KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2018. december 5., szerda

Róbert Katalin: 6 hét a világ


Hamarosan megjelenik Róbert Katalin:  6 hét a világ című színházban játszódó regénye, amiben főszereplőnk, Nelli egy színház gyakornoki programnak köszönhetően belecsöppen a színházi dolgozók életébe. A történetről többet is megtudhattok, ha követitek a blogturné állomásait, ráadásul különféle extrákkal is találkozhatsz az extra állomásainkon. A turné végén a Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából három szerencsés játékos meg is nyerheti a könyvet! Tartsatok velünk!

Könyvmolyképző Kiadó 2018. november 27.
328 oldal
Goodreads:
Besorolás: YA lenne, de inkább NA

Te ​mit tennél meg, hogy elnyerd a kamaszkori bálványod szerelmét?
Nelli évek óta álmodozik a nagy Ő-ről, akit még a gimnáziumi színjátszókörben ismert meg. Az iskolában vonzalom ébred köztük, de K.M. leérettségizett és elballagott, a kapcsolatuknak vége szakadt, még mielőtt igazán elkezdődhetett volna. Az egykori tehetséges fiúból mostanra körberajongott színész lett, aki estéről estére a színházban kápráztatja el a közönséget.
Nelli csak távolról sóvároghat K.M. után, de a lelke mélyén biztos benne, hogy egyszer újra összehozza őket a sors. Amikor színház gyakornoki programot hirdet, a lány tudja, hogy elérkezett az ő ideje. Belecsöppen a színészek, rendezők, ügyelők, súgók titokzatos világába. Megismeri az extravagáns, csupaszív Dittát, a gyönyörű és ravasz Biát, aki nemcsak az álompasit kész lenyúlni, de talán még az állását is. Na és még valakit, aki valahogy mindig ott van a közelében…
Ám az apja ultimátumot ad: Nelli csak hat hetet tölthet el a színházban, utána a cégénél kell elhelyezkednie.
Mire elég ez a néhány hét? Megtalálja a helyét a színházban?
Vajon lángot szíthat abból a szikrából, ami kamaszként olyan sokat jelentett?
Az egyetlen magyar színházas YA regény!
Less be a színfalak mögé, kövesd Nelli szívének útjait egy különös, csodálatos világban!

Volt egy időszakom, amikor sokat jártam színházba, és rengeteg legendás előadást láttam, legendás színészekkel. Nekem a legjobban az egykori Rock Színház társulata és előadásai voltak a kedvenceim, ők sajnos nem rendelkeztek saját színházépülettel, mindig csak vendégeskedtek valahol, ennek ellenére követtük őket bárhol is adtak elő. Csodás időszak volt, tervbe is vettem, hogy egyszer összeírom a színházas emlékeimet. Szóval csak azért említettem ezt meg, hogy éreztessem, közel áll a szívemhez a színház világa, szinte csak kedves emlékeim vannak, életemben csupán egyszer mentem haza az első felvonás után.
Róbert Katalintól olvastam már két regényt, és mindkettő nagyon tetszett, a Kezdjetek el élni és a Szívből, színből, igazán is remekül megírt történetek. Ez utóbbi épp mostanában újra megjelenik vörös pöttyös besorolással és új címmel: Válassz engem!  Ajánlom figyelmetekbe, nekem kedvenc lett.
De visszatérve a 6 hét a világra, az események hátterét a színházi környezet adja, a cselekmény pedig 6 hétig, az első olvasópróbától a premierig tart, így egy kerek történetet kap az olvasó. Ennyi idő áll rendelkezésre, hogy a színdarabból előadás legyen, és ennyi ideje van Nellinek, hogy kiderítse, mit tud kezdeni az álmaival. Nelli a gyakornokprogram részeseként kerül a színházhoz és amolyan marketing-asszisztensi munkakört kap. Nekem tetszettek az ötletei, a blogolás, a facebook bejegyzések, interjúk, sikerült neki felkelteni a leendő nézők figyelmét az előadás iránt. Élveztem olvasni minden egyes jelenetet, amelyben a színdarab életre keltéséről volt szó, hogyan áll össze  millió apró részletből egésszé, hogyan lesz csapatmunka az egyéni teljesítményekből. Nagyon tanulságos volt egy ponton a történet, amikor Nelli nem megy be dolgozni a barátnője balesete miatt, és emiatt egy csomó embernek hátráltatja a munkáját, jól kihangsúlyozta a szerző, mennyire egymásra épülnek a feladatok, és borul az egész, ha valaki hibázik és nem javít időben, vagy nem kér segítséget. Éreztem olvasás közben a feszültséget, ami hétről hétre növekszik a szereplőkben, ez az izgatott várakozás az olvasóra is átragad, és éppúgy várjuk a függöny felgördülését, mint a társulat.
A szerző remekül átadta a feelinget, ami egy színházban a háttérmunka kapcsán zajlik, megismerhettem a különböző munkameneteket, tevékenységeket, hogyan épül egymásra minden kis tégla, milyen fontos a rendező és nem különben az asszisztense. Hasonlóképpen éreztem a színházi büfével kapcsolatban, ami visszatérően központi helyszínnek bizonyult, itt kaphat a színész és minden munkatárs éltető kávét és izgalmas pletykákat. Megjelent a kedves állatszereplő is, az egyik színész kutyájának személyében. A szerző stílusára, a szöveg könnyen érthetőségére nem lehet semmi panasz, ezen a téren a szerzőtől megszokott, szinte lírai hangvételt kaptam.
Itt át is térhetünk a karakterekre, és ezzel a problémáim és  szemöldökrángatásaim tárgyaira.
Nelli: szerettem, hogy kissé túlsúlyos, mert így valóságosabb volt a karaktere, de ez őt különösebben nem érdekelte, nem tett érte semmit, hogy ne legyen az, pedig 21 évesen még viszonylag könnyű ezen változtatni. De benne ez fel sem merült, még akkor sem, amikor az évek óta vágyai tárgyának tartott ifjú színész, a középsuli óta tartó plátói szerelem alanya olyan szinten a képébe vágja a nemtetszését, hogy ott kellett volna a föld alá süllyednie. Itt már éreztem, hogy ennek a lánynak lesznek még problémái, mert egy rózsaszín álomvilágban él. Persze a karakterfejlődés része ez is, csak valahogy túl mélyről indult, egyáltalán nem a földön járt ez a lány.
Apjával való kapcsolata katasztrofális. Én ezt nem tartom normálisnak, hogy egy fősulit végzett lánynak ilyen szinten megmondják, hogy mit csinálhat, mit nem, és bűnnek kell megélnie, ha ellenkezik. Nem volt ez életszagú, akkor sem, ha én túl liberális vagyok. Akkor fogadnám ezt el, ha egy 18 éves továbbtanulásáról lenne szó, bár azt is nehezen a mai világban. Nellinek összességében megvolt végül is a fejlődése, de ezt sokkal korábban el kellett volna érnie, nem tűnik hihetőnek 21 évesen ennyire naivnak lennie.
Máté: a legszerethetőbb figura a regényben. Okos, több lábon álló fiatal, érzékeny, megbízható. Nem tud egy helyben megmaradni típus, száguldanak a gondolatai, nem lehet unatkozni mellette. Alapos érzelmi hullámvasútra viszi a szerző, de hát teher alatt nő a pálma, végül elnyeri a jutalmát.
K.M.: Őszintén szólva végig azt éreztem, hogy valamit titkol, de nem lett igazam. Felszínes volt, csak a külseje érdekelte, mert ő ebből él, stb. Mintha nem lennének mindenféle alkatú színészek.  De számomra szimplán egy bunkó volt. Úgy is fogalmazhatnám, hogy nem volt úriember, de ezt nem érdemli meg. Egészen a regény majdnem végéig kellett várnom, hogy pár őszinte szava legyen Nellihez. Bármilyen elvarázsolt volt ez a lány, nem ezt érdemelte tőle. A végén nagyon meglepett a szerző, amikor kiderült, kihez vonzódik, de a pirulás nem illett hozzá, nagyon  nem.
A besorolás nem egyértelmű ennél a regénynél. Életemben nem lepődtem még meg ennyire szexjeleneten, mint amit itt tapasztaltam, annyira a semmiből jött. Igaz, hogy huszonévesek a szereplők, de a szex némi grafikus ábrázolással inkább a rubin pöttyösök eleme, bár azokban ennél jóval nagyobb a mennyiség. Ezt érdemes lett volna átgondolni, visszavenni a korukból és igazi YA regényt írni, mert a cselekedetek és a reakciók ehhez a korosztályhoz illenek, vagy több erotikával és érettebb eszű karakterekkel egy felnőtt regényt.
Összességében szerettem a történetet, szórakoztatott a színház minden pillanata, remek keretet adott a cselekményhez. A szereplők viszont nem kerültek közel hozzám, a szerelmi szál nekem ennyi idő alatt nem bontakozhatott ki kellően, nem mélyült el. A felelősségvállalás szépen megjelent, az első munkahely örömei és buktatói, nagy szerencse, ha elsőre egy ilyen megértő főnököt fog ki egy fiatal, mint Nellié. A legnagyobb hangsúly Nelli magára találásán volt, hogy meghozza végre a saját döntéseit és ki tudjon állni mellettük.
Mindenesetre meghozta a kedvemet ez a történet a színházhoz, utána is nézek a mai menő daraboknak, és választok egy jó kis előadást.

Borító: Valami nyomatékosabban színházas borító jobban tetszett volna.

Kedvenc karakter: Máté

Szárnyalás: A premier izgalma.

Mélyrepülés:  K.M. nutellás palacsinta jelenete.


Érzéki mérce: Meglepő, ezért 16-os karika.

Értékelés: 

Ha megtetszett, ITT megrendelheted!!!

BELEOLVASÓ

Nyereményjáték

Mivel mostani könyvünk is egy színházban játszódik, úgy gondoltuk, hogy ideje megismernetek pár színházi szakszót nektek is. Minden állomáson kaptok egy leírást, ami egy színházban használt fogalmat vagy kifejezést takar. A ti feladatotok az, hogy kitaláljátok mire gondoltunk, és a helyes választ beírjátok a rafflecopter megfelelő helyére!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

“Egy elbeszélő vagy költői szöveg drámai szöveggé való átalakítása, illetve valamely adott anyag színpadra alkalmazása – adaptálása.” 

a Rafflecopter giveaway 

Állomáslista

11.23. - Deszy könyvajánlója
11.25. - Sorok Között
11.27. - Dreamworld (extra: interjú)
11.30. - Hagyjatok! Olvasok! (extra: kedvenc idézetek)
12.03. - Hagyjatok! Olvasok!
12.05. - Kelly & Lupi olvas
12.07. - Spirit Bliss - Sárga könyves út (extra: interjú)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók