KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2020. január 1., szerda

BEST OF 2019

Kelly: 2019 zűrös év volt a számomra, és nem éppen az olvasás volt a központi témám. Ráadásul más szórakozást is felfedeztem, ami elég sok időmet felemészti. Szeretem ezeket a más jellegű kihívásokat, de ahogy mindig, az év végi összegzésnél megint rájöttem, mennyire fontosak az olvasmányaim, és szeretnék 2020-ban többet olvasni, mint 2019-ben.

Kezdjük a blogos adatokkal:
109 bejegyzés született, ami 105 könyves értékelés, 2 interjú, 1 readathon és 1 blogszülinapos posztból áll. Így már 880 könyvről olvashattok a blogon!
2019-ben Lupi sokkal aktívabb volt, 73 értékelést adott, míg én csak 32 könyves posztot írtam. Nagyon örülök, hogy Lupinál elmúlt az olvasási válság, idén szeretnék felzárkózni én is!

Lupi
Olvasott könyveim száma: 73
2019-ban körülbelül 25 könyvvel gyarapodott a könyvtáram. (ebbe nem vettem bele a turnés könyveket)
Legdrágább példány: Timmy Ralfe: Ridgeback Revealed - 6.000.-Ft körül volt az ára
Legolcsóbb példány: Dan Brown: Az elveszett jelkép - a páromtól kaptam ajándékba:)
Aminek a legjobban örültem, legjobban vágytam rá: Timmy Ralfe: Ridgeback Revealed
Kelly
Olvasott könyveim száma: 50 megkezdett könyvből 47-et fejeztem be.
2019-ban 64 könyvvel gyarapodott a könyvtáram.
Legdrágább példány: Idén visszafogtam a saját vásárlásokat, ráadásul nem is tartottam számon az összegeket, de valószínűleg a keménykötéses Cassandra Clare regények voltak a legdrágábbak.
Legolcsóbb példány: Sajnos idén nem vezettem számszerűen a beszerzéseket.
Aminek a legjobban örültem, legjobban vágytam rá: Legendary

Legkevésbé tetszett könyv

Kelly: Nicole Williams: Clash - Csattanás regénye egyáltalán nem tetszett. Emlékszem, még az első részre, a balettos lány és a rosszfiú szerelme reményteljes indulás volt, de ez a második rész elvette a kedvem a sorozattól, így le is tettem a harmadik rész olvasásáról. Még blogbejegyzést sem írtam róla.
Lupi: Kristy Moseley: Nothing Left To Lose - Nincs vesztenivalóm - nagyon szerettem volna szeretni a könyvet, az alapötlet nagyon jó volt, de valami nagyon félrement… rettentően hiányzott egy szerkesztő, aki legalább a történet negyedét kihúzza és feszesebbé teszi a regényt. A történet sava-borsa elveszett a sok rózsaszín rész között.

Legrosszabb borító

Kelly: Kelly Oram: Cinder és Ella borítója nem igazán adja vissza a történetet, pedig az tetszett.
Lupi: Rainbow Rowell: Szív küldi. Igen, igazodik az írónő többi könyvéhez, de engem, ha nem ismerem az írónőt és kedvelem a regényeit, soha az életben rá nem venne ez a borító, hogy levegyem a polcról

Legnagyobb csalódás

Kelly: A legnehezebb szívvel írom le ezt, hogy Jamie McGuire új sorozatában mekkorát csalódtam. Mintha nem is ő írta volna. Erről sem írtam mérgemben bejegyzést. Egyetlen pozitívum néhány Maddox srác feltűnése volt, de a regényt nem tudom ajánlani.
Lupi: Kirsty Moseley: Nothing Left To Lose - Nincs vesztenivalóm - egy nagyon jó történet nagyon félrecsúszott feldolgozása.

Legnagyobb pozitív meglepetés

Kelly: Kicsit tartottam Penelope Bloom fogadtatásától, mind a magam nevében, mind az olvasóközönség részéről, és hát volt is kalamajka belőle. Itt is csak azt tudom mondani, amit az értékelésekben is írtam, nem szabad olvasás nélkül ítélkezni. Nem mindig azt kapod, amit a borító/fülszöveg sugall.
Lupi: Itt kettőt is választanék:
Magyar szerző: Szép Zsolt: Kárpát Walzer - kicsit féltem, hiszen magyar író, bemutatkozó regény, 651 oldal, de a félelmem teljesen alaptalan volt. Egy különleges, izgalmas, természetfeletti szállal megspékelt kalandregényt olvashattunk a Monarchia idejéből.
Külföldi szerző: Isaac Asimov: Az Űrvándor / Az aszterodiák kalózai - ahogy az értékelésemben is írtam, egészen idáig rettegtem Asimov könyveitől, mert ő eddig számomra a “keményvonalas” sci-fi írót jelentette, de ez a két története bebizonyította, hogy nem kell a regényeitől félnem, érdekesen, gördülékenyen ír és olyan élvezetesen magyaráz, hogy még engem is le tudott kötni a tudományos részekkel is. 

Legjobb borító

Kelly: Az első helyen végzett: Natalie C. Parker: Seafire - Lángoló tenger. Szorosan mögötte  Stephanie Garber: Legendary borítója.
Lupi: Itt egyet nem tudok sajnos választani, annyi jó borítót láttam idén. Bár az idén olvasott Sarah J. Maas regények mindegyik borítója tökéletes szerintem, de most megpróbálom őket kihagyni és ezen felül választani.
Magyar borítóként Rusvai Mónika: Tündöklő regényének a borítója szerintem mindent visz. Külföldi borítóként pedig Anni Taylor: Végzetes játék és Isaac Asimov: Az Űrvándor / Az aszteroidák kalózai könyveinek borítója tetszett a legjobban.


Legjobb debütáló író

Kelly: Magyar szerzőt emelnék ki: Szabó Tamás Holdvíz regénye volt az idei legjobb regény debütáló szerzőtől.
Lupi: Magyar szerző: Szép Zsolt, külföldi szerző: Delia Owens

Legjobb világfelépítés

Kelly: Nagyon-nagyon nehéz választás, mert egy tucatot is kiemelhetnék. Mégis Laini Taylor: A különös álmodozó világa nyert, ahol nagyon különleges a világfelépítés, imádtam az istenek/félistenek/emberek világát, Könny városát, az álmokban való találkozásokat, a szereplőket. Már a kezemben a folytatás, hamarosan kezdem.
Lupi: Sarah J. Maas még mindig magasan vezeti ezt a listát, az Üvegtrón sorozatával (itt most a Tower of Dawn - A hajnal tornyát olvastam) és a Tüskék és rózsák udvara sorozatával (itt most A Court of Wings and Ruin - Szárnyak és pusztulás udvarát és a Fagy és csillagfény udvarát olvastam). De szorosan a nyomában halad Holly Black is A levegő népe sorozatával (itt a The Wicked King - A gonosz királyt olvastam). Azt hiszem őket egy jó darabig nehéz lesz nálam bárkinek is letaszítania:).

Legjobb szerelmespár

Kelly: Nekem az idénre jutott a Gonosz fortélyok sorozat első két része (és hamarosan olvasom a befejezést is) és nem tudok mást választani, mint Juliant és Emmát. Imádom a tiltott szerelmeket, és ez a kapcsolat nagyon betalált az ízlésembe.
Lupi: Tuudom, unjátok már, de Rhys és Feyre szerelme örök a számomra... De most jött egy másik szerelmespár is, akik nem fantasy lények, hanem hús-vér személyek, ők Jack és Rodel - Leylah Attar: A Serengeti köde című regényéből. Imádtam a vallomásaikat, a köztük lévő kémiát és a lassan kialakuló szerelmüket.

Legjobb főhős

Kelly:  Rafe Harlan volt a kedvencem Renáta W. Müller: A védelmező regényéből. Imádtam a pasit, a kitartását, a rátermettségét, még a piciny hibáit is. Hetekig vele álmodtam.
Lupi: David Starr, Isaac Asimov: Az Űrvándor / Az aszteroidák kalózai regényéből. Okos, ügyes, kíváncsi, talpraesett, bátor és jószívű - minden megvan benne, ami egy kalandregény főhősének csak kell.

Legjobb főhősnő

Kelly:  Caledonia volt a legjobb, pedig sok jelentős hősnőm volt az idén. Natalie C. Parker teremtette meg a karakterét a Seafire - Lángoló tenger regényben. Az egész legénység csupa elszánt, kemény csajból áll, persze a kapitány lett a kedvencem. Még mindig érzem a feminista kisugárzást ebből a regényből.
Lupi: Hát ez kemény dió lesz, mert jó főhősnőből több volt idén, mint jó főhősből. Rengeteg olyan könyvet olvastam, amelyek erős, kitartó, okos, minden túlélő nőkről szóltak. 

Ha fantasy regényekről beszélek, akkor ott van természetesen Feyre:)) és Jude a The Wicked Kingből, de idén jóval több realista regényt olvastam, így azok főhősnői viszik igazán a prímet. Nehéz volt választani közülük, de megpróbálok egyet megnevezni: Kya Clark, Delia Owens: Ahol a folyami rákok énekelnek című regényének főhősnője. Nem volt szuperhősnő, nem mentett meg a háborúban ezreket, de mégis óriási hatást gyakorolt rám. Egy fiatal lány, akit az anyja és az apja a vadonban hagyott és aki ott túlélt és felnőtt. Kíváncsi volt és okos, megtanulta kihasználni az adottságait és valami elképesztő tudással gazdagodott. Ettől függetlenül a magány kihatott a viselkedésére, befolyásolta sok döntésben, amelyek nem mindig a legjobb eredményt hozták. Számomra egy valódi hús-vér hősnő.

Legjobb szerelmi háromszög

Kelly: Igazi klasszikus szerelmi háromszögem nem volt, pedig szeretem a témát. Érdekes volt viszont John Marrs: The One - A tökéletes pár regényében kialakuló meleg kapcsolat, ami két addig hetero pasi között alakult ki, az egyiküknek volt állandó kapcsolata is.
Lupi: -


Legjobb nem szerelmi kapcsolat 

Kelly: Nagyon tetszett Benina: Mindig és Soha regényében a testvéri kapcsolat. Faith és Josiah borzalmas dolgokat éltek át, de mindig ott voltak egymásnak, még ha nem is voltak fizikailag közel.
Lupi: Dion és Góbi kapcsolata, Dion Leonard: Találkozás Góbival című könyvében. Ahogy a kiskutya kiválasztotta Diont és ahogy Dion küzdött azért, hogy együtt lehessenek, gyönyörű példája a kutya - gazda különleges kapcsolatának. 

 
Legjobb fiú szemszög 

Kelly: Martinez dumáját nem könnyű elfelejteni az El Diablo regényből. M. Robinson remekül  meg tudta szólaltatni ezt a két lábon járó ördögöt.
Lupi: Elliott szemszöge, Brittainy C. Cherry: A szív ritmusa című regényében

Legjobb "PASI"

Kelly: Most hadd legyen egy kicsit piszkos a fantáziám! Pierce Whitfield erőteljes hatással volt rám Helena Hunting: Piszkosul akarlak regényében.
Lupi: Rhysand - ő nehéz lesz bárkinek is letaszítania nálam a trónról:)

Legjobb történelmi helyszín

Kelly:  Idén pár történelmi romantikust olvastam újra, plusz egy magyart is, Jókai Mór: Egy az Isten regénye tele volt jobbnál jobb helyszínekkel, nekem mégis Róma volt a kedvencem.
Lupi: Itt kettő is lenne - magyar szerző regényében: Szép Zsolt - Kárpát Walzer című regényében a Monarchia különböző színhelyei, ahol a legjobban Fiumét imádtam, külföldi írónál pedig: Mark Sullivan: A skarlát ég alatt című könyvében, a II. világháború alatt Milánó és Olaszország.


Legjobb komoly könyv

Kelly: Sarah Dessen: Lock & Key, a család jelentőségéről.
Lupi: Mark Sullivan: A skarlát ég alatt című regénye.

Legjobb szórakoztató regény

Kelly: Két regényt is végigkacarásztam, Penelope Bloom: Bekapnám, és Megnyalnám.

Legjobb romantikus regény
 
Kelly: Stephanie Garber: Legendary, nekem az itt szereplő romantikus szál volt idén a legszebb Tella és Dante között.

Legjobb realista regény

Kelly: Cat Crowley: Szavak kékben, veszteségfeldolgozás karöltve az antikvárium-könyvesbolt megmentésével, némi szerelemmel.

Legjobb disztópia/poszt-apokaliptikus regény

Kelly: Egész évben nem olvastam egy disztópiát sem. Ez most engem is meglepett.

Legjobb fantasy

Kelly: Ez a kategóriát egy tucat könyvvel tölthetném meg, jaj de nehéz választani! Jó, legyen Natalie C. Parker: Seafire - Lángoló tenger
Lupi: Ez számomra a legnehezebb kategória… így legyen három, ami nagyon tetszett - nem lesz benne túl sok új:)
Holly Black: The Wicked King - A gonosz király
Sarah J. Maas: A Court of Wings and Ruin - Szárnyak és pusztulás udvara
Emily R. King: A századik királyné

Legjobb krimi:
 
Kelly: Nem nagyon olvasok krimit, de ami ide leginkább illik, az John Marrs: The One - A tökéletes pár. (Sorozatgyilkos is volt benne)
Lupi: Itt kettő is van, nem tudok választani - Jane Harper: A természet ereje és Anders de la Motte: Pokoli tél 
 
Legszebb írásmód

Lupi: Kettő is van, egy magyar és egy külföldi

Legjobb sorozat első rész

Kelly:  11 sorozatba kezdtem bele, a legjobb első rész Cassandra Clare: Éjfél kisasszony regénye.
Lupi: Emily R. King: A századik királyné (The Hundredth Queen #1)

Legjobb sorozat folytatás

Kelly: Stephanie Garber: Legendary, jobb is volt egy hajszállal, mint az első rész, főleg Dante miatt.

Legjobb sorozat befejezés

Kelly: Alwyn Hamilton: A vég hősnője. Ez volt az év utolsó könyve is, valóságos korona az éves olvasmányaimra.

Garantáltan újraolvasós könyv

Kelly: Laini Taylor: A különös álmodozó Épp át is lapozom, mert 2020 első könyve a folytatás lesz.

Legprovokálóbb könyv, ami kirántott a komfortzónánkból

Kelly: M. Robinson: El Diablo, nagyon tetszett minden negatív előrejelzés ellenére.
Lupi: - 

Legjobb middle-grade könyv - 10-14 éves korosztály

Kelly: Katherine Applegate: Kívánságfa Szívből ajánlom, felnőtteknek is.
Lupi: -
  Legjobb könyv – 15-21 Young Adult korosztály

Kelly: Sarah Dessen: Lock & Key - Kulcsra zárt szív Ha YA, akkor Sarah Dessen, garantáltan az élen végez, imádom a regényeit.

Legjobb könyv – 19-26 New Adult korosztály

Kelly:  Szaszkó Gabriella: Kora február. Annára talán már nem annyira jellemző a korosztály, de Joshra igen, a felnőttkor küszöbén játszódó történet emlékezetes marad számomra, és várom a folytatást, a Késő márciust.

Legjobb felnőtt könyv

Kelly: Szabó Tamás: Holdvíz Bár több korosztályon átívelő a történet, nekem idén  lehengerlő olvasásélményt adott ez a regény.


Legkedvesebb idézet

Kelly: “Mit jelent a család? Ők azok, akik maguknak követelnek. Jóban, rosszban, részben vagy teljesen, ők azok, akik megjelennek, akik, bármi történjék is, veled maradnak. Nemcsak a vérszerinti kötelékről, az azonos kromoszómákról szól, hanem valami kiterjedtebbről, nagyobbról. Corának igaza volt: több családunk is lehet az évek folyamán. A család, ahonnan származunk, a család, amit mi hozunk létre, és mindazok az emberek, akikkel ezalatt találkozunk: barátok, szerelmek, néha talán idegenek is. Egyikük sem tökéletes, de ezt nem is várhatjuk el tőlük. Egy embert sem tehetünk a világunk középpontjává. Helyette el kell fogadni mindenkitől azt, amit nyújtani tud nekünk, hogy aztán abból építsük fel a saját világunkat.” (Sarah Dessen: Lock & Key)
Lupi: “Azt mondják, az ember ereje a csapások idején mutatkozik meg.”  (Leylah Attar: A Serengeti köde)

Legjobban várt könyv 2019-re

Kelly: Nagyon várom a megkezdett sorozataim következő részeit, legjobban a Caraval sorozat befejezését, a Finale-t.
Lupi: Magyarul legjobban több sorozat folytatását is várom, mint A levegő népe, a Hat varjú, Válogatott ifjak, de amit viszont angolul nagyon-nagyon szeretnék a kezemben látni, az Jus Accardo: Transcendent című könyve, ami a Denazen sorozat negyedik része és jövőre jelenik meg.

2020-ban is várunk benneteket!

2 megjegyzés:

  1. Köszönöm ezt az érdekes éves összefoglalót. Mindig elolvasom, mert nagyon jó ötleteket ad, mit is olvassak még. És most is kaptam néhány klassz tippet.
    BÚÉK!
    Negra

    VálaszTörlés

Rendszeres olvasók