KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2014. augusztus 24., vasárnap

Katherine Applagate - Michael Grant: Eve & Adam


Eljátszottál már azzal a gondolattal, hogy számítógépes szimulációs program segítségével tökéletes társat tervezz magadnak? Mit szólnál, ha később egyszer csak szembejönne veled az utcán? Katherine Applegate és férje, Michael Grant történetében Evening Spiker lehetőséget kap erre! Kövesd végig az EVE & ADAM turnét, ahol nyolc blogger véleményét olvashatod erről a nem hétköznapi témájú könyvről, és esélyed lesz megnyerni a három nyereménykönyv egyikét.


Könyvmolyképző Kiadó 2014.
271 oldal
Fordította: Felföldi Edit
Goodreads: 3,60
Besorolás: YA, sci-fi

Kezdetben vala az alma. Azután a baleset, a szörnyű, bénító sérülés és a kórház. Evening Spiker alig nyeri vissza az eszméletét, amikor egy furcsa fiú már ki is viszi a kórházból, és sietve az édesanyja kutatóintézetébe, a Spiker Biotechnológiai Gyógyszergyárba szállítja. Itt Eve-nek más dolga sincs, minthogy gyógyuljon, és elviselje a kísérteties elszigeteltségét, amelyet csak uralkodó természetű anyja, egy furcsa orvoscsapat és az ideszállításában közreműködő titokzatos fiú szakít meg időről időre.

Amikor Eve már azt hiszi, biztosan meghal – bár nem éppen a sérüléseitől, hanem az unalomtól – anyja különleges feladatot bíz rá: meg kell terveznie a tökéletes fiút.

Eve egy az emberi genetika oktatására kifejlesztett lenyűgözően aprólékos szimuláció segítségével nekiáll, hogy tetőtől talpig megtervezzen egy fiút: a szemét, a haját, az izmait, sőt még az agyát és a lehetséges személyiségjegyeit is. Éva megtervezi Ádámot aki maga lesz a tökély, a tökéletes emberpéldány, a tökéletes pár… vagy mégse?

A két szerző külön külön már rengeteg könyvet írt, házasságuk alatt csupán egyetlen könyvet írtak közösen, az Eve & Adam címet viselő történetet 2012-ben jelent meg eredetileg. Mindketten nagyon népszerű írók, bár én csak Michael Grant-től olvastam a Gone sorozat első részét, nagyon kíváncsivá tettek, vajon mit alkotnak közösen.  A génmanipulációs téma különösen vonzott, nem is kellett csalódnom, remek történetet hozott össze a házaspár. Az eredeti fülszöveg nekem azt sugallta, hogy disztópiába csöppenünk, de nem, a történet a mai San Francisco-ban  játszódik sci-fi elemekkel.

Evening súlyosan megsérül, amikor baleset éri, a lábát szinte lekaszálja a jármű és az egyik karja is cafatokban. 14 órás műtét során stabilizálják az állapotát, ezután arra eszmél, hogy az anyja azonnal magával akarja vinni a Spiker Biotech-hez, ahol különlegesen felszerelt luxuskórház  is működik. Terra Spiker, Evening anyja az igazgatója ennek a komplexusnak, ahol tudósok és orvosok hada dolgozik újabb gyógyszerek és gyógymódok megalkotásán. A lányra hosszú és unalmas rehabilitáció vár, ezért alkut köt anyjával, ha beengedi hozzá látogatóba az egyébként nemkívánatos barátnőjét, Aislint, akkor hajlandó tesztelni az egyik új projektet, egy számítógépes programot, amivel szimulálhatja egy ember megalkotását. Az egyed DNS láncától kezdve felépíti a sejteket, szerveket, testrészeket, majd az  eredményt tulajdonságokkal is felruházza. Aislin valóban zűrös lány, állandóan bajba kerül drogos barátja révén, és az egyetlen segítség akire a két lány számíthat, a kórház lóti-futi mindenese, a velük egykorú Solo. A srác évek óta itt él, gyűlöli a szerinte kegyetlen főnökasszonyt, hosszú ideje gyűjti a terhelő bizonyítékokat, információkat, amik alapján le akarja leplezni a Biotech valódi tevékenységét. Eve azonban közelebb kerül hozzá, a gyógyulásával kapcsolatban fura dolgok derülnek ki és egyszerre már nem minden olyan egyértelmű.

Amikor felfigyeltem a könyvre 2012-ben, (még posztoltam is itt a blogon a Kedvenceink lesznek rovatban) már akkor megfogott a regény alapötlete, milyen lenne egy szimulációs rendszer segítségével  összerakni egy embert, sőt, a tökéletes párt? Milyen lehet aztán szembesülni a végeredménnyel? A történet egyik nagy kérdése kétségtelenül ekörül forog, vajon joga van bárkinek is mesterségesen új életet előállítani? Eldönteni egy új élet sorsát, megalkotni a külső és belső tulajdonságait, mindezt 100%-ban mesterségesen?  Eve persze nem tudja, hogy gyakorlatilag élesben teszteli a projektet, végig játékként tekint a szimulációra, de mivel ő egy nagyon precíz, aprólékos, pontos lány, ezt a játékot is komolyan játssza. Időnként nagyon jól szórakoznak Aislinnal az álomfiú, Adam megalkotásakor, valójában a munka túlnyomó részét egyedül, alaposan átgondolva végzi. Nem volt problémám Eve karakterével, ha az elején csodálkoztam is néhány momentumon, a későbbi tények mindent megmagyaráztak. Ő tökéletes kombinációja a kemény, de nagyon okos, ráadásképp még szimpatikus személyiségnek.  Solo kétségtelenül fura, de épp ilyennek kell lennie, hiszen évek óta szinte ki sem mozdult a Biotech-től,  hiába nagyon okos és kissé számító természetű,  Eve-vel való kapcsolata bizonytalanná teszi. Mégis az ő karaktere fejlődik a legtöbbet, főleg érzelmi szinten.
Spoiler
Adam nagyon édes. Imádtam. Annyira vártam, hogy életre keljen!  Nagyon jól megírták a karakterét, a kérdéseit, a rácsodálkozásait. Nagyszerűen szórakoztam rajta!
Spoiler vége
Komoly szerepe van természetesen Eve anyjának is, aki uralja a vállalatot. Tökéletesen néz ki, Chanel kosztüm, márkás cipő, ékszerek, és nagyon kemény kézzel kezeli a beosztottjait. Megismerjük az ő álláspontját is, miért is volt olyan fontos része a kutatásoknak a génmanipuláció.
Nem szabad elfeledkezni Aislin karakteréről, aki sokszor lendített a cselekményen, az ő zűrös ügyei miatt kerültek váratlan helyzetekbe a főszereplők.  Problémás tini, de igazi barát.
A másik nagy kérdés a szimulációs projekt helyessége mellett, hogy ki hogyan áll ahhoz a morális kérdéshez, hogy vajon egyetlen egyed megmentéséért át lehet hágni a törvényeket? Vagy éppenséggel mit tennél, ha milliókat menthetnél meg, de a technológia illegális? Az olvasókat nyilván elgondolkodtatja majd, hogy a szerzők  milyen megoldásokat adtak a karaktereik kezébe...
Az írásmódot nagyon élveztem, mindig is a kedvencem, ha váltott nézőpontot olvashatok. Gondolom a szerzőpáros nemek szerint osztotta el egymás között a szemszögeket. Mindkettejük remek hanggal rendelkezik, sok volt a humor és kellően szarkasztikusra sikerült. A fiatalok párbeszédei valós hangot ütnek meg, a szófordulatok abszolút erre a korosztályra jellemzők.  A tudományos részek érthetők voltak, nem ment felesleges magyarázatokba a szerzőpáros. A szerelmi szál nagyon aranyos, egészen picikét jelen van a szerelmi háromszög kérdése, de ez ne riasszon el senkit, tényleg halovány. Nincs különösebb függővég, de én speciel nagyon várom a következő részt, mert nagyon kellemes volt ezt a sztorit olvasni, jól szórakoztam rajta.  Élvezni fogják nemtől függetlenül a 14-18 éves korosztály tagjai, nekik való ez az izgalmasan szórakoztató, ugyanakkor a morális kérdéseken elgondolkodtató könyv.

Borító: Imádom. Gyönyörű, szimbolikus, minden benne van.

Kedvenc karakter: Solo

Szárnyalás: Solo nagyjelenete a kávéval.
 
Mélyrepülés: Vártam valami extra feszültséget a végére, valami igazi függővéget, amitől leesik az állam.

Érzelmi mérce: Aranyos a szerelmi szál Eve és Solo között, bizony a csók is megtörténik.

Értékelés: 

A regény helyszínei minden bizonnyal hatással lesznek az olvasókra, íme egy kollekció:


Nyereményjáték

A könyv borítóján is megjelenik a szimbolikus jelentéssel rendelkező alma motívum. A blogturné játéka most a leghíresebb almákkal foglalkozik! Fejtsd meg minden állomáson a feltett kérdést és írd be a rafflecopter doboz megfelelő sorába, így esélyed lesz megnyerni a három nyereménykönyv egyikét!

1. kérdés: Melyik magyarországi városban  található Ohmann Béla szobrász alkotása az országalmáról?

a Rafflecopter giveaway

További állomások:
08.24 Kelly & Lupi olvas
08.26 Dreamworld
08.28 Nem harap a…
08.30 Zakkant olvas
09.01 Könyvszeretet
09.03 Deszy könyvajánlója
09.05 Media Addict
09.07 CBooks

 

1 megjegyzés:

  1. Kicsit félek az alaptéma miatt, hogy nem fog tetszeni. Mivel biológusnak tanulok, sokszor van problémám a genetikával kapcsolatos sci-fikkel. :D De azért eléggé érdekel ahhoz, hogy megpróbáljam.

    VálaszTörlés

Rendszeres olvasók