KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2023. március 12., vasárnap

Susanne Schötz: A macskák titkos nyelve

 


Susanne Schötz bebizonyította, hogy a macskák valóban kommunikálnak a hangjukkal. Saját tapasztalatait összegyűjtve megosztja olvasóival a macskahangok fonetikáját, mesél a macskáiról és a velük való kalandjairól, és megtanítja, hogyan értelmezzük a macskák által kiadott különböző hangokat, illetve testbeszédüket.
Tartsatok velünk ezen az izgalmas blogturnén, és ne feledjetek el játszani se, ugyanis a turné végén megnyerhetitek a Jaffa kiadó által felajánlott nyereménypéldányt a könyvből!


Jaffa Kiadó, 2022
232 oldal
Fordította: Fónagy Zsófia
Goodreads: 3,11
Besorolás: ismeretterjesztő 

Gondolkoztál ​rajta valaha, hogy vajon mit is mond a macskád?
A macskák nem csak összevissza nyávognak, és nem azért fújnak vagy morognak, mert nincs jobb dolguk. Szándékkal adnak ki különböző hangokat, és fontos információkat közölnek általuk, akár velünk, akár a fajtársaikkal.
Susanne Schötz, a svédországi Lund Egyetem professzora hosszú kutatómunka eredményeként feltörte a titkos macskakódot. Bebizonyította, hogy a macskák valóban kommunikálnak a hangjukkal. A macskák és a róluk gondoskodó emberek közti kommunikáció vokális stratégiáinak megértése alapvetően befolyásolja a háziállatokkal való kapcsolatunkat, legyen szó akár a kis kedvencünkkel való együttélésről, de akár az állatorvosi gyakorlatról vagy a menhelyeken zajló munkáról.
A macskák titkos nyelve című könyvében Susanne Schötz a macskahangok fonetikájába avatja be az olvasókat. Bemutatja a macskák által használt hangok teljes skáláját, elmagyarázza, mit jelentenek a különböző helyzetekben, és gyakorlati tanácsokkal is szolgál, amelyek révén jobban megérthetjük cicánkat.

Zelda, amikor megtaláltuk
Őszinte leszek ismét, sose voltam macskás. Sose szerettem őket, persze, bántani se bántottam, de nem is nagyon álltak közel hozzám. Mindig is kutyás voltam. Ez egészen így volt tavaly augusztusáig, amikor épp akkor mentünk gyakorolni a kutyámmal a kutyaiskolába, amikor valami "jószándékú" ember bedobott két kölyökcicát oda. Az indok kitalálható... Így került hozzánk Zelda (a tesója is gazdira talált végül) és a párom nagyon szerelmetes könyörgésére nálunk is maradt. Én semmit, de semmit nem tudtam a macskákról (a párom se :D ), így lassan macskás barátok és a net segítségével próbáltuk életben tartani ezt az apró bársonytalpút. Zelda persze tudta, hogy kit kell "megszelidítenie", mindent bevetett nálam, hogy megszeressem és a mai napig hozzám ragaszkodik jobban. Ma már én is macskás vagyok (úgy, hogy a többi macskával továbbra is tartom a két lépés távolságot :D ) és el sem tudnám képzelni az életem Zelda nélkül. Az ügyes "szelidítési" képességeiről még annyit, hogy az egyáltalán nem macskabarát, hatalmas kutyámat is levette a lábáról, el sem tudjátok képzelni, hogy Rafiki mit meg nem enged Zeldának :D.
Így a mai napig, ha látok valami érdekes cikket, könyvet, amivel még jobban megismerhetem ezeket a dorombológépeket, azonnal lecsapok rájuk. Így jutottam el ehhez a könyvhöz is.

A szerzője, Susanne Schötz macskatartó. Nem is egy cicája van, hanem rögtön - ha jól számoltam - öt saját macsekja van, ráadásul elég különlegesen tartja őket, hiszen ennyi cica nem igazán jön ki egymással. Kertes házban laknak, minden cicának van saját lakrésze, amit nem oszt meg a többiekkel. A hölgy mellesleg hivatásos fonetikus - azaz (beszéd-) hangokat tanulmányozó tudós, így nem véletlen, hogy ez a könyv megszületett, hiszen őt is nagyon érdekelték, hogy vajon a macskák hogyan kommunikálnak egymással (és velünk) és mit jelentenek a különféle hangsúllyal kiadott hangjaik.

A tanulmányozásra pedig volt lehetősége bőven, hiszen volt ivaros cicája, van nála egy testvér-trió, vannak olyan cicái, amelyek rettentően közlékenyek, mások utálják / félik a többi cicát, így mindenféle élethelyzetben látta / hallotta már a cicáit. A könyv egyik fele ebből áll - ahol részletesen taglalja, hogy a különféle, cicák által kiadott hangoknak milyen a hangzása, mi lehet a jelentése és ehhez saját, konkrét példákat is társít. Sőt, továbbmegyek, a könyvben megad weboldalt, ahol meg is lehet hallgatni ezeket a hangokat!
Számomra leginkább ezek a saját példák voltak érdekesek, mert a fonetikai leírásokkal, magyarázatokkal nem igazán tudtam mit kezdeni. De a példákon keresztül én, mint laikus is jobban megértettem, hogy mi mit jelenthet.

A könyv második felében pedig segít megérteni a cicák viselkedését, szintén saját példákkal színesítve a leírásokat. Ez a rész nekem sokat segített, mert bár Zelda, ahogy mi mondjuk "nem is macska", hiszen nem rombol, nem tombol, nem tépi le a függönyt, nem karmolja szanaszét az ülőgarnitúrát, nem lop kaját, akkor alszik, amikor mi, teljes mértékben szobatiszta, hallgat a nevére, de azért szeretném megérteni, hogy mit szeretne, mit miért tesz vagy "mond".

Zelda és Blue
Reels videókban sokat láttam például - amit Zeldánál még soha nem tapasztaltam - ahogy "mekegnek" a cicák. Rettentő aranyosnak tartom ezt a viselkedést és kíváncsi voltam arra, hogy ezt a hangot miért adják ki. Erre is választ kaptam, bár valószínűleg sose fogom látni, hiszen a harmadik emeleten lakunk, ahová kevés "zsákmányállat" jut fel. Igen, a gyakorlott macskatartók tudják, hogy ezzel a zsákmányállatot próbálják odacsalni a cicák, illetve izgatottságukban adják ki ezt a hangot. Zeldának erre sajnos nincs lehetősége, egyedül a leopárdgekkónkat, Bluet próbálja állandóan levadászni, bár azt néma csendben teszi (mindenki megnyugtatására, a terráriumba nem tud bejutni, bármennyire is szeretne:).

Érdekes volt az is, hogy én laikus azt hittem, hogy a cica akkor dorombol, ha jól érzi magát. Susanne pedig elmesélte, hogy ez nem így van, hiszen akár ellés közben (ami azért egy cicánál sem leányálom) vagy akár fájdalmában is dorombolhat és nem csak a "jól érzem magamat" fejezik ki ezzel. Az is meglepő volt, hogy a cica képes átvenni a gazdi hanghordozását és olyang hangtónusban reagálni a gazdája hangjára. 

Összességében számomra nagyon érdekes volt a könyv, segített jobban megérteni Zeldát, hogy miért és hogyan próbál velünk kommunikálni és jó pár, a könyvben olvasott tanácsot ki fogok nála próbálni! A könyvet pedig minden cicatartónak szívből ajánlom, remélhetőleg és valószínűleg tud az írónő még a gyakorlott cicatartóknak is újdonsággal szolgálni!



Borító: Nem rossz, de nem is különleges, nem biztos, hogy levenném a polcról ezt a könyvet a borítója alapján
 
Szárnyalás: a sok (számomra) érdekes információ és tanács a macskákról

Mélyrepülés: -

Értékelés:  



Ha megtetszett, ITT megrendelheted!


Nyereményjáték:

Mostani játékunkban a macskákkal foglalkozunk. Kerestünk nektek 3 érdekes tényt a macskákról, de némelyikbe belejavítottunk… A ti feladatotok eldönteni, hogy az adott állomáson IGAZ vagy HAMIS információt osztottunk meg a bársonytalpúakról.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Csak magyarországi címre postázunk.)

A macskának hiányzik az ízérzékeléséből az édes íz észlelése.
IGAZ VAGY HAMIS?


A blogturné további állomásai:
[Blogturné Klub]
Március 10 - Hagyjatok! Olvasok!
Március 12 - Kelly és Lupi olvas
Március 15 - Spirit Bliss Sárga könyves út

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók