KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2022. szeptember 27., kedd

Colleen Hoover: Layla


A Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelenik Colleen Hoover lebilincselő regénye, a Layla. Ennek örömére a Blogturné Klub bloggerei bemutatják Leeds és Layla különleges szerelmének történetét, mely egyszerre fájdalmas, különleges és felemelő. Vajon mennyit bír el egy szerelem?
Tartsatok velünk, kövessétek a turné állomásait és vigyétek haza a kiadó által felajánlott regény egy példányát. 
 
Könyvmolyképző Kiadó 2022
360 oldal
Fordította: Sereg Judit
Goodreads: 3,76
Besorolás: misztikus thriller, romantikus, paranormális

A ​szerelem kísérthet, de meg is gyógyíthat.
Leeds azóta tudja, hogy Laylával fogja leélni az életét, hogy először találkoztak. De aztán jött a támadás.
Layla heteket töltött a kórházban, harcolni kellett az életéért, és bár testileg rendbe jött, az érzelmi és mentális sebek annyira megváltoztatták, hogy Leeds szinte fel sem ismeri benne a nőt, akibe beleszeretett.
A férfi helyre akarja hozni a kapcsolatukat, ezért elviszi Laylát a kis szállóba, ahol először találkoztak. Itt azonban a nő viselkedése különös, bizarr módon megváltozik. És ez csak egy a számos megmagyarázhatatlan esemény közül…
Leeds egyre távolabb sodródik Laylától, és Willow mellett talál vigaszra, aki szintén a szálló lakója, és akivel könnyen egymásra találnak. Leeds érdeklődése Willow iránt egyre nő, és azzal, hogy segíteni akar neki válaszokat találni, egyre kevésbé tartja szem előtt Layla jóllétét.
Leeds hamarosan rájön, hogy választania kell, mert mindkettőjüknek nem tud segíteni. De ha rosszul választ, az mindhármukra nézve végzetes következményekkel járhat…


Idén már meglepett egyszer Colleen Hoover, mégpedig a Verity-vel. Akkor is tudatosult bennem, hogy csak úgy magamtól nem olvasnék thrillereket, eszem ágában sincs borzongani vagy félni olvasás közben, legyen akármilyen romantikus szál mellette. A szerző neve volt az, ami rávett az olvasásra és ez a Layla esetében is így történt. A Layla olyan fülszöveget kapott, ami nem hagyott nyugodni, izgalmasan hangzott, és bizony az égvilágon semmi sem utalt benne thrillerszerűre, inkább valami szerelmi háromszöges sztorira gondoltam. 
Óriási meglepetés lett számomra így a regény, mert igazán szívesen olvasok a paranormális zsánerben, ide tartoznak a különféle kitalált lényekkel teli könyvek, kezdve a vámpíroktól, a vérfarkasoktól, vízköpők, sárkányok, fel sem lehet sorolni mennyi lényen át egészen a szellemekig, akik azért egy nagyon is külön kategória. De ne szaladjunk ennyire előre, kezdetben nem érzékeltem paranormális beütést, sőt, inkább valami krimire számítottam az első mondatokat olvasva, amiben a főhős épp megkötözi a lányt és leragasztja a száját, ki tudja miért.
Leeds mesél, aki egy tehetséges zenész, a történet kezdetekor egy tucatbandában basszusgitározik, de nem az ő stílusa amit játszanak, unja az egészet. Egy esküvőn zenélnek a semmi közepén egy kicsi szállodában, épp az utolsókat rúgja a buli. Feltűnik Leedsnek egy lány, aki nagyon furán táncol a borzalmas zenéjükre, de viccesen mozog, szórakoztatja a látványa. Összeismerkednek, hosszan beszélgetnek a kerti medencében, teljesen egymásra hangolódnak, és olyan szinten működik közöttük a kémia, hogy Leeds nem tud betelni a lánnyal, innentől ők ketten elválaszthatatlanok. Tetszik neki az őrültsége, a spontaneitása, a jókedve, és persze gyönyörű, csinos lány, okos gondolatokkal. Layla azonnal felismeri Leedsben a tehetséget, meglátja benne azt a  zenészt, akivé szólóban válhatna. Pár hét után Leeds meggondolatlanul posztol róluk egy közös képet, amin Layla alszik épp mellette. Robban az insta bomba, végül a tengernyi beszólás miatt törli is a képet, de későn, egy rosszakaró bekattan miatta. 
Történik egy incidens, pontosan nem írom le, de mindketten súlyosan megsérülnek, és hiába épülnek fel pár hét után, Layla sosem lesz már ugyanaz, mint a baleset előtt. Leeds mindent megpróbál, de valami nem stimmel a lánnyal, ezért támad egy ötlete, visszaviszi a régi szállodába, ahol megismerkedtek, talán a jó emlékek felidézése jót tesz majd Layla állapotának. A hely üres, csak ők vannak ott, közben eladó lett az ingatlan. Layla enyhén szólva nem túl lelkes, furán viselkedik, a kellemes emlékek felidézése nem igazán akar beindulni. 
Viszont elkezdődik valami egészen más. Valami nagyon nem e világi, megmagyarázhatatlan események sorozata indul be, ami alapjaiban rengeti meg Leeds eddigi hitét a világról. Van ott valaki, egy segítségre szoruló, titokzatos lélek, Willow, aki elképesztő hatással van a pasira, és Leeds válaszokat akar kapni, miért történik ez az őrület. 
Ez a könyv számomra egy különleges utazás volt. A felépítése nagyon tetszett, mert már az elején tudható, hogy nem egy szokásos romantikus COHO sztoriról van szó. 
Leeds mesél egy idegen nyomozófélének, vallomásként címezve a fejezeteket, felidézi a múltat, hogyan jutottak el a barátnőjével a jelenig, amikor is segítséget kell kérnie, kilátástalan, hogy egyedül megoldja a helyzetet. Ezután már a jelenben bonyolódnak tovább az események a végkifejletig. 
Úristen, tövig rágtam a körmöm olvasás közben, annyira izgalmas volt, különösen onnantól, amikor visszatértek a szállodába. 
Számtalan alkalommal rengett meg a bizalmam a szereplőkben, elsősorban Leeds váltott ki erős érzelmeket. Ő egy olyan pasi, aki nagyon bele tud szeretni a partnerébe, figyel minden rezdülésére és nagyrészt elvárja tőle, hogy az vidám és kiegyensúlyozott legyen, ez kicsit kiakasztott. De az is elmondható róla, hogy épp ezért hamar észrevette a változásokat és megtett minden tőle telhetőt,  meg akarta oldani a problémákat. A történet végén extrán megijesztett, mert olyan erkölcsi probléma merült fel, amit olvasva úgy éreztem, meghasadok belülről. Félelmetes érzés volt. Nem tudtam, mit gondoljak róla, annyira összezavart. Ugyanakkor nagyon tetszett a folyamat, amin végigmegy Leeds, annyira racionális válaszokat akar, mintha a magam gondolatait olvastam volna. Aztán a körülmények megváltoztatták, nem volt választása, el kellett fogadnia a tényeket, videófelvételeket. Nagyon sokat hozzátett számomra a regényhez, hogy végig Leeds szemszögét olvashattam, hálás voltam érte. Talán épp ezért Layla kevésbé került közel hozzám, ő egy 22 éves, szimpatikus lány, alig túl az egyetemen, igazából róla nem is derült ki sok az előéletéről. A köztük kialakult szerelem intenzitása félelmetes, tényleg nem sok ilyet olvastam, főleg fiú szemszögből. Aztán már elég nehéz Laylát elemezni a történések tükrében. Mindenesetre ő is eljut addig a pontig, hogy őrült megoldások jutnak eszébe, amire senki sem gondolna józan ésszel. 
Kőmaterialistaként semmilyen szinten nem tudtam befogadni lehetséges valóságként az olvasottakat, ennek ellenére bele tudtam élni magam a szituációkba, és biztos mást mondanék, ha én tapasztalnék ilyeneket, de az olvasásélményben egyáltalán nem zavart a hitetlenségem. Féltem, izgultam, de egyben nagyon élveztem is a cselekményt. Persze nem COHO-ról lenne szó, ha nem küldött volna párszor a padlóra a fordulataival. Megvezetett, felkavart, kirángatott a komfortzónámból, ugyanakkor nagyon romantikus is tudott lenni, az érzelmek skáláján szépen megmerített fel s alá, és a végére jól kifacsart. 
Nagyon féltem a végén, az epilógusig rettegtem minden egyes következő mondattól. Huh, azt hiszem elég jól kifejeztem azt a zűrzavart, ami bennem kavargott az olvasás során, és mióta letettem a könyvet, eltelt már pár nap, de nem tudok kikerülni a hatása alól, jó ideig kísérteni fog. És valóban ott a regény fő kérdése a végkifejletben, vajon meddig vagyunk képesek elmenni a szerelemért? El lehet fogadni ezt a megoldást?
Összességében maradandó élményt adott ez a regény, magamat ismétlem, de megint erre jutok, Colleen rendkívül tehetséges szerző, nagyon messzire jutott már a Hopeless-től, pedig nálam már azzal kedvenc lett, és ez a karrierív azóta is tarol, sőt egyenesen felfelé tart. Jöhet a következő regénye!

Borító: Nekem nem adja vissza a regény hangulatát, de őszintén szólva a többi kiadás borítója sem.

Kedvenc karakter: Willow.

Szárnyalás: Willow ténykedéseit imádtam.

Mélyrepülés:  -

Érzéki mérce:  Hatalmas szerelem alakul ki az olvasó szeme előtt, ami testiségben is kibontakozik, nagyon szerettem olvasni ezt Leeds szemszögéből.

Értékelés: 


Nyereményjáték
 
Colleen Hoovertől megszokhattuk már, hogy csodálatos férfi karakterekkel ajándékozza meg olvasóit, Leeds sem kivétel ez alól. Így hát mostani játékunk során a CoHo srácoké lesz a főszerep! Minden állomáson olvashattok egy idézetet, nektek pedig nincs más dolgotok, mint kitalálni, ki mondhatta, és a teljes nevét (vezeték és keresztnév) beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába.
(Figyelem! A válaszok utólag nem módosíthatóak. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertes sorsolására kerül sor. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)
 
Feladvány:  “– Ne kérdezz a múltamról, és ne várj semmit a jövőtől!”
 
 
Állomások:
09.27 Kelly és Lupi olvas


2 megjegyzés:

  1. Nagyon félelmetes a könyv? Ajánlod olyan COHO rajongóknak, akik az írónő romantikus könyveit szeretik, de az ijesztő dolgokat nem?

    VálaszTörlés
  2. Nyugodtan olvashatod, nem olyan jellegű, mint egy Stephen King könyv, inkább izgalmas, mintsem ijesztő. És azért sok a romantika is :)

    VálaszTörlés

Rendszeres olvasók