KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2014. április 2., szerda

R.J. Palacio: Csodácska (Wonder)

Csodácska_normál copyjó.jpg

Vannak olyan könyvek az életben, amelyek egyszerre tanítanak és szórakoztatnak. Mi most egy ilyen könyvet szeretnénk nektek bemutatni a Blogturné Klubbal. Mert ha nyitva tartjuk a szemünket és a szívünket, de igazán, és nem csak nézünk, hanem látunk is, észrevehetjük a hétköznapokban rejlő csodát. Még akkor is, ha nem feltétlen úgy érkezik, ahogyan várnánk.
Ismerjétek meg ti is Augustöt velünk a hét állomásos Csodácska blogturnéban, április 1-je és 7-e között! És ha ügyesek vagytok, meg is nyerhetitek a könyvet!

Könyvmolyképző Kiadó 2014.
364 oldal
Fordította: Sándor Alexandra Valéria
Goodreads: 4,41 (több mint 84ezer értékelés)
Besorolás: middle-grade, realista

August (Auggie) Pullman arcdeformitással született, így nem járhatott suliba – egészen mostanáig. Éppen most kezdi majd az ötödik osztályt a Beecher Prep iskolában, és ha valaha is csöppentél már újoncként egy közösségbe, pontosan tudod, milyen nehéz ez. Az a helyzet, hogy Auggie is csak egy hétköznapi gyerek. Csak éppen az arca nem hétköznapi. De képes lesz meggyőzni az osztálytársait arról, hogy külseje ellenére közéjük tartozik?

R. J. Palacio egy modern klasszikust írt. Humoros, felemelő és hihetetlenül megható regényt, amire a végszót követően még sokáig emlékezni fogunk – miután együltő helyünkben elolvastuk, és lelkesen továbbadtuk.

Több mint két éve jelent meg ez a regény az USA-ban, különlegesen csúnya borítójával már akkor felkeltette a figyelmemet. Mi lehet ebben a könyvben olyan rendkívüli, hogy a könyves  bloggerek kivétel nélkül, magas elismeréssel írnak róla?  Aztán amikor a magyar kiadás jogai elkeltek, biztos voltam benne, hogy olvasnom kell,  pedig akkor már sejtettem, hogy körülbelül miről szól. Féltem tőle, mert nagyon mélyen megérint a kiszolgáltatottság, gyűlölöm, ha egy gyereket bántanak. Nem szabad tartani ettől a könyvtől. El kell olvasni mindenkinek, 9-től 99 éves korig.

August szó szerint félelmetesen néz ki, pontosabban az arca, miután súlyos genetikai rendellenességgel született, a szemei sokkal lejjebb kerültek és az állkapcsa is deformált, fülkagylói  hiányoznak. Eddig szó sem volt róla, hogy iskolába járjon, miután egymást érték a műtétei, most viszont, 10 évesen akár el is kezdhetné az ötödiket. A szülei és a nővére sem rendelkeznek egyöntetű véleménnyel a dologról, viszont Auggie némi hezitálás után úgy gondolja, ideje belevágni, meg kell próbálnia.
A családi  háttér kiemelkedően jó, mindkét szülő példamutatóan áll hozzá az iskolakezdéshez. Nekik Auggie természetes, úgy ahogy van, és ezt a világnak is el kell fogadnia. Via, a nővére  remek karakter, minden érzelmi hullámzása mutatja, hogy valóságos figura, követ el hibákat is, de saját maga rájön ezekre és  nagyszerű fejlődést mutat.
Az iskolaigazgató az egyik kedvenc felnőtt szereplőm a könyvben, minden gondolata, tette megmutatja a helyes hozzáállást a helyzethez.  Jó ötletnek tartottam, hogy még sulikezdés előtt behívta ismerkedni az épülettel és néhány diákkal Augustöt. A többi felnőttet inkább meg sem említem, azt vallom, intelligencia kérdése, hogy ilyen esetben hogyan viselkedik egy szülő.
Itt inkább a gyerekeken van a hangsúly, az ő toleranciájukat kell magasabb szintre emelni, és a fő mondanivalója a történetnek remélem nyitott fülekre talál: Legyünk egy kicsivel elfogadóbbak, kedvesebbek, és jobb hellyé válik az egész világ.
Nagy kedvencem lett ez a kisfiú. Annyira szerettem volna kivenni a könyvből, megölelgetni, beszélgetni vele. Minden nehézség dacára belülről ő egy teljesen átlagos, nyílt szívű, barátokra vágyó gyerek, valami hihetetlen jó humorral megáldva. Ráadásul nagyon okos, jó tanuló. Szerencsére akadtak a suliban olyan diákok, akik felismerték ezt benne, másik kedvencem volt Summer, az a lány, aki az első naptól elfogadta őt és ezután mindig együtt ebédeltek.
Csak még egy személyes megjegyzés, mielőtt abbahagyom az ömlengést, mert oldalakat tudnék még betölteni a könyvvel kapcsolatban... Szóval, ismerem jól az új gyerek érzést. 3 féle általános iskolába jártam, az ötödiket és a hetediket is új suliban kezdtem. Normális, átlagos kinézettel is szörnyű ez az érzés, egyedül állni a folyosón, érezve, hogy mindenki bámul. Örök életre megtanultam, hogy odafigyeljek az újakra, próbáljak barátságos lenni, egy mosoly is  óriási jelentőségű lehet. Egy Auggie-éhoz hasonló problémával küzdőnek meg hatványozottan jólesik. Kérlek benneteket, olvassátok el ezt a méltán sokszorosan díjnyertes könyvet és egy mosollyal, picivel több kedvességgel változtassátok jobbá a világot!

Borító:  Őszintén szólva örülök, hogy nem az eredeti lett. Ez fényévekkel jobb.

Kedvenc karakter:  Auggie, Via, Summer

Szárnyalás: Nagyon tetszett, hogy többféle nézőpont kapott helyet.

Mélyrepülés:  Ó, némely szülő hozzáállása gyalázatos.

Érzelmi mérce:   Megható, sírós, nevetős.

Értékelés:
 

Blogturné Extra:
Hallgassatok bele néhány dalba, amit a szerző ajánl a könyv olvasása közben:
WONDER by Natalie Merchant
SPACE ODDITY by David Bowie
LUCKIEST GUY ON THE LOWER EAST SIDE by The Magnetic Fields
SOLDIER’S JOY by Anonymous
BEAUTIFUL CHILD by Annie Lennox
BEAUTIFUL THINGS by Andain
STAR WARS: THRONE ROOM SCENE by John Williams
BEAUTIFUL by Christina Aguilera
CANON in D by Pachelbel
UNDER PRESSURE by Queen
KID by RickoLus
Nyereményjáték


Számtalan olyan történetet ismerünk, amelyek azt tanítják a gyerekeknek és a felnőtteknek, hogy nem a külső, hanem a belső az, ami megmutatja, mi is az igazi szépség.
Mi most összegyűjtöttünk nektek egy csokorra való szereplőt, akik hasonló cipőben jártak, mint Auggie, de akik bebizonyították, hogy bármit is mutat a tükör, ők igenis gyönyörűek.
A ti feladatotok, hogy az egyes állomásokon megadott kulcsok alapján kitaláljátok az adott szereplőt, majd értelemszerűen kitöltsétek a Rafflecopter dobozt!
Azok között, akik végigjárják a szépség útját, három példányt sorsolunk ki a Csodácska című könyvből!
(Könyvet csak Magyarország területére tudunk szállítani!)

2. feladvány: Az én feladványom igen egyszerű, egy olyan mesefigurára gondoltam, akinek igen nagyra nőtt fülei miatt nagyon sok csúfolódást kellett elviselnie. Ő az életben így nézne ki, mint ezen a képen:
 a Rafflecopter giveaway

A blogturné menetrendje

április 1. - Deszy könyvajánlója
április 2. - Kelly Lupi olvas
április 3. - Roni olvas
április 4. - Always Love a Wild Book
április 5. - Book Heaven
április 6. - Media Addict
április 7. - Zakkant olvas  

2 megjegyzés:

  1. Helló! Első osztályú könyv és bejegyzés! Csak annyit tennék hozzá hogy szerintem ő fordította: http://sandoralexandravaleria.hu/ Nagyon kíváncsi vagyok a magyarra, alig várom a megjelenést

    VálaszTörlés

Rendszeres olvasók