nagyobb csoportját.




a Rafflecopter giveaway

A blogturné további állomásai:
Május 06 - Veronika’s Reader Feeder
Május 09 - Sorok között (extra)
Május 12 - Sorok között
Május 15 - Utószó
Május 18 - Kelly és Lupi olvas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók