KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2023. március 10., péntek

Szabó Krisztina: Az ellopott kívánság

 


A Könyvmolyképző Kiadónál jelent meg Szabó Krisztina debütáló regénye, Az ellopott kívánság. Ennek örömére a Blogturné Klub bloggerei bemutatják Ardahan legügyesebb tolvajának, Aliyának és Asmar hercegnek fordulatokkal teli kalandját, melynek középpontjában egy lámpás ellopása áll.
Tarts velünk, ismerd meg ezt a lendületes, érzelmekben bővelkedő történetet, és vidd haza a kiadó által felajánlott regény egy példányát!

Könyvmolyképző, 2022
424 oldal
Besorolás: YA, ifjúsági, fantasy, romantikus

A ​kívánságoknak ára van…

Aliya a birodalom legügyesebb tolvaja. Egyetlen cél vezérli, hogy összegyűjtsön annyi aranyat, amennyivel végre maga mögött hagyhatja a vízhiány sújtotta Ardahant. Az álma karnyújtásnyira kerül, amikor a gyűlölt szultán legkisebb fia visszautasíthatatlan ajánlatot tesz számára. Aliyának el kell lopnia egy lámpást a palotából, cserébe pedig szabadon, gazdag emberként távozhat a birodalomból. Hogyan lehet elviselni a vonzó, de öntelt herceget?

Ez a feladat még a lámpás elemelésénél is nagyobb kihívásnak tűnik.

Aliya kénytelen az ellenérzéseit félretéve összedolgozni a szultán fiával. Szép lassan ráébred Asmar herceg igazi természetére, és minél több időt töltenek együtt, annál nehezebb figyelmen kívül hagynia a herceg iránt érzett vonzalmát. Mégsem bízhat meg benne: ha Asmar rájön a féltve őrzött titkára, egyetlen szavával véget vethet az életének. De Asmarnak is megvannak a maga titkai. Olyan súlyos és sötét titkok, amelyek szorosan összefonódnak Aliya múltjával, és ha nem vigyáznak, nem csak a saját jövőjükre nézve lehetnek pusztító hatással – Ardahan vesztét is jelenthetik.

Lépj be Ardahan homokkal, szenvedéllyel és mágiával teli világába!

Régebben tényleg fenntartással olvastam a magyar szerzők műveit, de mára ez a félelmem és fenntartásom már a múlté. Egyre jobb és jobb szerzők műveit olvashatjuk ma már, így nem is a "segítsük a magyar szerzőket", hanem a kíváncsiság, miszerint egy újabb JÓ könyvet olvashatok vezetett ahhoz, hogy belevágjak ebbe a regénybe.

Picit azért bennem volt a félsz, mert bár sok mindenki inkább Aladdin történetéhez hasonlította a regényt, én inkább az Üvegtrón sorozat első részéhez:). Ott is a birodalom legjobb..... bérgyilkosát kérik fel, ott is van egy utállak, de mégis utólag megkedvellek szál, ott is van mágia és még sorolhatnám. De ez a "hasonlóság" csak a kedvemet hozta meg a történethez, nem igazán hasonlítgattam a továbbiakban a két művet egymáshoz.

A történetünk itt Ardahanban játszódik, egy hatalmas birodalomban, amely vízhiánnyal küzd, így sokban függ a szomszédos birodalomtól, akiktől vizet tudnak szerezni. Ardahan is képes lenne vizet szerezni, de elég bonyolult és nehézkes módon és ebbe a mostani szultán nem igazán megy bele. A jelenlegi "vízpartnerük" azonban egyre jobban megnehezíti és megdrágítja a víz szállítását így Ardahan nehéz helyzetbe kerül - vagy megharcol a vízért vagy kifizeti a drágább árat vagy megpróbál másképp vízhez jutni.
Ebben a birodalomban él Aliya is, aki egy borzalmas tragédia után árván maradt a húgával, akit befogadott egy család, Aliya azonban magára maradt és az élet nevelte fel. Tolvaj lett belőle. Méghozzá nem is akármilyen tolvaj, a birodalom legjobb tolvaja.
Egy szép napon pedig felkeresi a szultán legfiatalabb fia, hogy segítsen neki ellopni valamit a palotából. Ha sikerrel járnak, akkor a lány kap annyi pénzt, amennyivel a húgát magához véve elhagyhatja a birodalmat... ha pedig nem járnak sikerrel vagy visszautasítja az ajánlatot... hát abba jobb nem belegondolni.
Aliya így belemegy az alkuba és követi Asmar herceget a palotába, ahol a biztonságos álca miatt Aliya Asmar herceg "szeretője" lesz. Persze ez csak külsőség, a valóságban Aliya egy kanál vízben meg tudná fojtani a herceget.
Vajon mi az a fontos dolog, amit még a herceg is el akar lopni és nem simán elvenni? Vajon sikerül nekik?

Őszinte leszek, sikerült belenyúlnom ismét, rettentően szerettem ezt a történetet. Tudjátok, hogy mennyire odavagyok a "macska-egér" harcért egy párnál, a "gyűlöllekből szeretlek" szerelmi szálért. Szabó Krisztina pedig nagyon ügyesen írta meg ezt a részt. Nem volt azonnali szerelem, nem estek azonnal szerelembe egymással főhőseink, hanem szépen lassan alakult köztük ki valami, majd a valamiből vonzalom és a vonzalomból szerelem. Imádtam Aliya vívódásait olvasni, ahogy szépen lassan kezdte magának is beismerni, hogy igen, Asmar herceg már a számára se közömbös. Én egyébként itt szerettem volna olvasni picit Asmar herceg gondolatait is. Aliyából mindent megkaptunk, néha még túl sokat is rágódott az élet dolgain, de mellette viszont Asmar hercegről vajmi kevés derült ki. Szerettem volna őt is jobban megismerni, az életét, a hátterét, az ő vívódásait és olvasni arról, ahogy Aliyába beleszeret. De mindent persze nem kaphatok meg:).
Egy idő után azonban forrt köztük már a levegő és már én imádkoztam azért, hogy TÖRTÉNJEN is valami köztük. Persze történt is, de..... igen, igen tudom, hogy ez egy ifjúsági regény, de ölni tudtam volna azért, ha picit részletesebb is az a "történés" köztük. :D

Nagyon élveztem azonban a Palota és az ottani élet bemutatását is és a történet igazán innen indult be. Intrikák, minden téren és vajon Aliya kiben bízhat meg? És mi az a titokzatos dolog, amit el kell lopni? Persze eleinte nem sokat időztünk a Palotában, hiszen a fél udvar útra kelt, hogy a szomszédos birodalmat meglátogassák. Tetszett ez az utazás is, még jobban, hogy nem csak "elindultak és megérkeztek", hanem átélhettük, hogy milyen kényelmetlen lehet lóháton megtenni az egész utazást, milyen a sátorbontás, az ellátás és minden, ami ehhez kapcsolódik. És Zaidani! A brutalitása mellett is szívesen éltem volna ott egy kicsit. Imádtam, hogy a sok forróság és homok után egy olyan helyre jutottunk, ahol a vízé volt a főszerep! Csodaszép város lehet!

A történet pedig eléggé pörög, egy percig nem áll meg. Még úgy is ezt merem mondani, hogy a fő szálat én inkább a romantikában látom és nem az akcióban. Persze voltak izgalmas, fájdalmas, akciódús jelenetek bőven, de a romantika az, ami az egészet mozgatja. Ja és a mágia. Ez nekem egy picit kétélű dolog volt, mert részben kaptunk is belőle sok mindent, részben viszont hiányoltam másik pár dolgot.

És a regény vége? Vége van? Miért ITT van vége? Én még szeretném tovább olvasni - vagy legalább egy epilógust kapni, ami picit előremutat a főhőseink jövőjébe. A lezárás nem lett összeségében rossz, csak... én szerettem volna tovább kalandozni ebben a világban, ezekkel a főhősökkel. Ha esetleg a szerző olvassa ezt az értékelést, akkor kééérem, fontolja meg, hogy folytatja ezt a történetet!

Összességében az apró hibái ellenére is imádtam ezt a könyvet, teljesen elvarázsolt a világa és a története is, úgyhogy én itt és most megelőlegezem neki az 5 pillangót. És igen, szeretnék még-még-még olvasni az írónőtől!

Borító: Tetszik, látványos, illik a történethez

Kedvenc karakter: Aliya, Asmar herceg

Szárnyalás: a történet maga

Mélyrepülés: -

Érzelmi mérce: nagyon jó a kémia a két főhős között, vannak forró(bb) pillanatok, de minden a YA keretein belül

Értékelés: Ha megtetszett, ITT megrendelheted!

Nyereményjáték:
Mostani játékunk a szerző személye köré összpontosul, ugyanis Szabó Krisztina nem csupán íróként, hanem fordítóként is sokunk szívébe lopta be magát. Minden állomáson megtaláljátok egy általa fordított regény borítójának részletét, nektek pedig nincs más dolgotok, mint a rafflecopter doboz megfelelő sorába beírni a kötet szerzőjét és címét (angol és magyar címet is elfogadunk).
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!
A blogturné további állomásai:
Március 10 - Kelly & Lupi olvas
Március 14 - Dreamworld
Március 16 - Dreamworld - Idézetek
Március 18 - Hagyjatok! Olvasok!
Március 20 - Readinspo

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók