KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2023. március 8., szerda

Katherine Applegate: Fűzfanni


A Maxim Könyvkiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Katherine Applegate legújabb regénye, a Fűzfanni. Ennek örömére a Blogturné Klub bloggerei bemutatják az élőlények iránt rajongó tizenegy éves kislány bájos, ugyanakkor megható történetét, mely által a szerző a környezetvédelem fontosságára kívánja felhívni az olvasók figyelmét.
Tartsatok velünk, ismerjétek meg Véletlenfalva lakóit, és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott kötet egy példányát.
 
Maxim Könyvkiadó 2022. Delfin könyvek
224 oldal
Fordította: Ladányi Csilla 
Illusztrálta: Charles Santoso
Goodreads: 4,23
Besorolás: Middle grade, természetvédelem
 
A Föld vénséges vén, és mi nem vagyunk azok: ez minden, amit észben kell tartanunk.
A tizenegy éves Fűzfanni rengeteg élőlény iránt lelkesedik, de kedvencei azok a nehezen szerethető állatok, akiket bűzrikkancs néven ismer a környék. Véletlenfalva lakói szörnyeknek tartják őket, de Fűzfanni biztos abban, hogy ezek az állatok létfontosságú szerepet töltenek be a természetben. Az utóbbi időben azonban a természet megharagudott az emberekre. Véletlenfalvát mindenféle baj sújtja, és a szárnyas macik közül is egyre kevesebben térnek haza, pedig ezek a költöző állatok emberemlékezet óta a kék fűzfák lombkoronájában telelnek csillogó buborékfészkekben. Idén viszont egyetlen szárnyas maci sem tért vissza, és senki sem tudja, miért. Amikor egy ajándék varázslattal lepi meg Fűzfannit és barátját, Konrádot, a lány elhatározza, hogy kiáll az állatokért, és még az eltűnt szárnyas macik rejtélyét is sikerül megoldania.

 
Katherine Applegate az egyik kedvenc middle grade szerzőm, nagyon szeretem a Maxim Kiadónál eddig megjelent kisregényeit, az Iván, az egyetlen, a Bob, a legbátrabb és a Kívánságfa mind megható és tanulságos történetek a kisiskolás korosztálynak.
Most a Fűzfannival kapcsolatban új kedvencet avattam, egyrészt nagyon édes maga a történet a kitalált állatfajokkal, másrészt mert nagyon fontos témával foglalkozik, a természet körforgásán keresztül a környezetvédelemmel.
A történet egy korábbi időben játszódik, amikor még gázlámpákkal világítottak és nagy szónak számított a vasút terjedése. A 11 éves Fűzfanni évekkel korábban egy hatalmas tűzben elvesztette a testvérét és a szüleit, a szomszédból két idősebb hölgy fogadta be őt az otthonukba. A kislány nagyon szereti a faluját körbevevő erdőt, a növényeket és az állatokat egyaránt. 
Gyakori elfoglaltsága megfigyelni a természet változásait, számon tartva a populációt, időjárást, mindent, amit meg lehet figyelni. Meglehetősen magányos tevékenység ez, ráadásul az iskolában sincsenek barátai Fanninak, mivel leginkább oda nem is jár. Ugyanis ez rá van bízva, Csipi és Maja szerint az erdő megfigyelésével talán többet is tanul, mint amennyit az iskola nyújthat. Fanni kedvenc állatai a bűzrikkancsok, akik a borzhoz hasonlóan védekezésként bűzt árasztanak ha félnek, ezért az emberek többsége enyhén szólva nem szereti őket. Sajnos odáig jutott az ellenségesség, hogy pénz fizetnek a kilövésükért, ezért évről évre kevesebb példány éldegél az erdőben. 
Bezzeg a szárnyas macik favoritnak számítanak, cuki gömb formájú fészkeket raknak a kék fűzfákra, és olyan látványos az egész, hogy messze földről jönnek a látogatók. A hozzájuk kötődő vásárok bevételéből él a falu, így mindenki érdeke, hogy vigyázzanak az élőhelyükre. Csakhogy a szárnyas macik is kezdenek eltűnni, veszélybe sodorva az emberek megélhetését, ezért mostanában gyakori a falugyűléseken a tanakodás. 
Fűzfanni váratlan szülinapi ajándékot kap egy korabeli fiútól, Konrádtól, egy természetes anyagokból összeeszkábált bűzrikkancsot, ugyanis a fiú tudja, hogy ez az állatka a kedvence, akik közül addigra már egyet sem találni a környéken. Egy csipetnyi varázslat adódik itt a történethez, ami mindent megváltoztat, elsősorban magát Fűzfannit, aki félénk, visszahúzódó kislányból erőre kap, eléri, hogy meghallgassák a felnőttek a gondolatait, és úgy tűnik, ennek a kicsi lánynak a szavai megváltoztathatják a falu sorsát, amely szorosan összefonódik az állatokkal, a természettel.
A szerző tökéletesen vezeti végig a kis olvasókat a környezetvédelem, azon belül is az állatvédelem fontosságán, a természet örök körforgásával keretezve. Különös hangsúlyt fektet az elfogadásra, legyen szó bármilyen élőlényről. A természet egyes elemei pedig kölcsönhatással vannak egymásra, ez nagyon érzékletesen kiderül a történetbeli példából, megmozgatja a gyerekek fantáziáját, és tovább fogják gondolni a jelentőségét. Nagyon tetszett a könyvbéli barátság alakulása a két gyerek között.
Fanni különc, megszokta, hogy kirekesztik, nem közeledik hozzá senki, és ő sem igyekszik változtatni ezen. Aztán mégis, ahogy a probléma megoldására koncentrál, rájön, mégiscsak jól jön, ha az ember számíthat másokra, nem árt ha az embernek vannak barátai. Mert az összefogásra nagy szükség van, a történetben is több ponton mutat rá a szerző a jól működő közösség fontosságára. Tökéletes történetet olvashattam arról, hogy nem szabad magunkban tartani a véleményünket, ha úgy érezzük, kevésnek tűnik a hangunk, akkor is érdemes felszólalni, mert sok apró hangból áll össze az erős szó. A kisregény rövid fejezetekből áll, gyerekszinten is jól lehet haladni vele. Néhány aranyos illusztráció is helyet kapott, amik nagyon találóak, bevallom voltak részletek, amiket egész másképp képzeltem el. 
Összességében megint arra jutottam, hogy a szerző megérdemelten kapja sorra a különböző irodalmi díjakat, ez a kisregény is egy csodás, szívmelengető történet, amely a természetvédelemmel keretezve továbbgondolásra készteti a kis olvasókat. Szívből ajánlom a 6-11 éves  korosztálynak, szeretni fogják a gyerekek.   
Képek: saját fotók a könyvből
 
Borító: Egyszerűen cukker.

Kedvenc karakter: Fűzfanni, Konrád

Szárnyalás: Nagyon tetszett a kis varázslat beleszövése a történetbe.

Mélyrepülés: -

Érzelmi mérce: A szülők, testvér elvesztése nem a jelenben történik, ettől még nagyon szomorú.

Értékelés: 


Ha megtetszett, ITT megrendelheted!
 
 
Nyereményjáték:

Mostani játékunk során az olyan, Fűzfannihoz hasonló fiatal és bátor lányoké lesz a főszerep, akik valamilyen ügy mellett fel merték vállalni a hangjukat, és ki mertek állni a világ elé. Minden állomáson találtok egy névjegykártyát, amin az adott lány fotója és főbb ismertetőjegyei találhatóak, nektek pedig nincs más dolgotok, mint kitalálni a nevüket és beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk! 
 
 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók