KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2023. február 19., vasárnap

Arianna Davis: Élj merészen! - Mit tanít nekünk Frida Kahlo


A Jaffa Kiadó jelentette meg Arianna Davis: Élj merészen! című kiadványát. Mit tanít nekünk Frida Kahlo? Az újságíró szerző nem kevesebbre vállalkozott, minthogy a legendás Frida Kahlo élete és munkássága alapján válaszokat találjon a mai embereket foglalkoztató problémákra. Ha szívesen olvasnád a  kiadványt, kövesd az állomásokat  és a játék megfejtéséért cserébe megnyerheted a könyvet a kiadó felajánlásában.

Jaffa Kiadó 2022.
240 oldal
Fordította: Hessky Eszter
Goodreads: 3,32
Besorolás: életrajz, festészet, ismeretterjesztő

Mit ​tanulhatunk Frida Kahlótól az életről, a szerelemről és a boldogságról?
A kivételes művészt, Frida Kahlót, aki mára a merészség és a kreativitás jelképévé vált, nemcsak a művészete, hanem a szellemisége miatt is csodálat övezi. Mindenben megelőzte a korát, és művei révén generációk lettek rajongójává az egész világon. De legnagyobb műalkotása a saját élete volt.
A könyv bemutatja a feminista ikonná vált festő jellegzetes stílusát, politikai nézeteit, merészségét, amellyel a szerelmet és a művészetet is megélte, de nem titkolja azt sem, hogy Frida sokat szenvedett élete során, és sokszor törték össze a szívét. Megismerjük végtelenül izgalmas személyiségét, a nőt, aki szenvedélyesen szeretett és ambiciózusan élt, és nem elégedett meg azzal, hogy a férje árnyékában létezzen. Minden fejezet tartogat egy-egy kevéssé ismert történetet, meghitt epizódot Frida életéből, és bemutatja, hogyan küzdötte le az elé tornyosuló akadályokat úgy, hogy vállalta az ideáljait.
Az Élj merészen! arra biztatja a nőket, hogy Fridáról példát véve mindig tartsanak ki, alkossanak bátran, és álljanak ki az igazuk mellett.

 
Hogyan is kerültem ennek a könyvnek a közelébe? Korábban nem igazán találkoztam a Frida Kahlo jelenséggel, egészen az utóbbi évekig, amikor is hirtelen tele lett vele az internet, mindenhová nyomtatták a sziluettjét, egyre inkább divatba jött. Legjellemzőbben a virágokkal tűzdelt haja, az összenőtt szemöldöke vésődött be nálam. A festményei felismerhetők, jellegzetesen színesek, és az sem elhanyagolható, hogy többnyire ő is szerepel a képein. Ennyit tudtam róla: mexikói festőnő, akit most a feminizmus és az LMBTQ kapcsán előszeretettel idéznek meg, ikonná tették őt. Úgy gondoltam, itt az ideje, hogy többet tudjak meg róla és az életéről. 
Miután végigolvastam ezt a kiadványt, Frida életéről szinte mindent megtudtam, pedig az elején a szerző felhívta a figyelmet, hogy ez nem önéletrajz akar lenni, vagy a művei elemzése. Sokkal inkább az őt ismerők elbeszélései, a fennmaradt levelezések, és a festményei alapján keresi a válaszokat az élet különböző területein arra, vajon a mai világban mi lenne Frida véleménye, hogyan oldaná meg a mai problémákat. Ezek alapján önsegítőnek titulálja a szerző a könyv műfaját. Az feltűnt azonnal, hogy a könyv nem tartalmaz képeket, sem a művészről (kivéve a címlapon szereplő grafika), sem a műveiről, viszont a vizuális hatás nélkül nem lehet élvezettel olvasni, egyszerűen olyan mennyiségű a rájuk való hivatkozás. Úgyhogy a nálam bevált módszert javaslom az olvasóknak, legyen a közelben a laptop vagy más internetes eszköz és rákeresve a képekre, eseményekre, rögtön élvezetesebb lesz az olvasás és nem érzed úgy, hogy a szerző a levegőbe beszél.
Úgy gondolom, Frida Kahlo egy rendkívül erős nő volt, akit brutálisan megviselt az élet, hiszen hatévesen gyermekbénulása volt, aztán tizennyolc évesen súlyos buszbaleset érte, amibe majdnem belehalt. Ezek következtében később még számtalan fájdalmas műtéten esett át, fel sem foghatom, honnan volt annyi ereje, hogy így is teljes életre törekedett, egy életen át tartó fizikai megpróbáltatás és fájdalom mellett. Ez a kitartás óriási tiszteletet érdemel, mindenképp hozzájárult az ikonná válásához. A szerző elismerést érdemlően alapos kutatómunkát végzett Fridával kapcsolatban. Ez nem merült ki annyiban, hogy megnézte a róla szóló filmeket és elolvasott pár életrajzot. Arianna felkereste Frida  életének helyszíneit, és személyesen szerzett tapasztalatokat, információkat, részt vett számos kiállításon stb.
Többnyire a valós tényeken alapulnak az elbeszélései, de időnként elhangzanak a valószínűleg, és talán így történt részek is. Sokszor ámulva olvastam Fridáról, mennyire merész volt, gond nélkül ment a saját feje után, nem érdekelték a fizikai korlátok, nem kívánt megfelelni a felé támasztott elvárásoknak sem.
A szerző tíz fejezetre osztotta fel a történetmesélést, mégpedig olyan fontos témakörök köré, mint a kreativitás, szerelem, identitás, barátság, szex, Vida la Vida, stb. Minden fejezetben bőven vannak idézetek, mind igazán érdekes, jellemző és erős hatású. Abban egészen biztos vagyok, hogy Frida megelőzte a korát, egészen elképesztő életet élt, megmutatta, hogy akarattal és szívvel mindent el lehet érni. Egy gondolat erejéig kitérnék a Diego Rivérával való házasságára. Ez egy viharos, sőt tornádós kapcsolat volt, a folyamatos megcsalások miatt nagyon hullámzó, ami egy idő után kölcsönös lett. Ez a se veled, se nélküled kapcsolat nyilván óriási hatással volt rá, a művészetére nemkülönben. Ez olyan folyamat az életében, amivel nem minden ponton értettem egyet, hogy finoman fogalmazzak, de nem is tudom elítélni, mivel nem ez az első eset a világon, hogy valaki annyira szeretni valakit, hogy képes csukott szemmel a szakadék szélén sétálni miatta. Egyáltalán nem csodálkoztam, hogy csak Diego halála után kerültek nyilvánosságra bizonyos részletek a naplóiból, levelezésekből, Frida szerelmi életéről. Elmondhatjuk, hogy megélte az érzékiségének minden szintjét. Itt is volt pár olyan részlet, amit nem igazán akartam megtudni, és sokkal inkább volt bulváros hangzása, mintsem értékes információ.

A könyvben volt azért néhány zavaró tényező számomra, például elég sok az ismétlés, mintha helykitöltésre törekedett volna a szerző. A másik sajnos a könyv egyik lényeges eleme, a különböző témák lezárására épített Mit tenne Frida? ebben vagy abban a helyzetben, vagy éppen mit tanácsolna a maiaknak. Ezek a részek érzésem szerint erőltetettek, és engem nem győztek meg arról, hogy ha valaki Fridát akarja utánozni, akkor így vagy úgy kell cselekednie, ahogy a szerző azt elképzeli.
Összességében azonban rendkívül inspiráló ez az olvasmány, Frida úttörőként, szenvedélyesen, bölcsen élte az életét, a legreménytelenebb helyzetekből is felállt.  példát mutatott az utókornak. Szerintem remek összeállítás azoknak, akik meg akarják ismerni élményekben gazdag életét, ami rövid volt, de ő megtöltötte értékes, maradandó tartalommal.
Képek: Pinterest
 
Borító: Kimberly Glyder grafikus munkája.

Értékelés: 

Ha megtetszett, ITT megrendelheted!!!
 
Nyereményjáték
 
Minden állomáson egy-egy kérdést kaptok Frida Kahlo-ról, nincs más dolgotok, mint a megfejtést beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába.
Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésére, hogy a megkapott értesítő levélre válaszoljanak, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.

Feladvány:  Ki volt Frida szintén festőművész férje?
 
 
További állomások:
02.19 Kelly és Lupi olvas
02.26 Csak olvass!
03.05 Spirit Bliss - Sárga könyves út
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók