KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2020. december 31., csütörtök

BEST OF 2020

Összegzés a 2020-as évről

 
Blogos adatok: 57 bejegyzés született, (ebből 3 nem könyves értékelés), így összesen már 934 könyves értékelést olvashattok a blogon. Kelly 29  értékelést írt, amiből 5 egyéni, 24 blogturnés bejegyzés. Lupi 25 értékeléséből 2 egyéni, 23 blogturnés bejegyzés.
 
Lupi: Olvasott könyveim száma: alig merem leírni, 28
2020-ban körülbelül 25 könyvvel gyarapodott a könyvtáram +/ 1-2 darab, pontosan nem számoltam.
Legdrágább példány: Edyta Ossowska Rhodesian Ridgeback / The Perfect Dog  - átszámolva kb 10.000.-Ft körül volt az ára
Legolcsóbb példány: Pippa Mattinson: Ide hozzám! - a páromtól kaptam ajándékba:), illetve én is megörököltem jó pár könyvet anyutól, amelyek most kerültek el hozzám
Aminek a legjobban örültem, legjobban vágytam rá: Edyta Ossowska Rhodesian Ridgeback / The Perfect Dog
 
Kelly: Olvasott könyveim száma: 50
Rengeteg (107) könyvet szereztem, aminek nagy része saját vásárlás, de sok került hozzám az idén apukáméktól is, és jópár reci könyvet is szereztem. 
Legdrágább példány: Nem vezettem, de kb a Stephen Hawking: Az idő rövid története volt a legdrágább.
Legolcsóbb példány: Iszonyú jó akciók voltak az idén, párszázas könyveket sikerült szerezni, nem is egyet.

Az a helyzet, hogy nem ez az első év, hogy sokkal kevesebbet olvasunk, mint a korábbi években. Az  idén lehetett volna talán több időnk, viszont voltak más fontos elfoglaltságok is, pl. rengeteg időrabló, de kikapcsolódást nyújtó gépes játék, kirakózás, kutyázás és egy-két borzalmas olvasási válság. De életben tartottuk a blogot és ez is valami. 
Én személy szerint sajnálom, hogy megint nem sikerült csökkentenem a várólistámat, viszont a sorozatok folytatása és befejezése elég jól ment. Volt pár kihívás, amit sikerült így is teljesítenem.  
Azt hiszem, a covid témát már minden fórumon kimaxolták helyettünk is, inkább arról szólnék, milyen lesz a 2021. Nekünk rögtön január 29-én nagy ünneplés esedékes, a blog 10 éves lesz. Figyeljétek a nyereményesőt! Aztán szeretnénk 2021-ben újra könyvfesztiválokra, könyvbemutatókra, dedikálásokra járni, reméljük tavasztól-nyártól újra a helyére kerül minden. Na de addig is lássuk az idei hagyományos rangsort, amit megint igen nehéz volt összeállítani, sok jó könyv közül melyek legyenek a legek:

Legkevésbé tetszett könyv
Kelly: Tijan: Anti-Stepbrother - Vészkijárat - Meg akartam érteni a hype-ot a szerző regényei körül, nem igazán sikerült, nem tetszett a történet, se a kidolgozás.
Lupi: Elég kevés könyvet olvastam idén, így ilyen könyv nem volt - vagy csak jól választottam ki azt a keveset :)
 
Legrosszabb borító
Kelly: Nem volt az idén olyan borító, ami miatt amúgy nem vettem volna a kezembe az adott könyvet.
Lupi: Igazán borzalmas borítóval nem találkoztam, de ha mindenképpen kell egyet választanom, akkor az On Sai: Álruhában (Vágymágusok #1) borítója az. A történet fantasztikus, de ez a borító hozzá… Sose venném le a borítója alapján a könyvet a polcról egy könyvesboltban.
 
Legnagyobb csalódás
Kelly: T.M. Fazier: Zsarnok - A sorozat első része a  King kedvencem volt, szóval egész mást vártam, sajnos a Zsarnok meg sem közelítette, siralmas élmény, a szerzőt is elfelejtem.
Lupi: Szerencsés vagyok, ilyen könyv nem volt idén:).
 
Legnagyobb pozitív meglepetés
Kelly: Wendy Higgins: A csóklista - A szerző a Sweet Evil sorozat után tudott váltani a fantasy világból és a kortárs young adult-ban is megállja a helyét, nekem nagyon tetszett.
Lupi: Suzanne Collins: Énekesmadarak és kígyók balladája - nagyon féltem tőle, még akkor is, ha ez egy előzménytörténet, sok rossz tapasztalatom volt az ilyen pluszban írt regényekkel. De a félelmem alaptalannak bizonyult, minden sorát imádtam, tökéletes történet lett belőle, Suzanne Collins pedig bebizonyította, hogy lehet úgy is egy már kész trilógiához hozzáírni, hogy nem lesz belőle egy nyögve-nyelős tölteléktörténet.
 

Legjobb borító
Kelly: Nagyon nehéz választás, de mivel idén olvastam Mara Dyer végzetét, és ez a víz alatti fotósorozat örök kedvencem, rá szavazok. Különdíjat érdemel a Képtelen történet, ami nagyon jól sikerült, az értékelésnél ki is tértem rá.
Lupi:.Jason Segel - Kirsten Miller: Otherworld című regényének a borítója. Különleges, látványos, figyelemfelkeltő, imádtam!
 

Legjobb debütáló író
Kelly: Nem volt idén debütáló szerzőm, de a Meseország mindenkié kötet ide kívánkozik, hiszen számos mese szerzőjének ez volt az első publikációja.
Lupi: Deepa Anappara: Dzsinnvadászok című könyvével nagyot ütött szerintem. Megrázó betekintést adott India nyomornegyedébe és az ott történő szörnyűségekbe...
 
Legjobb világfelépítés
Kelly: Laini Taylor: A rémálmok múzsája - Örök kedvenc Lainitól A Különös álmodozó világa, egy olyan fantasy világ, amelybe bármikor fejest ugranék, hogy velük élhessek. (Tavaly is őt választottam, nem véletlenül) De mellette meg kell említenem Kresley Cole Az Arkánum Krónikák sorozatát, aminek mind a három részét elolvastam idén és imádtam. (Magyarul a harmadik rész még nem jelent meg, előolvasóként kaptam meg, értékelés 2021-ben.)
Lupi: Sarah J. Maas-t még mindig nem tudja senki sem letaszítani a trónjáról. Idén az Üvegtrón sorozat befejező részét olvashatttam tőle, és még mindig ő a király - elnézést, királynő :D.
 
Legjobb szerelmespár
Kelly: Tella és Dante a Finale-ból. Bár a Legendary-ban volt a legszebb kidolgozása a kapcsolatuknak, a harmadik részre is maradt izgulnivaló és persze imádnivaló jelenetek. Ugyanez vonatkozik Julianre és Emmára a Gonosz fortélyok sorozatban.
Lupi: Endre és Cecil, Bauer Barbara: A fényfestő című regényében. Imádtam azt a gyönyörű, lassú udvarlást és kialakuló szerelmet, ami kettőjük között történt.
 
Legjobb főhős
Kelly: Arinra esett a választásom Marie Rutkoski: The Winner’s Kiss - A nyertes csókja regényből. Ő egy pillanatra sem esik ki a főhős státuszból, stabil a karaktere, a befejező részben is végig önmaga maradt. (Egy kicsit bele is szerettem)
Lupi: Itt egy “férfit” nem tudok kiemelni, mert Sarah J. Maas Kingdom of Ash (Felperzselt királyság) regényének több férfi szereplője is tökéletes karakter volt. Nem tudnék választani közülük.
 
Legjobb főhősnő
Kelly: Negin a kedvencem Ashley Carrigan: Az oroszlán árnyékában-ból. Alig várom a második részt, hogy újra harcolni lássam, és átérezhessem vele az érzelmi hullámvasutazást, amire a második részben sor kerül.
Lupi: Hát legjobb főhősnőből több van idén, mint legjobb főhősből. Nem volt egyszerű választani, de azt hiszem maradok Aelinnél, Sarah J. Maas Kingdom of Ash (Felperzselt királyság) regényének főhősnőjénél. Nála nincs vagányabb, okosabb, legtöbbet fejlődött karakternél.
 
Legjobb szerelmi háromszög
Kelly: Jack - Evie- Halál nagyon de nagyon kínzó szerelmi háromszöge az Arkánum Krónikák sorozatból. De nem mehetek el szó nélkül az Éjsötét Királynőben Kieran-Cristina-Mark hármasa mellett, na az igazi kuriózum.
Lupi: Sajnos ilyennel nem találkoztam idén. Igen, volt szerelmi háromszög olyan regényben, amit olvastam, de annyira semmilyen volt, hogy említésre sem méltó.
 
Legjobb nem szerelmi kapcsolat
Kelly: A rémálmok múzsájában van egy szomorú testvéri kapcsolat, Kora és Nova, akiket elszakítanak egymástól fiatalon, később egész életükben egymást keresik. Nagyon szerettem róluk olvasni. Különdíjas Benyák Zoltán Képtelen történetének fura kis családja, emlékezetes egymásra találás volt.
Lupi: Roni és Edit kapcsolata, Ádám Veronika: Távolból őrzöm című regényében. Nem is állhatnának egymástól távolabb, de mégis mély, mindent túlélő barátság alakul ki köztük.
 
Legjobb fiú szemszög
Kelly: Hat évvel a Slammed olvasása után az idén nosztalgiáztam Colleen Hoover - This Girl regényével és Will szemszöge elvarázsolt, újra átélhettem a sztorijukat.
Lupi: Nem olvastam ilyen könyvet.

Legjobb "PASI"
Kelly: Ezen sokat gondolkodtam, mert hiába volt sok jó pasi az olvasmányaimban, egy sem volt olyan tökéletes, mint Jason Momoa, akivel a színező kapcsán találkoztam. Most legyen ő a legjobb pasi.
Lupi: Nem estem idén “szerelembe” egyik könyvem főhősével sem :(
 
Legjobb történelmi helyszín
Kelly: Az árnypiac kísérteteiben rengeteg helyszínen járhattam más-más korokban. Nagyon emlékezetes utazásra vittek a szerzők.
Lupi: Amy Harmon: Csak a szél tudja könyvében, az 1920-s évek Írországa. Sokat nem tudtam erről az időszakról, de a regény rengeteg mindent tanított róla.
 
Legjobb komoly könyv
Kelly: Beninától a Káosz és fegyelem, nagyon meg tudtam érteni Josiah eltökéltségét a bosszúállásról.
Lupi: Sarah Dessen: Figyelj rám! Az írónő a mai napig aktuális témákat boncolgat és mutat be nekünk ebben a nagyon közkedvelt regényében.
 
Legjobb szórakoztató regény
Kelly: Ez nagyon nehéz, mert ki mit gondol szórakozásnak, ha azt nézem, min nevettem a legjobban, akkor az Uncivilized volt, ha azt nézem min szórakoztam a legjobban az első oldaltól az utolsóig, akkor az Éjsötét Királynőt választom.
Lupi: Hát én itt most nem regényt említek, hanem egy könyvet, ami a kezem közé került, méghozzá Agócs Írisz: Rajzolj egy krumplit! című könyvét. Elsőre rettenetesen egyszerűnek tűnő figurákat kell megrajzolni - ehhez a szerző minden segítséget megad. Én pedig azt hittem, hogy tudok rajzolni.. Aha.. secperc alatt kiderült, hogy még ezeket a nagyon cuki figurákat is el tudom rontani :D. Ennyire jól már régen szórakoztam, mint ezen rajzok elkészítése közben.
 
Legjobb romantikus regény
Kelly: Olvastam pár Johanna Lindsey-t az idén, és azt vártam, azok között lesz olyan, ami megnyeri ezt a kategóriát. Sajnos nem tetszettek eléggé, viszont Monica McCarty regénye A Haramia nagyon is kedvemre való volt, egész beleszerettem a stílusába és a skót felföld harcosaiba.
Lupi: Amy Harmon: Csak a szél tudja - ha olvastátok az Outlandert, akkor ezt is el kell olvasnotok. A téma picit hasonló, időutazás és óriási szerelem, csak ez Írországban játszódik és picit később, mint Jamie és Claire története.
 
Legjobb realista regény
Kelly: Marie Pavlenko: Én vagyok a napod - komoly témákkal foglalkozik, egy párizsi diáklány tolmácsolásában, nagyon emlékezetes olvasmányom volt az idén, jó pillanatban kapott el, mintha tényleg napsütésben olvastam volna egy nagyon friss hangú történetet.
Lupi: Itt kettőt is megemlítek, egy magyart: Ádám Veronika: Távolból őrzöm és egy külföldit, Sarah Dessen: Figyelj rám! című regényét. Mind a kettő a maga nemében különleges és érdemes elolvasni őket.
 

Legjobb disztópia/poszt-apokaliptikus regény
Kelly: Ide sorolhatom az Arkánum Krónikák idén olvasott három részét, bár disztópián kívül belefér más műfajokba is, nagyon tetszett a világégés utáni élet kialakítása. Annyira nehezen megy a harmadik rész kiadása, pedig még +3 vár kiadásra. Nagyon várom őket.
Lupi: Itt is szeretnék egy magyar regényt választani: Rojik Tamás: Szárazság című és egy külföldit: Suzanne Collins: Énekesmadarak és kígyók balladája című könyvét. Rojik Tamás regénye hazánkban játszódik, a nem is túl távoli jövőben és nem is túlságosan elrugaszkodott negatív jövőképet bemutatva, Suzanne Collins pedig egy (számomra) tökéletes előzménytörténetet írt Az éhezők viadala trilógiához.
 
Legjobb fantasy
Kelly: Laini Taylor: A rémálmok múzsája - Nem tudom eleget dicsérni, mennyire imádom Laini világát, több szálon fut, részletes leírásokkal, imádnivaló karakterekkel, itt megkapja az olvasó azt az élményt, amiért érdemes olvasni.
Lupi: Tudom, unjátok már, de Sarah J. Maas Kingdom of Ash regénye mindent vitt.
 
Legjobb krimi
Kelly: Továbbra sem olvasok krimit, se horrort, legfeljebb Beninától a Káosz és fegyelem fér ebbe a kategóriába.
Lupi: Én idén nagyon sok jó krimit olvastam, rettentő nehéz volt választani közülük, de hosszas tépelődés után végül Anders de la Motte: Kegyetlen tavasz című regényére esett a választásom. Ez egy négy részes sorozat befejező része, izgalmas, körömlerágós,vérfagyasztó skandináv krimi, amit érdemes elolvasni.
 
Legszebb írásmód
Kelly: Legszebben Laini Taylor ír, szorosan mögötte Stephanie Garber. Szaszkó Gabi a Késő márciusban a legjobb hazai szerzők között.
Lupi: Bauer Barbara: A fényfestő - pár idézetet meg is tudtok nézni a regény posztjánál, hogy lássátok miről is beszélek.
 
Legjobb sorozat első rész
Kelly: Ashley Carrigan: Az oroszlán árnyékában - A Negin sorozat első része. A szerző visszatért az urban fantasy világába, ami szerintem a legjobban áll neki, és egy nagyon izgalmas első részt alkotott.
Lupi: On Sai: Álruhában (Vágymágusok #1) - az írónő párszor már bebizonyította, hogy a regényei humorosak, izgalmasak és letehetetlenek. Ezzel a regénnyel sem volt másképp, mindenképpen olvassátok el!
 

Legjobb sorozat folytatás
Kelly: Kresley Cole: A végtelen lovag, érdemes volt újraolvasni az első részt, így egymás után olvastam, nem öt év kihagyással.
Lupi: Ez nem kifejezetten egy sorozat, de híres írónők a DC Univerzum legnépszerűbb szuperhőseiről írtak egy-egy regényt. Hazánkban másodiknak jelent meg Leigh Bardugo: Wonder Woman - A háborúhozó regénye, így én ezt folytatásnak veszem. Nagyon jól megalkotott, izgalmas, görög mitológiával bőven átszőtt regényt olvashattam, amit azoknak is ajánlok, akik nem ismerik vagy érdekli őket a DC világa.
 
Legjobb sorozat befejezés
Kelly: Ne is szóljatok semmit, de mi más nyerhetne nálam, mint Cassandra Clare: Éjsötét Királynője? Ez a sorozat lezárult, de az Árnyvadász Univerzum újabb sorozata folytatódik 2021-ben, legnagyobb örömömre. De a sorban szorosan ott van a Finale is, a Caraval sorozat befejezése.
Lupi: Ha azt merem leírni, hogy Sarah J. Maas: Kingdom of Ash, akkor meg leszek kövezve? :D Tudom, hogy már sok “leg” címet kapott tőlem, de most sincs így másként. Picit lehetett volna az írónő keményebb kezű a szereplőkkel, de ezen kívül más problémát nem találtam ebben a jó hosszas, de annál izgalmasabb befejező kötetben.
 
Garantáltan újraolvasós könyv
Kelly: Az árnypiac kísérteteit újra fogom olvasni, mert annyi infót tartalmaz és annyira sokrétű, hogy lehetetlen egy olvasatra feldolgozni. De az idei öt pontosokat mind érdemes újra elővenni.
Lupi: Suzanne Collins: Énekesmadarak és kígyók balladája. Ha lesz rá időm, akkor újra elolvasom és azt követően azonnal a hozzá tartozó trilógiát is.
 
Legprovokálóbb könyv, ami kirántott a komfortzónánkból
Kelly: Tiffany Reisz: A Kastély. Szerintem ezt nem kell megmagyaráznom, Tiffany könyvei egyértelműen kirántanak a komfortzónából. Imádtam Kingsley-ről olvasni, bárcsak folytatódna ez a sorozat.
Lupi: Nem olvastam ilyen könyvet.
 
Legjobb middle-grade könyv - 10-14 éves korosztály
Kelly: Bob, a legbátrabb volt a befutó ebben a kategóriában, Katherine Applegate tollából. Tavaly is ő nyert a Kívánságfával. Majdnem holtverseny lett, mindenképp kiemelném a Képtelen történet is, bár nem teljesen érzem gyerekkönyvnek, és a Meseország mindenkié is kiemelkedően emlékezetes olvasmány volt, többféle korosztálynak szólóan.
Lupi: Ilyen könyvet nem olvastam.
 

Legjobb könyv – 15-21 Young Adult korosztály
Kelly: Holtversenyben első az Éjsötét Királynő és A rémálmok múzsája
 

Legjobb könyv – 19-26 New Adult korosztály
Lupi: Nem olvastam New Adult könyvet idén
 

Legjobb felnőtt könyv
 

Legkedvesebb idézet
Kelly: "A legjobb tükör mindig azoknak az arca, akiket a legjobban szeretünk. Megmutatja a saját boldogságunkat, a saját fájdalmunkat, és segít mindkettővel megbirkózni – mert egyedül viselni bármelyiket is olyan, mintha az emberen özönvíz söpörne át." (Cassandra Clare: Az árnypiac kísértetei)
Lupi: "Rágódni a múlton és várni a holnapra egyet jelent azzal, hogy ember elmulasztja az élet legfontosabb pillanatait, elszalasztja mindazt, ami ott van karnyújtásnyira." (Bauer Barbara: A fényfestő)
 

Legjobban várt könyv 2021-re
Kelly: Nincs annyi hely. Cassandra Clare: Chain of Gold, magyarok közül Ashley Carrigan: Negin 2.
Lupi: Igazából már nálam van a könyv, de idén nem jutott időm elolvasni, ez pedig Jus Accardo: Transcendent című regénye. Ezt szeretném mindenképpen elolvasni. Ezen felül rengeteg könyv érdekel még, de majd meglátjuk, hogy mi jelenik meg belőlük és mi nem:).

Kívánunk minden kedves olvasónknak Boldog Új Évet!



2 megjegyzés:

  1. Kedves Kelly és Lupi!
    Nagyon kedvelem az év végi összefoglalóitokat. Régóta követem és mint mindig, most is több könyv elolvasásra vettetek rá, amiktől valamiért ódzkodtam, de végül nem bántam meg. Az egyik ilyen nagy kedvencem lett Amy Harmontól a Csak a szél tudja. A másik, amin nagyon gondolkodom, Monica McCarty skótos sorozata. Még egy részt sem olvastam, de hajlok rá, hogy elkezdem :)
    Köszönettel: Negra

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Negra :) Nekem is újdonság volt a skótos sorozat, nagyon jókor kapott el, fogok még tőle olvasni!

      Törlés

Rendszeres olvasók