KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2015. június 2., kedd

Alan Bradley: A titokzatos bábjátékos - Flavia de Luce rejtélyei #2

A Maxim Kiadó Könyvhétre jelenteti meg a Flavia de Luce rejtélyei sorozat harmadik részét A jósnő kristálygömbje címmel. A Blogturné Klub ezúttal a korábban már megjelent első és második részt is bemutatja nektek, beszámolunk pár érdekességről, végül a frissen megjelenő harmadik rész is sorra kerül bloggereinknél. Tartsatok velünk és ismerjétek meg a bájos Flavia kalandjait, amelyek tele vannak izgalommal, nyomozással és más titkos hozzávalókkal! A turné végén a játékunk helyes megfejtői között 3 db nyereménykönyv kerül kisorsolásra! Fel a bringára nyomozók!

Maxim Kiadó 2014.
316 oldal
Fordította: Lázár Júlia
Goodreads: 3,98
Besorolás: ifjúsági krimi


Flavia de Luce, a veszélyesen intelligens tizenegy éves lány szenvedélye a kémia. Zsenialitását gyilkosságok megoldására használja Bishops Lacy-ben. Hű társa a nyomozásban Gladys, a kerékpárja. Elszántságát pedig csak gonosz nővéreinek mesterkedése múlja felül. Most ismét egy rejtélyes bűntény megoldásán fáradozik: a tehetséges bábos, Rupert Porson halálának ügyét próbálja felgöngyölíteni, akit áramütés ért a színfalak mögött. Csupán véletlen vagy kegyetlen gyilkosság? De ki tenne ilyet, és miért? Vajon az őrült nő volt, aki az erdőben él? Vagy Porson bájos, de kiszámíthatatlan asszisztense, Nialla?

A rendőrség a sötétben tapogatózik, de Flavia rájön, hogy valaki megbabrálta az elektromos rendszert a színpadon. A lány nyomozás közben egy másik rejtélyes halálesetet is felderít.És ahogy Flavia követi a nyomokat, az események szépen lassan a helyükre kerülnek, és a lány hamarosan szembe találja magát a bábmester gyilkosával…


Hozzám hasonlóan, talán mások is félve nyitnak ki egy sorozat második részét, mert a tapasztalat azt mutatja, hogy kissé kimerül a szufla az íróban. Nos, aki ilyen főhőssel rendelkezik, mint Flavia, azzal ez nem fordulhat elő.
Amint az első fejezetet elolvastam, újra körülvett Flavia falujának hangulata, és ez a kislány újra elvarázsolt, miközben jót nevettem a saját temetéséről szóló fantáziáján.
Beindulnak persze az események, lerobban a falun átutazó bábszínházasok furgonja, és a falu plébánosa ráveszi a tulajt és asszisztensét, hogy amíg a javításra várnak, rendezzenek két előadást.
Bele is egyeznek, jól jön az extra bevétel, azonnal el is kezdik tervezni a szórólapokat. Flavia persze minden lében kanál, segít mindenben, akkor is, ha ez azzal jár, hogy az otthoni kötelességeit elhanyagolja. Például eltűnik órákra, mikor apjával Londonba kéne utazni időre a  fogszabályozásra. A frissen megismert idegenek persze ennél sokkal érdekesebbek, Rupert Porson elég fura fazon, Nialla, a munkatársa azonban hamar összebarátkozik a lánnyal. Segít nekik a közeli Jubileumi mezőre eljutni, ahol letáborozhatnak, ám az Akasztófadombon át vezet az út, ott, ahol korábban egy kisfiút találtak felakasztva.
A délutáni előadás rendben lezajlott, de az esti előadás tragikus fordulatot vett, a darab végén az óriás helyett maga Rupert, a bábjátékos hal meg a díszletek között.

Nem kellett csalódnom a szerzőben. Olyan finomat építette fel a feszültséget a gyilkosságig, amit Agatha királynő is elismert volna. Mindezt az okos és intelligens Flavia szemszögéből, aki sokszor kotnyeles és meggondolatlanul fecseg, hol pedig okosan tartja a száját  és szívja magába az információkat. Tényleg egy kis zseni, nincs rá jobb szó. Pillanatok alatt egy sereg gyanúsított kerül képbe, és persze nyílt vagy titkos indítékkal ellátva. Imádtam ismételten, ahogy a kémiát felhasználja a nyomozás érdekében, kotyvaszt a kis laboratóriumában, és keni vágja a vegyületeket és egymással való reakciójukat. Flavia beszámolói annyira élettel teliek, hogy amikor beszél az illatokról, vagy a homályos erdei ösvényről, az olyan, mintha ott lennék mellette.
Új karakterek is helyet kaptak természetesen, kedvencem volt Flavia apjának különc nővére, aki próbálja a pénzügyeiket helyretenni. De persze a korábban megkedvelt Dogger is jelen van, no meg a család szakácsnője Mrs. Mullett, aki megint bebizonyítja, hogy a legnagyobb pletykafészek a világon, plusz mestere az ehetetlen kaják elkészítésének.
Ez a történet is egy csodás elegye a nyomozásnak, a kémiának, jó adag humornak, csipet irodalommal és zenével, ami garantált szórakozást nyújt az egész családnak.


Borító: Imádom Flaviát!

Kedvenc karakter: Flavia, Dogger

Szárnyalás:   Beethoven V. szimfóniája

Mélyrepülés:  -

Érzelmi mérce:  Bátran ajánlom 14 éves kortól!

Értékelés:
Blogturné Extra: Néhány külföldön megjelent borító:

Ha megtetszett, a képre kattintva kedvezményesen megrendelheted:

https://www.facebook.com/DreamValogatas/app_137541772984354

Játék:

Flavia fő szenvedélye a kémia, ehhez kapcsolódik a blogturné játéka. Minden állomáson találtok egy vegyületet, amit meg kell neveznetek a hétköznapi nevén, és ezt a szót kell beírnotok a rafflecopter doboz megfelelő sorába. Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz! A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésére válaszolni az értesítő emailre. Sok szerencsét!
4. állomás:  CaO
a Rafflecopter giveaway

Résztvevő blogok:
05.31 Kelly és Lupi olvas
06.01 Deszy könyvajánlója
06.02 Tekla Könyvei
06.03 Kelly és Lupi olvas
06.04 Deszy könyvajánlója
06.10 Kelly és Lupi olvas
06.11 Deszy könyvajánlója


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók