KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2015. december 31., csütörtök

BEST OF 2015

Eltelt egy újabb év, újra összesítjük az olvasmányainkat. Idén nem voltunk könnyű helyzetben, mert nagyon sok jó könyvet olvashattunk, így nem volt egyszerű kiválasztani a "nyerteseket". Lupi 100, én (Kelly) 90 könyvet olvastunk, a blogra 159 értékelés került fel az év folyamán, így összesen átléptük az 500 könyves értékelést a blogunkon. Közeledik a blog 5. szülinapja, 2016. január 29-én ünnepelünk!

Legrosszabb könyv
Kelly: Tammara Webber: Between the Lines  - mintha nem ugyanaz a szerző írta volna a könyvet, mint az Easy-t. Azért nem egy tragédia, egyszer olvasósnak elmegy.
Lupi: Anna Todd: After - Miután - a mai napig nem értem azt a hype-t, ami ezt a sorozatot körbeveszi

Legrosszabb karakter
Kelly:  Tammara Webber: Between the Lines  - Reid - ez a fiú egy nagyképű  farok, akinek minden az ölébe hullott eddig.  Beszélgettem olyannal, aki angolul már továbbolvasta a sorozatot és állítólag Reid jobbá válik. Na kíváncsi vagyok. 
Lupi: Ashton (Komal Kant: Mire jó a rosszfiú) - nagyravágyó, rosszindulatú és mindehhez butaság párosul. A mai napig nem értem, hogy miért "Mire jó a rosszfiú?" lett a címe a könyvnek, amikor a lány ezerszer rosszabb volt, mint a főszereplő fiú.

Legrosszabb borító
Kelly: Rácz-Stefán Tibor: Túl szép - örülök, hogy sokaknak nagyon tetszik, nekem viszont nem, főleg a tipográfia.
Lupi: Mán-Várhegyi Réka: A szupermenők - nagyon nem az én világom ez a borító...

Legnagyobb csalódás
Kelly: Rácz-Stefán Tibor: Túl szép - sajnos az előzetes beharangozókkal ellentétben engem nem hengerelt le a történet. Várom Tibi újabb könyvét, mert nagyon hiszek és bízom benne. 
Lupi: Karen Marie Moning: A Felföld ködén túl - itt három könyv volt szoros versenyben, de végül a Moning könyv győzött. Tisztában vagyok vele, hogy ez a könyv jóval korábban íródott, mint a Tündérkrónikák, de én ettől függetlenül valami jobbat vártam volna tőle:(.

Legnagyobb pozitív meglepetés
Kelly: Glendon Swarthout: Őrület és szerelem - én egészen mást vártam ettől a történettől, egy szerelmes westernt körülbelül, hát nagyon nem azt kaptam, hanem egy komoly, erőteljes történetet.
Lupi: Mán-Várhegyi Réka: A szupermenők - semmiképpen nem csak a rossz borító miatt szerettem volna megemlékezni erről a könyvről, hiszen ez egy könnyed, humoros, szerethető történet, amit összességében nagyon élveztem. 

Legjobb borító 
Kelly: Itt az első holtversenyem, óriási kedvenc mindkettő: Michelle Hodkin: Mara Dyer eszmélése és Soman Chainani: Jók és Rosszak Iskolája
Lupi: Itt is sok könyvborító versengett, még a végső versenyben is ketten voltak, de végül idén Mary E. Pearson: Az árulás csókja borítója nyert nálam. Egyszerűen nem tudok betelni vele, annyira szép.

Legjobb debütáló író
Kelly:  Ava Dellaira: Kedves halottak - egyszerűen nem hittem el, hogy debütáló szerző, remek stílusú a történet. 
Lupi: Idén magyar írókat választottam és rögtön kettőt is, nálam idén holtversenyben: Demi Kirschner és Bessenyei Gábor kapták meg ezt a megtisztelő címet. Érdemes megjegyezni a nevüket és remélem még fogok tőlük olvasni.

Legjobb világfelépítés
Kelly: Samantha Shannon: A Mímes Rend - a Csontszüret sorozat második részében még részletesebben elém tárult a háttérvilág, és ismét lenyűgözött, imádom az Abnormális Uniót.
Lupi: Susan Ee: Angelfall - Angyalok bukása - egy poszt-apokaliptikus világ véreskezű angyalokkal? Imádtam!

Legjobb szerelmespár
Kelly: A kimondhatatlan nevű Isaiah és Rachel volt számomra a legjobb páros Katie McGarry: Crash Into You regényéből.
Lupi: Ryan-Beth (Katie McGarry: Aki mer, az nyer) - a jófiú és a rossz lány párosa nagyon ütős volt együtt

Legjobb főhős
Kelly:  Finch. Olvasnotok kell őt. Úristen, még mindig könnyezem, ha rá gondolok. Jennifer Niven: Veled minden hely ragyogó
Lupi: Ike (B.N. Toler: Lélekvesztők) - ez a fiú képes volt harcos tündéreket, angyalokat, dögös vámpírokat és földönkívülieket is kiütni a nyeregből.
Legjobb főhősnő
Kelly: Meira lett a nyerő az  idén Sara Raasch: Hó, mint hamu könyvéből. Minden ízében harcos lány, aki nagyon nőies is tud lenni.  
Lupi: Penryn (Susan Ee: Angelfall - Angyalok buklása / World after - Túlélők világa) és Cassie (Rick Yancey: Az ötödik hullám) - itt hatalmas harc folyt, mert fantasy regények "badass" hősnői vetélkedtek disztópiák túlélő harcosaival, de végül döntenem kellett és a disztópiák túlélő harcosai mellett tettem le a voksomat. Viszont választani nem tudtam kettőjük közül, mert körülbelül ugyanolyan hősiesek mind a ketten.

Legjobb szerelmi háromszög
Kelly: Nora,  Søren és Kingsley nem hétköznapi szerelmi háromszöget alkotnak, nekem mégis az idei olvasmányaimból ők magasodnak ki, az Eredendő bűnösök sorozatból. 
Lupi: Tamlin - Feyre - Rhysand (Sarah J. Maas: A Court of Thorns and Roses) - bár itt talán még nem beszélhetünk szerelmi háromszögről a szó szoros értelmében, de ami már alakul, már az is ezerszer jobb, mint sok más már létező szerelmi háromszög

Legjobb nem szerelmi kapcsolat 
Kelly: Jude és Noah ikertestvérek, az ő kapcsolatuk fejlődése volt a legjobb Jandy Nelson: Neked adom a Napot könyvében.
Lupi: Maddie és Julie barátsága, amit a háború sem tudott szétszakítani - (Elizabeth Wein: Fedőneve Verity)

Legjobb ellenség karakter
Kelly:  Gwen - Katie McGarry: Dare You Toegy remekül utálható karakter.
Lupi: Manon (Sarah J. Maas: Heir of Fire - A tűz örököse) - majd a jövő eldönti, hogy ellenség lesz-e vagy barát, de egyelőre az ellenség táborát erősíti. Azt pedig nagyon jól!

Legjobb fiú szemszög
Kelly: Lucas/Landon szemszöge tetszett a legjobban az Easy második verziójában Tammara Webber: Breakable regényében. Ez sokkal több, mint egy új szemszög, imádtam mindent megtudni erről a srácról.

Lupi: Ike (B.N. Toler: Lélekvesztők) - igen, újra Ike.

Legjobb "PASI"
Kelly: Bár nagyon sokáig Noah volt a favoritom a Mara Dyerből, mégis Gabe mellett döntök, aki Rachel Van Dyken: Egyetlen méreg könyvének főszereplője.
Lupi: Rhysand (Sarah J. Maas: A Court of Thorns and Roses) - ez volt az a kategória, ahol egy percig se volt kétségem, hogy ki kerül ide.

Legjobb történelmi helyszín
Kelly:  Coney Island, Dreamland, New York - mindez egy gyönyörűen megírt történetben: Alice Hoffman: Gyönyörű titkok múzeuma
Lupi: Amszterdam (Jessie Burton: A babaház úrnője) - nagyon tetszett, ahogy az írónő bemutatta a XVII. századbeli Hollandiát és azon belül Amszterdamot.

Legjobb komoly könyv
Kelly: E. Lockhart: A hazudósok - ez a történet engem szíven szúrt, és bizony egy tüske örökre ott is marad a szívemben. Zseniálisan törte össze a lelkem apró darabokra. Felejthetetlen darab.
Lupi: Magyar: Szökőév - két fiatal fiúról szól, akik megpróbálták túlélni a II. világháborút Magyarországon.
Külföldi: Jennifer Clement: Elveszett lányok országa - Mexikó, ahogyan kevesen ismerik. A drogbárók világa, ahol a nőknek, lányoknak vajmi kevés értékük van.
Mind a két könyvet érdemes elolvasni.

Legviccesebb könyv
Kelly: Nem voltak kimondottan vicces könyveim idén, de  Shannon Hale: Mesehősök végzetkönyve és a többi Ever After High történet felettébb  humoros volt.
Lupi: Jeff Kinney: Egy ropi naplója - ezt a könyvet szinte az utolsó pillanatban olvastam, de folytak a könnyeim, annyit nevettem rajta. Kérem-kérem a következő részeit is!

 
Legjobb sci-fi 
Kelly: Rick Yancey: Az ötödik hullám - alig várom a januári filmet, ott leszek a premieren. 
Lupi: James Frey: Endgame - Toborzás - egy izgalmas, élet-halálra szóló "játék", amiben a tét a vérvonal és "mellesleg" a Föld megmentése.

Legjobb romantikus regény
Kelly: Két első helyem van, a külföldiek közül Katie McGarry: Crash Into You a nyerő, míg a magyarok közül Ashley Carrigan: Két lépésre a mennyországtól lett a befutó.
Lupi: Nicholas Sparks: Üzenet a palackban - az egyik legszebb szerelmi történet, amit valaha olvastam. 

Legjobb realista regény
Kelly:  Jandy Nelson: Neked adom a Napot - szoros versenyben, de ez a könyv volt a legjobb mai világban játszódó, valós karaktereket felvonultató regény.
Lupi: Huntley Fitzpatrick: My Life Next Door - Életem a szomszédban - Garrették pont olyan család, akikkel bármelyikünk szomszédjában találkozhatnánk. A történet, a szerelmi szál is olyan, ami bármelyikünkkel megtörténhetne. Nagyon jó kis regény!

Legjobb disztópia regény
Kelly: Rick Yancey: Az ötödik hullám - zseniális történet, már a folytatás is kapható, be kell szereznem.
Lupi: Neal Shusterman: Unwind - Bontásra ítélve - nyomasztó, kiborító, egy olyan világ, ahol még véletlenül sem szeretnék élni. Pont olyan, amilyennek egy jó disztópiát képzelek. Alig várom, hogy olvashassam a következő részt a sorozatból!

Legjobb paranormális regény
Kelly: Benina: Tükör 1. Rekviem a szivárványodért - megint levett a lábamról Benina ezzel a lélektani elemekkel átszőtt paranormális sorozatindítóval.
Lupi: B. N. Toler: Lélekvesztők - szívszorítóan gyönyörű ez a történet. Mindenkinek csak ajánlani tudom.

Legjobb fantasy
Kelly: Sally Green: Half Badimádtam a könyvet, boszorkányos, fiú szemszög, a folytatás már a polcomon figyel.
Lupi: Magyar: Kae Westa: Karvalyszárnyon - az első regény, amit az írónőtől olvastam, de szerintem nem is az utolsó!
Külföldi: Sarah J. Maas: A Court of Thorns and Roses - az idei év nagy kedvence, nagyon remélem, hogy előbb-utóbb itthon is megjelenik.

Legszebb írásmód
Kelly: Jandy Nelson: Neked adom a Napot - gyönyörűen megírt történet, nem tudok betelni vele.
Lupi: A. O. Esther: Frigg rokkája - ami érdekesség, hogy tavaly is az írónő nyerte nálam ezt a címet és idén is szoros versenyben, de ő nyert. Még mindig teljesen odavagyok azért, ahogyan ír.

Legjobb sorozathoz tartozó novella
Kelly: Ebben a pontban egyezik a véleményem Lupiéval.
Lupi: Cassandra Clare - Maureen Johnson: Történetek az Árnyvadász akadémiáról könyvek - amennyire nem jött be a Bane Krónikák novelláskötet, ezt annyira imádom. Humoros, vicces és rengeteg új információt kapunk A Végzet Ereklyéi sorozathoz. És ami nagy pluszt ad, hogy újra találkozhatok a kedvenc árnyvadászaimmal:).

Legjobb sorozat első rész
Kelly:  Én az idén olvastam Kresley Cole: Méreghercegnő című könyvét, mely az Arkánum Kónikák első része, behaltam, annyira jó volt. Mivel Lupi írt már róla, az ő linkjét teszem be, és alig várom a folytatást, nekem ez volt a legjobb sorozatindító történet.
Lupi: Magyar: Demi Kirschner: Öld meg Jana Robinst! - nagyon szerettem ezt a regényt, és nagyon-nagyon várom a második részét!
Külföldi: Sarah J. Maas: A Court of Thorns and Roses és Marie Lu: The Young Elites - sajnos nem tudtam dönteni közülük, egyik jobb, mint a másik. Mind a két írónő nagy kedvencem és az új sorozataik egyszerűen fantasztikusak!

Legjobb sorozat folytatás
Kelly: Az Éjjeljárók sorozatának második része a Paranoia tetszett a legjobban a sorozat folytatások közül. Remélem jövőre olvashatom a harmadik részt is.
Lupi: Magyar: Tavi Kata: Táncvarázs - végre megkaptam mindent, amire vártam: több táncot, több érzelmet és a mellékszereplőket is jobban megismerhettem. Nagyon jól sikerült ez a rész!
Külföldi: Sarah J. Maas: Heir of Fire - A tűz örököse - nem tudom, hogy az írónő még hová tudja fokozni ezt a sorozatot, de ez lett eddig a legütősebb rész.

Legjobb sorozat befejezés
Kelly:  Rebecca Donovan: Boldogító lélegzet című könyvével tökéletesen zárta le a Csak lélegezz! sorozatot. Evan és Emma az egyik legjobb páros marad a szívemben.
Lupi: Robin LaFevers: Halandó szív - egy nagyon jó trilógia méltó lezárása. Őszintén sajnálom, hogy nincs több része.

Garantáltan újraolvasós könyv
Kelly: Nagyszerű értékeket képvisel David Levithan és Jonh Green közös története a Will & will. Sok átgondolnivalót nyújt ez a történet, idén az egyik legjobb barátságábrázolás.
Lupi: Marni Bates: Rocksztárt kaptam karácsonyra - humoros, aranyos, romantikus és egy olyan álomsztorit ad, amiről szerintem sokan álmodoztunk tiniként - ha kikapcsolódásra vágyom, akkor biztosan újra előveszem

Legprovokálóbb könyv, ami kirántott a komfortzónánkból
Kelly: Tiffany Reisz Eredendő bűnösök sorozatát imádtam, a kötetek egytől egyik provokálóak és tabudöntögetőek. A kedvenc részem A Szent.
Lupi: T. S. Thomas: Londinium Hercege - a "kannibálos disztópia" - még mindig beleborzongok, ha arra a világra gondolok

Legjobb middle-grade könyv - 10-14 éves korosztály
Kelly: Az idei favorit a külföldiek közül Katherine Applegate: Iván, az egyetlen amit egyszerűen mindenkinek olvasni kellene. Kötelezővé tenném a 10-12 éves korosztálynak az idejétmúlt régi kötelezők helyett. A magyar szerzők közül nagyon tetszett a Káoszszív sorozat második része az Acélsereg Szilágyi Zoltán tollából. Hajrá Steampunk!
Lupi: Magyar: Bessenyei Gábor: A jövő harcosai - három tini időutazása, hogy megmentsék a görög isteneket és mellesleg az egész világot. Kéer, a halálistennő felejthetetlen! :)
Külföldi: Jeff Kinney: Egy ropi naplója - egy óra alatt kiolvastam, közben könnyesre nevettem magam. Mindenkinek csak ajánlani tudom egy kis kikapcsolódásra.

Legjobb könyv – 15-21 Young Adult korosztály
Kelly: Jennifer Niven: Veled minden hely ragyogó - toronymagasan verte az egész éves mezőnyt. Ez az én könyvem, örök szívfájdalmam, örök szerelmem.
Lupi: Sarah J. Maas: A Court of Thorns and Roses - ez a kategória volt számomra a legnehezebb, itt gondolkodtam a legtöbbet, de végül erre a könyvre esett a választásom. Egy Szépség és Szörnyeteg adaptáció a tündérek világába helyezve. Izgalmas, fantasztikus regény!

Legjobb könyv – 19-26 New Adult korosztály
Kelly:  Cassia Leo: Fekete doboz - nekem idén ez a történet jelentette a kategória csúcsát. Nem
könnyű olvasmány, de kihagyhatatlan.
Lupi: B.N. Toler: Lélekvesztők - itt szinte csak realista, romantikus regények versengtek és a verseny itt is nagyon szoros volt, de végül ez a csodálatos regény nyert. Nagyon szerettem.

Legkedvesebb idézet
Kelly: "Oscar Wilde egyszer azt mondta, hogy az élet a legritkább dolog a világon, mert a legtöbb ember csak létezik, és kész. Nem tudom, igaza van-e, de azt igen, hogy hosszú ideig léteztem, és most élni akarok." (Robin Schneider: Egy új élet reménye)
Lupi: „Azt mondják, a továbblépés legjobb módja az elengedés. Mintha az olyan könnyű lenne.” (Claire Contreras: Üvegszív)

Legjobban várt könyv 2016-ra
Kelly: Cassandra Clare: Lady Midnight - Nagyon várom ezt az új sorozatot, bízom benne, hogy nem kell a fordításra hónapokat várni.
Lupi: Sarah J. Maas: A Court of Mist and Fury - még több Rhysand! Bármit megadnék azért, hogy azonnal olvashassam a folytatást!

Köszönjük a rengeteg látogatást, jövőre is sok-sok könyvértékelést hozunk Nektek, kedves olvasóink!  Várjuk továbbra is kommentjeiteket, javaslataitokat!
Aki még nem tette meg, csatlakozhat Facebook oldalunkhoz, ahol a posztok megosztásán kívül sok érdekes filmes-könyves hírrel is találkozhattok!  B.U.É.K.!!!!!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók