KMK AKCIÓ

2015. december 31., csütörtök

BEST OF 2015

Eltelt egy újabb év, újra összesítjük az olvasmányainkat. Idén nem voltunk könnyű helyzetben, mert nagyon sok jó könyvet olvashattunk, így nem volt egyszerű kiválasztani a "nyerteseket". Lupi 100, én (Kelly) 90 könyvet olvastunk, a blogra 159 értékelés került fel az év folyamán, így összesen átléptük az 500 könyves értékelést a blogunkon. Közeledik a blog 5. szülinapja, 2016. január 29-én ünnepelünk!

Legrosszabb könyv
Kelly: Tammara Webber: Between the Lines  - mintha nem ugyanaz a szerző írta volna a könyvet, mint az Easy-t. Azért nem egy tragédia, egyszer olvasósnak elmegy.
Lupi: Anna Todd: After - Miután - a mai napig nem értem azt a hype-t, ami ezt a sorozatot körbeveszi

Legrosszabb karakter
Kelly:  Tammara Webber: Between the Lines  - Reid - ez a fiú egy nagyképű  farok, akinek minden az ölébe hullott eddig.  Beszélgettem olyannal, aki angolul már továbbolvasta a sorozatot és állítólag Reid jobbá válik. Na kíváncsi vagyok. 
Lupi: Ashton (Komal Kant: Mire jó a rosszfiú) - nagyravágyó, rosszindulatú és mindehhez butaság párosul. A mai napig nem értem, hogy miért "Mire jó a rosszfiú?" lett a címe a könyvnek, amikor a lány ezerszer rosszabb volt, mint a főszereplő fiú.

Legrosszabb borító
Kelly: Rácz-Stefán Tibor: Túl szép - örülök, hogy sokaknak nagyon tetszik, nekem viszont nem, főleg a tipográfia.
Lupi: Mán-Várhegyi Réka: A szupermenők - nagyon nem az én világom ez a borító...

Legnagyobb csalódás
Kelly: Rácz-Stefán Tibor: Túl szép - sajnos az előzetes beharangozókkal ellentétben engem nem hengerelt le a történet. Várom Tibi újabb könyvét, mert nagyon hiszek és bízom benne. 
Lupi: Karen Marie Moning: A Felföld ködén túl - itt három könyv volt szoros versenyben, de végül a Moning könyv győzött. Tisztában vagyok vele, hogy ez a könyv jóval korábban íródott, mint a Tündérkrónikák, de én ettől függetlenül valami jobbat vártam volna tőle:(.

Legnagyobb pozitív meglepetés
Kelly: Glendon Swarthout: Őrület és szerelem - én egészen mást vártam ettől a történettől, egy szerelmes westernt körülbelül, hát nagyon nem azt kaptam, hanem egy komoly, erőteljes történetet.
Lupi: Mán-Várhegyi Réka: A szupermenők - semmiképpen nem csak a rossz borító miatt szerettem volna megemlékezni erről a könyvről, hiszen ez egy könnyed, humoros, szerethető történet, amit összességében nagyon élveztem. 

Legjobb borító 
Kelly: Itt az első holtversenyem, óriási kedvenc mindkettő: Michelle Hodkin: Mara Dyer eszmélése és Soman Chainani: Jók és Rosszak Iskolája
Lupi: Itt is sok könyvborító versengett, még a végső versenyben is ketten voltak, de végül idén Mary E. Pearson: Az árulás csókja borítója nyert nálam. Egyszerűen nem tudok betelni vele, annyira szép.

Legjobb debütáló író
Kelly:  Ava Dellaira: Kedves halottak - egyszerűen nem hittem el, hogy debütáló szerző, remek stílusú a történet. 
Lupi: Idén magyar írókat választottam és rögtön kettőt is, nálam idén holtversenyben: Demi Kirschner és Bessenyei Gábor kapták meg ezt a megtisztelő címet. Érdemes megjegyezni a nevüket és remélem még fogok tőlük olvasni.

Legjobb világfelépítés
Kelly: Samantha Shannon: A Mímes Rend - a Csontszüret sorozat második részében még részletesebben elém tárult a háttérvilág, és ismét lenyűgözött, imádom az Abnormális Uniót.
Lupi: Susan Ee: Angelfall - Angyalok bukása - egy poszt-apokaliptikus világ véreskezű angyalokkal? Imádtam!

Legjobb szerelmespár
Kelly: A kimondhatatlan nevű Isaiah és Rachel volt számomra a legjobb páros Katie McGarry: Crash Into You regényéből.
Lupi: Ryan-Beth (Katie McGarry: Aki mer, az nyer) - a jófiú és a rossz lány párosa nagyon ütős volt együtt

Legjobb főhős
Kelly:  Finch. Olvasnotok kell őt. Úristen, még mindig könnyezem, ha rá gondolok. Jennifer Niven: Veled minden hely ragyogó
Lupi: Ike (B.N. Toler: Lélekvesztők) - ez a fiú képes volt harcos tündéreket, angyalokat, dögös vámpírokat és földönkívülieket is kiütni a nyeregből.
Legjobb főhősnő
Kelly: Meira lett a nyerő az  idén Sara Raasch: Hó, mint hamu könyvéből. Minden ízében harcos lány, aki nagyon nőies is tud lenni.  
Lupi: Penryn (Susan Ee: Angelfall - Angyalok buklása / World after - Túlélők világa) és Cassie (Rick Yancey: Az ötödik hullám) - itt hatalmas harc folyt, mert fantasy regények "badass" hősnői vetélkedtek disztópiák túlélő harcosaival, de végül döntenem kellett és a disztópiák túlélő harcosai mellett tettem le a voksomat. Viszont választani nem tudtam kettőjük közül, mert körülbelül ugyanolyan hősiesek mind a ketten.

Legjobb szerelmi háromszög
Kelly: Nora,  Søren és Kingsley nem hétköznapi szerelmi háromszöget alkotnak, nekem mégis az idei olvasmányaimból ők magasodnak ki, az Eredendő bűnösök sorozatból. 
Lupi: Tamlin - Feyre - Rhysand (Sarah J. Maas: A Court of Thorns and Roses) - bár itt talán még nem beszélhetünk szerelmi háromszögről a szó szoros értelmében, de ami már alakul, már az is ezerszer jobb, mint sok más már létező szerelmi háromszög

Legjobb nem szerelmi kapcsolat 
Kelly: Jude és Noah ikertestvérek, az ő kapcsolatuk fejlődése volt a legjobb Jandy Nelson: Neked adom a Napot könyvében.
Lupi: Maddie és Julie barátsága, amit a háború sem tudott szétszakítani - (Elizabeth Wein: Fedőneve Verity)

Legjobb ellenség karakter
Kelly:  Gwen - Katie McGarry: Dare You Toegy remekül utálható karakter.
Lupi: Manon (Sarah J. Maas: Heir of Fire - A tűz örököse) - majd a jövő eldönti, hogy ellenség lesz-e vagy barát, de egyelőre az ellenség táborát erősíti. Azt pedig nagyon jól!

Legjobb fiú szemszög
Kelly: Lucas/Landon szemszöge tetszett a legjobban az Easy második verziójában Tammara Webber: Breakable regényében. Ez sokkal több, mint egy új szemszög, imádtam mindent megtudni erről a srácról.

Lupi: Ike (B.N. Toler: Lélekvesztők) - igen, újra Ike.

Legjobb "PASI"
Kelly: Bár nagyon sokáig Noah volt a favoritom a Mara Dyerből, mégis Gabe mellett döntök, aki Rachel Van Dyken: Egyetlen méreg könyvének főszereplője.
Lupi: Rhysand (Sarah J. Maas: A Court of Thorns and Roses) - ez volt az a kategória, ahol egy percig se volt kétségem, hogy ki kerül ide.

Legjobb történelmi helyszín
Kelly:  Coney Island, Dreamland, New York - mindez egy gyönyörűen megírt történetben: Alice Hoffman: Gyönyörű titkok múzeuma
Lupi: Amszterdam (Jessie Burton: A babaház úrnője) - nagyon tetszett, ahogy az írónő bemutatta a XVII. századbeli Hollandiát és azon belül Amszterdamot.

Legjobb komoly könyv
Kelly: E. Lockhart: A hazudósok - ez a történet engem szíven szúrt, és bizony egy tüske örökre ott is marad a szívemben. Zseniálisan törte össze a lelkem apró darabokra. Felejthetetlen darab.
Lupi: Magyar: Szökőév - két fiatal fiúról szól, akik megpróbálták túlélni a II. világháborút Magyarországon.
Külföldi: Jennifer Clement: Elveszett lányok országa - Mexikó, ahogyan kevesen ismerik. A drogbárók világa, ahol a nőknek, lányoknak vajmi kevés értékük van.
Mind a két könyvet érdemes elolvasni.

Legviccesebb könyv
Kelly: Nem voltak kimondottan vicces könyveim idén, de  Shannon Hale: Mesehősök végzetkönyve és a többi Ever After High történet felettébb  humoros volt.
Lupi: Jeff Kinney: Egy ropi naplója - ezt a könyvet szinte az utolsó pillanatban olvastam, de folytak a könnyeim, annyit nevettem rajta. Kérem-kérem a következő részeit is!

 
Legjobb sci-fi 
Kelly: Rick Yancey: Az ötödik hullám - alig várom a januári filmet, ott leszek a premieren. 
Lupi: James Frey: Endgame - Toborzás - egy izgalmas, élet-halálra szóló "játék", amiben a tét a vérvonal és "mellesleg" a Föld megmentése.

Legjobb romantikus regény
Kelly: Két első helyem van, a külföldiek közül Katie McGarry: Crash Into You a nyerő, míg a magyarok közül Ashley Carrigan: Két lépésre a mennyországtól lett a befutó.
Lupi: Nicholas Sparks: Üzenet a palackban - az egyik legszebb szerelmi történet, amit valaha olvastam. 

Legjobb realista regény
Kelly:  Jandy Nelson: Neked adom a Napot - szoros versenyben, de ez a könyv volt a legjobb mai világban játszódó, valós karaktereket felvonultató regény.
Lupi: Huntley Fitzpatrick: My Life Next Door - Életem a szomszédban - Garrették pont olyan család, akikkel bármelyikünk szomszédjában találkozhatnánk. A történet, a szerelmi szál is olyan, ami bármelyikünkkel megtörténhetne. Nagyon jó kis regény!

Legjobb disztópia regény
Kelly: Rick Yancey: Az ötödik hullám - zseniális történet, már a folytatás is kapható, be kell szereznem.
Lupi: Neal Shusterman: Unwind - Bontásra ítélve - nyomasztó, kiborító, egy olyan világ, ahol még véletlenül sem szeretnék élni. Pont olyan, amilyennek egy jó disztópiát képzelek. Alig várom, hogy olvashassam a következő részt a sorozatból!

Legjobb paranormális regény
Kelly: Benina: Tükör 1. Rekviem a szivárványodért - megint levett a lábamról Benina ezzel a lélektani elemekkel átszőtt paranormális sorozatindítóval.
Lupi: B. N. Toler: Lélekvesztők - szívszorítóan gyönyörű ez a történet. Mindenkinek csak ajánlani tudom.

Legjobb fantasy
Kelly: Sally Green: Half Badimádtam a könyvet, boszorkányos, fiú szemszög, a folytatás már a polcomon figyel.
Lupi: Magyar: Kae Westa: Karvalyszárnyon - az első regény, amit az írónőtől olvastam, de szerintem nem is az utolsó!
Külföldi: Sarah J. Maas: A Court of Thorns and Roses - az idei év nagy kedvence, nagyon remélem, hogy előbb-utóbb itthon is megjelenik.

Legszebb írásmód
Kelly: Jandy Nelson: Neked adom a Napot - gyönyörűen megírt történet, nem tudok betelni vele.
Lupi: A. O. Esther: Frigg rokkája - ami érdekesség, hogy tavaly is az írónő nyerte nálam ezt a címet és idén is szoros versenyben, de ő nyert. Még mindig teljesen odavagyok azért, ahogyan ír.

Legjobb sorozathoz tartozó novella
Kelly: Ebben a pontban egyezik a véleményem Lupiéval.
Lupi: Cassandra Clare - Maureen Johnson: Történetek az Árnyvadász akadémiáról könyvek - amennyire nem jött be a Bane Krónikák novelláskötet, ezt annyira imádom. Humoros, vicces és rengeteg új információt kapunk A Végzet Ereklyéi sorozathoz. És ami nagy pluszt ad, hogy újra találkozhatok a kedvenc árnyvadászaimmal:).

Legjobb sorozat első rész
Kelly:  Én az idén olvastam Kresley Cole: Méreghercegnő című könyvét, mely az Arkánum Kónikák első része, behaltam, annyira jó volt. Mivel Lupi írt már róla, az ő linkjét teszem be, és alig várom a folytatást, nekem ez volt a legjobb sorozatindító történet.
Lupi: Magyar: Demi Kirschner: Öld meg Jana Robinst! - nagyon szerettem ezt a regényt, és nagyon-nagyon várom a második részét!
Külföldi: Sarah J. Maas: A Court of Thorns and Roses és Marie Lu: The Young Elites - sajnos nem tudtam dönteni közülük, egyik jobb, mint a másik. Mind a két írónő nagy kedvencem és az új sorozataik egyszerűen fantasztikusak!

Legjobb sorozat folytatás
Kelly: Az Éjjeljárók sorozatának második része a Paranoia tetszett a legjobban a sorozat folytatások közül. Remélem jövőre olvashatom a harmadik részt is.
Lupi: Magyar: Tavi Kata: Táncvarázs - végre megkaptam mindent, amire vártam: több táncot, több érzelmet és a mellékszereplőket is jobban megismerhettem. Nagyon jól sikerült ez a rész!
Külföldi: Sarah J. Maas: Heir of Fire - A tűz örököse - nem tudom, hogy az írónő még hová tudja fokozni ezt a sorozatot, de ez lett eddig a legütősebb rész.

Legjobb sorozat befejezés
Kelly:  Rebecca Donovan: Boldogító lélegzet című könyvével tökéletesen zárta le a Csak lélegezz! sorozatot. Evan és Emma az egyik legjobb páros marad a szívemben.
Lupi: Robin LaFevers: Halandó szív - egy nagyon jó trilógia méltó lezárása. Őszintén sajnálom, hogy nincs több része.

Garantáltan újraolvasós könyv
Kelly: Nagyszerű értékeket képvisel David Levithan és Jonh Green közös története a Will & will. Sok átgondolnivalót nyújt ez a történet, idén az egyik legjobb barátságábrázolás.
Lupi: Marni Bates: Rocksztárt kaptam karácsonyra - humoros, aranyos, romantikus és egy olyan álomsztorit ad, amiről szerintem sokan álmodoztunk tiniként - ha kikapcsolódásra vágyom, akkor biztosan újra előveszem

Legprovokálóbb könyv, ami kirántott a komfortzónánkból
Kelly: Tiffany Reisz Eredendő bűnösök sorozatát imádtam, a kötetek egytől egyik provokálóak és tabudöntögetőek. A kedvenc részem A Szent.
Lupi: T. S. Thomas: Londinium Hercege - a "kannibálos disztópia" - még mindig beleborzongok, ha arra a világra gondolok

Legjobb middle-grande könyv - 10-14 éves korosztály
Kelly: Az idei favorit a külföldiek közül Katherine Applegate: Iván, az egyetlen amit egyszerűen mindenkinek olvasni kellene. Kötelezővé tenném a 10-12 éves korosztálynak az idejétmúlt régi kötelezők helyett. A magyar szerzők közül nagyon tetszett a Káoszszív sorozat második része az Acélsereg Szilágyi Zoltán tollából. Hajrá Steampunk!
Lupi: Magyar: Bessenyei Gábor: A jövő harcosai - három tini időutazása, hogy megmentsék a görög isteneket és mellesleg az egész világot. Kéer, a halálistennő felejthetetlen! :)
Külföldi: Jeff Kinney: Egy ropi naplója - egy óra alatt kiolvastam, közben könnyesre nevettem magam. Mindenkinek csak ajánlani tudom egy kis kikapcsolódásra.

Legjobb könyv – 15-21 Young Adult korosztály
Kelly: Jennifer Niven: Veled minden hely ragyogó - toronymagasan verte az egész éves mezőnyt. Ez az én könyvem, örök szívfájdalmam, örök szerelmem.
Lupi: Sarah J. Maas: A Court of Thorns and Roses - ez a kategória volt számomra a legnehezebb, itt gondolkodtam a legtöbbet, de végül erre a könyvre esett a választásom. Egy Szépség és Szörnyeteg adaptáció a tündérek világába helyezve. Izgalmas, fantasztikus regény!

Legjobb könyv – 19-26 New Adult korosztály
Kelly:  Cassia Leo: Fekete doboz - nekem idén ez a történet jelentette a kategória csúcsát. Nem
könnyű olvasmány, de kihagyhatatlan.
Lupi: B.N. Toler: Lélekvesztők - itt szinte csak realista, romantikus regények versengtek és a verseny itt is nagyon szoros volt, de végül ez a csodálatos regény nyert. Nagyon szerettem.

Legkedvesebb idézet
Kelly: "Oscar Wilde egyszer azt mondta, hogy az élet a legritkább dolog a világon, mert a legtöbb ember csak létezik, és kész. Nem tudom, igaza van-e, de azt igen, hogy hosszú ideig léteztem, és most élni akarok." (Robin Schneider: Egy új élet reménye)
Lupi: „Azt mondják, a továbblépés legjobb módja az elengedés. Mintha az olyan könnyű lenne.” (Claire Contreras: Üvegszív)

Legjobban várt könyv 2016-ra
Kelly: Cassandra Clare: Lady Midnight - Nagyon várom ezt az új sorozatot, bízom benne, hogy nem kell a fordításra hónapokat várni.
Lupi: Sarah J. Maas: A Court of Mist and Fury - még több Rhysand! Bármit megadnék azért, hogy azonnal olvashassam a folytatást!

Köszönjük a rengeteg látogatást, jövőre is sok-sok könyvértékelést hozunk Nektek, kedves olvasóink!  Várjuk továbbra is kommentjeiteket, javaslataitokat!
Aki még nem tette meg, csatlakozhat Facebook oldalunkhoz, ahol a posztok megosztásán kívül sok érdekes filmes-könyves hírrel is találkozhattok!  B.U.É.K.!!!!!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók