KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2023. április 18., kedd

Elizabeth Hoyt: A bosszú csókja (Greycourt #1)

 


Nemrégiben a General Press Kiadó újabb Elizabeth Hoyt regény fordításával örvendeztette meg a történelmi románc rajongóit. Ezúttal egy új sorozat, a Greycourt széria bevezető darabja került a könyvesboltok polcaira.

General Press, 2023
320 oldal
Fordította: Ács Eleonóra
Goodreads: 3,59
Besorolás: történelmi romantikus

Egy ​öntörvényű, független nő

Freya de Moray a Bölcs Nők titkos társaságának tagja. Egy botrányba keveredett nemesi család leszármazottjaként évek óta álnéven, társalkodónőként dolgozik a londoni arisztokráciának. A megbocsátás azonban nem tartozik az erényei közé. Így amikor Harlowe hercege, az a férfi, aki tönkretette a bátyja életét, felbukkan a vidéki mulatságon, azt teszi, amit minden Bölcs Nő tenne a helyében: bosszút forral.

Egy férfi, aki a múltja rabja

Christopher Renshaw-t, Harlowe hercegét zsarolják. Azért, hogy a titkait megőrizze, a férfi beleegyezik, hogy részt vegyen egy olyan házi mulatságon, ahol egyszer s mindenkorra le szeretne számolni a múltja árnyaival. Amikor azonban a vidéki társaság tagjai között felismeri Freyát, rájön, hogy a bajai még csak most tetőznek. Freya ugyanis mindent tud azokról a bűneiről, amelyeket a legszívesebben elfelejtene. A nő igazi veszedelem számára, de érzéki csábításának mégsem tud ellenállni. De vajon mit tesz akkor, amikor kiderül, hogy a nő élete is veszélyben van?

A bosszú csókja Elizabeth Hoyt új sorozatának bevezető kötete.

Ez a regény az első, amit a híres történelmi romantikus írónőtől olvasok, de szerintem nem is az utolsó. Engem a történet fülszövege fogott meg, mit sem tudtam az írónő eddigi munkásságáról.

A sorozat bevezető kötetében megismerhetjük Freyát, aki bár hercegnői rangban van, jelen pillanatban álnéven, társalkodónőként dolgozik. Hogy miért? Egy 15 évvel korábbi szörnyű esett miatt a családja szétesett, őt pedig a nagynénje elvitte a messzi Skóciába, ahol a fiatal lány a Bölcs Nők között nevelkedett fel. Felnővén egyrészt kémként segíti a társaságot, illetve a bajbajutott nőket, másrészt pedig bosszúszomjasan keresi azt a személyt (Christopher Renshaw-t),aki miatt a családja szétesett és az imádott bátyja pedig nyomorékként végezte.
Az egyik ilyen küldetése során épp Christopher hintójában keres menedéket, aki hosszas indiai száműzetése után gazdagon, hercegként tér vissza Angliába. A férfi nem ismeri fel Freyát, aki viszont gyűlölettel a szívében döbben rá arra, hogy kivel is találkozott. Idő hiányában azonban sok mindent nem tud tenni, de megjegyzi, hogy a férfi visszatért.
Később Freya és Christopher egy vidéki mulatságon találkoznak újra és a nőben ismét felizzik a bosszúvágy. Bár egyikük sem a szórakozás miatt jutott el a mulatságra - Freya épp terhelő bizonyítékokat gyűjt a szomszédos birtok uráról, Christopher pedig egy zsarolás miatt érkezett meg a vidéki birtokra, a közös társaságban azonban ha akarják, ha nem, kénytelenek találkozni, így Christopher is rádöbben arra, hogy ki is az a gyűlölködő gyönyörű fiatal nő. A harc pedig elkezdődik köztük. A végeredmény pedig megjósolható:).

A regényt végigolvasva, már értem, hogy az írónőnek miért van ekkora nagy rajongótábora. Egyszerűen imádtam a történetet, nagyon jól megalkotott főhősök, akik között izzott a levegő, rengeteg (sőt néha úgy éreztem, hogy túl sok), izgalmas cselekményszál, a kor tökéletesen tolmácsolt hangulata... élveztem minden sorát a regénynek.

Freya egy nagyon modern nő, szerintem túlságosan is modern volt a felfogása az akkori korhoz képest. Ezt persze csak erősítette, hogy a Bölcs Nők között nőtt fel (ez egy olyan társaság, ahol a nőket abban a korban is emberszámba vették, tanulhattak, művelődhettek - és pont emiatt rengetegen boszorkánysággal vádolták őket, így amennyire csak lehetett rejtve működtek), ami még inkább erősítette abban, hogy ő többre hivatott, mintsem csak feleségnek lenni. Ami viszont tetszett benne, hogy a hosszú évek alatt felgyülemlett gyűlöletét képes volt kordában tartani és képes volt arra is, hogy a férfit végighallgassa és ne anélkül ítélje el végleg.
Christopher pedig a másik nagyon jól megírt karakter. Egy hányatott múltú, nemesi származású fiatalember, akit a sors eddig csak csapásokkal "kényeztetett" el. Egy sajnálatos tett, aminek a következményeit a mai napig viseli, egy elrendezett házasság, egy száműzetés Indiába, egy borzalmas tragédia - ezek mind a fiatalember vállát nyomják. És akkor ehhez jön még egy zsarolási ügy és persze Freya gyűlölete is. Egyedüli társa a rettentő cuki kutyája, Tess, aki tényleg fényt visz a mindennapokba. Én Christophert is nagyon kedveltem. Főleg azért, mert ilyen borzalmas háttér mellett is képes volt tisztaszívű és lovagias maradni, még ezen dolgok sem tudták a földre kényszeríteni.
És persze a két főszereplő együtt. Imádtam, minden közös jelenetüket. Egyetlen egy dolog rontott picit az egészen. Általában nagyon szoktam várni, hogy ha már ilyen izzás van a két főhős között, akkor legyenek már egymáséi. Persze a történelmi romantikus regényeknél ez vagy kimarad, vagy nagyon virágnyelven van megírva :D. Hát itt nem ez volt a helyzet:D. Forróbbnál forróbb jeleneteket kaptunk, szóval ez az igényem ki lett elégítve:D. És akkor mi volt a bajom? A néha (számomra) eléggé vulgáris kifejezések. Nem tudom, hogy ez a fordításból adódik-e vagy eleve ilyen volt az eredeti regény nyelvezete is - ebbe nem akarok belemenni, de az tény, hogy ez a vulgaritás engem néha kirántott a történetből.

És a történet. Ez egy sorozat kezdő kötete. Ez eddig tiszta. Kell bele jó sok cselekményszál, amit majd lehet húzni a sorozat többi részén át - ez is tiszta. De nekem ez így hirtelen valahogy túl sok lett. Volt itt zsarolási ügy, volt egy régi családi tragédia, boszorkányüldözés, egy eltűnt feleség utáni nyomozás, házassági kérdések, rejtélyes udvarlók és még tuti kihagytam pár dolgot. Ezek nagy része nem lett tisztázva a regény befejezéséig, szóval lesz miről majd írnia a szerzőnek:).

És a történet vége? Pont, ahogy egy történelmi romantikusnál várhatjuk. Nekem nagyon tetszett (ez is).

Összességében az apróbb hibáktól nagyon jó kis sorozatkezdésnek gondolom ezt a regény, amit történelmi romantikusok rajongóinak ajánlok, Elizabeth Hoyt olvasóinak pedig kötelezőnek érzek. Én pedig alig várom a sorozat következő részét!

Borító: Nem rossz, de nem is igazán fogott meg. A külföldi kiadások között láttam jobbakat. Ne értstek félre, nem akarok pajzán borítót, ahol a főhősök épp egymásnak esnek, de bármi jó lenne, ami picit utalna a történetre.

Kedvenc karakter: Freya, Christopher, Tess

Szárnyalás: a főhősök közti kémia

Mélyrepülés: a pár vulgáris kifejezés

Érzelmi mérce: romantikus pillanat van benne bőven, ahogy + 18-s karikás jelenetből sincs hiány

Értékelés: 

Ha megtetszett, ITT megrendelheted!


Nyereményjáték:
Mostani blogturnénk minden állomásán Elizabeth Hoyt idehaza megjelent műveivel kapcsolatos kérdéseket találtok. A helyes válaszokat a rafflecopter megfelelő dobozába beírva várjuk.
(Figyelem! A válaszok utólag nem módosíthatóak. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertes sorsolására kerül sor. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Hány kötetet számlál Elizabeth Hoyt Maiden Lane szériája?



A blogturné további állomásai:
Április 07 – Angelika blogja
Április 09 – Betonka szerint a világ
Április 11 – Olvasónapló
Április 13 – Könyvvilág
Április 16 – Dreamworld
Április 18 – Kelly & Lupi olvas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók