KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2015. december 20., vasárnap

Róbert Katalin: Kezdjetek el élni!

Róbert Katalin: Kezdjetek el élni! című  lebilincselő története szerelmek, vágyak és csalódások között vezet egy új jövő felé. Ismerd meg a főhősöket, járd velük végig az utat, akik közel a harminchoz úgy döntenek, végre elkezdenek élni, szívből, igazán!
Tarts velünk a blogturnén, éld át velünk az élményt, és ne felejts el játszani, hogy a tiéd lehessen a három nyereménykönyv egyike a Könyvmolyképző Kiadó felajánlásában!

Könyvmolyképző Kiadó Arany pöttyös sorozat 2015. 12.02.
296 oldal
Besorolás: felnőtt, realista, GLBT

Meg kellett hoznom egy döntést, és ezt most egyedül kell végigcsinálnom. Ha fontos vagyok neked, tiszteletben tartod, hagysz nekem időt, és megvárod, amíg én jelentkezem.
Marci mindössze ennyit ír a feleségének, barátainak és az édesanyjának, amikor kilép a lakása ajtaján, hogy megtegye azt, amire már évek óta készült.
Mint a gyámkő, ha kimozdul a helyéről, szerettei életében olyan omlást jelent az eltűnése.
Vajon mit kell feladnia feleségének, hogy visszakaphassa régi életét?
És a többiek? Mihez kezd nélküle a sodródó Zsófi, mivel kell szembenéznie a meleg Vencelnek, és mire döbben rá Margó, aki talán az életét is feláldozná a gyermekeiért?
Egy biztos: dönteniük kell. Visszatérnek a biztonságos, de zsibbasztóan szürke hétköznapokhoz, vagy elkezdenek végre élni – mielőtt túl késő lenne?
Róbert Katalin lebilincselő története szerelmek, vágyak és csalódások között vezet egy új jövő felé.
Kik vagyunk? Mit tehetünk, ha az életünk új utakra hív?

Róbert Katalin első regénye, a Szívből, színből, igazán engem elvarázsolt tavaly, a történet és a karakterek is emlékezetesek maradtak. Nem volt kérdés számomra, hogy lecsapok a szerző második regényére is és megkaptam újra azt az élményt, amit elvártam.
Katalin  nagyon szépen fogalmaz, nem csoda, hogy az arany pöttyös sorozatban jelent meg a regénye, ez a történet a szépirodalmi polcokon is megállja a helyét.

A gimnáziumi évek óta szoros barátságot ápol Marci, Zsófi és Vencel, hármójuk élete összefonódott, törődnek egymással,   bármilyen probléma esetén segítik egymást, de ami még fontosabb, összejárnak és meghallgatják egymást, megosztják a véleményüket.
A konfliktust Marci idézi elő, amikor a fülszövegben is olvasható üzenetet hátrahagyva, nagyjából minden előzmény nélkül eltűnik. A két barátján kívül a felesége és az anyja kapja meg az üzenetet, és elindul a találgatás, az előzmények felgöngyölítése, a visszaemlékezések, amik talán megadhatják a magyarázatot. Marci két hét után visszatér, de mindannyiuk élete innentől megváltozik.

Nem is emlékszem már, mikor fordult elő utoljára, hogy kapcsolati térképet készítettem egy könyvhöz. Nos, itt már az elején elvesztettem volna a fonalat, ha nem jegyzetelek, mert ember legyen a talpán aki elsőre megjegyzi a rengeteg karaktert és viszonyt. Marci a legsikeresebb a három barát közül, ő már önálló lakással bír, családot alapított, felesége van, Barbi és egy nagyon menő  állásban dolgozik. Édesanyja, Margó is meghatározó szereplője a történetnek, ő az idősödő anya, akinek kirepülnek a gyerekei az életéből és hirtelen nagyon egyedül marad, egy közömbös házastárssal a nyakán. Zsófi a triumvirátus hölgy tagja, akinek épp az a heppje, hogy nős pasikat csábít el, miközben a feleségekkel is összebarátkozik, élvezi, hogy tőle függnek kapcsolatok, amiket előszeretettel zúz szét. Vencel képviseli a meleg szálat a történetben, ő Gáborral él együtt, aki tanár és történetesen Barbi kollégája.
A regény tehát ezeknek a szereplőknek váltakozó szemszögéből íródott, mindegyiküknél E/3 személyben, ami tulajdonképpen hozzájárult, hogy mindegyik szereplő gondolatait átlássam. Fontos elem, hogy a történet nem lineárisan íródott. Sokan nem szeretik az időbeli ugrálást, én kifejezetten örülök ennek, szeretem a múltidézős visszatekintéseket. Nos, itt bőven volt alkalmam az odafigyelésre, mert gyakran  találtam magam a múltban.

Azt gondolom, minden felnőtt olvasó meg fogja találni ebben a történetben a neki szóló mondanivalót, amit a szerző  nagyon ügyesen tár elénk a karaktereken keresztül. Egyik fő gondolat az, hogy nem szabad leragadni abban az állapotban, amit én vegetálásnak hívok, amikor rutinszerűen telnek a napok egymás után, az ember megelégszik a langyos állóvízzel és nem él, csak létezik. Igenis célokat kell kitűzni magunk elé, nem kell nagy dolgokat, de mindig legyen valami, ami előbbre visz. Másik fő mondanivaló - számomra legalábbis ez jelentős volt - a szabadság. Utálom a korlátokat, akár kapcsolati, akár térbeli, vagy anyagi. Mindig van megoldás, aki keres, az talál lehetőségeket. Szárnyaszegett az, aki engedi megnyirbálni a szárnyait.

Margó szála megoldatlan maradt. Ezt fájlaltam, hiszen nekem is egy felnőtt meg egy félig felnőtt gyerekem van, akik ki fognak repülni mellőlem. Nem tudtam vele azonosulni, mert láthatóan elcseszte az életét, struccpolitikát folytatva élt, pedig lett volna alkalma változtatni. A gyerekek részéről tiszteletlenséget éreztem, és ez nálam főbenjáró bűn egy utód részéről. Margó gyenge volt, és bizony nagyon sok ilyen nő él szerte a világon, akik későn jönnek rá, nem éri meg a csupán a gyerekek miatt fent tartani egy házasságot, mert nem hálálják meg garantáltan.
Vencel egy poén volt ebben a történetben. Külön imádtam a Vensz becenevet! Az ő meleg kapcsolata Gáborral volt az egyetlen igazi, őszinte, feltételek nélküli szerelmi kapcsolata a történetnek. Tetszett, ahogy képes volt változtatni többször is az életén, és bebizonyítja, hogy 30 évesen sem késő újra nagy dolgokba kezdeni.
Zsófiról egy szót sem írok, ez személyes terület. Elég annyi, hogy vannak ilyenek az életben is. Kurvák. Megérdemelte amit kapott.
Marci belőlem kettős érzést váltott ki. Egyrészt imádtam, hogy menni akar és fejlődni. Másrészt bennem motoszkált a  gondolat, hogy vajon helyre tudták volna hozni a kapcsolatukat, minden ismeret birtokában? Nemrég olvastam,  Steve Jobs nyilatkozta halála előtt, mennyire nem éri meg a vagyont hajszolni, ha az élet meg elrobog melletted.
Az, ahogy a vége alakult, egy idő után sejtettem, egy bizonyos visszaemlékezést olvasva. Szerintem remek befejezése a történetnek.
Összességében nagyon ajánlom a könyvet minden felnőtt olvasónak, nekem mindenképp hasznosnak bizonyult, megerősített abban, hogy az életet élni kell, méghozzá szabadon.

Borító: Szimbolikus, nem is tudnék mást elképzelni, mint az idő kifejezését.
 
Kedvenc karakter: Vencel

Szárnyalás: Kyoto

Mélyrepülés:  -

Érzelmi mérce: Felnőtt olvasóknak ajánlom.

Értékelés:



Játék:

A regény egyik főhőse egy könyvesboltban dolgozik, és gyakran találkozik lehetetlen vásárlói kérésekkel, amikor egy-egy rövid leírás alapján kéne kitalálnia, melyik könyvet keresi az illető. Most kiderül, hogy Te milyen lennél egy könyvesboltban! Íme, öt regény, ahogy egy vásárló kérné. Felismered mire gondol? Ha igen írd be a rafflecopter doboz megfelelő sorába. Sok sikert!
A kiadó sajnos csak magyarországi címre postáz. A győztest e-mailben értesítjük, amire 72 órán belül választ várunk, különben sajnos újra kell sorsolnunk.
3. állomás feladványa: “Ő, izé. Keresek egy könyvet. Az első részben elrabolták a csajt, és cicának hívta a mestere. Annak a folytatása megvan már?”

a Rafflecopter giveaway

A blogturné állomásai:
12.05. – Media-Addict.hu
12.12. – Deszy könyvajánlója
12.20. – Kelly & Lupi olvas
12.27. – Szembetűnő
01.02. – Zakkant olvas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók